Република Српска Крајина

Tu je pitanje kome je on platio 46mio maraka.
Hrvatska je cijelo vrijeme opskrbljivala Bihać iz zraka sa svim potrebnim ili kad bi zagustilo HV bi napao Srbe i rasteretio Bihać.
Тако их је опскрбљивала да су запрежним колима вукли мтс на линију фронта а кад Миловановић пита Дудаковића одакле ти муниција он му одговори " продали ми твоји Срби".
Бихаћу је загустило у новембру 94. а растеретио их је Радован Караџић који је обуставио офанзиву под притиском Милошевића и запада а и НАТО авијација бомбардујући српске снаге око Бихаћа и аеродром Удбину у РСК 21. новембра 94. и тада све стаје и попушта притисак на већ малтене разбијен 5. корпус муслиманске војске.Каква црна ХВ?!

Sta mislite,da nije svih tih srpskih zrtava bilo u zadnjih 100 godina,koliko bi danas Srba zivelo na ovim prostorima?

Da nije bilo ratova i genocida nad Hrvatima ne bi uopće ni bilo nikakvih Srba u Hrvatskoj i sjeverozapadnoj Bosni gdje su Srbi došli s Turcima ubijat Hrvate - regularna srpska vojska kao turski vazal, a potom i regularna srpska vojska kao sastavni dio otomanske vojske, zatim delije, janjičari, vlasi, martolozi, milet paše, kojekakve Hasan Paše i Mehmed Paše, sve su to bili takozvani "Otomanski Srbi" s kojima su Hrvati cijelu povijest bili u sukobu, a oni se s turcima polako uvaljivali u genocidno očišćeni središnji hrvatski povijesni prostor....

Poslednja izmena od moderatora:
25. minuta je super...
Pokazuje jedno prosječno stanje uma jednog prosječnog Srbina koji 1991. uopće nema pojma o tome da su Srbi uopće živjeli u Hrvatskoj niti uopće zna što je to krajina. Prosječni Srbi nisu imali ništa jasniju sliku od kapetana Dragana, pa srpska sveopća mobilizacija 1991. u stanju uma prosječnog Srbina nije mogla biti ništa drugo nego odlazak u osvajački rat. Srpska televizija RTS tada se ionako više bavila reportažama o skorom osvajanju Zadra i Dubrovnika nego nekim srpskim selima pa ni sa televizije Srbijanci nisu mogli dobit drugačiju predodžbu nego da idu u osvajanje tuđeg teritorija što su rado činili....

25. minuta je super...
Pokazuje jedno prosječno stanje uma jednog prosječnog Srbina koji 1991. uopće nema pojma o tome da su Srbi uopće živjeli u Hrvatskoj niti uopće zna što je to krajina. Prosječni Srbi nisu imali ništa jasniju sliku od kapetana Dragana, pa srpska sveopća mobilizacija 1991. u stanju uma prosječnog Srbina nije mogla biti ništa drugo nego odlazak u osvajački rat. Srpska televizija RTS tada se ionako više bavila reportažama o skorom osvajanju Zadra i Dubrovnika nego nekim srpskim selima pa ni sa televizije Srbijanci nisu mogli dobit drugačiju predodžbu nego da idu u osvajanje tuđeg teritorija što su rado činili...

On je od 1967 živeo u Australiji, sa majkom, tamo se školovao i služio vojsku. Tako da - nije tako kako pišeš.

On je od 1967 živeo u Australiji, sa majkom, tamo se školovao i služio vojsku. Tako da - nije tako kako pišeš.
Ali je bio ono što se kaže PRAVI SRBIN !!!
Kao što i pravi Hrvati u Njemačkoj jako dobro znaju što je Hrvatska i u slučaju rata doći će/došli su branit je...
Tako da je tako kako pričam...

Uostalom šta ti hoćeš reć ?
Jel oćeš reć da su Srbi u Srbiji 1991. osjećali da su Slunj, Vukovar, Hrvatska kostajnica, Ilok, Hrvatska dubica, Lovinac ili Cetingrad možda Srbija ?
Ja mislim da velika većina Srba za ova mjesta nikad nije ni čula....

Ali je bio ono što se kaže PRAVI SRBIN !!!
Kao što i pravi Hrvati u Njemačkoj jako dobro znaju što je Hrvatska i u slučaju rata doći će/došli su branit je...
Tako da je tako kako pričam...

Uostalom šta ti hoćeš reć ?
Jel oćeš reć da su Srbi u Srbiji 1991. osjećali da su Slunj, Vukovar, Hrvatska kostajnica, Ilok, Hrvatska dubica, Lovinac ili Cetingrad možda Srbija ?
Ja mislim da velika većina Srba za ova mjesta nikad nije ni čula...

Svako ima pravo da živi u neznanju.

A ti ?
Jesi li ti 1980. osjećao navedena mjesta kao Srbiju ?
Није то никад нико осећао као Србију. Поента је да су људи који су живели у Глини, Слуњу, Кореници добро знали да су Срби иако су се изјашњавали као Југословени јер су Југославију доживели као нужан компромис који је значио престанак клања међу братским народима.

А Хрвати, "већином пи3де", како је у видеу одлично констатовао Васиљковић, ишли су за својом елитом која је хистерично тежила да разреши постојећи комплекс народа, комплекс државе, комплекс историје, речју, комплекс идентитета у чему нису успели нити могу икад јер идентитет мора да се гради на постигнућу и стварању, а не на негацији.

Зато кажем, свако има право да се задовољи својим незнањем.

Da nije bilo ratova i genocida nad Hrvatima ne bi uopće ni bilo nikakvih Srba u Hrvatskoj i sjeverozapadnoj Bosni gdje su Srbi došli s Turcima ubijat Hrvate - regularna srpska vojska kao turski vazal, a potom i regularna srpska vojska kao sastavni dio otomanske vojske, zatim delije, janjičari, vlasi, martolozi, milet paše, kojekakve Hasan Paše i Mehmed Paše, sve su to bili takozvani "Otomanski Srbi" s kojima su Hrvati cijelu povijest bili u sukobu, a oni se s turcima polako uvaljivali u genocidno očišćeni središnji hrvatski povijesni prostor...

.
Лепо рекох да је Петриња град који је основао Србин. Ти, у ствари, не знаш да се са мном слажеш.

Није то никад нико осећао као Србију. Поента је да су људи који су живели у Глини, Слуњу, Кореници добро знали да су Срби иако су се изјашњавали као Југословени јер су Југославију доживели као нужан компромис који је значио престанак клања међу братским народима.

А Хрвати, "већином пи3де", како је у видеу одлично констатовао Васиљковић, ишли су за својом елитом која је хистерично тежила да разреши постојећи комплекс народа, комплекс државе, комплекс историје, речју, комплекс идентитета у чему нису успели нити могу икад јер идентитет мора да се гради на постигнућу и стварању, а не на негацији.

Зато кажем, свако има право да се задовољи својим незнањем.

To znam da su Srbi do 90-te uglavnom bili jugoslaveni i da su zbog toga prestali ić u crkvu...
A kako se to onda uklapa u tvoju konstantaciju da Hrvati nisu imali nacionalni identitet, dok su ga Srbi imali ? Sam sebi upadaš u usta.
Možda da odeš spavat ? Iscrpljen si...

A što se tiče hrvatskog nacionalnog identiteta ja stvarno ne znam gdje ćeš veće postignuće od toga da smo mi Hrvati jedini od slavenskih naroda imali neprekinuti državnopravni subjekt od osnivanja hrvatske države do danas, i to na takav način da smo kroz povijest vojno potukli apsolutno sve koji su ovdje zakoračili suprotno našem interesu. Pa mislim ipak je baš onaj pravi pravcati rat prilika za najveću identifikacijsku osnovu neke nacije, malo da vidiš tko su ti ljudi oko tebe i da li na njih možeš računati u zlu. Surova je istina da su samo ratnički narodi zaista pravi narodi. A Hrvati su takvoga rata imali dva stoljeća u kontinuitetu samo s otomanima i svim njihovim saveznicima, što je i apsolutni rekord. Pričat Hrvatima o nacionalnom osjećanju je kao do svemircu pričaš o njegovom planetu...
Tako da mi nije jasna ta tvoja filozofija...

Лепо рекох да је Петриња град који је основао Србин. Ти, у ствари, не знаш да се са мном слажеш.
Osnovali su je Turci kao utvrdu za napad na Sisak, ali su u nju doveli Srbe, da, tojest vlahe. Sad je teško rasčlanit u kojoj mjeri su ti vlasi bili Srbi, a u kojoj šiptari. Uostalom među vlasima se moglo naći i poneko ***** od Hrvata. Takav se najlakše vratio "vjeri". Do Žitvanskog mira 1606. Hrvati su Petrinju oslobodili od Turaka i tada su zabilježeni prvi slučajevi vlaha koji su zbog toga što su pošteđeni prelazili na pobjedničku hrvatsku stranu. Kako je Žitvanski mir 1606. bio kraj rata u tom dijelu povijesti vlasi su izgubili svrhu postojanja - pljačka i ubijanje Hrvata - pa ih je austrijski car sve češće vrbovao da prijeđu na rijetko naseljen prostor krajine kako bi ga popunili što više, ali u praksi od tih povlastica nije bilo ništa jer je Hrvate iritiralo da dojučerašnji neprijatelj dobija još i povlastice tako da smo u 17. stoljeću imali više puta sukobe s vlasima i njihovo bježanje nazad na tursku stranu. Onda je krajem 17. stoljeća vojna krajina u velikom ratu protiv Turaka proširena do Save i tada su vlaški razbojnici neutralizirani jednom za svagda. Otprilike tada sve više prestaju biti šiptaroliki vlasi i sve više počinju "shvaćat" da su Srbi...

Kud si odjednom pobjego na ćirilicu ?
To znam da su Srbi do 90-te uglavnom bili jugoslaveni i da su zbog toga prestali ić u crkvu...
A kako se to onda uklapa u tvoju konstantaciju da Hrvati nisu imali nacionalni identitet, dok su ga Srbi imali ? Sam sebi upadaš u usta. Izyebo si se...
Možda da odeš spavat ? Iscrpljen si...

A što se tiče hrvatskog nacionalnog identiteta ja stvarno ne znam gdje ćeš veće postignuće od toga da smo mi Hrvati jedini od slavenskih naroda imali neprekinuti državnopravni subjekt od osnivanja hrvatske države do danas, i to na takav način da smo kroz povijest vojno potukli apsolutno sve koji su ovdje zakoračili suprotno našem interesu. Pa mislim ipak je baš onaj pravi pravcati rat prilika za najveću identifikacijsku osnovu neke nacije, malo da vidiš tko su ti ljudi oko tebe i da li na njih možeš računati u zlu. Surova je istina da su samo ratnički narodi zaista pravi narodi. A Hrvati su takvoga rata imali dva stoljeća u kontinuitetu samo s otomanima i svim njihovim saveznicima, što je i apsolutni rekord. Pričat Hrvatima o nacionalnom osjećanju je kao do svemircu pričaš o njegovom planetu...
Tako da mi nije jasna ta tvoja filozofija...
Ništa ti nije jasno jer nemaš ni znanje ni iskustvo. Vaš je identitet konstruisan izvana, prvenstveno od Vatikana. To što je velik broj Hrvata nastavio da ide u crkvu je, kratko rečeno, rezultat činjenice da je Vatikan jedna od globalnih sila, pa je u poređenju sa Vatikanom Brozu bilo lako da SPC marginalizuje i uništi u Makedoniji (do Brozoslavije Južnoj Srbiji).

Srbi su kao narod mogli da opstanu i bez crkve i bez države. Očuvao ih je Kosovski mit, Svetosavski mit, nacionalni ep, sećanje na Dušanovo carstvo, krsna slava. Sve je to funkcionisalo na nivou porodice, nikakva institucija nije trebala da posreduje. Tako je bilo u Brozoslaviji, a biće i u buduće.

Osnovali su je Turci kao utvrdu za napad na Sisak,
Srbi došli s Turcima ubijat Hrvate - regularna srpska vojska kao turski vazal, a potom i regularna srpska vojska kao sastavni dio otomanske vojske, zatim delije, janjičari, vlasi, martolozi, milet paše, kojekakve Hasan Paše

Ne može - po potrebi - čas da je Srbin čas Turčin.

Zna se Hasan Pašino kršteno ime - Nikola Niko Predojević, Srbin iz Bileće.

Ništa ti nije jasno jer nemaš ni znanje ni iskustvo. Vaš je identitet konstruisan izvana, prvenstveno od Vatikana. To što je velik broj Hrvata nastavio da ide u crkvu je, kratko rečeno, rezultat činjenice da je Vatikan jedna od globalnih sila, pa je u poređenju sa Vatikanom Brozu bilo lako da SPC marginalizuje i uništi u Makedoniji (do Brozoslavije Južnoj Srbiji).

Srbi su kao narod mogli da opstanu i bez crkve i bez države. Očuvao ih je Kosovski mit, Svetosavski mit, nacionalni ep, sećanje na Dušanovo carstvo, krsna slava. Sve je to funkcionisalo na nivou porodice, nikakva institucija nije trebala da posreduje. Tako je bilo u Brozoslaviji, a biće i u buduće.

Pa ne želim ja vrijeđat vas Srbe, imajte vi svoju srpsku priču. Ako je vaš identitet kosovski mit u redu. Vaša stvar. Ne ulazim u to šta tebi znači bit Srbin...

Ali kada vaše priče krenu u negaciju drugih naroda do razine da to dovodi do ratova onda ćemo vam morat reć istinu. Evo recimo ti meni objašnjavaš tu da su Hrvati "izkonstruirani". A otkud bi ti to znao ? Hrvat nisi, nemaš veze s nama, a govoriš o Hrvatima prije nekoliko stoljeća koji su zbog povijesnih prilika mogli bit jedino još tvrđi Hrvati od ovih danas jer su stalno, svakodnevno, cijeli život bili u križarskom ratu. Pa ako takav život nije kreirao nacionalan osjećaj stvarno ne znam što bi trebalo ? Naprimjer, usporedbe radi, u to vrijeme prosječni Austrijanac pase svoju kravu na livadi cijeli život u miru. Mora da je tu strašni nacionalni sklop proizveden u odnosu na hrvatski...
Nemojmo bit smješni...

A što se tiče hrvatskog nacionalnog identiteta ja stvarno ne znam gdje ćeš veće postignuće od toga da smo mi Hrvati jedini od slavenskih naroda imali neprekinuti državnopravni subjekt od osnivanja hrvatske države do danas, i to na takav način da smo kroz povijest vojno potukli apsolutno sve koji su ovdje zakoračili suprotno našem interesu.

Не би био проблем да је било у вашем интересу, јер онда би то можда био хрватски идентитет, али је проблем што је било скоро искључиво у ватиканском интересу. Тај идентитет који сте тако марљиво градили, због тога слабо има везе са Хрватима. Ви сте фактички уништили и оно мало хрватског идентитета што га је било остало.

Da nije bilo ratova i genocida nad Hrvatima ne bi uopće ni bilo nikakvih Srba u Hrvatskoj i sjeverozapadnoj Bosni gdje su Srbi došli s Turcima ubijat Hrvate - regularna srpska vojska kao turski vazal, a potom i regularna srpska vojska kao sastavni dio otomanske vojske, zatim delije, janjičari, vlasi, martolozi, milet paše, kojekakve Hasan Paše i Mehmed Paše, sve su to bili takozvani "Otomanski Srbi" s kojima su Hrvati cijelu povijest bili u sukobu, a oni se s turcima polako uvaljivali u genocidno očišćeni središnji hrvatski povijesni prostor....
То би можда имало неку тежину да у последњем рату баш Хрвати нису заједно са, што би ти рекао "отоманским Србима", нападали Србе. Овако је само демагогија. А ту је и онај претходни, где су, гле чуда, опет Хрвати заједно са овима били на истој страни против Срба.

Чудно како се, када су ватикански интереси у питању, лако договорите са овима са којима вековима ратујете. Некако сте пребрзо заборавили те узастопне вековне геноцидe. Довољан је био један миг са стране 😉

Poslednja izmena:
Otprilike tada sve više prestaju biti šiptaroliki vlasi i sve više počinju "shvaćat" da su Srbi...
Vidiš, ti misliš da ste poslednji rat koji ste vodili protiv Srba dobili, ali odavde, iz ovog što pišeš i kako razmišljaš, jasno se vidi da ste ga izgubili. Da ga niste izgubili, ne biste imali potrebe da nasrćete sa svojom pričom na srpske forume - ti, Mupi, Veseli Dabar, Matijakupa, Kroasanije, Lamasu, Mej Bergami, Asatsu, Vaskolik itd. itd. itd.

Pokušaj da razumeš jer ti govorim iz najbolje namere - a tiče se onog što sam ti malopre napisao: A Hrvati, "većinom рizde", kako je u videu odlično konstatovao Vasiljković, išli su za svojom elitom koja je histerično težila da razreši postojeći kompleks naroda, kompleks države, kompleks istorije, rečju, kompleks identiteta u čemu nisu uspeli niti mogu ikad jer identitet mora da se gradi na postignuću i stvaranju, a ne na negaciji.

Заиста цијеним ентузијазам и вољу форумаша (Mrkalj и cronnin) да аргументима и разборитим расуђивањем покушају доказати ваљаност свог виђења, али зар заиста мисле да ће нагнати форумаша којем се обраћају да покуша барем реалније сагледати поглед на прошлост? Тај и иначе та екипа форумаша "бомбардују" овакве теме малициозним и злурадим постовима сако како би троловали, провоцирали и изнервирали нормалне форумаше.
Постоји ли и један примјер, један примјер, да се било ко од те "екипе" ресетовао ако им прикажеш факте, потврду другачијег виђења, значи било ко и било када? Проблем је што се то никад није десило, нити ће се десити, јер исти не долазе ту да би боље сагледали неку тему него да би троловали.

Но на страну то, вратимо се интервјуу капетана Драгана гдје је у емотивном и искреном излагању рекао неке ствари које ће неки (знаш ти добро који) настојати руглу изврнути.
Тачно је да се у српском корпусу није посвећивало довољно пажње неким стварима, моделиран је амбијент гдје је етнографија у бившој Југи била потиснута, многи Срби нису знали оно што су требали знати. Тачно је и да је велики % припадника српског корпуса био у стању опијености југословенством, услијед те опијености нису на вријеме препознали промјене и процесе који се дешавају. Тачно је да је код Срба који су преживјели кланицу у времену ендехазије, Срба у Крајини (и оној у бившој БиХ и оној у бившој Хрватској) и Херсеговини, врже ишло отрежњење из те опијености југословенством, остало је сјећање колико зло вреба.
Зато су овај пута на вријеме реаговали, покушали су се одбранити. Тачно је и да би се одбранили у Републици Српској Крајини да уз противничку страну није стао силник и прејак играч. Да ли би боље прошли да је из матице било боље подршке и искрене намјере да се помогне, никад нећемо сазнати.
Прејак је силник којем је у неким његовим комбинацијама одговарало да тада Срби буду "лоши момци", а опет историја је доказала да су постојани и истрајни лидери водили своје мале народе кроз тешка искушења и против много јачег силника. Но, како написах никад нећемо сазнати шта би било да су на правим мјестима били постојанији људи који ће боље разумјети вријеме и процесе који се дешавају.

Poslednja izmena:
Не би био проблем да је било у вашем интересу, јер онда би то можда био хрватски идентитет, али је проблем што је било скоро искључиво у ватиканском интересу. Тај идентитет који сте тако марљиво градили, због тога слабо има везе са Хрватима. Ви сте фактички уништили и оно мало хрватског идентитета што га је било остало.

То би можда имало неку тежину да у последњем рату баш Хрвати нису заједно са, што би ти рекао "отоманским Србима", нападали Србе. Овако је само демагогија. А ту је и онај претходни, где су, гле чуда, опет Хрвати заједно са овима били на истој страни против Срба.

Чудно како се, када су ватикански интереси у питању, лако договорите са овима са којима вековима ратујете. Некако сте пребрзо заборавили те узастопне вековне геноцидe. Довољан је био један миг са стране 😉

Dođu li ovdje Turci, Mongoli ili Srbi uništavat Hrvate ti ćeš pisat te neke spike da to mi ratujemo za interes Vatikana dok samo jednostavno branimo sebe i svoje...

This, of course, the Inner Austrians would not consider. When the authorities at Graz received word of the Croatian demands, they replied with furious indignation that they were quite prepared to turn over the Border to the Croatians, provided that they would reimburse them in full for each and every past expenditure.30 The Croatian pretensions, argued the authorities at Graz, were completely unjustifiable. The Military Border had been created by the “hard work and sweat, the money and the blood,” of Inner Austria.81

Ово, наравно, Аустрија није ни узела у обзир. Кад су власти у Грацу примиле вијест о хрватским захтјевима, одговорили су са бјесним огорчењем да су скроз спремне да предају Границу Хрватима, под условом да Хрвати подмире све трошкове у потпуности. Хрватске претензије, спориле су власти у Грацу, биле су потпуно неоправдане. Војна Граница је била створена "тешким радом и знојем, новцем и крвљу" Аустрије.

The Inner-Austrian position was supported vigorously by the imperial military commanders. General Veith Khisl, the Commandant of the Border, categorically rejected the accusations against the Grenzer as based on nothing but “jealousy and hatred.” He asserted that the Croatian nobles had never done anything to defend themselves from the Turks. Khisl concluded his report by recommending that “Instead of bothering the Emperor and the Archduke with their unjustified complaints, they [the Croatians] ought to thank God that the Vlachs had formed an outer bastion.” 32 A similar report was rendered some years later, in 1613, by General Trautmannsdorff, who not only rejected the accusations brought against the Grenzer as without any foundation, but emphasized that the Grenzer would revolt rather than submit to any control by the local nobility.33

Аустријске позиције су подржане жустро од војни команданата Границе. Ђенерал Вит Кисл, Командант Границе, категорички је одбио оптужбе против Grenzer-а као засноване на ничему другоме осим на "љубомори и мржњи". Он је изјавио да хрватско племство никад ништа није само урадило да се одбрани од Турака. Ђенерал Кисл је закључио свој извјештај са препоруком "Умјесто да сметају Цару и Надвојводи са својим неоправданим оптужбама, они (Хрвати) би требали Богу захвалити да су Власи подигли вањски бедем (према Турцима)". Сличан извјештај је послат пар година касније, 1613., од ђенерала Траутмандорфа, који не само да је одбио оптужбе према Граничарима као скроз неосноване, већ је нагласио да би Граничари дигли буну радније него се подчинили хрватском племству".

Gunther Rothenberg, The Austrian Military Border in Croatia 1522-1747, str. 70-71.

Сви Срби и Српкиње су имали два рува (одела), једно свакодневно и једно црквено. У току вишевековне Војне крајине, Хрвати, који су били феудални кметови (подложници) велепоседницима - племићима (Зрињски, Франкопани и др.), стално су завидели слободним српским Крајишницима, који су у међусобним односима неговали неку врсту војне демократије и слободу. To je за кметове-Хрвате била недостижна слобода и правица. Хрвати тзв. банске Хрватске и католички клер вековима су покушавали, да Војна крајина уместо аустријска, постане део Хрватске, а Крајишници њихови подложници. Томе се супротстављао бечки двор, али су се оштро, често и у крви, супротстављали сами Крајишници. Бечки двор, нарочито цар, штитио je Србе-Крајишнике све док су Турци били близу аустријских граница.

Какви су били Срби-Крајишници и њихов демократски начин живота, посебно у кућним задругама, али и у својим ширим родовима, илуструју три сведочења. Из њих се може видети да су Срби-Крајишници заиста били и остали вековима потпуно одани и верни српству и православљу.

Први пример je писмо - меморијал аустријског генерала и принца, заповедника крајишког генералата, Хилдбургхаузена, које je он написао царској канцеларији у Бечу 1737. године. Написан je поводом оптужби хрватских племића - велепоседника и католичког клера те њиховог захтева, у виду ултиматума, да се Срби-Крајишници одмах доделе њима као подложници, при чему су хрватски племићи и католичка црква на подао и ружан начин подметали Србима разне лажне подлости. Принц и генерал пише:23)

„ Свуда сам видео ратнички храбар народ, сиров, неизвештачене и непокварене синове природе, код слабе и просте хране, радом удружене у своје задруге, чврсте као храстови у шуми, високе фтуре озбиљног мушког соја, добродушне и дивље, празноверне, пуне етничких осећања за војничку част, добро упознате са опасностима битака, склоне плену, као често извојеваним циљем за велику храброст, са мало потреба, који нису са мекушством и профињеним укусом размажени и размекшани. Они су непоколебљиви у старим српским националним и верским православним традицијама и обичајима, увек верни својој дaтoj речи, али и крајње љубоморни на испуњење добивених обећања. Од природе поште-ни и неустраишви, услед gyгог тлачења и искоришћавања - неповерљи-ви, способни на најсветију и на најнепорушљивију верност и оданост. Али ако се намерно драже, њихова огромна снага плане и тада постану силовити, необуздани и бунтовни. Ови гренцери су озеленили давно напуштена поља и земљу, она je за кратко време процветала. Кућну задpyгy (Hauskommunion) им није нико наметнуо, ми смо je само прихватили и озаконили, јер je у нашем интересу. Они имају своје баштине или домазлуке (Haushaltungen), који припадају целој задруги. Међу собом изаберу једног вођу за руковођење задругом. Задруга редовно има 10-15 мужева способних за војну службу. Свако војводство (cupeг) има више кућних задруга које чине село, на чијем челу je кнез или судија. Када сам гренцерима (Крајишницима) прочитао нови статут на сабору народа и пушконоша, сви су га поздравили тако - што су узели пушку на леву руку, подигли три прста и на барјаку положили заклетву верности вашем величанству. Први je, три прста дигао њихов свештеник. Сабор су завршили заклетвом: ’Нитков je онај који не одржи реч’. Затим су зазвонила црквена звона.

To je ваше Височанство, тврд, храбар, опор, сналажљив, издржљив и покретљив ратнички елемент, поптуно и једино дорастао безобзирној турској војсци - акинџијама. Боље je имати неколико Срба-гренцера, не-го цијеле чете Хрвата-харамија“.

23. Видети: Ђорђе Станић, Хроника рода личких Станића, Београд,1996,стр. 130-131.

Други пример je опис живота крајишких Срба у њиховим кућним задругама, који je дао крајишки официр Огњеслав Утјешиновић у књизи „Die Haus-kommunionen der Südslaven“, издатој y Бечу 1859. („Кућна задруга код јужних Словена“)24’ он, између осталог, пише:

„Ja сам као дете Крајишника доживљавао нашу кућну задругу, где нас je било деветнаесторо у три кољена, као рај на земљи. To je био најпотпунији и најсрећнији део мога живота. To се нарочито огледало у међусобној љубави, штовању, помагању и нарочито у заштити и бризи за нас децу, старије и болесне.

Заједничка игpa нас бројне деце, а било нас je у нашој задрузи десетеро, уз велику пажњу према нама родитеља, дедова и бака, али и стричева и стрина, била je свакодневна појава. Сви смо неограничено поштовали домаћина задруге, а ми деца нарочито главну домаћицу-планинку, која je кувала и водила све женске послове. Сви смо у задрузи били поштова-ни и равноправни. Cee je праведно дељено. To нас je, и поред сиромаитва и немаштине, чинило срећним и задовољним. Ако je било потребе, за neкe грешке појединаца, у селу je постојао народни суд-порота, бирана од изабраних Крајишника, која je праведно пресуђивала. Најтежа казна, која се ретко изрицала, je била - протеривање из задруге јер без заштите задруге није се могло живети. Наши кнезови и војводе су, такође, бирани од Крајиишика и нико их није натурао. Кућна задруга и крајишка села у то време су били светионици слободе и демократије, на којој су нам завидели хрватски племићи, а највише њихови подложници. Поштење и искреност су свуда постојали. Лажи и крађа готово да није било. Нико није просио. Сви смо два пута седмично ишли у цркву, где je у дворииту и околини цркве свака кућна задруга имала своју софру.

Ту се играло у колу, момци и цуре се загледали. Тада сам се и ja први пут заљубио. Најтежи дани су били када се Крајишници испраћају у рат, а посебно када се сахрањују. Сви смо се радовали кад je неки светац, а на-рочито Ускрс, Божић, а посебно кад je крсна слава. Ми деца смо преко лета највише чували блало, највише краве и козе. Ту смо се по цео дан играли разних игapa и причали разне приче и певали песме из српске историје. Сва деца Крајишника су знала све о Милошу Обилићу, Косову, Краљевићу Марку, свим српским свецима. Нарочито je цењен Видовдан. Сви смо волели када су сватови. Не сећам се да се нека наша Српкиња икада удала за Хрвата и католика. У дубоком сећању су ми остала и јако лепа крајшика прела и перушања, као и разне мудре изреке и надмудривања на њима. “

24. Видети: Утјешиновић Огњеслав, Die Haus-Kommunionen der Südslaven, Wien, 1859. i Die Millitärgrenze und die Verfassung, Wien, 1861.

Dođu li ovdje Turci, Mongoli ili Srbi uništavat Hrvate ti ćeš pisat te neke spike da to mi ratujemo za interes Vatikana dok samo jednostavno branimo sebe i svoje...

Ви ните бранили себе и своје, већ границе Социјалистичке Републике Хрватске. А пре тога су се појавили наоружани клерофашисти са усташком реториком и сликама НДХ. Дакле, то твоје своје није хрватско своје, већ ватиканско своје. Ти си сад само потврдио да ниси прави Хрват, већ обичан "Ватиканац".

Back