Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

Ako rezultat bude kombinacija 2 popisa, tj. broj Srba u rangu popisa iz 2003. godine i broj onih koji govore srpskim jezikom u rangu popisa iz 2011, onda idemo ka postepenom prestanku talasanja, tj. konačnom i definitivnom odvajanju dva naroda.

Meni deluje da je to neminovnost, nezavisno od rezultata ovog popisa.

Ide se ka tome vec dve decenije, a mi smo se i mnogo odvojili tako da i Srbija ne deluje previse zabrinuto za Srbe u Crnoj Gori. Uostalom, ko bi znao, mozda ce Crnoj Gori biti tako i bolje na duze staze.
Meni ipak deluje da je njoj bolje samoj nego sto joj je bilo sa nama.

Ide se ka tome vec dve decenije, a mi smo se i mnogo odvojili tako da i Srbija ne deluje previse zabrinuto za Srbe u Crnoj Gori. Uostalom, ko bi znao, mozda ce Crnoj Gori biti tako i bolje na duze staze.
Crna Gora i dalje zavisi od Srbije, skoro pa životno.

Srbija je najveci trgovinski partner Crnoj Gori, jedan od najvecih investitora, a Srbi cine ekstremno znacajan procenat "stranih" turista. Tako da nisu otisli na Mars, i dalje smo dosta povezane zemlje sto je i normalno jer smo susedi. Jedino sta se u pogledu funkcionisanja zemlje promenilo u odnosu na 2006. je sto nemamo istu vojsku i granicu, ostalo je sve vec svakako bilo u nadleznosti saveznih republika unutar SCG. Vece su promene na tom nekom kulturnom i identitetskom planu gde se crnogorstvo pokusava povezati sa srbofobijom i graditi na antisrpstvu. A do cega ih je to odvelo? Pa do toga da imaju ekstremno polarizovano drustvo sa skoro pa nikad vecim medjuetnickim i medjuverskim nepoverenjem. To je recept za katastrofu. Mozes gledati i ekonomski. 2006. je standard u CG bio veci nego u Srbiji dok danas po svim ekonomskim parametrima stoje ili isto ili losije - i to samo zbog populistickih mera novih vlasti inace bi bilo jos gore. Za vreme DPS rezima minimalac je bio 160 evrica a prosecna plata 550. Ne kazem da nisi u pravu ali me zanima kojim se parametrima vodis kad kazes da im je bolje?

Poslednja izmena:
Svaki identitetski status quo (tzv dualizam) vodi u budućnosti u dukljanizaciju. Zato ne sme da postoji.
Danas ne, ali ti ljudi su konstatovali da nisu isti narod kao i neko iz Valjeva ili Trebinja, i u jednom trenutku će se i njihovi potomci dosjetiti da nije logično da govore srpskim jezikom.
Ako je za utehu postojaće samo dok bude spoljnog pritiska u korist Cetinja: istočne sile posmatraju nezavisnu CG kao ozbiljnu geopolitičku prepreku sa kojim neće biti nikakvog pogađanja, a i Dukljani sami znaju kako su došli do države.

Srbija je najveci trgovinski partner Crnoj Gori, jedan od najvecih investitora, a Srbi cine ekstremno znacajan procenat "stranih" turista. Tako da nisu otisli na Mars, i dalje smo dosta povezane zemlje sto je i normalno jer smo susedi. Jedino sta se u pogledu funkcionisanja zemlje promenilo u odnosu na 2006. je sto nemamo istu vojsku i granicu, ostalo je sve vec svakako bilo u nadleznosti saveznih republika unutar SCG.
Alo NATO nam je oduzeo more. Wake up.

96pwdl.jpg

Kažu 'parcijalni' rezultati
Након толико дуготрајне „обраде података” пописа и објављивања „парцијалних резултата”, с тим резултатима се свако озбиљан може само обрисати, ма шта било објављено. Везе благе с подацима то нема.

Back