Rehabilitovan Nikola Kalabić

Greška je što je uošte predviđena sudska rehabolitacija.Trebalo je da parlement svojom odlukom rehabilituje sve pripadnike JVuO i pripadnike drugih srpskih vojno-političkih pokreta kao i civilne žrtve režima Josipa Broza bilo da su osuđeni od komunističkih sudova ili da su ubijeni bez "suđenja" što se dešavalo neuporedivo češče.
Kad je reč o temi.
Нека је вечна слава и хвала бесмртном команданду Горске гарде Калабић Николи !

Jel mu to zahvaljuješ što je isporučio Dražu partizanima ?

Ovako je na vest o pokretanju postupka rehabilitacije komandanta Gorske garde Nikole Kalabića reagovao istoričar Venceslav Glišić.

- I meni su, dok sam istraživao ovaj period srpske istorije, nuđene kontradiktorne informacije o njegovom životu i smrti. Ali jedina istina je ona koju mi je svojevremeno poverio Aleksandar Ranković - Nikola Kalabić je izdao Dražu Mihailovića - kaže Glišić.

Našem sagovorniku je tada, tvrdi on, Ranković ispričao i ovo: „Ja sam došao na ideju o igri sa Dražom... Mogli smo odmah da ga likvidiramo, ali smo zbog Zapada hteli živom da mu sudimo... Da bismo ga zarobili bio nam je potreban Nikola Kalabić. Ovog četničkog komandanta trebalo je najpre psihiološki slomiti, proceniti koliko se u njega možemo pouzdati. Krcun i ja smo s njim pojeli jedno tri pileta i obećali mu život ako nam pomogne u hvatanju Mihailovića. On je na kraju pristao i ispunio obećanje... Posle svega smo mu promenili ime i poslali ga u Bosnu. Ali Nikola je produžio da pije i umesto da krije svoj identitet, samo što se nije hvalisao: - Ja sam Kalabić! Naše službe su zahtevale da on bude likvdiran, ali ja nisam dozvoljavao. Premestili smo ga u drugi deo Bosne. Kalabić je, međutim, nastavio po svome, a onda ga je Svetislav Ćeća Stefanović dokrajčio...“

U borbama protiv partizanskog pokreta otpora, Kalabićevi četnici činili su surove zločine. 3. novembra 1943. jedan član Kalabićevog Štaba pisao je Draži Mihailoviću o zločinima Kalabićevih četnika na području Rudnika:
Wikiquote
„1. — Varošicu Stragare upalili su zato što su od prvog do poslednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo delo Kalabića, čim je stupio na tlo svoje teritorije...
2. — Od celokupnog br. stanja koje su poklali 50% su nevine žrtve. Znam da podnose izveštaj da su poklani kao krivci.
3. — Narod kada čuje da četnici dolaze u selo, više se plaše nego kada dolaze Nemci, Bugari, Arnauti i svaka druga vera. Jer oni svi kada dolaze ako treba neko da se tera ili ubije oni oteraju ili ubiju, ali ovi prebiju da posle tri dana mora dotična osoba da umre. Navešću Vam samo jedan slučaj, a takvih slučajeva ima dosta. Kalabić lično prebio je u s. Ljubičevac tri čoveka i jednu devojku koji su posle četiri dana pomrli. Nisu bili u stvari krivi ništa. Znam da će Vam podneti izveštaj da su - ustvari krivi. Daklem to istorija čovečanstva nije zapamtila. Narod se čudi čija je to vojska i za koga Kalabić radi, kad su ti ljudi od pamtiveka nacionalisti.
5. — Kalabić, lično nijedan obrok ne jede bez pečenja.
6. — Vode borbu sa partizanima oni im se uvek izvuku, oni posle zađu po selima i pokolju onaj nevini narod, i podnose izveštaj kako su u borbi naneli gubitke partizanima...
Mogu samo Vam reći to da narod psuje majku Kralju, Vama — Draži i svima redom, kažu kad je ovakva Garda kakva je ta druga vojska. I podvlačim Vam da je narod jako ogorčen, i nemam izraza kako da se izrazim koliko narod vapije za pomoć. (...) Jer ovakav rad Kalabića, veća je propaganda za partizane, nego što je i oni sami imaju, treba da me razumete.[6]“
(―)

Ista i gore zločine vršili su i komunisti. Takav je bratoubilački rat. Ničije ruke nisu čiste i niko nije bez mrlje. Takav je svaki rat a naročito bratoubilački rat.

Ista i gore zločine vršili su i komunisti. Takav je bratoubilački rat. Ničije ruke nisu čiste i niko nije bez mrlje. Takav je svaki rat a naročito bratoubilački rat.

Ne moze se tako pricati...
To je velicanje ubijanja....
Isto kao sto danas sve kurave kazu da su sve zene iste....zene na to pristaju jer su glupe, a zato ce i dobiti ono sto sleduje kuravama....morace da zive kao takve....vecini ce to lepo pasti, a mozda i nece, ali manjini sigurno nece biti lako ni lepo..

Slicno se dobija kad kazes svi politicari su lopovi....osudio si onog ko nije da ne primirise politici...

A srpsko -srpski rat u Srbiji izazvao je jedan Hrvat,Josip Brroz dok su njegovi sunarodnici sprovodili genocid nad Srbima zapadno od Drine on je došao da izazove srpsko-srpski sukob u Srbiji.Kasnije mu je pošlo za rukom da taj srpsko-srpski sukob prenese i u druge krajeve.

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Sud u Valjevu odlučio u korist unuke četničkog komandanta

VALJEVO - Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, potvrđeno je u Višem javnom tužilaštvu.

nikola-kalabic-foto-youtube-printscreen-1483537999-1072303.jpg

Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posledice tih odluka, pa se "rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim".

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrdjeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Mihailovića.

nikola-kalabic-foto-youtube-printscreen-1483537934-1072305.jpg

Viši tužilac u Valjevu rekao je da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.Presuda je u tužilaštvo stigla 27. aprila na 36 kucanih strana.

Честитке....

Na wikipedia mu pise nazi collaborator. Ne moze tog monstruma bog rehabilitovati. Ti sto prdis o Nedicu mozes macku o tep okaciti. Psihopats je svak ko ne bi uzivao u mucenju tog monstruma.

Па ми смо били ОКУПИРАНА ЗЕМЉА - РАСТУРЕНА ВОЈСКА.... СВЕ УНИШТЕНО ...... исто као и 2000.године - и значи сви који су од тада на власти у Србији су КОЛАБОРАЦИОНИСТИ, или ........???

Ne moze se tako pricati...
To je velicanje ubijanja....
Isto kao sto danas sve kurave kazu da su sve zene iste....zene na to pristaju jer su glupe, a zato ce i dobiti ono sto sleduje kuravama....morace da zive kao takve....vecini ce to lepo pasti, a mozda i nece, ali manjini sigurno nece biti lako ni lepo..

Slicno se dobija kad kazes svi politicari su lopovi....osudio si onog ko nije da ne primirise politici...

Ne veličam ubijanje. Svaki zločin i ubistvo ja osuđujem bez obzira ko ga je počinio. To prvo a drugo odakle nama dokaz da je sve što je Sarvaš naveo tačno? Niti je naveo izvor, niti je naveo link.

Ali moja je poenta jasna: osuđujem svaki zločin, bez obzira ko ga je počinio. Zato što je istina da u svakom ratu sve strane čine zločine, jednostavno takav je rat i to zna svako ko je bio u nekom ratu. Rat izaziva ono najgore u čoveku. E sad, neko uspe da se održi a neko ne uspe. I taj što ne uspe on posrne. Jednostavno je tako.

I još nešto, ja ovde ukazujem na komunističko licemerje jer pričaju o četničkim, a prikrivaju, negiraju ili čak opravdavaju komunističke zločine. E to je poenta.

Па ми смо били ОКУПИРАНА ЗЕМЉА - РАСТУРЕНА ВОЈСКА.... СВЕ УНИШТЕНО ...... исто као и 2000.године - и значи сви који су од тада на власти у Србији су КОЛАБОРАЦИОНИСТИ, или ........???

Dabome da jesu. Pa oni gledaju pogrom naroda na Kosovu i zovu Brisel ds vide sta je politicki u redu. Isto je bilo i za krajinu.
To su monstrumi.

Hajde daj mi informaciju gdje su partizani zaklali ijednog Srbina u Srbiji .
Četnici su poklali hiljade .
Партизани су убили много више него све друге формације заједно укљујући и Немце и Бугаре.Само у Београду за кратко време убили су 10 000 Срба.

Poslednja izmena:
Da se mene pita ja bih sve Srpske heroje rehabilitovao i podigao im spomenike

Da, upravo htedoh reci, .....svi srpski pokreti, tj. borci u njma, su bili antifasisticki i odbrambeni, bili to cetnici il partizani, i svi su oni heroji u borbi protiv fasizma i moraju biti isto tretirani,......druga je stvar sto je na celu nekih bio ustasa sa grupom nekih srbomrzaca i od ovih iskrenih boraca napravio zrtvene jarce.Krajnje je vreme da se stvari postave na svoje mesto, a to je da svi imaju ogroman i isto vazan ucinak u borbi protiv svetskog zla, i da su Srbi po tom pitanju uvek bili jedinstveni. Jaz izmedju ove dve grupacije svesno prave samo srpski neprijatelji.

Ima i ova stara četnička,lepa pesma :ok:
Sa Ovcara i Kablara

Са Овчара и Каблара
лепа Мара проговара:

Да сам тица ил' голубић
да одлетим до на Љубић

Да ја видим мога Мила
како с'војском парадира.

То је војска горског тића
Команданта Раковића.

Песма ори од Ужица
четничка је сва Јелица.

Нема борбе нема рата
без Раковић команданта.

A srpsko -srpski rat u Srbiji izazvao je jedan Hrvat,Josip Brroz dok su njegovi sunarodnici sprovodili genocid nad Srbima zapadno od Drine on je došao da izazove srpsko-srpski sukob u Srbiji.Kasnije mu je pošlo za rukom da taj srpsko-srpski sukob prenese i u druge krajeve.

Тачно, нажалост. А многи Срби и данас покушавају да одрже последице тог српско-српског сукоба и да одрже мржњу међу Србима која је тада настала. Острашћеност је велика трагедија овога народа.

Тачно, нажалост. А многи Срби и данас покушавају да одрже последице тог српско-српског сукоба и да одрже мржњу међу Србима која је тада настала. Острашћеност је велика трагедија овога народа.

Najveci hejteri su upravo monarhisti. Kao ostavljena mlada su.

Back