RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja pravim salatu sa dimljenim lososom:

iseckam 3 paradajza i stavim da se procede kroz cediljku
iseckam 3-4 krastavac na kockice
iseckam komad dimljenog lososa na komade /posto je jak, ne stavljam puno lososa.. ne znam koju gramazu, nikad ne gledam na kesici/
0,5 kg majoneza /u vreme posta posnog/

pomesam sve i lepo aranziram

pasta sa lososom (brzo i jednostavno)
dimljeni losos se isjecka, proprzi na crvenom luku, zacini, doda slatka pavlaka. pomjesa se sa skuhanom pastom (oblik masnica).

pravim i corbu od fileta lososa: isdinstam isjeckano povrce (crveni luk, bjeli luk, mrkva, krompir, dodam losos, zalijem vodom da ogrezne i kuham. moze da se doda paprika, paradajz, bjelo vino). takodje je brzo gotovo.

Najbolja je pasteta od lososa. Ispeces u rerni lososa ili bilo koju drugu ribu, odvojis kosti, stavis u multipraktik sa majonezom, pavlakom, kuvanim jajima, kiselim krastavcima, malo belog luka, senfa, limuna, soli, bibera i neki zacin npr. bosiljak ili timijan

saso, je l' ti mislis da za svako jelo koje ti se jede otvoris ponaosob temu? :)
Sto ne ujedinsis sve u "Sta se jede Sasi"?

lignje - przene: iseces, pa u masu za pohovanje pa u duboko ulje...

punjene, za 4 osobe:
8 lignji,4 cena belog luka, 2 kasike seckanog persuna, lovorov list, 2 paradajza, prezla, 1 dl suvog belog vinam 4 kasike maslinovog ulja, so, biber

Ocistis lignje, krake sitno iseckas i pomesas sa polovinom pripremljenog persuna, 2 iseckana cena belog luka, 2 kasike ulja i tolike prezle a se sastojcu povezu ali da fil ne bude previse cvrst. Posolis, pobiberis i roprzis fil da porumeni. Ohladjenim filom punis lignje, zatvoris cackalicom, slozis u nauljenu vatrostalnu ciniju, izmedju lihnji stavis kriske paradajza i lovorov list. Pospes preostalim belim lukom narezanim na reznjeve. zalijes vinom i sa 0,5 dl vrele vode, prekrijes al folijom i peces u zagrejanoj rerni 35 min na 180 stepeni. Skines foliju posel tog vremena i zapeces jos 15 minuta (moze i malo duze). Sad izvadis onaj lovorov list i pospes preostalim persunom.

Kad vec ukljucujes rernu, sta je osam lignji? I to se uvek punje manje lignje (a ne neki giganti za przenje), zamisli tanjir na kojem su dve tuzne, usamljene lignjice :(
Ja bih bar dva puta vise, zavisi kolika ti je vatrostana posuda...

Evo sta sam nasla:

300 gr dinje
600 gr lignji
maslinovo ulje, 2-3 cena belog luka, ljuta papricica po ukusu (!?)
vezica persuna
500 gr makarona
so

Ugrejati maslinovo ulje, staviti seckan beli luk, dodati isecene lignje, malo proprziti, poklopiti i dinstati 5 minuta. Dodati dinju isecenu na mele komade i dinstati (poklopiti) sve dok dinja i lignje potpuno ne omeksaju , zatim izgnjeciti nekoliko komadica dinje viljuskom. Dodati so i papricicu (ovo drugo "po ukusu", ja to ne bih u lignje!) i polovinu vezice iseckanog persuna.
Skuvati makarone, ocediti i dodati u lignje i dinju. Sipati u tanjig i posuti persunom (onom dugom polovinom vezice, ali...ako je vezica neka velika, to je onda previse)

dok sam ovo citala, kao kod Pavlovljevog psa na zvonce, tako kod mene ... :)

Lignje u testu

500 gr ociscenih lignji
vezica persuna
sok jednog limuna
kasika maslinovog ulja
so, biber
ulje za przenje

testo: 1 jaje, 250 gr mleka, 150 gr brasna

sos: 5 vecih paradajza, kasika seckane bazilije (bosiljak), 150 gr putera, 120 ml belog vina, 3 zumanca

Prvo, iseces lignje na kolutove, a krake, ako su veliki na dva, tri dela. To stavis u plitku posudu, posolis, pobiberis, dodas seckani persun, kasiku maslinovog ulja, sok limuna. promesas i ostavis u toj marnadi 2 sata

Drugo, paradajz prelijes vrelom vodom da se lakse oljusti, onda ga iseckas sitno (izrendas, izmiksujes, kako hoces). U lonac stavis vino da prokljuca a onda smanjis vatru i sve vreme intenzivno mesas dodajuci komad po komad putera i zumanca.

Trece, kada se sos zgusne dodas so, biber, baziliju, paradajz i i sve vreme mesajuci pustis da budu 2-3 "kljuca". Sos skones sa vatre i stavis na toplo mesto.

Cetvrto, u ciniji napravis testo (kao za palacinke) od gornjih sastojaka (umutis jaje, sipas celu kolicinu mleka i polako dodajes brasno, mesajuci sve vreme). Testo mora da bude gusto.

E, sada izvadis lignje iz marinade, malo ocedis, umaces u testo i przis (u dosta ulja) do tamno-zlatne boje.
Przene lignje stavis na tanjir, prelijes sosom , dodas koji kuvani krompir...

Opet, ko bi ovoliko radio za pola kilograma lignji!? I to, kao, za cetiri osobe. Prosto bih pomislila da mi je domacin Kir Janja da me posluzi vecerom od 125 grama ligni, dzaba mu kuvani krompiur!
Kad vec zasuces rukave, uzmi bar kilo!

E, ovo prepisujem, nikada nisam jela corbu od lignji, al' evo ima recept:

Kilogram lignji,
veca glavica crnog luka sitno iseckana
veza zeleni za supu, oko 400 gr (sargarepa, persun, paskanat, celer)
150 gr sampinjona
2 kasike putera ili margarina
Aleva paprika, biber, so, majoran, persunov list
2 kupaste kasike brasna
2 kocke za supu (valjda moze zacin C)
oko 1,5 l vode
2/3 case kisele pavlake

Lignje oprati, staviti u kipucu slanu vodu i kuvati 20 minuta. Ocediti, iseci.

Povrce ocistiti i izrendati na krupnu rendu, prodinstati na puteru/margarinu, zajedno sa srnim lukom i sampinjonima. Pripremiti supu (voda, koske ili zacin C) U supu staviti isecene lignje i dinstano povrce. Napraviti zaprsku od brasna i paprike (na puteru) i sipati u nju (sklonis je sa vatre) pavlaku, dobro promesas. Corbu pustis da malo vri, dodas zaprsku, sipas seckan persun. Sluzi se sa pecivom.

:) izmena: napisala "lika" umesto "luka"
crni lik mu dodje kao negativan junak :)

zorab:
Evo sta sam nasla:

300 gr dinje
600 gr lignji
maslinovo ulje, 2-3 cena belog luka, ljuta papricica po ukusu (!?)
vezica persuna
500 gr makarona
so

Ugrejati maslinovo ulje, staviti seckan beli luk, dodati isecene lignje, malo proprziti, poklopiti i dinstati 5 minuta. Dodati dinju isecenu na mele komade i dinstati (poklopiti) sve dok dinja i lignje potpuno ne omeksaju , zatim izgnjeciti nekoliko komadica dinje viljuskom. Dodati so i papricicu (ovo drugo "po ukusu", ja to ne bih u lignje!) i polovinu vezice iseckanog persuna.
Skuvati makarone, ocediti i dodati u lignje i dinju. Sipati u tanjig i posuti persunom (onom dugom polovinom vezice, ali...ako je vezica neka velika, to je onda previse)
Kada przis beli luk postaje kancerogen.Savet : uvek ga ubacuj na kraju kuvanja :)
Maja

joj sve dobre stvari su kancerogene

ok ne sve ali mnoge :)

cuj kancerogeno je i shto zivis u betonu verovatno pa se ne selish na selo

inache jedan dobar recept...odesh u samoposlugu i kupish lignje-shtapice i bacish na tiganj...eto ima to da se kupi izgleda ko one ribe-fileti i ima takav ukus

ok hvala majo izvini :cry:

pa przenje je uvek kancerogeno ?? ali se nadam da necu postati toliki kreten da stalno vodim racuna o tome...kobasice kobasice przene przene :)
ne znam ko bi mogao stalno da jede przeno

iance nije dovoljno da ih bacite na tiganj morate i da ga ukljucite i sipajte ulje tj ukljucite sporet i da ne zagori..ha ha

hm nema vise przenog!!! od sad samo makrobiotika i zive sargarepe!!!

e moja profesorka je tako lecila rak pa niej uspela od makrobiotike i znam osobu jako doslednu u tome ali ne mogu da verujem da je vishe nema????? tj 100% makrobiotika vegetarijanstvo ... 37 godina nema je!
mislim opushteno ?

pozdrav od pritajenog agresora...hm pritajenog
:I

Punjene lignje

Unapred da kazem, zao mi je sto necu navesti kolicine nicega ali kod mene je sve od prilike i po osecaju...

Manje lignje se ociste i operu,pa ocede. Kraci se iseckaju na sitno, doda im se sitno seckana panceta (ili nesto na tu temu),sitno naseckan beli luk, persun list, i svez bosiljak, malo soli, vegete, bibera i maslinovog ulja. Takodje moze da se doda i kuvana riza....Sve to pomesati i time napuniti lignje, pa poredjati u vatrostalnu posudu i peci. Po zelji moze da se doda i krompir, i ako ostane nadeva za punjenje preko krompira, pa peci sve to zajedno....

Licno najvise volim lignje pecene u komadu u tiganju, bez neke velike filozofije...same po sebi su bozanstvene.

a u vezi sa przenjem... Linda Mak Kartni celog zivota je bila vegetarijanka, pisala kuvare za zdravu ishranu, pa, sirotica, dobila rak, i vrlo brzo umrla :(

Hocu da kazem da je, kako world rece - sve je kancerogeno. Pa koliki je vek kome dat... neko ce da ručka przeno, neko termicki neobradjeno... Ja cu onako kako volEm, i przeno, i kuvano, i presno, i nezačinjeno, i ljuto... Ljutog malo vise :) !

Ja lignje spremam na sledeci nacin:
U ciniju stavim lignje,prelijem sa maslinovim uljem,casom belog vina,stavim svo moguce zacinsko bilje i komade limuna i sve to tako izmesam pa prespem u kesu za pecenje(FINO prodaju se u samoposlugama!)zavezem i stavim u vatrostalnu...
Pecem oko 1h...posle to istresem iz kese..budu savrsene,a kuca ni malo ne smrdi.. :D
Vrlo jednostavno a jako ukusno..onaj sos u kome su se krckale je kao neka buzara i odlican za umakanje crnog hleba ;) :oops:

500 grama kraka lignje iseci na zalogaje
staviti u lonac na vatru (bez vode i poklopiti da puste vodu)
kad se lepo pokrckaju otvoriti i dinstati dok voda ne ispari
kas ostane malko vode dodati maslinovo ulje, soja sos i sitno iseckane 3 -4 srednje velika cena beloga luka + moze i malo paste od paradajza da objesini saft a nije nuzno.

Ajde ko zna da sprema jela od ribe nije bitno morska ili rečna neka napiše neki gotivan recept,samo ne čorbu pošto sam to naučio da spremam.Znači ako može detaljno da bi naravno sve ispalo kako treba,prednost ako može spremanje štuke to je moja omiljena rečna riba a sa druge strane škarpina od morske.Pa majstori slobodno pišite unapred zahvalan!!

Jes da se zoveš gulum, al ti je na avataru golum...a on najviše voli sirovu ribu, to svi znamo.. šala...

Ne volim rečnu ribu, a tek tovljenu =/ (ok, osim potočne pastrmke). I ne volim kad joj se ubije duša, onako u ulju, pa upije... bah... a sve to tako spremaju po slavama.
Ja ribu samo kratko propržim ili izdinstam i posolim, nema ničeg lepšeg. I ponekad dodam malo aromatičnog bilja (npr majčina dušica uz bilo koju belu ribu)
Ali za škarpinu nekako mislim da je gre'ota da ja "kvariš" bilo kojim začinom. I ako nije očišćena doooobro pazi da se ne ubodeš na bodlje. Mnogo boli.
...joj, sad mi se jede riba a vrućina mi da spremam... damn...

parka:
Jes da se zoveš gulum, al ti je na avataru golum...a on najviše voli sirovu ribu, to svi znamo.. šala...

Ne volim rečnu ribu, a tek tovljenu =/ (ok, osim potočne pastrmke). I ne volim kad joj se ubije duša, onako u ulju, pa upije... bah... a sve to tako spremaju po slavama.
Ja ribu samo kratko propržim ili izdinstam i posolim, nema ničeg lepšeg. I ponekad dodam malo aromatičnog bilja (npr majčina dušica uz bilo koju belu ribu)
Ali za škarpinu nekako mislim da je gre'ota da ja "kvariš" bilo kojim začinom. I ako nije očišćena doooobro pazi da se ne ubodeš na bodlje. Mnogo boli.
...joj, sad mi se jede riba a vrućina mi da spremam... damn...

Ajd sto boli, ni po jada, nego sto su bodlje otrovne kad je sveza...

Back