Religija i mitologija starih slovena

Rujevit:
Sto se tice hramova obicno su pravljeni od drveta tako je malo verovatno da su se mogli odrzati sve do sada.A drugo Sloveni nisu uzimali za najvaznije gradnju hramova da bi se molili bogovima.Bogovi su u religiji Slovena bili prisutni svuda u prirodi.Mogli su da se mole kada su hteli i gde su hteli za to im hramovi nisu bili potrebni a i kada su ih pravili nisu im bili jedino mesto za molitvu.
BOG JE BIO PRISUTAN UVEK I SVUDA!

Kao што су и прве руске цркве биле скоро све од дрвета, па су их махом попалили Монголи у 13. веку!

Бл:
Није баш тако било, док смо били пагани, калњали смо се злом антихристу, нисмо имали државе, туко нас је ко је год хтео.

Тек када смо од Апостола примили Православље, кренуло нам је.Постали смо Божије степенице на Балкану за спаење наше и другим народима,

Али после другог великог рата пагански комунизам убија Православце и прогања и враћа сатански паганизам на сцену.

Колико знам сви осим Јевреја су били пагани пре доласка Христа, а чак је и већина Јевреја у време његовог доласка била отпала..

Са другим се слажем 200%

То није био комунизам, и немој да мешаш социјализам са докрином комунизма, који ако би икад би остварен, био најближе Рају што човек може да направи на Земљи

Angelico_Payne:
Колико знам сви осим Јевреја су били пагани пре доласка Христа, а чак је и већина Јевреја у време његовог доласка била отпала..

Са другим се слажем 200%

То није био комунизам, и немој да мешаш социјализам са докрином комунизма, који ако би икад би остварен, био најближе Рају што човек може да направи на Земљи

U potpunosti si u pravu

Angelico_Payne:

Са другим се слажем 200%

НЕМА РАЈА НА ЗЕМЉИ.
БЛИСКО ТОМЕ ЈЕ СТАЛЕЖНА ПРАВОСЛАВНА МОНАРХИЈА

Бл:
Није баш тако било, док смо били пагани, калњали смо се злом антихристу, нисмо имали државе, туко нас је ко је год хтео.
Тек када смо од Апостола примили Православље, кренуло нам је.Постали смо Божије степенице на Балкану за спаење наше и другим народима,
Али после другог великог рата пагански комунизам убија Православце и прогања и враћа сатански паганизам на сцену.

Šta pričaš bre kakav "ZLI ANTIHRIST"?,mi smo kao i većina paganskih naroda uvažavali PREKO 30 jel si dobro pročitao 30 bogova pa kako smo mogli da se klanjamo zlom antihristu u koga nismo čak ni verovali?

Бл:

Opet lupaš pa mi smo prvo potukli sve na balkanu pa smo onda primili pravoslavlje,
mi smo kao pagani 626 godine opsednuli i probali da osvojimo pazi sad CARIGRAD,pa ja sad ne znam šta si mislio kad si rekao tuko nas je ko je hteo?

Бл:

E sad "paganski komunizam",kako komunisti mogu da budu pagani kad su ateisti?Ali slažem se sa tobom da je komunizam "ubio" pravoslavlje samo bi dodao da su srpski komunisti ubili pravoslavlje a ne komunizam,ali ajde može i po tvome

Бл:
Жена која је била стуб породице данас само лети да ради, као и отац.

A kad je to žena bila stub porodice?

Бл:
Због малих плата приморани су да раде нон-стоп, а за то време децу одгајају чудне тете и професори.

Pa ja ne znam ko je tebe odgajio ali ja sam imao sasvim normalne profesore.

Бл:
Словени су данас ПРАВОСЛАВНИ, тако да тема осим наметања сатанског учења Србима, нема неку поенту

Kako bre tema nema poentu pa to šmo sada pravoslavni neznači da pre primanja hrišćanstva nismo postojali,svidelo se to tebi ili ne to je ipak naša istorija,a ako nisi znao ovo je forum o istoriji ( uglavnon našoj ) a iako misliš da učenje istorije nema nikakvu poentu ja onda nemam reči.

A opet lupaš kakvo satansko učenje Srba?

@Kaa
Evo, javlja mi se da jedino sto ces ti njoj pruziti (i to vrlo uskoro) biti molba da ne budes banovan ;-) Uzgred, ako si za nabacivanje skoci do zenskog kutka.... Da li je na pomolu romansa?

@ Rujevit
Ne slazem se da smo pagani.... sta su pagani? Razumes li sta je u srzi Hriscanstva? Ljubav i postovanje 10 zapovesti! Dok god se to postuje ne vidim zasto bi bili pagani

mislim da Rujevit oce da kaze kako se kroz pravoslavlje provlace razni paganski obicaji.cak i kod bozica dosti obicaji vode porijeklo iz paganskih dana.to tvrde i istoricari i mitolozi i to ne samo oni koji su radili i pisali u vrijeme komunizma vec i prije i poslije njega.ljudi poput Leze-a i Vasiljeva.a sto se tice 10 zapovjesti njih ces naci i u drugim monoteistickim religijama u skoro istom obliku.zacudo najslicnije su ako se ne varam kod islama.

bilosta:
Šta pričaš bre kakav "ZLI ANTIHRIST"?,mi smo kao i većina paganskih naroda uvažavali PREKO 30 jel si dobro pročitao 30 bogova pa kako smo mogli da se klanjamo zlom antihristu u koga nismo čak ni verovali?

30 демона, који су били сатанске слуге и држали нас у заблуди.

bilosta:
Opet lupaš pa mi smo prvo potukli sve na balkanu pa smo onda primili pravoslavlje,
mi smo kao pagani 626 godine opsednuli i probali da osvojimo pazi sad CARIGRAD,pa ja sad ne znam šta si mislio kad si rekao tuko nas je ko je hteo?

Јесте по бечкој школи, ако прочиташ Словенске историчаре, увидећеш да си се за*ебао синак. узми на пример проф. др. Ђорђа Јанковића. Шефа катедре на БГ универзитету за Стари век и Проф на Богословији у Србињу.

bilosta:
E sad "paganski komunizam",kako komunisti mogu da budu pagani kad su ateisti?Ali slažem se sa tobom da je komunizam "ubio" pravoslavlje samo bi dodao da su srpski komunisti ubili pravoslavlje a ne komunizam,ali ajde može i po tvome

Комунизам је одобравао све религије осим Православља Истине Бога, остале јереси и секте су се без проблема шириле.

bilosta:
A kad je to žena bila stub porodice?

У Православној Породици!!!!!!!!

bilosta:
Pa ja ne znam ko je tebe odgajio ali ja sam imao sasvim normalne profesore.

Мене! Хмммм... Комунистички проф. који су само лапрдали о дарвину и како смо физички сви исти. Иначе у Сарајеву.

bilosta:
Kako bre tema nema poentu pa to šmo sada pravoslavni neznači da pre primanja hrišćanstva nismo postojali,svidelo se to tebi ili ne to je ipak naša istorija,a ako nisi znao ovo je forum o istoriji ( uglavnon našoj ) a iako misliš da učenje istorije nema nikakvu poentu ja onda nemam reči.

Јесмо постојали пре Православља, али као Словени и пагани. Као Срби 0,8%..

Zasto te cudi slicnost sa islamom? Pa znas valjda da je islam religija ciji je jedini cilj da okupi Arape. Islam je od svakog uzeo po malo, ali se islamsko shvatanje zivota posle smrti, raja i pakla mnogo razlikuje od Hriscanskog....

Uzgred, ovo je offtopic, pa vas dvojica otvorite novu temu i tu se prepucavajte!

Besomar:
mislim da Rujevit oce da kaze kako se kroz pravoslavlje provlace razni paganski obicaji.cak i kod bozica dosti obicaji vode porijeklo iz paganskih dana.to tvrde i istoricari i mitolozi i to ne samo oni koji su radili i pisali u vrijeme komunizma vec i prije i poslije njega.ljudi poput Leze-a i Vasiljeva.a sto se tice 10 zapovjesti njih ces naci i u drugim monoteistickim religijama u skoro istom obliku.zacudo najslicnije su ako se ne varam kod islama.

Hvala sto si me dopunio.Upravo sam na to mislio.Nisam hteo da ulazim dublje u polemiku,ali evo uzmite za primer samo slave.U staroj religiji Slovena svaka kuca je imala svoga Boga zastitnika.Isto to sada imaju Srbi koji su umesto svojih starih Bogova uveli nove hriscanske svece, koji ne tako retko imaju svoga Boga parnjaka u releigiji "Slovena".
Jos jednom hvala za dopunu

ја сам хришћанин и опет не могу да дозволим толико пљување по религији Срба пре хришћанства. То није митологија већ религија која је објашњавала природне појаве. Врх небеса је по схватањима наших пређа држао Белобог, иначе ТРОЈНО божанство (Сварог, Перун и Световид) испод њега су се даље тематски ређала тројна бића. Ми хришћани верујемо такође и у постојање Анђела(Серафима, херувима) , славимо Свеце итд. па се не дефинишемо као многобошци. 100 % је тачно да је по моралу, дубини вере, стара србска религија слична хришћанству, конкретно православљу. У Новом Завету није описан Христов живот од његове 20. до 30. године. Са ким је долазио у контакт? Да ли је путовао у Скитију?

Ti Hriscanin? Pa ti nemas veze sa Hriscanstvom! Idi do tvog paroha i pitaj ga da li mi verujemo u Andjele ili u Gospoda Boga! Gospod se javlja kroz sve, kroz andjele, dobre ljude, prirodu....Gospod se nalazi u svakom od nas! Pokazujes FUNDAMENTALNO neznanje hriscanske vere i bolje idi pitaj svog veroucitelja za objasnjenje!

Hriscani se NE klanjaju andjelima i svecima vec se klanjaju Gospodu Bogu koji se kroz njih javio! Mi i nismo mnogobosci jer nemamo vise Bozanstava koji se brinu o raznim stvarima. Imamo jednog jedinog Boga! Boga cini Otac, Sin i Sveti Duh! Oni su jedinstvo a ne tri razlicita!

Sloveni su bili pagani i njihova religija nije imala nikakve sustinske veze sa Hriscanstvo. Jedine spone koje postoje su u obicajima koji su se zadrzali u nasem narodu i kojima je dato sasvim drugo znacenje.... Lako su prilagodjeni pravoslavlju i to je to.

bilosta:
Brate koliko ti lupas pa nisi ni svestan,jeli u kom svetu ti zivis,toliko pricas o nekim antihristima da ce mo pomisliti da si ti neki sektas,sada sam na poslu odgovoricu ti kad budem imao vremena.

Ја зборим истину која те палши, и нисам секташ ВЕЋ ПРАВОСЛАВНИ СРБИН који несме да шути на ваше паганске лажи.

Besomar:
ali svi ti sveci imaju pandane u paganskim bogovima npr. perun=sv.ilija.skoro svaki.cak je i sveti sava preuzeo osobine nekih.

то су измишљотине које су додали анти-хришћани, Православно Хришћанство нем ништа са паганским сатанизмом. Латинска јерес има, али они су посебна прича.

Back