Republika Hrvatska - zbirna tema 4

Za koga?

• Ukupno glasova
    41
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ponavljam, vol3 - ja imam svoj cilj, ide mi dobro i uvrede me ne diraju. Kapiš?

Nego, Elektrika kazete..pisala je ona kako joj je muz haracio po Vukovaru, Tamani verujem da ni sisu ne zna drzati kako treba, a ne pusku...:lol:

Pardon ali ipak se zna ko je vol1.
Hoćeš reći da i oni koji su lajali la Srbe ne znaju svoj cilj ?!

Ko zna, šta ti sve đoja i Mari i Huane ne šapnu ?!
Pa ti ne umeš ni HDZ instrukcije prepisati, ali važno je da se još kaao mali nisi od đoje odvajao...

A sta, smeta ti istina? Zasto?

Al' ti godi kada laješ na Srbe, priznaj !!!
Će netalentiranoga Fidu odmah koja koska više sutra da zapadne od njegovih hrvatskih gazda ?!

Pa takvih nakaza ima svudam u celoj Jevropi i po celome Balkanu...
Ali drugo su grupe i grupice kojih imaš svuda i u svih a drugo je kada ustaškonacističke pozdrave
grakuće celi stadion i kapiten hrvatske reprezentacije...

I opet ti ponavljam ako umeš da brojiš de izbroj pa uporedi koliko takvih ima u Srbiji a koliko u Hrvatskoj,
a to onda stavi u omer sa ukupnim brojem građana u Srbiji i ukupnim brojem građana u Hrvatskoj !!!

Poslednja izmena:
Do koliko ti to umeš brojati ?!
Pa zar se i za ulogu hrvatskoga Fide ne traži neko barem osnovno obrazovanje ?!

Ajd sad ako umeš brojati de izbroj te sa takve slike i sa one slike gde kocksti umalo ne izgiboše od želje
da svoje pulene pozdrave nacističkoustaškim pozdravom !!!

:lol: Jos kad bi to bio nacisticki pozdrav :lol:

На горњој слици 50 000 хрвата нациста , а на овој доле пет "Срба" нациста:hahaha: То је као кад наркоман каже пушачу да има проблем зависности...

Oooo vidi vidi, doso BAGZI koji od sinoc izbegava odgovore na neka pitanja, ali ovo ga je bas potreslo vidim.

Gde ti vidis nacisticki pozdrav sa sakama :lol:

Al' ti godi kada laješ na Srbe, priznaj !!!
Će netalentiranoga Fidu odmah koja koska više sutra da zapadne od njegovih hrvatskih gazda ?!

Pa takvih nakaza ima svudam u celoj Jevropi i po celome Balkanu...
Ali drugo su grupe i grupice kojih imaš svuda i u svih a drugo je kada ustaškonacističke pozdrave
grakuće celi stadion i piten hrvatske reprezentacije...

I opet ti ponavljam ako umeš da brojiš de izbroj pa uporedi koliko takvih ima u srbiji a koliko u Hrvatskoj,
a to onda stavi u omer sa ukupnim brojem graađaana u Srbiji i ukupnim brojem građana u Hrvatskoj !!!

Zasto ti istina smeta?

Ja nigde nisam usporedjivao broj, poenta je druga, Zasto ti istina smeta?

"Mala generalizacija" nije deminutiv...bar ne u srpskom...:think:

Što se paranoje tiče, znaš poznato objašnjenje: To što je neko paranoičan, pa misli da ga prate, ne znači da nije u pravu...:per:

U brzini se sam pročitao da si napisao "mala generalizacijica"... Isprika. Kako se zove kada u raspravi o nekoj blesavoj izjavi napomenes da je autor blesave izjave rekao i da je 2+2=4, pa pokušaš istinitost te druge izjave preslikati na sve njegove izjave :whistling: ?
nego đoka pitao sam te ranije ali su valjda zagušili porukama pa nisi vidio, zašto nisi spomenuo todorićevo preuzimanje frikoma kao nešto negativno?

U brzini se sam pročitao da si napisao "mala generalizacijica"... Isprika. Kako se zove kada u raspravi o nekoj blesavoj izjavi napomenes da je autor blesave izjave rekao i da je 2+2=4, pa pokušaš istinitost te druge izjave preslikati na sve njegove izjave :whistling: ?
nego đoka pitao sam te ranije ali su valjda zagušili porukama pa nisi vidio, zašto nisi spomenuo todorićevo preuzimanje frikoma kao nešto negativno?

Ne mislim da je preuzimanje bilo koje firme u Srbiji od strane bilo koje hrvatske firme apriori negativno.

Ono što je negativno u srpsko-hrvatskom ekonomskom odnosu je monopolizacija tržišta i preuzimanje firmi suprotno ekonomskoj logici, a kao isključiva posledica politike.

Jednosmernost. Hrvatskih firmi u Srbiji ima koliko hoćeš. Srpskih u Hravtskoj na prste jedne ruke. Teško da je to slučajno.

Zato sam naveo primer uljarske industrije u Srbiji, koji to odlično ilustruje. Jer logika i kapitala, i logistike i tržišta bi bila da srpske uljarske firme preuzmu hrvatske, a ne obrnuto.

Što se Frikoma tiče, moram da priznam da sam ograničeno upoznat sa njihovim poslovanjem, radim u drugom sektoru agrobiznisa, nemam sa njima direktnog kontakta.

Frikom je pre Todorića važio za dobru firmu, ovaj tu nije imao šta suštinski da menja, već samo da nadograđuje.

Ne mislim da je preuzimanje bilo koje firme u Srbiji od strane bilo koje hrvatske firme apriori negativno.

Ono što je negativno u srpsko-hrvatskom ekonomskom odnosu je monopolizacija tržišta i preuzimanje firmi suprotno ekonomskoj logici, a kao isključiva posledica politike.

Jednosmernost. Hrvatskih firmi u Srbiji ima koliko hoćeš. Srpskih u Hravtskoj na prste jedne ruke. Teško da je to slučajno.

Zato sam naveo primer uljarske industrije u Srbiji, koji to odlično ilustruje. Jer logika i kapitala, i logistike i tržišta bi bila da srpske uljarske firme preuzmu hrvatske, a ne obrnuto.

Što se Frikoma tiče, moram da priznam da sam ograničeno upoznat sa njihovim poslovanjem, radim u drugom sektoru agrobiznisa, nemam sa njima direktnog kontakta.

Frikom je pre Todorića važio za dobru firmu, ovaj tu nije imao šta suštinski da menja, već samo da nadograđuje.

Frikom je prije todorica držao oko 15% tržišta sladoledom u srbiji. Uniliver valjda 70%. Danas je obrnuto. Igrom slučaja znam osobu koja je bila direktno involvirana u preuzimanje. Kaže mi da je frikom bio firma stala u 70im. Dvije godine su ljudi iz leda na tjednoj bazi bili u srbiji i uvodili standarde, procedure, kontrolu i tehnologiju. Veli da ništa nisu imali, ni ustrojstvo, ni znanje ni motiv. Todoric je ozbiljne novce uložio u frikom, dignuo plaće zaposlenima i postavio od predsjednika uprave do radnika na traci isključivo srbe. Ozbiljan je taj moj insider čovjek i ja mu vjerujem, ovo što pišem je lišeni hrvatsko srpskih odnosa. Domaća firma koja ima 15% udjela domaćeg tržišta je loša firma. Za firme nije bitno dali su u konačnici isplative, nego kakav im je potencijal. Veli mi lik da srbi više vole voćne sladolede, dok u hrvatskoj je to čokolada-vanilija. Pitao sam ga za dijamant, ali veli da ne zna, da su to radili ljudi iz zvijezde.
Jednosmjernost šteti hrvatskoj, to je sigurno. Monopolizacija se javlja upravo kad nema stranih investicija.

Ko ono spomenu "dobrobit" Srbije i firmi iz nje a "zahvaljujući" todoriću ?!
Evo ko ponajviše profitira iz pomenutoga...

'Mi smo u Ligi prvaka i krk u 'bulju'! Ovo je kao transfer Modrića!'
07.09.2011.

Dinamo je potpisao ugovor o generalnom pokroviteljstvu s nacionalnim trgovačkim lancem Konzumom na godinu dana, odnosno do kraja sezone 2011/2012…

Predsjednik Dinama Barišić istaknuo je: „Ovaj događaj ubrajamo u jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Dinama, a nakon presice shvatit ćete zašto.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nakratko se ubacio: „Jana će postati službeno piće Dinama, a vino Agrokor Belje službeno vino Dinama. Dakle, kad budete krkali sa mnom, krkat ćete Belje“, ispalio je Mamić te pojasnio.

Konzum će postati generalni sponzor Dinama! Mi u Europu idemo s Ferrarijem, a ne s Opelom ili Volvom. Ovo je kao transfer Luke Modrića u Englesku. Nije ovo za kikiriki!“

Naravno da nitko nije želio otkriti koliko je "težak" ugovor Dinama i Agrokora, ali radi se o višemilijunskoj svoti. Ako je Hajduk dobio miliju kuna za dva mjeseca, onda je jasno da je Dinamo za čitavu sezonu dobio barem desetak puta više.

Maminjo tu nije stao, predstava je išla dalje: „Živimo najljepše dane. Konzum je sponzor reprezentacije i Dinama, igramo Ligu prvaka i krk u bulju!“ ispalio je Maminjo svoju čuvenu frazu, a u čudu ga je gledao Ante Todorić.

„Nemojte se ljutiti, Vi morate pričati akademskim rječnikom, ali ja ne moram“, obratio se raspoloženi Mamić nasmijanom Todoriću.

Trener Dinama Kruno Jurčić kratko je dometnuo: „Ovo samo pokazuje da smo napravili veliki posao i da smo doveli velike igrače u naš dom.
http://gol.dnevnik.hr/clanak/hnl/krkat-cete-zajedno-sa-mnom-ovo-je-kao-transfer-luke-modrica-u-englesku.html

NOGOMET I BIZNIS
Todorić požurio čestitati Dinamu i šalje milijune
26.8.2011

Zbog strogih pravila Lige prvaka domaće se tvrtke ne mogu oglašavati na stadionu tijekom utakmica, ali Dinamo još nije prodao ni mjesto na dresu svojih nogometaša za oglas
...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/todoric-pozurio-cestitati-dinamu-i-salje-milijune-321340

Frikom je prije todorica držao oko 15% tržišta sladoledom u srbiji. Uniliver valjda 70%. Danas je obrnuto. Igrom slučaja znam osobu koja je bila direktno involvirana u preuzimanje. Kaže mi da je frikom bio firma stala u 70im. Dvije godine su ljudi iz leda na tjednoj bazi bili u srbiji i uvodili standarde, procedure, kontrolu i tehnologiju. Veli da ništa nisu imali, ni ustrojstvo, ni znanje ni motiv. Todoric je ozbiljne novce uložio u frikom, dignuo plaće zaposlenima i postavio od predsjednika uprave do radnika na traci isključivo srbe. Ozbiljan je taj moj insider čovjek i ja mu vjerujem, ovo što pišem je lišeni hrvatsko srpskih odnosa. Domaća firma koja ima 15% udjela domaćeg tržišta je loša firma. Za firme nije bitno dali su u konačnici isplative, nego kakav im je potencijal. Veli mi lik da srbi više vole voćne sladolede, dok u hrvatskoj je to čokolada-vanilija. Pitao sam ga za dijamant, ali veli da ne zna, da su to radili ljudi iz zvijezde.
Jednosmjernost šteti hrvatskoj, to je sigurno. Monopolizacija se javlja upravo kad nema stranih investicija.

Todorić i takvi "super" menadžeri i privatnici kao on štete Hrvatskoj...

Glavni Frikomov posao je smrznuta hrana, ne sladoled. U segmentu smrznutog povrća, prerađevina, ribe itd, je uvek, zahvaljujući čvrstim vezama sa PKB-om, imao veliko tržišno učešće. Moraš imati u vidu da Todorić ušao u frikom 2003. godine, kada je srpska privreda tek počela da se modernizuje. U isto vreme su izvršene privatizacije velikog broja firmi u Srbiji, i od strane domaćih, i od strane stranih preduzetnika. I svi oni (koji su mislili da rade, a ne samo da operu i izvuku pare, a takvih je, na žalost, bilo previše) su u tim firmama uveli organizacione i tehnološke promene u skladu sa savremenim kretanjima. Tako da Todorić nije u Frikomu uradio ništa specijalno, i epohalno. Da je uradio dobro to što je uradio, to je tačno, i pohvalno.

To što je Todorić uradio u Frikomu ili Dijamantu (koji je pre privatizacije bio i veća, i moćnija, i "potencijalnija" firma od "Zvezde") je na primer, gazda uradio u firmi u kojoj radim, a koju je kupio isto 2003. godine. Sada smo mi na tom nivou da već tri godine prodajemo know-how upravo tom Todoriću, za jednu od njegovih najvećih firmi...

Jednosmernost šteti svima. Za sada, još uvek, uzrok jednosmernosti je na vašoj strani. Interesantno je da upravo najviše Todorić doprinosi da se ta jednosmernost umanji, što je potvrda toga da krupan kapital, u krajnjoj liniji nema naciju.

Poslednja izmena:
Kada se već spomenuše smrznuti proizvodi i smrznuta riba,
izgleda da su baš smrznuti, što jes jes.
Nema leda da nam sa njima usfali...
Ma od koga je nije se tome ni čuditi.
Pazi nas Todiša sve, naročite Srbe i srpsko tržište.
A kupovinom Merkatora sve su prilike da će još i više da nas "pripazi".

KRADU NAS: Merkator i Frikom varaju kupce!
22.12.2012.

Prodaju nam led. U pakovanjima od 500 grama zamrznutog oslića ima 194 grama ribe!

frikom-riba-merkator-led-varanje-1356176164-244307.jpg

U "Merkatorovim" pakovanjima zamrznutog oslića od 500 grama posle otapanja ostaje neverovatnih 194 grama ribe! Na deklaraciji piše da je paket težak pola kilograma neto i nema nikakve naznake o tome koliko ribe u pakovanju u stvari ima, piše dnevna novina San.

Od jednog pakovanja oslića koji smo kupili u prodavnici do onog koji smo stavili u tiganj "isparilo" je 306 grama, pokazala su merenja redakcije Sana. To znači da po jednoj toni platimo 612 kilograma leda. Kako pola kile zamrznutog oslića košta 199,9 dinara, proizvođač, "Merkator", mesečno samo na jednoj toni zaradi nešto malo manje od 240.000 dinara prodajući led!

- To je skandalozno, ogromna prevara! Proizvođači prodaju ljudima led i zarađuju ogromne pare, pojedinci su se tako obogatili. Tržišna inspekcija je odgovorna za to, a pitanje je zašto ne radi svoj posao i zašto to niko ne kontroliše. Znamo za taj slučaj i već godinama pokušavamo da se izborimo sa tim, ali ljudi kao da su nezainteresovani - kaže za San Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača.

U vreme slava i praznika, kada se riba u Srbiji najviše kupuje, ovakva vrsta dovođenja u zabludu kupca posebno je profitabilna. Proverili smo i druge proizvođače. "Frikomovo" pakovanje zamrznutog oslića od 500 grama posle otapanja ostavlja nam 354 grama ribe! Istraživali smo "Merkatorovo" pakovanje fileta soma panga od 500 grama, koji nakon otapanja ima 338 grama.

Kupac je doveden u zabludu već time što nigde na deklaraciji proizvoda nije navedeno koliko ribe ostaje posle otapanja. Navedena je samo neto gramaža, koja bi upravo trebalo da prikaže realnu težinu ribe. Umesto toga, misleći da uzimamo pola kilograma, kupujemo mnogo manje, i kod "Merkatora" i kod "Frikoma".

Sledeći problem u Srbiji je to što prevaru nemate kome da prijavite! Nekoliko dana smo (pročitati boks) pokušavali da dođemo do institucije koja bi reagovala na rezultate našeg istraživanja. Svi peru ruke i prebacuju odgovornost jedni na druge, od ministarstava trgovine, poljoprivrede i ekonomije, do tržišne inspekcije i Udruženja potrošača, pa čak i do Direkcije za mere i dragocene metale.

Izgleda da niko u ovoj državi nije nadležan za ovu ogromnu prevaru.

Prevara počinje od deklaracije

- Deklaracija je lična karta proizvoda. Tu treba da stoje sve informacije o proizvodu. Neto i bruto količina, datum proizvodnje, datum isteka roka, cena. Definitivno je ovo dovođenje kupca u zabludu i ne samo to, ovo je velika obmana i prevara - kaže Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača.

http://www.kurir-info.rs/merkator-i-frikom-varaju-kupce-clanak-572233

Poslednja izmena:
Todorić i takvi "super" menadžeri i privatnici kao on štete Hrvatskoj...

Feniks ne baratas osnovnim premisama da bi mogao sudjelovati u diskusiji. Evo tebi par činjenica na razmatranje pa mi javi s kojom se ne slazes.
1. Ljudsko biće je po inerciji lijeno.
2. Da bi ljudsko biće obavljalo rad nužno mu je potreban motiv.
3. Najbolji motiv do sada izmišljen je profit.
4. Državne firme nisu tržišno orijentirane i ne zanima ih profit u mjeri u kojoj bi trebao
5. Državne firme su manje učinkovite zbog toga.
6. Nigdje na svijetu socijalizam nije uspio.
7. Todorić je moguć upravo zbog države koja je potkupljiva.
8. Todorica i todorica se nećeš riješiti davanjem većih ovlasti državi, nego upravo suprotno, smanjenjem njene moći, regulacije i utjecaja.

Razmisli s kojom se stavkom ne slazes pa je možemo raspraviti.

Jednosmernost šteti svima. Za sada, još uvek, uzrok jednosmernosti je na vašoj strani. Interesantno je da upravo najviše Todorić doprinosi da se ta jednosmernost umanji, što je potvrda toga da krupan kapital, u krajnjoj liniji nema naciju.
Ne mislim da je todorić napravio išta epohalno, čovjek je samo dao najveću ponudu za tvrtku za koju je procijenio da ne ostvaruje svoje potencijale. Koristi od toga imaju srpski građani.
Jednosmjernost šteti hrvatskim građanima u najvećoj mjeri. Dao bog da srpski kapital uđe u hrvatskoj gospodarstvo, poveća konkurenciju, smanji cijene, smanji ekstra profite kojeg danas iznose firme koje posluju u hrvatskoj i poveća gospodarsku aktivnost.
Ponavljam, u ekonomiji ne postoji izraz kao previše stranog kapitala, dapače sve države ovog svijeta ti instant daju dozvole za rad i boravak, ako doneses odnekuda novac i otvoris nešto s čim bi radio.
Ne reprocitet postoji jer hrvatski političari vide jeftine političke poene u populizmu koje dobivaju od ekonomski ne obrazovanih građana, poput feniksa.

Ne mislim da je todorić napravio išta epohalno, čovjek je samo dao najveću ponudu za tvrtku za koju je procijenio da ne ostvaruje svoje potencijale. Koristi od toga imaju srpski građani.
Jednosmjernost šteti hrvatskim građanima u najvećoj mjeri. Dao bog da srpski kapital uđe u hrvatskoj gospodarstvo, poveća konkurenciju, smanji cijene, smanji ekstra profite kojeg danas iznose firme koje posluju u hrvatskoj i poveća gospodarsku aktivnost.
Ponavljam, u ekonomiji ne postoji izraz kao previše stranog kapitala, dapače sve države ovog svijeta ti instant daju dozvole za rad i boravak, ako doneses odnekuda novac i otvoris nešto s čim bi radio.
Ne reprocitet postoji jer hrvatski političari vide jeftine političke poene u populizmu koje dobivaju od ekonomski ne obrazovanih građana, poput feniksa.

Nije tu samo populizam u pitanju.

Ulazak hrvatskih firmi na srpsko tržište je bio državni projekat. Imale su sistematsku podršku i države, i banaka.

Srpske firme takvu podršku od države i banaka u Srbiji niti imaju, niti će imati.

E, sada, zašto je hrvatska država imala interes da podrži svoje firme u "pohodu" na Srbiju je drugo pitanje.

Nije tu samo populizam u pitanju.

Ulazak hrvatskih firmi na srpsko tržište je bio državni projekat. Imale su sistematsku podršku i države, i banaka.

Srpske firme takvu podršku od države i banaka u Srbiji niti imaju, niti će imati.

E, sada, zašto je hrvatska država imala interes da podrži svoje firme u "pohodu" na Srbiju je drugo pitanje.

Podrška države nikada nije besplatna. Sve potpore koje država daje kroz subvencije, potpore, olakšice se svode na populizam. I koštaju. Čovjek kada je nezaposlen traži posao, a kad mu istekne naknada za nezaposlene grize za posao. Jednako je sa firmama. Ako firma ne uspijeva opstati na tržištu ( a to može isključivo zbog dva razloga: zbog skupoce i nekvalitete proizvoda, koji se onda mogu dijeliti na neinovativnost, zastarjelosti, preplacenost, neorganizaciju, ne imanje tržišta, loš marketing, visoke poreze i davanja državi ili bilo čega se sjetim) ubrzo joj postaje jedini cilj uspješno tražiti subvencije. Subvencijama se samo odgađa neminovno krah.
Subvencije netko financira. Kako država sama po sebi nema novaca, ona ih isplaćuje preko proračuna kojeg puni na osnovu poreza. Što više subvencija daje to veći proračun mora imati, pa posljedično nametati veće poreze. U osnovi svih subvencija je da država uzima zdravom tkivu da bi hranila tumor. A tumor hrani jer joj jednako vrijedi moj glas kao i nekog uhljeba zaposlenog u javnoj upravi.
Ima izjava nekog ekonomista da amerika ima dvije autoindustrije, jedna je u detroitu a druga na poljima montane. Ova u detroitu proizvede auto, a ova u montani proizvede žito koje se stavi na brod i odveze u magicni stroj koji se zove japan, koji s jedne strane uzima žito a s druge vraca brodove pune toyota. Nije mu jasno zašto je stalno potrebno uzimati od ovog iz montane da bi davao ovom u detroitu, kad su oboje na gubitku nakon transakcije.

Poslednja izmena:
Podrška države nikada nije besplatna. Sve potpore koje država daje kroz subvencije, potpore, olakšice se svode na populizam. I koštaju. Čovjek kada je nezaposlen traži posao, a kad mu istekne naknada za nezaposlene grize za posao. Jednako je sa firmama. Ako firma ne uspijeva opstati na tržištu ( a to može isključivo zbog dva razloga: zbog skupoce i nekvalitete proizvoda, koji se onda mogu dijeliti na neinovativnost, zastarjelosti, preplacenost, neorganizaciju, ne imanje tržišta, loš marketing, visoke poreze i davanja državi ili bilo čega se sjetim) ubrzo joj postaje jedini cilj uspješno tražiti subvencije. Subvencijama se samo odgađa neminovno krah.
Subvencije netko financira. Kako država sama po sebi nema novaca, ona ih isplaćuje preko proračuna kojeg puni na osnovu poreza. Što više subvencija daje to veći proračun mora imati, pa posljedično nametati veće poreze. U osnovi svih subvencija je da država uzima zdravom tkivu da bi hranila tumor. A tumor hrani jer joj jednako vrijedi moj glas kao i nekog uhljeba zaposlenog u javnoj upravi.
Ima izjava nekog ekonomista da amerika ima dvije autoindustrije, jedna je u detroitu a druga na poljima montane. Ova u detroitu proizvede auto, a ova u montani proizvede žito koje se stavi na brod i odveze u magicni stroj koji se zove japan, koji s jedne strane uzima žito a s druge vraca brodove pune toyota. Nije mu jasno zašto je stalno potrebno uzimati od ovog iz montane da bi davao ovom u detroitu, kad su oboje na gubitku nakon transakcije.

Ok, Brozek, ti si sada dobro opisao mehanizam državnih subvencija, i potpuno se slažem da je taj mehanizam generalno štetan, i da mu je jedini stvaran cilj uspostavljanje kontrole nad privrednim životom.

Ta priča ima veze sa nekim drugim stvarima u Hrvatskoj (imala je, na primer, u proizvodnji šećera), ali nema direktne veze sa državnom podrškom hrvatskim firmama u nastupu na srpsko tržište.

Ok, Brozek, ti si sada dobro opisao mehanizam državnih subvencija, i potpuno se slažem da je taj mehanizam generalno štetan, i da mu je jedini stvaran cilj uspostavljanje kontrole nad privrednim životom.

Ta priča ima veze sa nekim drugim stvarima u Hrvatskoj (imala je, na primer, u proizvodnji šećera), ali nema direktne veze sa državnom podrškom hrvatskim firmama u nastupu na srpsko tržište.
mislio sam da obojica pričamo o državnim potporama kroz subvencije...
Nisam siguran na koju državnu potporu konkretno misliš i kako se ta potpora todoricu u penetraciji u srbiju manifestira a da je u konačnici nisu platili hrvatski građani?

mislio sam da obojica pričamo o državnim potporama kroz subvencije...
Nisam siguran na koju državnu potporu konkretno misliš i kako se ta potpora todoricu u penetraciji u srbiju manifestira a da je u konačnici nisu platili hrvatski građani?

Možda je on i dobio neke subvencije od hrvatske države, ne znam.

Ono što znam(o) je da su u početnom periodu privatizacije u Srbiji, kada je penetracija hrvatskih firmi bila najveća, od 2003-2006. godine, hrvatskim firmama bile na raspolaganju izuzetno povoljne kreditne linije od komercijalnih banaka koje su upravo za kupovinu firmi u Srbiji i korištene. Ti krediti su bili povoljniji od uobičajenih komercijalnih kredita. To nije moglo da se sprovede bez nekog "dila" sa državom, jer samo ona ima moć da na taj način usmerava neko privredno kretanje.

Rezultat je da u Srbiji danas operiše blizu 300 hrvatskih firmi, a u Hrvatskoj 20-tak srpskih. Slažem se da ste vi ekonomski ispred nas, ali oba disproporcija je prevelika što je još jedan pokazatelj da nije nastala nekim normalnim tržišnim putem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back