E evo kako prolaze u Hrvatskoj oni koji bi hteli istinu da isteraju na videlo...
(NE)PODOBNI ZNATIŽELJNIK
STUDENT I AKTIVIST Luka (22):
Istraživao sam zločin u Žrnovnici, a završio u policiji i odgovarao na pitanja o Gotovini
05.01.2011.
Luka Bonačić (22) student i aktivist nevladine udruge Inicijativa mladih za ljudska prava, pozvan je 7. prosinca prošle godine na razgovor u splitsku Drugu policijsku postaju gdje je u sobi s uokvirenom slikom generala Ante Gotovine stanovitom inspektoru Božiću morao odgovarati na pitanja što misli o Gotovini, gdje mu je otac bio u ratu, slušati inspektorov ratni put i prijekore zbog angažmana u Inicijativi.
Neposredan povod ovom neuobičajenom policijskom tretmanu bila su dva Bonačićeva telefonska razgovora s Vinkom Barbarićem, pukovnikom Hrvatske vojske, iz Žrnovnice pored Splita, kojega je pitao ima li saznanja tko je početkom veljače 1992. godine u Žrnovnici ubio supružnike Vesnu i Đorđa Gašparevića.
Inicijativa se zainteresirala za taj slučaj u listopadu prošle godine. Ubojice nisu otkrivene, a Barbarić je u to vrijeme bio najistaknutiji pripadnik Hrvatske vojske u Žrnovnici.
Bonačić je smatrao logičnim kontaktirati s njim, pa su se čuli dva puta. Barbarić je prvo predložio susret, pa se predomislio, da bi, na koncu, po Bonačića došla policija.
Soba broj šest
- U utorak 7. prosinca, oko 9 ujutro, na vratima su mi se pojavile dvije osobe u civilu koje su se predstavile kao policajci, a jedan je pokazao značku. Zatražili su da pođem s njima u Drugu policijsku postaju zbog, kako su rekli, nekih mojih aktivnosti. Dopustili su mi da idem svojim autom.
U postaji sam završio u sobi broj šest na trećem katu kod inspektora Božića. Bio je to onaj sa značkom. Drugog nije bilo, sjedili smo sami, veli Bonačić.
- Prema Božićevim riječima, Barbarić me prijavio zbog uznemiravanja. Zatražio je da prepričam moje razgovore s Barbarićem, a kada sam to uradio, počela su politička pitanja.
Nebulozna pitanja
Zanimalo ga je što mislim o Anti Gotovini čiju fotografiju drži uokvirenu na zidu, gdje mi je otac bio u ratu, prepričao mi svoj ratni put i zaključio da bi svima nama koji nismo bili u ratu zabranio da se bavimo ratnim zločinima, ističe Bonačić, te dodaje da su “pitanja bila nebulozna, a odgovore je Božić zapisivao u bilježnicu.
To je više nalikovalo nekakvom testiranju čiji je cilj utvrditi dišem li državotvorno. Naravno, htio me i zastrašiti.
Tko zna postoji li ikakva prijava o uznemiravanju, čini mi se kako se prije radi o privatnoj ekshibiciji na relaciji Barbarić-Božić, smatra naš sugovornik.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/125924/Default.aspx