RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
BAKALAR NA BELO

1 sušeni bakalar
3 krompira srednje veličine
2 glavice belog luka
2-3 zrna bibera
3-4 dcl ulja (pola maslinovog pola suncokretovog)
1 koren i 1 veza peršuna
Malo prokuvanog mleka – po potrebi

Bakalar iseći na komade i dobro ga istući tučkom. Staviti u vodu da odstoji 2 dana u frižideru, povremeno promašati i svaki dan menjati vodu. Odvojiti kožu i kosti od ribe i staviti u ekspres lonac da se kuva sa tri cela oljuštena krompira, korenom i listom peršuna, 1 celom glavicom luka i 2 zrna bibera. Naliti vodu da ogrezne, zatvoriti ekspres lonac i kuvati 20-30 minuta.
Kad je kuvano izvaditi krompir, izmrviti viljuškom i staviti sa strana.
Ribu dobro očistiti od kostiju. Procediti vodu u kojoj se kuvala riba i sačuvati je treba će oko 2 dcl. Ako voda nije slana posoliti je.
Meso staviti u činiju i miksirati iz dodavanje kap po kap ulja (kao za majonez). Gustinu mase doterivati proceđenom vodom u kojoj se kuvala riba. Ako masa nije bele boje umesto proceđene vode treba razređivati prokuvanim mlekom.
Drugu glavicu belog luka očistiti usitniti i dodti masi. Dodati krompir i sve zajedno miksirati dok se ne dobije penušava – vazdušasta masa.
Služiti kao hladno predjelo uz prepečeni hleb.
NAPOMENA: Ovo se može uraditi i sa svežim bakalarom. U tom slučaju se ne tuče tučkom i ne drži se u vodi dva dana. Ukus je potpuno drugačiji, manje pikantan.

Hvala Vera. Ja sam se unapred ogradila, nisam ni mogla da verujem da ovakve teme nema ali nisam mogla da je pronadjem.

Smeh izvini za posao koji sam napravila (a biće ih sigurno još). :hvala:
nije problem. Ali da ti olakšam. U desnom gornjem uglu imaš pretraživač za podforum, za teme pojedinačno.
Dakle, ako ukucaš npr. "riba" izbaciće ti sve teme sa ribom... pa tibiraj šta ti odgovara ;).
Kad otvoriš temu, ponoviš isto... i dobiješ postove u kojima se pominje riba.

nije problem. Ali da ti olakšam. U desnom gornjem uglu imaš pretraživač za podforum, za teme pojedinačno.
Dakle, ako ukucaš npr. "riba" izbaciće ti sve teme sa ribom... pa tibiraj šta ti odgovara ;).
Kad otvoriš temu, ponoviš isto... i dobiješ postove u kojima se pominje riba.

Smeh, stvarno ne mogu da pronadjem pretraživač za podforum. Ja vidim samo pretraživač interneta, tu me voza po celom internetu počev od wikipedie
pa do beskonačnosti. :dash:

U svakom slučaju hvala.

Smeh, stvarno ne mogu da pronadjem pretraživač za podforum. Ja vidim samo pretraživač interneta, tu me voza po celom internetu počev od wikipedie
pa do beskonačnosti. :dash:

U svakom slučaju hvala.
Evo ga:;)
untitled-1.jpg

Evo nesto novo na temu RIBA

100 gr. sira (narendanog), kopra (seckanog), malo belog luka, persuna, 2 kasike mleka i mlevenog bibera dobro promesamo.
4 pastrmke (od 200 gr.) ocistimo, posolimo, prelijemo limunovim sokom, napunimo filom i zamotamo u lente dimljene slanine.Poredjamo ih u nauljani pleh, dodajemo 200 ml vode i pecemo 30 minuta na 200 stepeni..

Ima li neko neki bas bas dobar recept sa oslicem? Stalno pravim onu klasicnu varijantu sa m. uljem, belim lukom, limunom i persunom, pa bih malo da promenim.

Ovo je odlican recept za oslica, da ne bude onako klasicno samo przen ili kao salata:

1kg fileta oslica staviti u lonac i sipati vode da ogrezne. U vodu metnuti dva lista lorbera, 10 zrna bibera i malu casicu od rakije sirceta. Kuvati 10-15 minuta i ostaviti u cetki da se ocedi. Kada je dobro ocedjen komade ribe izlistati, na male komadice, videces da se lako odvaja na komadice , i ujedno cistiti od eventualnih zaostalih koscica, staviti u podmazanu uljem posudu i u to dodati:
- 2 supene kasike prezli]
- 1 kafenu kasicicu aleve paprike
- 1 malu iseckanu glavicu belog luka]
- 1 casu (od kiselog mleka) ulja
- biber, vegetu, malo seckanog persuna
Sve to dobro rukom izmesati da se izjednaci, sipati belo vino da ogrezne i peci dok korica ne porumeni.
Kada se prohladi seckati na kocke i servirati, ako probas javi sta mislis:)

Ovaj nacin pripremanja ribe nikako da uslikam i sad sam se setila.
Sardine (oko 500 gr.) ocistiti i poredjati u krug u tepsiju precnika 26 cm.Posolite so, vegetu, biber i nalijte preko sok od 1 limuna, 100 ml ulja i 100 ml belog vina i ostavite da stoji preko noci.Pece se sutradan na 200 stepeni oko 1 sat i 30 min. ili koliko vama odgovara i zavisi kako vam pece rerna.
attachment.php

attachment.php

Na sto se iznose u tepsiju u koju su pecene, dekorisu se kriskama limuna i persunom.

Poslednja izmena:
Ovako, svaki stapic je zapakovan u posebnu kesicu, i vsaki je CRVENO BELE BOJE.
Znaci ovo nisu riblji stapici ili stapici ligne, blage veze nema jedno sa drugim. Mislim ima skoro u svakoj ribarnici a niko nije to video. Stvarno blesavo.
Ja mogu da ih przim, ali mislio sam da ce neko nesto prporuciti kao neki recept. Na netu nema nista.

Cek...
Ja sam ih ubacio u tiganj u ulju, tako da sam ih przio dok nisu postali hrskavi i tvrdi (posto cu inace meki kao sundjer), tako da su dobili rumenu boju, nisu bili vise crveno beli... Par njih sam ostavio da budu meksi, i malo su bili bezukusni, i onako kao neka testenina, mada i lignja i riba kada se sprema ume da bude tako meksa.
Znaci spremio sam ih kao girice.
E sad nije mi jasno jel sam ja njih to pregoreo, ili sta? Tako pregoreli su imali neuporedivo lepsi ukus nego kad su meksi, ali zato uzasnu boju (nikako za dekoracije)
Nije mi jasno kakvi trebaju da budu kada se proprze (meki ili tvrdi i hrskavi)..
Ovo za salatu isto mi nije jasno... Koliko se bare, 5 min, 10min? Na primer oni riblji stapici se vec polu przeni samo treba par min da se do prze... A sa ovim nisam na cisto.

Poslednja izmena:
У задње време неки људи пласирају причу како је здраво јести месо од Толстолобика..... Ја сам га јео пре једно 10 година и било је толико одвратно да се није могло јести.... Месо је било без укуса,суво и имало неки чудан осећај на муљ... Много сам сумњичав сада на ове приче о наводном лековитом својству овог меса па ме интересују рецепти за припрему.

Back