Reinkarnacija

itaka.s:
Mnogi ljudi koji se izjasnjavaju kao hriscani veruju u reinkarnaciju.Mogu li ova dva ucenja zajedno?

Ma mogu zajedno. Evo ja. Srbin i chetvrt, a verujem u reinkarnaciju i paradise. Znas ja cu u sledecem zivotu da budem rajski macan. Oc majke mi. Tamo gore, u paradise, mora da je neko glavna faca onako zavaljen na jastuchicima, pa ga ko zna kakve koke lade i umilo mu shapucu, a ja cu da budem negde pored kao macan i cu da mislim da to one mene lade i vole. :wink:

Bojan7:
itaka.s:
Mnogi ljudi koji se izjasnjavaju kao hriscani veruju u reinkarnaciju.Mogu li ova dva ucenja zajedno?

Ma mogu zajedno. Evo ja. Srbin i chetvrt, a verujem u reinkarnaciju i paradise. Znas ja cu u sledecem zivotu da budem rajski macan. Oc majke mi. Tamo gore, u paradise, mora da je neko glavna faca onako zavaljen na jastuchicima, pa ga ko zna kakve koke lade i umilo mu shapucu, a ja cu da budem negde pored kao macan i cu da mislim da to one mene lade i vole. :wink:
...Brate pa zesce je u paklu,pa tamo je sve zabranjeno ok. pomisli samo sta sve tamo ima! :wink:

reinkarnacija super zvuci... i vrlo je pravedan uopste taj princip karme koji se za nju vezuje tj. sve sto uradis drugom, dobro ili lose, vratice ti se i osetices to na svojoj kozi. Skroz, ali SKROZ, korektno i pravedno za razliku od hriscanskih pokajanja i gluposti.

Ali, reinkarnacija takodje moze logicki da se pobije. Evo primer: sad u ovom trenutku padnu pet velikih asteroida na zemlju (sto je teoretski moguce) i uniste sav zivi svet na zemlji... Mogu u krajnjem da ostanu par zivotinja i ljudi zivi radi atmosfere... Pitanje je gde bi se sve te izginule duse reinkarnirale? Zivota nema niti ce ga biti tako da oni nemaju sansu da se ponovo rode...

Sizif:
Reinkarnacija je još jedan mnogih "proizvoda" čovekovog iskonskog straha - straha od smrti...
Manje rezultat straha od smrti, a više rezultat zablude.
Niti jedan razuman obrazac koji čovjek u svojoj glavi može smisliti ne uklapa se u obrazac reinkarnacije. Jednostavno, toliko toga ne štima i ne uklapa se sa opće poznatim stvarima da reinkarnacija ne bi trebala zavrjijediti odveć veliku pažnju osoba čija je duhovna glad i intelektualno poštenje dovoljno veliko da krene putem potrage za istinom.
Bit će prilike da obrazložim kako već sama ideja o besmrtnoj ljudskoj duši nema temelja u zdravom razumu, dok reinkarnacija tu ideju sam dodatno komplicira i boji misticizmom i zavrzlamama.
Reinkarnacija dakle podrazumijeva da nakon smrti osobe njezina duša nastavlja živjeti u tijelu neke druge osobe. (Čini mi se da to ne mora biti čovjek, hm utoliko bolje. Bolje u smislu lakšeg argumentovanja protiv)
Opća predodžba sadržana je u tome da loš život uzrokuje buduću reinkarnaciju u nekom nepovoljnijem ambijentu, nižem stupnju duševnog razvoja ili slično - loša karma. Dok «dobar» život u budućem životu vodi ka naprednijim stadijima duhovnog razvoja.
Pitanje je kada je misteriozni ciklus reinkarnacija započeo. Gdje mu je kraj.
Nameće se jedan strahovit hendikep svih ljudi. Naime, oni se ne sjećaju svojih prošlih života. Kako će se na temelju prošlog života popraviti u budućem životu, ako se ne sjećaju niti jedne pojedinosti iz tog prošlog života. Čini li se to razumnim?
Ako je pak onaj princip da dobar prošli život biva nagradjen boljim budućim, i ako reinkarnacija dakle predstavlja instrument za dostizanje duhovog blagostanja, zašto je onda situacija u svijetu sve gora. Zašto je čovječanstvo na putu moralnog, duhovnog pa i fizičkog kolapsa. Gdje je kraj tom utapanju.
Nadalje, kako god da razmišljam imam problema da shvatim očigledan višak tijela.
Naime, otprilike svake sekunde u svijetu umre, bilo prirodno ili nasilno, jedan čovjek dok za isto vrijeme rođenjem na svijet dolaze dvije/tri osobe. Hajde da kažemo, to je jedna manje ili više precizna konstanta. Ukoliko nakon smrti duša napušta tijelo da bi se reinkarnirala u slijedeće tijelo, onda očito imamo jedno ili dva tijela viška svake sekunde koje nema dušu na raspolaganju. Sjetimo se: jedna duše izašla (smrt), a dva/tri tijela se rodila.
Hoće li biti da netko producira duše koje nisu imale prethodni život, ili će biti da neka tijela žive bez duše. No, ako kojim slučajevima i životinje «ispuštaju» dušu eto odgovora. Ali, avaj samo danas je umrlo 14,5 milijardi mrava. Kojim špekuliranjima se treba prikloniti.
Može li biti da tako važnu stvar da smo nekada već živjeli imamo prilike saznati od sumnjivih hipnotizera koji će nas vratiti u prošle živote. Možda trebaju tome pripomoći okultne knjige i komercijalni časopisi.
Hinduistički mudraci kao i svi drevni ljudi bili su jako zabrinuti zbog nepravde, patnje umiranja na svijetu. I njih su mučila mnogobrojna pitanja o sebi, životu i smislu svega općenito. Njihove ideje dakako su utemeljene na pogrešnim pretpostavkama a kad se tome dodaju okolnosti u kojima je dio svijeta u kojem egzistira hinduizam onda je rezultat toga izmedju ostalog i reinkarnacija. Ta ideja danas naravno ima razne oblike i našla je mjesta u svim istočnjačkim religijama.
Imao sam prilike vidjeti shematske prikaze evolucije vrsta gdje je reinkarnacija vrlo maštovito ukomponirana u tu shemu. Teorija evolucije - religijsko nadahnuće. Jeli to moguće?

zenzen:
Nameće se jedan strahovit hendikep svih ljudi. Naime, oni se ne sjećaju svojih prošlih života. Kako će se na temelju prošlog života popraviti u budućem životu, ako se ne sjećaju niti jedne pojedinosti iz tog prošlog života. Čini li se to razumnim?
Ako je pak onaj princip da dobar prošli život biva nagradjen boljim budućim, i ako reinkarnacija dakle predstavlja instrument za dostizanje duhovog blagostanja, zašto je onda situacija u svijetu sve gora. Zašto je čovječanstvo na putu moralnog, duhovnog pa i fizičkog kolapsa. Gdje je kraj tom utapanju.

Opisati lepše i sažetije valjda se nije moglo.

Možda da dodam neke misli o toj temi.
Istočnjaška religija je više filozofija nego vera u Boga (ili imaju paganističku gomilu Bogova ili ga uopšte nemaju) one od njih (bolje rečeno ONI od njih, jer su to radili razni "mudraci", koji su stekli gomilu para), koje su bile tako lepo prihvaćene u hipijsko doba na Zapadu, promovisale su ideje, koje se fokusiraju oko čoveka koji se bavi samome sobom. Od fizičkih disciplina (razne yoge) do meditacija itd ("ne misli na NIŠTA"). Uspevalo jim je, da se popularizuju, baš zbog slabog primera i laži kojim je Crkva (kojekakva) odbila iskrene ljude.
Ljudi kroz naše živote sigurno prolazimo kroz neke faze odrastanja i suočavanja sa istinom, koju gledamo kroz naše oči i postavljaju se nam pitanja, na koja sami ne znamo odgovora.
Teorija reinkarnacije je proizišla iz takvog razmišljanja o životu, gde se zamenilo prilično široko ali ipak previše suženo ljudsko gledanje sa opštim, Univerzalnim. Izostalo jim je Nadahnuće Božije. Nema čovek vremena u svome vremenski ograničenome životu, da pridobije dovoljnu mudrost, da bi SAM sve shvatio. Samo Bog nam može otvoriti oči.

Na kraju: i vaskrsenje je nekakva reinkarnacija ako ju gledamo samo kao ponovno rođenje.

A sto ne bi sve religije tretirali kao interesantne filozofije - ionako su postizali da kako tako cuvaju i vode covecanstvo da se ne raspadne u zbrci?
Ja sam bila tvrdi ateista a onda sam dozivela nesto sto zovu - udarac sudbine, dogadjaji koji su me izbacili iz mocnog osecaja da sam uspostvila dobar sistem komunikacije sa sobom i ostalima. To se desava i volela bih da ovde ima vise sagovornika sa duzim zivotnim stazom jer mladi su u uzletu i ceo svet je njihov, filozofira se vise iz radoznalosti nego iz potrebe da se razresi nesto sto te iznenadi bas kad mislis da si mnogo dobar...

A sto se reinkaranacije tice, bilo je polemika kako hriscanstvo gleda na to i nije bas sasvim jasno da li su neki stavovi " zataskani". Nije sigurno da se tvrdo odbacuje tema reinkarnacije u hriscanstvu.
Mene je svasta interesovalo,iskreno ,najvise mi "leze" tibetanci a posebno tek Lao Ce i Konfucije.
Sada mnogo citam hriscansku litereaturu i to od autora koji polemisu sa klasicnim filozofima, tj. njihovim stavovima i pokusavam da shvatim sto vise ali svi opominju - to se ne radi mozgom. Prolaz mozgom je pogresna stvar i vodi u intelektualnu prepotenciju i "glancanje i poliranje" ega.
Ali - moj prilog na temu: jednom sam imala meditaciju gde sam sebe dozivela kao muskarca na bojnom polju sa prosutom utrobom -potpun osecaj nekog zivota i svest o svim okolnostima koje su dovele do toga. Osecaj izdaje od nekoga ko je celu nasu ekipu prodao za neku sitnu korist ... da ne duzim. Rekli su mi da je to isecak bivseg zivota. Da li da verujem ili ne? Kad mi nesto nije jasno, gurnem ga u fijoku - mozda ali ja to ne razumem. Medjutim, sa spoznajom tog osecaja iz meditacije prepoznala sam osecaj bezrazlozne rezignacije u ovom zivotu koji je do tada bio "nekako slepljen" samnom i uspela da ga se oslobodim nalazeci mu mogucnost uzroka. Mozda jeste, mozda nije ali meni je pomoglo.

Kažeš:
«A sto ne bi sve religije tretirali kao interesantne filozofije»
Nazovikršćanstvo je se strmoglavilo u kaljugu sastavljenu o d vlastitiih proturječnosti onda kad je nastojalo kompromisno pomiriti nauku Isusa Krista i izazove intelektualnog poimanja nekih filozofskih ideja, posebno one o besmrtnosti ljudske duše. Čovječanstvu trebaju odgovori na ključna pitanja - ne fiozofija.

Kažeš:
«..onako su postizali da kako tako čuvaju i vode covecanstvo da se ne raspadne u zbrci?»

Religije koje su produkt čovjekova filozofiranja već stoljećima su povod za najoktrtunija zvjerstva i ubijanja.

Kažeš:
»Ja sam bila tvrdi ateista a onda sam dozivela nesto sto zovu - udarac sudbine,

Udarac sudbine, što bi to bilo?

Kažeš:
«…i volela bih da ovde ima vise sagovornika sa duzim zivotnim stazom

Ima nas i koji nisu previše mladi, ukoliko smatraš da je to nešto od značaja. Mnogo misli je protutnjalo kroz moju glavu, ali ni to nije presudno. Presudno za šta?

Kažeš:
«Nije sigurno da se tvrdo odbacuje tema reinkarnacije u hriscanstvu.»
O kakvom kršćanstvu govoriš. Isus Krist i Bibvlija i Bilija ne naučavaju reinkarnaciju. Štoviše, ne naučava niti koncept o besmrtnosti ljudske duše koji čini temlelj religioznog haosa i beznadja nesretnog čovječanstva.

Kažeš:
«Prolaz mozgom je pogresna stvar i vodi u intelektualnu prepotenciju i "glancanje i poliranje" ega.»

Bog žel da mi razumjemo zašto ga obožavamo, a za to je potrebno proučavanje i «mozak». medjutim apostol Pavao fino kaže: «Spoznaja nadima, a ljubav izgradjuje» Dakle ako nam je motiv razmetanje spoznajom i znanjem onda ništa od nas.

Kažeš:
«Ali - moj prilog na temu: jednom sam imala meditaciju gde sam sebe dozivela kao muskarca na bojnom polju sa prosutom utrobom -potpun osecaj nekog zivota i svest o svim okolnostima koje su dovele do toga. Osecaj izdaje od nekoga ko je celu nasu ekipu prodao za neku sitnu korist ... da ne duzim. Rekli su mi da je to isecak bivseg zivota. Da li da verujem ili ne?»

Ako hoćeš odgovor, onda je odgovor : nemoj da vjeruješ u to da je to isječak iz prošlog života.
Ljudski mozak sabira miljune utisaka dnevo iz sata u sat, iz dana u dan, iz godine u godinu. Sve se to taloži u milijardama moždanih neurona i ispliva kad se tome najmanje nadamo. Ponekad u snu, a ponekad u stanjima sličnim snu poput silovanja mozga raznim meditacijama i hipnozama. Sve što si pročitala, gledala putem filmova, stripova, priča drugih ljudi itd itd, sve se to pohranjuje negdje u našem mozgu gdje tragovi o tome ostaju. Mnogi od njih nikad ne isplivaju na površinu a neki ponukani nekim podsticajem isplivaju sasvin neočekivano. Uz to bivaju obojen kojekakvim nebulozama jer mozak jednodtavno sa tim tragovima informacija barta «kako hoće»

Evo sjajnog primjera kojeg sam lično doživio.
Naime jedne noći sanjao sam da idem od groba do groba, te da vadim jetru iz mrtvaca i zatim tu jetru jedem.
Za povračanje dakako zar ne? Osim toga još i užasno. Zapravo malo je reći užasno, nego groteskno užasno i uz to još i nekako zlokobno. Brrrr.
Budući da je meni svaki san zanimljiv, ispričao sam ga svojoj supruzi. Ona je odmah odgonetnula o čemu se radi. Ne zato što je ona tumač snova, već zato što je se sjetila nečega čega se ja nikada u životu ne bih sjetio. O čemu se radi?
Pa jedno veče, oko mjesec dana prije tog sna, ja i supruga sjedili smo kod kuće. Ja sam nešto čitao, a ona je pomno gledala neki prilično bezvezan film. Ja nisam gledao film, ali sam s vremena na vrijeme, tek onako, bacao rijetke poglede na ekran. Kad sam jednom tako pogleda ekran, vidio sam scenu gdje neki Eskim ubija nekog bijelca i odmah na licu mjesta, a u svrhu nekog rituala, tom ubijenom bijelcu jede njegovu jetru.
Ja sam tu scenu samo pogledao i uopće me nije dojmila, nego sam rekao: «e vala svašta», i nastavio čitati. Medjutim očito je ta slika, koja uopće nije svakidašnja, napravila neki trag u beskrajnim sinapsama mozga i u jednom trenunutku isplivala na površinu putem jednog sna. A san kao i svaki san, uvjek nešto izmotava nadopunjuje, izvrgava. (Znaš ono, kad netko priča san pa kaže na primjer: « ja i ti kao na plaži. ali nije plaža već nekako kao da smo u školi,…itd» )

Колико је мени познато најраније хришћанство је прихватало теорију о реинкарнацији,али ствар је у томе што Библију није писао лично Исус Христ.Иначе ова теорија је проглашена неважећом тек на једном од црквених сабора одржаних неколико векова од појаве хришћанства.

ZA ZENZENA Pa,drago mi je da smo "pricali" i veoma je tesko na ove teme dati definitivna misljenja.
Nisam sigurna u mnogo toga ali bih te pitala podvodom " Bog zeli da razumemo zasto ga obozavamo..." da li ti zelis da razumes zasto nekog volis, recimo tvoje dete i da li je to potrebno? Sta dobijamo kada nekom ko bas zapne probamo da objsnimo zasto ga volimo ? Dobijamo 10%... salim se za procente ali - sve se osiromasi kada merimo merama iz sistema za komunikaciju sa svetom. Ljubav i dalje ostaje misterija. Secam se kad sam citala Uspenskog, pa prica kako je Gurdjijev pitao ucenike sta zele da postignu. Jedan je rekao - Da budem dobar hriscanin. A ovaj je odgovorio - Zaboravi, jedini dobar hriscanin je bio Isus; je li Isus rekao - volite svoje neprijatelje? A vi, ljudi, ni svoje prijatelje ne umete da volite.
A moj udarac sudbine? Desio mi se unutrasnji sukob i potpuni ocaj. Dva izbora - jedan koji prija mojoj, kako sam mislila super skockanoj licnosti( ja - zena, radnik, partner, prijatelj ... sve super)a drugi koji lezi mojoj emotivnoj izgradnji ali odbacuje ga onaj prvi deo mene. Shvatila sam da sam samo gomila programa ugradjivanoh od malih nogu, htela sam da ih ponovo preslozim, dovedem u red... to je bilo van mojih mogucnosti. Slusala sam Baha -Erwarten disch mein Got... plakala i nedvosmisleno osecala da sam - izgubila Bozju milost.
Ja, koja sam mislila da sve mogu i da je Bog bio sredstvo za vaspitavanje masa u raniijim epohama.
Volter je rekao da Boga svakako treba izmisliti ako ga nema jer ce ga manje potkradati krojac i zena ali je i ozbiljno rekao da ne mozemo opovrci prisustvo jednog veoma vrednog Radnika, fenomenalne inteligencije koja uredjuje svet...

Ako reinkarnacija zaista postoji, zasto ima sve vise ljudi na svetu? Mislim, ako ona postoji, ona bi trebalo da postoji "oduvek", pa samim tim i da "oduvek" postoji isti broj zivih bica, ali on se konstantno povecava. Ima li neko za to objasnjenje?

guitarrr_babe:
Ako reinkarnacija zaista postoji, zasto ima sve vise ljudi na svetu? Mislim, ako ona postoji, ona bi trebalo da postoji "oduvek", pa samim tim i da "oduvek" postoji isti broj zivih bica, ali on se konstantno povecava. Ima li neko za to objasnjenje?

Oho ohoho, moram da te ispravim seko. U reinkarnaciji svi se vrte i biljke, i zivotinje, a bogami i ljudi. Sad si jedno, sledeci zivot nesto drugo. Sad ima vise ljudi zbog ovog ili onog razloga, ali znas li ti koliko je manje krastavih zaba, glista, ljigavih shtapica, puzeva golaca, buba shvaba, bodljikave prasadi, raznoraznih dlakonja, kiselih krastavaca i ostalih. Oni su postali mi, sto se ponekada da i prepoznati. :wink:

Bojan!:
...Sad ima vise ljudi zbog ovog ili onog razloga, ali znas li ti koliko je manje krastavih zaba, glista, ljigavih shtapica...
To je besmislena teorija jer broj živih bića na planeti kontinuirano raste.

I šta je to ljudsko u krastavcu, tj. kako razlikovati krastavac koji je u prošlom životu bio katolički pop od krastavca koji je nekad bio eukaliptus?

Reinkarnacija je, skoro bez konkurencije, jedna od najglupljih teorija čovečanstva, rekao bih da po idiotizmu prevazilazi Marijino "bezgrešno začeće".

Sizif:
Bojan!:
...Sad ima vise ljudi zbog ovog ili onog razloga, ali znas li ti koliko je manje krastavih zaba, glista, ljigavih shtapica...
To je besmislena teorija jer broj živih bića na planeti kontinuirano raste.

I šta je to ljudsko u krastavcu, tj. kako razlikovati krastavac koji je u prošlom životu bio katolički pop od krastavca koji je nekad bio eukaliptus?

Reinkarnacija je, skoro bez konkurencije, jedna od najglupljih teorija čovečanstva, rekao bih da po idiotizmu prevazilazi Marijino "bezgrešno začeće".

Sizi sizi vidi se da si bio neki dlakavac u proslom zivotu. :wink:
No hard feelings Shizi :wink:

ZA SIZIFA Poznavala sam neke tipove iz "teleme" - Kroulijevci.... isto tako su se "gadili" na hriscanske price... bezrazlozne emocije... tvrda odbacivanja..
Sizife, Sizife...

MilicaN:
ZA ZENZENA Pa,drago mi je da smo "pricali" i veoma je tesko na ove teme dati definitivna misljenja.
Nisam sigurna u mnogo toga ali bih te pitala podvodom " Bog zeli da razumemo zasto ga obozavamo..." da li ti zelis da razumes zasto nekog volis, recimo tvoje dete i da li je to potrebno?
Pa nije mi potrebno razumjevanje zašto ja svoje dijete volim. Ako ćemo porediti oca i djete onda da budsemo dosljedni tome. I Bog se u simboličnom smislu naziva ocem. Njemu dakako nikakva pojašnjenja nisu potrebna, dklae kao i meni u vezi ljubavi prema mom djetetu.
Medjutim, poznato ti je kako djeca ne vole svoje nepoznate očeve. Kako su kivni na tog nepoznatog oca koji ih je napustio, ili koji se negdje sakrio (toga se barem u tv sapunicama nagledasmo, čini mi se da nijedna serije nemože bez toga)
Nepoznati bog se teško može voljeti. Tko je on? Što je to naumio sa čovječanstvom. Žašto postoje ovolike patnje na svijetu. Zašto moram ostariti i umrijeti. što doista biva poslije smrti, i da li uopće se nešto sa nama dešava poslije smrti. Kakava je svrha svega?
Nije li razumno očekivati odgovore na ova važna pitanja. Bog koji mi daje poutem stotina religioznih sljedbi proturječne odgovore na ova pitanja sigurno nije Bog, a nije ni dobar.
Pa da i postoje odgovori na ta pitanja?
(zenzen)

Imam neko misljenje na temu...
...reinkarnazija ne postoji.

Covek zive samo jedan put.

Ako bih on ziveo 2,3,4 i t.d. puta njegov zivot nemao bih cilji. Evo je tipa: "Nista, nista sada ja pomalo pogresim, a ako imam nekoliko zivota u iducom zivotu sve ce biti u redu". Aha, dobro je utesenje i jako udobno ako, na primer, sada u ovom zivotu covek ne hoce nista raditi da bih biti najbolje.

Ako bih covek imao nekoliko zivota, interesantno, kakva je cilj njegova zivota...sada.

I jos nesto, a da li evo je istina...? Da li mi smo sigurni da imamo nekoliko zivota...?

U glavnom...tesko ce biti kad mi cemo ici na drugi svet poslje nasej smrti i tamo je...da mi imamo samo jedan zivot.
Alj kad mi cemo znati onda evo ce biti jako kasno...!

Pozdrav svima.

MilicaN:
A sto se reinkaranacije tice, bilo je polemika kako hriscanstvo gleda na to i nije bas sasvim jasno da li su neki stavovi " zataskani". Nije sigurno da se tvrdo odbacuje tema reinkarnacije u hriscanstvu.
Mene je svasta interesovalo,iskreno ,najvise mi "leze" tibetanci a posebno tek Lao Ce i Konfucije.
Sada mnogo citam hriscansku litereaturu i to od autora koji polemisu sa klasicnim filozofima, tj. njihovim stavovima i pokusavam da shvatim sto vise ali svi opominju - to se ne radi mozgom. Prolaz mozgom je pogresna stvar i vodi u intelektualnu prepotenciju i "glancanje i poliranje" ega.
Ali - moj prilog na temu: jednom sam imala meditaciju gde sam sebe dozivela kao muskarca na bojnom polju sa prosutom utrobom -potpun osecaj nekog zivota i svest o svim okolnostima koje su dovele do toga. Osecaj izdaje od nekoga ko je celu nasu ekipu prodao za neku sitnu korist ... da ne duzim. Rekli su mi da je to isecak bivseg zivota. Da li da verujem ili ne? Kad mi nesto nije jasno, gurnem ga u fijoku - mozda ali ja to ne razumem. Medjutim, sa spoznajom tog osecaja iz meditacije prepoznala sam osecaj bezrazlozne rezignacije u ovom zivotu koji je do tada bio "nekako slepljen" samnom i uspela da ga se oslobodim nalazeci mu mogucnost uzroka. Mozda jeste, mozda nije ali meni je pomoglo.
Milice,
I ja sam u toku molitve (Hristova molitva) imala takva iskustva i konsultovala sam se sa proverenim duhovnicima i rekli su mi da sve slike, zvuci, filmovi koji nam se odvijaju ispred ociju su PRELEST iliti ILUZIJA i da odmah treba bezati iz te predstave. Sve to nas samo odvlaci od IZVORA zbog kojeg se i bavimo molitvom (ili meditacijom kako si ti rekla). Meni se nekako pojasnilo da u energetskom telu zemlje (koja je ziva) su zabelezena sva ljudska iskustva od pocetka ljudskog roda i da u toku dizanja u visi nivo uma moze nam se desiti da primamo razne informacije koje se i ne ticu nas vec ko zna koga....i ne treba se time baviti...treba ici ka Bogu, a kada se dotakne sama ivica tog izvora- tamo nema ni slika, ni predstava, samo cisto blazeno postojanje i nepojmljivi MIR. Nastavi da kucas..Pozdravljam te...

ZA SRPKINJU
Uf, draga moja, bas mi je laknulo. Na zalost nisam sve pomno citala pa ne znam tvoje tekstove ali odlicno da ima ovde nekog ko je dosao do spoznaja umesto pokusaja da se dokaze ovo ili ono.
Volela bih da te upoznam - bice valjda... Odusevio me otac Tadej(s kim sam 3x pricala) ali ovo sto hocu da kazem odnosi se na njegov - kosmos je velika centrala misli itd.. Imam dosta prijatelja koji su duboko u spoznajama i cine cuda.. Jedan od mojih najboljih prijatelja je dobio najgoru dijagnozu i na moj uzas i brigu se smejao i govorio - ja sam to ocekivao ove godine da dodje i ja cu to da sredim, sad ces da vidis kako to rade veliki decaci.. i sredio je , vec je sve davna proslost Sa njim sam isla kod oca Tadeja i posle razgovora o njegovom duhovnom razvoju otac Tadej mu je poljubio ruku na rastanku - ja sam plakala i znala da ce biti izlecen.. sve su to divne stvari, mnogo te voli Milica

MilicaN:
Odusevio me otac Tadej(s kim sam 3x pricala)...
Milice, pitaj oca Tadeja, ako ga opet sretneš, zašto ne smeš da obučeš mantiju i propovedaš svoju religiju zato što si žena, zašto ne smeš ići u crkvu kada imaš mesečni ciklus i zašto te hrišćanstvo u tim danima naziva "nečistom", i zašto ne smeš da govoriš u crkvi samo zato što si žena...

Možda on bolje zna, ja to pokušavam shvatiti ali mi nekako ne ide.

Back