Sarvaš
Elita
- Poruka
- 20.772
Greška je što je uošte predviđena sudska rehabolitacija.Trebalo je da parlement svojom odlukom rehabilituje sve pripadnike JVuO i pripadnike drugih srpskih vojno-političkih pokreta kao i civilne žrtve režima Josipa Broza bilo da su osuđeni od komunističkih sudova ili da su ubijeni bez "suđenja" što se dešavalo neuporedivo češče.
Kad je reč o temi.
Нека је вечна слава и хвала бесмртном команданду Горске гарде Калабић Николи !
Jel mu to zahvaljuješ što je isporučio Dražu partizanima ?
Ovako je na vest o pokretanju postupka rehabilitacije komandanta Gorske garde Nikole Kalabića reagovao istoričar Venceslav Glišić.
- I meni su, dok sam istraživao ovaj period srpske istorije, nuđene kontradiktorne informacije o njegovom životu i smrti. Ali jedina istina je ona koju mi je svojevremeno poverio Aleksandar Ranković - Nikola Kalabić je izdao Dražu Mihailovića - kaže Glišić.
Našem sagovorniku je tada, tvrdi on, Ranković ispričao i ovo: „Ja sam došao na ideju o igri sa Dražom... Mogli smo odmah da ga likvidiramo, ali smo zbog Zapada hteli živom da mu sudimo... Da bismo ga zarobili bio nam je potreban Nikola Kalabić. Ovog četničkog komandanta trebalo je najpre psihiološki slomiti, proceniti koliko se u njega možemo pouzdati. Krcun i ja smo s njim pojeli jedno tri pileta i obećali mu život ako nam pomogne u hvatanju Mihailovića. On je na kraju pristao i ispunio obećanje... Posle svega smo mu promenili ime i poslali ga u Bosnu. Ali Nikola je produžio da pije i umesto da krije svoj identitet, samo što se nije hvalisao: - Ja sam Kalabić! Naše službe su zahtevale da on bude likvdiran, ali ja nisam dozvoljavao. Premestili smo ga u drugi deo Bosne. Kalabić je, međutim, nastavio po svome, a onda ga je Svetislav Ćeća Stefanović dokrajčio...“
Sve i da je tačno, partizani najmanje prava imaju da pričaju o zločinima nad srpskim narodom.