RELIGIJSKI SIMBOLI

A šta je suština slobodnog zidarstva, o poznavaoče? Možda bi bilo dobro da upotrebiš opvaj glif u cilju objašnjenja nama neukima:

16785117202252382461016.jpg

jel mozes da mi opises sta je na svakoj od ovih slika koje su povezane sa Hristom? vecina mi je nejasna...
Namaste.
 
jel mozes da mi opises sta je na svakoj od ovih slika koje su povezane sa Hristom? vecina mi je nejasna...
Namaste.

Posredi je kabalističko-neopitagorejsko Drvo Života koje stoji unutar vesice piscis, koja simboliše univerzum u vidu materice koja daruje život svemu stvorenom. U krugovima su predstavljene Sefire na Drvetu Života.
Prve tri, na vrhu prikazuju Supernalnu Trijadu: Keter (Kruna, Pluton, primum mobile u duhovnom smislu, Bog), Hokmah (Mudrost, Uran, Otac), i BInah (Razumevanje, Saturn, Velika Majka). Ova tri se nalaze iznad Bezdana koji simboliše granicu između objektivnog, božanskog i subjektivnog, ljudskog sveta,
Slede, s leva na desno, Geburah (Božija Strogost, Mars), Gedulah (Božije Milosrđe, JUpiter), ispod njih je Tifaret (Harmonija, lepota, Sunce-Hristova Sefira), a ispod njega je Anđeo koji simboliše Veo Paroketa, odnosno granicu koja odvaja nivo svesti od nivoa fizičkog tela.
Slede Necah (Pobeda, Venera, ljubav), Hod (Sjaj, Merkur, inteligencija), ispod njih su Jesod (Temelj-u smislu astralnog temelja svih fizičkih stvari, Mesec) i konačno Malkut (Kraljevstvo, materijalni svet, sastavljen od četiri elementa).
Ovde su Sefire naslonjene na palmu, akaciju, zbog masonske simbolike, koja predstavlja sam Stub Uravnoteženja, jedan od tri stuba koji drže Drvo Života-druga dva su Stub MIlosrđa i Stub Strogosti.
Naravno, ovo je najjednostavnije moguće objašnjenje; ima tu još mnogo toga da se doda i još mnogo simbola.
 
Prvi put čujem za Dionisov kult. Kakve veze ima taj kult sa smokvom, koju je Isus prokleo?

Ima mnogo toga što ti nisi nikada čuo...ali to nije strašno. Za tebe može da bude zanimljivo da je smokva isto kao i vinoiva loza naravno kao simbol u bibliji, simbol...obilja i kako bi ti rekao suviška.

A o tome da je recimo smokva i ono Bo-drvo Ficus religiosa, pod kojim je Buda doživeo prosvetljenje ne bi h te zamarao. A o smokvi kao simbolu u nekim drevnim mitologijama to ne bih želeo još manje.

Evo malo smokvica...

smokve_post-300x257.jpg
 
78918107reuterhazirreka.jpg


hodoroveaglelarge.jpg


- dvije glave = istok i zapad

- kruna = beskonacnost

- zecevi = radjanje, plodnost

- 12 malih sunaca okolo = 12 mjeseci = 1 godina

- bijele tackice oko kruga = 37 dana = veza sa krugom godine i brojem Pi (cak ima veze isa mjerama Kraljeve odaje Velike. piramide)

Dvoglavi orao i njegova simbolika? Ima li to biblijske veze sa hriscanstvom?
------------------------------------------

sarmatskiznaku.gif

Skito-Sarmatski znak = sunce, dan
 
Poslednja izmena:
Ti samo vidiš neke urote....

Ne govorimo ni o kakvoj uroti, nego o ilustracijama Miroslavljevog jevandjelja, koje potvrdjuju da je knez Miroslav bio poluvjerac. I onda se radilo kao i danas: kad odes majstoru da ti nesto uradi, postavljas uslove sta i kako to treba da izgleda, a onda majstor kaze cijenu za takvu uslugu. Tako je i sa knezom Miroslavom i majstorom koji se brinuo oko izrade ove knjige.

rumiroslav001222.jpg


U cijelom Miroslavljevom jevandjelju ne postoji ni jedna ilustracija sa klasicnim pravoslavnim krstom kao simbolom vizantijskog pravoslavnog simbola drveta zivota.Izuzetak je prva strana (na slici iznad) na kojoj su opet suncani krstovi. Drvo zivota u Miroslavljevom jevandjelju je suncani krst i suncani, zlatni ljiljan (u crvenim krugovima ispod likova svetitelja) kao simbol drveta zivota i simbol Hristove carske krune.
 
Poslednja izmena:
Nemam pojma o poreklu,ali u pitanju je minijaturni duborez sa filigrandskim radom (dal srebro ili zlato???)
Vrlo malo fotografija se može naći...osim ove (gde ti "roščići" na vrhu dolaze do izražaja)
decani7.jpg
decani8.jpg
im026_y.jpg
im029_y.jpg
decani2.jpg
na ovoj jednoj kao da postoje dva ista???
 
Nemam pojma o poreklu,ali u pitanju je minijaturni duborez sa filigrandskim radom (dal srebro ili zlato???)
Vrlo malo fotografija se može naći...osim ove (gde ti "roščići" na vrhu dolaze do izražaja)Pogledajte prilog 187515Pogledajte prilog 187516Pogledajte prilog 187517Pogledajte prilog 187518Pogledajte prilog 187519 na ovoj jednoj kao da postoje dva ista???

To je na internetu jedina fotografija ove hriscanske relikvije. Izgled mi da se ovaj krst sa decanskog oltara povlaci u tajnu. Bice da se nesto naculo... :D
 

Back
Top