relativizam (anketa) (castim cokoladicom svaki odgovor:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ÎŁ:
Imam dve stvari da kazem.

1) Gde je moja cokoladica?

2) Zbog cega sve morate da komplikujete?
Ja sam licno pristalica simplifisticke (neka tamo moja izmisljena teorija) teorije koja ima sledeci pogled na svet: SVE JE TACNO I SVE JE NETACNO U ISTO VREME. Postavicu topik o tome pa sako hocete da zajedno razmotrimo...
1.-daleko si mi pa bi se istopila dok bi stigla do tebe :) 2.-da li si ubedjen da je tvoja teorija revolucionarna i origanalna?nazalost,nije...ono sto je dobro,to je da u njoj ima dosta istine...

0miroslavns:
ÎŁ:

Ja sam licno pristalica simplifisticke (neka tamo moja izmisljena teorija) teorije koja ima sledeci pogled na svet: SVE JE TACNO I SVE JE NETACNO U ISTO VREME. Postavicu topik o tome pa sako hocete da zajedno razmotrimo...
1.-daleko si mi pa bi se istopila dok bi stigla do tebe :) 2.-da li si ubedjen da je tvoja teorija revolucionarna i origanalna? nazalost, nije...ono sto je dobro,to je da u njoj ima dosta istine...

1) To nema veze. Obecao si cokoladicu. To bi bilo isto kao da ja dobijem loto a oni u lotou mi kaze "ne mozemo da ti damo pare zato sto si daleko pa moze neko da ukrade dok dodje do tebe" :D
2) Ja nisam ubedjen ni u sta. Da li je iko ubedjen u ista? Cak i ne znam da li je neko dosao do te teorije pre mene... Ali mislim da jeste originalna. A mozda je i revolucionarna, sto me odma' poklapas poklopcem? :) Naravno ako sam originator iste :D

PS
Za one koji ne znaju o cemu pricamo, topik je "Sveobjasnjujuci pogled na sve i nista"

Σ:
0miroslavns:
ÎŁ:

1.-daleko si mi pa bi se istopila dok bi stigla do tebe :) 2.-da li si ubedjen da je tvoja teorija revolucionarna i origanalna? nazalost, nije...ono sto je dobro,to je da u njoj ima dosta istine...

1) To nema veze. Obecao si cokoladicu. To bi bilo isto kao da ja dobijem loto a oni u lotou mi kaze "ne mozemo da ti damo pare zato sto si daleko pa moze neko da ukrade dok dodje do tebe" :D
2) Ja nisam ubedjen ni u sta. Da li je iko ubedjen u ista? Cak i ne znam da li je neko dosao do te teorije pre mene... Ali mislim da jeste originalna. A mozda je i revolucionarna, sto me odma' poklapas poklopcem? :) Naravno ako sam originator iste :D

PS
Za one koji ne znaju o cemu pricamo, topik je "Sveobjasnjujuci pogled na sve i nista"
1.-ali ja tebi jesam dao cokoladicu.problem je u tome sto je ti nisi a i JESI dobio :)
2.-poklapam te da bi mogao da vidis gde gresis.ako te ne bih poklapao onda bi ti ostao potpuno ubedjen u *simplifizam* i ne bi video protivargumente...zato si i dosao ovde!...na ovom ogranku foruma nije cilj ubediti druge da si u pravu nego ih navesti da ti ukazu na greske... :) je li bila lepa cokoladica?

0miroslavns:
Σ:
0miroslavns:
ÎŁ:

PS
1.-ali ja tebi jesam dao cokoladicu.problem je u tome sto je ti nisi a i JESI dobio :)
2.-poklapam te da bi mogao da vidis gde gresis.ako te ne bih poklapao onda bi ti ostao potpuno ubedjen u *simplifizam* i ne bi video protivargumente...zato si i dosao ovde!...na ovom ogranku foruma nije cilj ubediti druge da si u pravu nego ih navesti da ti ukazu na greske... :) je li bila lepa cokoladica?

1) Kako si mi dao cokoladicu? Mislio si valjda da kazes da si mi je dao i nisi je dao. :)
2) Poklopljen sam.
Pa zato sam i izlozio ukratko teoriju da bi video ostale kritike i da bi mogli da malo raspravljamo jer niti si ti u pravu a niti ja. Ali i jesi. A i ja.

Pa i jesam i nisam je dobio. Lepa je i nije lepa.

Da li je diskusija zavrsena?Pravi odgovor sigurno necemo dobiti jer jeste je i nije,a DA je i NE,DANAS je i JUCE,logika postoji i ne postoji,SVE JE NISHTA!!!Postoje samo oni koji o tome pricaju,prepametni,merodavni da kazu shta je shta!!!Jedino je to apsolut!!!Jesam za diskusiju,ali ne za edukovanje u smislu"Sve shto si rekao je netacno,slushaj mene ,JEDINO sam ja u pravu" KAKO NAZVATI TU ISKLJUCIVOST NEKIH LJUDI???Najveci filozofi su sukobljavali mishljenja,diskutovali,ali ne nadmeno i iskljucivo,A MI SVE ZNAMO!!!I ovo je prilog diskusiji da je SKORo SVE(ali ne SVE) relativno!!! A najveci krivac za to je COVEK !!!On gubi kompas,on se menja,on prekraja,brishe,sece,unishtava!ON ZIVI!! A NA ZLATIBORU PADA SNEG(na moru je suncano,a vetrovito)DA NIJE TOLIKO VRHOVA,MANJE BISMO IMALI PROVALIJA!!!Ko je pomenuo cokoladu?Cokolada goji,ja je ne zelim!!!

Tara Ana:
Da li je diskusija zavrsena?Pravi odgovor sigurno necemo dobiti jer jeste je i nije,a DA je i NE,DANAS je i JUCE,logika postoji i ne postoji,SVE JE NISHTA!!!Postoje samo oni koji o tome pricaju,prepametni,merodavni da kazu shta je shta!!!Jedino je to apsolut!!!Jesam za diskusiju,ali ne za edukovanje u smislu"Sve shto si rekao je netacno,slushaj mene ,JEDINO sam ja u pravu" KAKO NAZVATI TU ISKLJUCIVOST NEKIH LJUDI???Najveci filozofi su sukobljavali mishljenja,diskutovali,ali ne nadmeno i iskljucivo,A MI SVE ZNAMO!!!I ovo je prilog diskusiji da je SKORo SVE(ali ne SVE) relativno!!! A najveci krivac za to je COVEK !!!On gubi kompas,on se menja,on prekraja,brishe,sece,unishtava!ON ZIVI!! A NA ZLATIBORU PADA SNEG(na moru je suncano,a vetrovito)DA NIJE TOLIKO VRHOVA,MANJE BISMO IMALI PROVALIJA!!!Ko je pomenuo cokoladu?Cokolada goji,ja je ne zelim!!!

ne,diskusija nije zavrsena!jos uvek niko nije nekim cvrstim argumentima opovrgao moju teoriju,a to je ono sto sam trazio u par navrata...

Jesam za diskusiju,ali ne za edukovanje u smislu"Sve shto si rekao je netacno,slushaj mene ,JEDINO sam ja u pravu"...ovde se potpuno slazemo,kao sto si mogla da primetis,ja nisam nametao svoje misljenje nego samo trazim da se tom misljenju neko siprostavi...

I ovo je prilog diskusiji da je SKORo SVE(ali ne SVE) relativno!!! pa to je sustina moje teorije :D !

Tara Ana:

Pa ja sam u pravu (i nisam u pravu).

http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=16589

Jedino je Kosmos kao celina apsolutan,svi delovi njegovi su relativni !!!
Tako da,potpuni relativista ne smatra relativizam apsolutom,jer izraz apsolutni relativizam ne oznacava ponistavajuci relativizam,vec krajnji rel. ,koji se odnosi na sve delove krajnje celine-Kosmosa,jer i krajnji relativista nemoze da smatra da Kosmos kao krajnja celina ne postoji,odnosno da energija,supstanca kao neunistiva,konstantna ne postoji !
Apsolutizam potpuno iskljucuje relativizam,a relativizam neiskljucuje apsolutizam,sem krajnjeg apsolutizma,odnosno sve delove kosmosa mozemo postaviti u poredak prema nivoima svoje relativnosti/celovitosti,kao sto ljude mozemo slicno karakterisati,pri cemu Kosmos ostaje sam apsolut....
Smatram da je covek kao svaki drugi deo kosmosa apsolutno relativan,ali njegova stanja svesti mozemo okarakterisati takodje na relaciji od apsolutnog ka relativnom,jer to sustinski i apsolutni relativizam covekov njemu dozvoljava !
Pri cemu za mene je idealno stanje svesti dominantni relativizam,jer krajnji apsolutizam ,je i krajnji subjektivizam,egoizam,nerealnost,potreba da se svet okrece oko nosioca takve svesti.Krajnji relativizam je u stvari krajnja ravnodusnost,cini da osoba potpuno gubi zivotni poriv.....
Mala kolicina apsolutistickog daje coveku vrednost ,smisao u zivotu,prevelika ga cini nerealnim...
Apsolutista ne razume relativistu,ali relativista razume apsolutistu,krajnjog relativistu bas briga i za razumevanje,i za nerazumevanje,i za.... !!!
Ali za apsolut je jako vazno beskonacno suprostavljanje jedne i druge svesti odnosno principa koji oni nose !!!!

Posto je ovo dosta elementarna rasprava,predlazem da malo obogatimo terminologiju vezanu za ovu temu..
Pitanje rel-aps isto se moze izraziti i pitanjem o slobodnoj volji,gde bi relativizam odgovarao determinizmu,a aps.-indeterminizmu
''Sve je relativno'' je samo upola besmislica,netacnost, jer zavisi sta mislimo pod recju sve,jer ako sve uzimamo kao celina,Kosmos,onda ona nemoze biti relativna,celina=apsolut,ali ako pod sve uzimamo sve ono sto ta celina sadrzi,sve njene delove, koji svi jesu relativni,onda je u tom slucaju tvrdnja tacna !

Pa druze, Gospod je nama kognitivno ogranicenoj vrsti, kazao sta mozemo da u neku ruku pojmimo. To je deo apsolutne istine, apsolutne vrednosti, apsolutne lepote. Ko veruje u Njega, i Njegovu Istinu, taj veruje da moze da delimicno, u meri u kojoj mu je otkrivena, dozna apsolutnu istinu. Mada ta mera, zavisi i od samog tog coveka koji veruje...
Ko ne veruje u nad-ljudsku istinu, vrednost, lepotu..., za njega je odgovor da je istina, vrednost i lepota relativna, tj. zavisi od odnosa posmatraca i posmatranog. To je stanoviste postmoderne nauke, a naravno i egzistencijalisticke, fenomenoloske i pragmatisticke filosofije.
Sto se mog stanovista tice, oba ova su moja...
(Uzgred da kazem, svaki apsolutizam koji je ljudski, automatski je pogresan!)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back