Religija i umetnost

Jeste. Ne svaki, naravno.
Ilustrator je umetnik, karikaturista takođe ... A što ne bi bio i crtač stripa?

Оваква расправа је за мене тотално бесмислена и само може да ме доведе до неког стреса... а баш сам уморан.
Илустратор или карикатуриста или цртач стрипа може бити по свом образовању да је завршио неку уметничку академију, међутим ја не нађох у свом животу ни у једној Историји уметности илустрацију, карикатуру или стрип КАО УМЕТНОСТ коју би било ко нормалан разматрао и уврстио је у УМЕТНИЧКО ДЕЛО.

п.с. Друго су цртежи великих ликовних уметника.

Оваква расправа је за мене тотално бесмислена и само може да ме доведе до неког стреса... а баш сам уморан.
Илустратор или карикатуриста или цртач стрипа може бити по свом образовању да је завршио неку уметничку академију, међутим ја не нађох у свом животу ни у једној Историји уметности илустрацију, карикатуру или стрип КАО УМЕТНОСТ коју би било ко нормалан разматрао и уврстио је у УМЕТНИЧКО ДЕЛО.

Za tebe je umetnost samo nacrtana slika ili muzicko klasicno delo? Da li po nekoj malo starijoj Istoriji umetnosti ni fotografija ni film nisu umetnost, posto ne verujem da su se mnogo spominjali pre 150 godina?
Ovo 100% nije umetnost?

trash-art1.jpg

Za tebe je umetnost samo nacrtana slika ili muzicko klasicno delo? Da li po nekoj malo starijoj Istoriji umetnosti ni fotografija ni film nisu umetnost, posto ne verujem da su se mnogo spominjali pre 150 godina?
Ovo 100% nije umetnost?

trash-art1.jpg

1. Ово је тема РЕЛИГИЈА И УМЕТНОСТ - мислим какве благе везе има ово ђубре
које си поставио са темом ??? Осим што показује ментално стање "креатора",
или "политички став" или што је најсмешније "протест против друштва" - али то
НИЈЕ нити ће икада бити УМЕТНОСТ...да не помињем покушај неких болесника
да некакве "перформансе" или "инсталације" прогласе УМЕТНИЧКИМ ДЕЛОМ.

2. Данас се све релативизује, тако да је могуће свашта прогласити за "уметност",
али објективно ТО НИЈЕ, нити ће икада то бити...

3. Фотографија или филм КАО ЗАНАТ могу достићи некакве ВИСОКЕ уметничке вредности, али то и даље НИЈЕ уметност него ВРХУНСКИ ЗАНАТ и то ЗАНАТ РУКУЈУЋИ МАШИНАМА...тј.апаратима...

4. Чињеница је да је тема о томе ШТА ЈЕ ДАНАС УМЕТНОСТ у својеврсном ЋОРСОКАКУ...

п.с. СЛИКА није "нацртана" - него НАСЛИКАНА......

Poslednja izmena:
1. Ово је тема РЕЛИГИЈА И УМЕТНОСТ - мислим какве благе везе има ово ђубре
које си поставио са темом ???

Kao ilustraciju toga sta neko smatra umetnoscu.

2. Данас се све релативизује, тако да је могуће свашта прогласити за "уметност",
али објективно ТО НИЈЕ, нити ће икада то бити...

Pa dobro, sta je umetnost?
Samo ono sto je lepo? Gde nema djubreta i crnih misli ?

3. Фотографија или филм КАО ЗАНАТ могу достићи некакве ВИСОКЕ уметничке вредности, али то и даље НИЈЕ уметност него ВРХУНСКИ ЗАНАТ и то ЗАНАТ РУКУЈУЋИ МАШИНАМА...тј.апаратима...

:eek:Auh...na ovo ne mogu da odgovorim....

4. Чињеница је да је тема о томе ШТА ЈЕ ДАНАС УМЕТНОСТ у својеврсном ЋОРСОКАКУ...

Zasto bi bila?
Da li zato sto je sada taj pojam mnogo siri nego sto je bio dok je mainstream bio uljana boja?

п.с. СЛИКА није "нацртана" - него НАСЛИКАНА......

Znaci, umetnost je samo lepa naslikana slika, prikazana u Istoriji umetnosti?

п.с. Друго су цртежи великих ликовних уметника.

Zato što su kod nas svi "relevantni" izvori - enciklopedije i istorije umetnosti koje su napisane pre 50 i više godina. Pre 50 godina mnogo štošta se nije smatralo umetnošću; a pre 100 godina ni film nije bio umetnost. Danas se i grafiti i crtani filmovi podvode pod umetnost (u podkategorije likovne i filmske umetnosti).

Blejk, recimo, u svoje vreme nije smatran velikim likovnim umetnikom već velikim pesnikom, a danas su njegove gravure (kojima je ilustrovao svoju poeziju) remek-dela. Za epitet "veliki" očigledno je potrebno mnogo vremena, i umetnik ga, nažalost, najčešće zasluži kada umre.
Obrati pažnju na poslednje tri ilustracije koje sam postavila. Zanemari činjenicu da je reč o stripu, pa reci kako bi ih okvalifikovao: kao nešto bezvredno ili kao umetnost?

Zato što su kod nas svi "relevantni" izvori - enciklopedije i istorije umetnosti koje su napisane pre 50 i više godina. Pre 50 godina mnogo štošta se nije smatralo umetnošću; a pre 100 godina ni film nije bio umetnost. Danas se i grafiti i crtani filmovi podvode pod umetnost (u podkategorije likovne i filmske umetnosti).

Blejk, recimo, u svoje vreme nije smatran velikim likovnim umetnikom već velikim pesnikom, a danas su njegove gravure (kojima je ilustrovao svoju poeziju) remek-dela. Za epitet "veliki" očigledno je potrebno mnogo vremena, i umetnik ga, nažalost, najčešće zasluži kada umre.
Obrati pažnju na poslednje tri ilustracije koje sam postavila. Zanemari činjenicu da je reč o stripu, pa reci kako bi ih okvalifikovao: kao nešto bezvredno ili kao umetnost?

Хех... лично не верујем ДА ЋЕ БИТИ ПИСАНЕ НОВЕ ИСТОРИЈЕ УМЕТНОСТИ које би обухватиле "ово" што данас покушава да се самопрогласи за уметност, тј.уметничко дело - то је пре уметничко недело. У праву си да се ДАНАС све и свашта ПОДВОДИ под уметност - али то НИЈЕ нити ће икада бити. Али морају да ПОДВОДЕ јер је СТВАРАЛАШТВО данас на најнижим гранама у историји људске цивилизације, тотални распад, безнађе, некреативност, обездушје у сваком погледу...

Цртежи које си поставила су заиста изванредни и ти оригинали су свакако УМЕТНОСТ ... не знам ко је аутор, али могао бих се кладити да ИЛУСТРАЦИЈА није његов једини вид уметничког изражавања - то се одмах види.

За много што-шта па и филм пре би се могло рећи да су у питању УМЕТНИЧКИ ЗАНАТИ а не УМЕТНОСТ --- или тзв.РЕПРОДУКТИВНЕ УМЕТНОСТИ које су само некакве подкатегорије уметности а не УМЕТНОСТ ако ме разумеш...

Kao ilustraciju toga sta neko smatra umetnoscu.

Ја бих волео када би неко покушао да ми објасни ШТА ЈЕ ТО УМЕТНИЧКО у том "делу" тзв.trash art (уметност ђубрета)... лепо да ми напише...

Иначе, лично уживам У ПРОМЕНИ НАМЕНЕ ОДБАЧЕНИХ ПРЕДМЕТА... јер сам један део живота провео у једном малом месту у Војводини и тамо сам научио "да се ништа не баца"... тај њихов начин живота ме је одушевио тако да сам пресрећан када неком одбаченом предмету ДАМ НОВИ "ЖИВОТ" - али какве то благе везе има са уметношћу?
Pa dobro, sta je umetnost?
Samo ono sto je lepo? Gde nema djubreta i crnih misli ?

Око тога ШТА је уметност се деценијама расправљају и много паметнији и образованији од мене, тако да мислим да ни ти не можеш ДЕФИНИСАТИ тачно ШТА ЈЕ УМЕТНОСТ.
У највећим уметничким делима ИМА и ђубрета и црних мисли, међутим, само ЂУБРЕ није уметничко дело.

:eek:Auh...na ovo ne mogu da odgovorim....
Да, знам да не можеш, јер би такође требало тачно да ми дефинишеш ШТА ЈЕ ТО УМЕТНОСТ у неком филму.

Zasto bi bila?
Da li zato sto je sada taj pojam mnogo siri nego sto je bio dok je mainstream bio uljana boja?

Хех, тај појам се толико "раширио" да лагано губи сваки смисао, губи СВРХОВИТОСТ... данас постоје и "естрадни уметници"... тако да, кхм...

Znaci, umetnost je samo lepa naslikana slika, prikazana u Istoriji umetnosti?

Не, наравно. Поједностављујеш, иако видим да разумеш шта мислим о уметности.

Ја бих волео када би неко покушао да ми објасни ШТА ЈЕ ТО УМЕТНИЧКО у том "делу" тзв.trash art (уметност ђубрета)... лепо да ми напише...

To neka objasnjava autor ili onaj ko to smatra umetnoscu. A ima ih. To sam naveo samo kao primer...neceg drugacijeg, ja tu ne vidim ama bas nista, osim sto je sama ideja zanimljiva...

Да, знам да не можеш, јер би такође требало тачно да ми дефинишеш ШТА ЈЕ ТО УМЕТНОСТ у неком филму.

Isto ono sta je umetnost kod, recimo, renesansnih slikara ili muzicara ili nije bitno, vec neke klasike koja se po defaultu smatra za umetnost.
Apsolutno ista stvar.
Da li je to samo ono sto kod posmatraca izaziva nekakve emocije, ili sto mu je jednostavno "lepo za oko", ili nesto trece, nije vazno. Vazan je mehanizam po kom je to prihvaceno kao umetnost.

To neka objasnjava autor ili onaj ko to smatra umetnoscu. A ima ih. To sam naveo samo kao primer...neceg drugacijeg, ja tu ne vidim ama bas nista, osim sto je sama ideja zanimljiva...

Мени је то уметност исто нолико колико би била уметност да сваки добар српски виц прогласимо за посебно књижевно стваралаштво... али виц је виц...и само то...
и ако ме неки потпуно одушеви...

Isto ono sta je umetnost kod, recimo, renesansnih slikara ili muzicara ili nije bitno, vec neke klasike koja se po defaultu smatra za umetnost.
Apsolutno ista stvar.
Da li je to samo ono sto kod posmatraca izaziva nekakve emocije, ili sto mu je jednostavno "lepo za oko", ili nesto trece, nije vazno. Vazan je mehanizam po kom je to prihvaceno kao umetnost.

Не, апсолутно се не слажем... твоје објашњење ми исувише мирише на "потрошачко друштво" од чега ми се по мало гади...

Икона "Тајна вечера" урађена у седефу, поклон јерусалимске патријаршије српском краљу, изложена је у Задужбини Петра Првог Карађорђевића на Опленцу.

tajnaveceraizoplencauselv9.jpg

Evo iz Vikipedije sta se smatra umetnoscu:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Портал:Уметност

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MedeaMurdersChild.jpg

Medea killing one of her sons. Side A from a Campanian (Capouan) red-figure neck-amphora, c. 330 B.C. Ixion Painter. From Cumae. Louvre. H. 48.50 cm; D. 18.20 cm

Neptune_amphitrite_mosaic.jpg

This mosiac showing Poseidon and his nymph wife Amphitrite is from Herculaneum.

524px-Bacchusbycaravaggio.jpeg

Bacchus (c.1595), by Caravaggio

Dionysus is the Greek god of wine, and is associated with ecstasy, frenzy, and liberating oneself from restraint

Poslednja izmena:

Back