Република Српска Крајина

Zdravo svima. Dakle, ovo je nastavak prethodnog posta. Zanima me da saznam o Srbima koji su ostali i borili se na hrvatskoj strani tokom hrvatskog rata. Čuo sam da ih je bilo 1000, ali sam zaboravio konkretnu procenu. Da li neko zna neke priče o ovim slučajevima, njihovoj motivaciji, identitetu, bilo kojoj anegdoti? Da li ima Hrvati Pravoslavci? Hvala.
a, to bi ti trebalo za ?

izbacivanjem srba kao konstitutivnog naroda u socijalisticku republiku hrvatsku stvorio se uvjet da se srbi samoorganizuju i izbore svojega prava na samoopredeljenje
Dalekovidi su 1991. znali da će to proći loše; u vojnim krugovima u Beogradu sam 1991. saznao da je vojska obaveštena da Kninska krajina "daleko" i da se računalo se na Istočnu Slavoniju i Baranju. Milorad Ekmečić je u jednom razgovoru sa Miloševićem 1992. od Miloševića čuo pitanje "pa kako će Hrvati da komuniciraju sa Dalmacijom". O tome je ćutao 20 godina tj. do Miloševićeve smrti.

Dalekovidi su 1991. znali da će to proći loše; u vojnim krugovima u Beogradu sam 1991. saznao da je vojska obaveštena da Kninska krajina "daleko" i da se računalo se na Istočnu Slavoniju i Baranju. Milorad Ekmečić je u jednom razgovoru sa Miloševićem 1992. od Miloševića čuo pitanje "pa kako će Hrvati da komuniciraju sa Dalmacijom". O tome je ćutao 20 godina tj. do Miloševićeve smrti.
Istovremeno, Milošević podržava i vojno i ekonomski Krajinu; šta to znači? To znači da je Milošević još 1991. dogovorio sa Tuđmanom da preseli Srbe iz Krajine na Kosovo. Genijalan plan ravan kvalitetu Miloševićevog političkog "genija".

Na kraju se Tuđman smejao.

ITo znači da je Milošević još 1991. dogovorio sa Tuđmanom da preseli Srbe iz Krajine na Kosovo. Genijalan plan ravan kvalitetu Miloševićevog političkog "genija".
Je nemam saznanja o eventualnom planu i dogovoru. No "šuška" se za onaj famozni plan Z4 ili kako se već zvao....išlo je po principu K za K...sve što bi se dalo Srbima u Hrvatskoj sa Krajinom moralo se dati Albancima na Kosovu.

Je nemam saznanja o eventualnom planu i dogovoru. No "šuška" se za onaj famozni plan Z4 ili kako se već zvao....išlo je po principu K za K...sve što bi se dalo Srbima u Hrvatskoj sa Krajinom moralo se dati Albancima na Kosovu.
Naravno; plan Zapada je nacrtan prethodno i sprovodi se veoma dosledno i postepeno. Verujem da je tako predviđeno bilo kao što kažeš. S druge strane, i taj Z4 je naknadna "pamet" jer, ubeđen sam, da je s obeju strana i bio prihvaćen, poslužio bi samo da se razoružaju Srbi i da vremenom opet dođe na isto kao što je danas. Time bi samo algoritam do istog cilja bio malo drugačiji nego što je bio. Rezultat isti. Prvo bi se Srbi potisnuli na manja područja, a onda bi se tamo razoružali i odande na isti način proterali. Međunarodni ugovori i dogovori služe za to da ih slabi (mi) poštuju, a jaki (Zapad) krše (vidi pod Dejtonski sporazum). Dejtonski sporazum im je služio da se Srbi povuku sa 40% svojih područja, da se preseku kod Brčkog, da se kod Goražda napravi zelena tranferzala prema Novom pazaru i Istambulu, a posle, kad se Srbi povuku, da se Dejton pogazi kao smrdibuba.

Konstantno se previdja da koliko znam niko sa hrvatske strane nigde zvanicno nije bio prihvatio plan Z4, vec se konstantno spocitava nesrecnom Marticu "da nije hteo ni da ga uzme u ruke".

Sto se nas Srba tice, sada je lako posle bitke biti general, ali sve i da bi verovatno obim te hipoteticke krajiske autonomije vremenom bio suzavan, i to je bilo bolje nego ono sto se desilo u krajnjem raspletu.

Istovremeno, Milošević podržava i vojno i ekonomski Krajinu; šta to znači? To znači da je Milošević još 1991. dogovorio sa Tuđmanom da preseli Srbe iz Krajine na Kosovo. Genijalan plan ravan kvalitetu Miloševićevog političkog "genija".

Na kraju se Tuđman smejao.
Ko je mogao 91 ista da zna sta ce se desiti 95 osim tebe.
Ne lupetaj teoreticaru zavere...

Naravno; plan Zapada je nacrtan prethodno i sprovodi se veoma dosledno i postepeno. Verujem da je tako predviđeno bilo kao što kažeš. S druge strane, i taj Z4 je naknadna "pamet" jer, ubeđen sam, da je s obeju strana i bio prihvaćen, poslužio bi samo da se razoružaju Srbi i da vremenom opet dođe na isto kao što je danas.Time bi samo algoritam do istog cilja bio malo drugačiji nego što je bio. Rezultat isti. Prvo bi se Srbi potisnuli na manja područja, a onda bi se tamo razoružali i odande na isti način proterali
Dejtonski sporazum im je služio da se Srbi povuku sa 40% svojih područja,

Kako moze prihvatanje plana Z4 da bude isto sto i neprihvatanje,kada su Olujom proterani nasilno i bukvalno sve kuce popaljene?
Lupetas.
A i ovo za Dejtonski lupetas

Zdravo svima. Dakle, ovo je nastavak prethodnog posta. Zanima me da saznam o Srbima koji su ostali i borili se na hrvatskoj strani tokom hrvatskog rata. Čuo sam da ih je bilo 1000, ali sam zaboravio konkretnu procenu. Da li neko zna neke priče o ovim slučajevima, njihovoj motivaciji, identitetu, bilo kojoj anegdoti? Da li ima Hrvati Pravoslavci? Hvala.
Bilo ih je daleko više od 1000. Motivacija? Valjda su branili svoju obitelj, kuću i mjesto u kojem žive. Nije baš da su dobrovoljci iz Srbije prilikom ubijanja i pljačkanja provjeravali tko je Srbin, a tko Hrvat. :kafa:

Konstantno se previdja da koliko znam niko sa hrvatske strane nigde zvanicno nije bio prihvatio plan Z4, vec se konstantno spocitava nesrecnom Marticu "da nije hteo ni da ga uzme u ruke".

Sto se nas Srba tice, sada je lako posle bitke biti general, ali sve i da bi verovatno obim te hipoteticke krajiske autonomije vremenom bio suzavan, i to je bilo bolje nego ono sto se desilo u krajnjem raspletu.
Razlika je velika, a sastoji se u tome što su Hrvati primili taj plan i obvezali se da će razmisliti, a Martić i njegova drumska ekipa ga nisu uopće htjeli niti primiti, već su ga unaprijed i bez rezerve odbili.

To cirkusantsko pitanje "Dokle će Europa da čuti" je sasvim neprimjereno, kao što je neprimjereno i veličanje na nadgorbnim spomenicima neprijateljske paratvorevine i boraca na tlu Hrvatske koji su se borili protiv te Hrvatske. Takve spomenike treba ukloniti do zadnjega. Ne razumijem kako je hrvatska vlast i dosad tolerirala takvu drskost. Zamisli da Švabe u Poljskoj, Češkoj ili Francuskoj, gdje je su živjeli Nijemci, pišu na spomenicima kako su se njihovi pali borci junački borili za njemački narod i Njemačku. Pa to bi osudio čitav svijet!

Poslednja izmena:
To cirkusantsko pitanje "Dokle će Europa da čuti" je sasvim neprimjereno, kao što je neprimjereno i veličanje na nadgorbnim spomenicima neprijateljske paratvorevine i boraca na tlu Hrvatske koji su se borili protiv te Hrvatske. Takve spomenike treba ukloniti do zadnjega. Ne razumijem kako je hrvatska vlast i dosad tolerirala takvu drskost. Zamisli da Švabe u Poljskoj, Češkoj ili Francuskoj, gdje je su živjeli Nijemci, pišu na spomenicima kako su se njihovi pali borci junački borili za njemački narod i Njemačku. Pa to bi osudio čitav svijet!
Јел да се склоне и споменици оних што су се борили против НДХ!

Poslednja izmena:

Јел да се склоне и споменици оних што су се борили против НДХ!
Ne, takvi spomenici ne bi smjeli nikome smetati i oni su posvuda. Mnogo ih je sačuvano, a mnogi su i potpuno obnovljeni sa svim simbolima, od crvene zvijezde do srpa i čekića.

Uostalom, zakon vrijedi za spomenike postavljene od 30. svibnja 1990. nadalje, a ne za one prije tog datuma.

Ne, takvi spomenici ne bi smjeli nikome smetati i oni su posvuda. Mnogo ih je sačuvano, a mnogi su i potpuno obnovljeni sa svim simbolima, od crvene zvijezde do srpa i čekića.

Uostalom, zakon vrijedi za spomenike postavljene od 30. svibnja 1990. nadalje, a ne za one prije tog datuma.

U Hrvatskoj je uništeno preko 2900 spomenika, najčešće miniranjem.

Back