RELIGIJSKI SIMBOLI

veruj mi da nemam pojma, slikala sam ga ispred jedne crkve tu u mom kraju, bio je naslonjen na zid crkve...meni se cini da je stajao na vrhu crkve...mozda ranije...jel znas nesto o tim simbolima, sunce, pescanik, ruze?
pescanik isti takav je bio i na jednoj kao mermernoj klupi pored tog krsta je stojala...od roze mermera nekog, cini mi se da je stojala na nekom grobu...simboli na njoj su srce, ispod pescanik, ispod kosturska glava, nemam sliku ebi ga....

Fs7Bih.jpg

evo ga opet, na prethodnoj strani...inace je iz crkve jedne u okolini ns..

mislis da je samo nakindjuren? *** razocaracu se duboko ako je samo kic u pitanju :ljutko: a ova ruza? sta predstavlja? i pescanik? uh da ne ponavljam pricu sa prethodne strane da sam taj pescanik videla i pored krsta ne nekom grobnom spomeniku, klupi kao simbol...i sunce, iznad krsta? jel neko video ovako postavljen ovaj simbol u kombinaciji sa krstom i gde....ja sam trazila nisam mogla naci...:confused:

ok ne verujes...crkva pravoslavna..a sta mislis gde sam ga slikala u muzeju nekom? u ebt...mozda i jesu novijeg datuma ali nije bitno to nego sta oznacavaju...btw, pescanik taj koji je bio i na tom spomeniku, klupi sta li je, pored njega je pisano nekim starim srpskim jezikom, ako je srpski uopste...krivo mi sto nisam slikala...ono pola sam razumela sta pise pola ne...uglavnom o umrlom nekom....

ok ne verujes...crkva pravoslavna..a sta mislis gde sam ga slikala u muzeju nekom? u ebt...mozda i jesu novijeg datuma ali nije bitno to nego sta oznacavaju...btw, pescanik taj koji je bio i na tom spomeniku, klupi sta li je, pored njega je pisano nekim starim srpskim jezikom, ako je srpski uopste...krivo mi sto nisam slikala...ono pola sam razumela sta pise pola ne...uglavnom o umrlom nekom....

a najgore je to što je ona mrtva ozbiljna :lol:

mislis da je samo nakindjuren? *** razocaracu se duboko ako je samo kic u pitanju :ljutko: a ova ruza? sta predstavlja? i pescanik? uh da ne ponavljam pricu sa prethodne strane da sam taj pescanik videla i pored krsta ne nekom grobnom spomeniku, klupi kao simbol...i sunce, iznad krsta? jel neko video ovako postavljen ovaj simbol u kombinaciji sa krstom i gde....ja sam trazila nisam mogla naci...:confused:

Paq verovatno postoji neka simbolika, ne bi bez veze stavljali te simbole.

Mada mogu samo da nagađam, ruža kao život, krst kao smrt i vaskrsenje i peščanik kao vreme.
Podsetilo me na ovu sliku:
800px-StillLifeWithASkull.jpg
Memento mori, tempus fugit ...
Otkud znam.

Paq verovatno postoji neka simbolika, ne bi bez veze stavljali te simbole.

Mada mogu samo da nagađam, ruža kao život, krst kao smrt i vaskrsenje i peščanik kao vreme.

Memento mori, tempus fugit ...
Otkud znam.

флорални елементи (листови и цветови) су ту да укажу на живот- крст је Христовим Васкрсењем постао дрво живота. прешчаник је симбол пролазности, јер сви који су рођени окусиће смрт. сунце означава Христа као Сунце Правде (у хришћанству правда не значи правичност, него добро). шти се тиче стилизованих слова (?), ако се ради о православној цркви у Војводини- врло је могуће да су то огњила са српског грба.

Zlatna Iris, aко Те не мрзи, ваљда си рекла да је у Твојој близини, да сазнаш још неке информције о пореклу крста и времену постављања и фотографиши натпис.

Унапред захвалан...

kakv natpis? taj krst nije postavljen nigde...stoji naslonjen uz zid crkve...kao sto stoji i ta klupa mermerna, i jos par nekih nadgrobnih spomenika...kao nesto staro sto ne treba nikom, pa su eto tu stavili jer nemaju gde da sklone...meni lici kao da stajao na vrhu nekecrkve, velik je dosta...ne znam...mozda bih mogla da se raspitam...pa jel imas bar neku ideju, misao o njemu? jesi ga video negde ranije, ili nesto slicno bar?

флорални елементи (листови и цветови) су ту да укажу на живот- крст је Христовим Васкрсењем постао дрво живота. прешчаник је симбол пролазности, јер сви који су рођени окусиће смрт. сунце означава Христа као Сунце Правде (у хришћанству правда не значи правичност, него добро). шти се тиче стилизованих слова (?), ако се ради о православној цркви у Војводини- врло је могуће да су то огњила са српског грба.
hvala za objasnjenje ...da pravoslavna jecrkvau pitanju i imaju ogromna 4s u dvoristu iz aviona se vide...bukvalno :lol:

Back