Rehabilitacija, istina o streljanju i grobu Draže Mihailovića

• Začetnik teme Začetnik teme Koča
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
The Great Escape
For U.S. airmen trapped in Yugoslavia during World War II, building a secret airstrip was their only way out.

* By Phil Scott
* Air & Space Magazine, January 01, 2011

The-Great-Escape-FLASH.jpg

Operation Halyard was managed by the U.S. Office of Strategic Services’ Nick Lalich (front row, third from left) and radio operator Arthur Jibilian (back row, second from left).

procitajte i komentare spasenih avijaticara koji su jos u zivotu ili potomaka onih koji su preminuli...

http://www.airspacemag.com/history-of-flight/The-Great-Escape.html?c=y&page=1

Poslednja izmena:
Seljaci iz Pranjana spasli Amerikance

M. LOPUŠINA | 17. januar 2011. 20:54 |

U SAD prvi put objavljena kompletna priča o spasavanju 512 savezničkih pilota u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata

rep-Americki-piloti.jpg

MALO ljudi u SAD zna koliko je tajna misija „Halijard“ - akcija spasavanja 512 američkih pilota, izvedena u Srbiji tokom Drugog svetskog rata - bila opasna. Mesecima su se avijatičari skrivali od nacističkih potera po seoskim imanjima, a u tome su im pomagali srpski seljaci i ustanici Draže Mihailovića. Kasnija podrška SAD komunisti Titu i partizanima otežavala je akciju spasavanja. Zbog toga je cela operacija decenijama skrivana od očiju javnosti.

Ove redove ispisao je američki novinar Fil Skot prošle nedelje u najnovijem izdanju uglednog američkog časopisa „Vazduh i kosmos“. U tekstu pod naslovom „Veliko bekstvo“, Skot prvi put američkoj javnosti, precizno, na šest stranica, opisuje detalje „Halijarda“.

- Naši piloti su bili oboreni tokom povratka iz akcije bombardovanja naftnih polja u Rumuniji. Mnogi od njih uspeli su da se katapultiraju i padobranima spuste na područje Srbije. Tamo su ih četnici odvodili u sigurnost planina obraslih šumom - piše Fil Skot.

- Spasavanje 512 američkih pilota u Srbiji 1944. godine jedna je od najvećih ratnih operacija na svetu. Srbi su time postali američki ratni heroji i treba im odati visoko priznanje. Srpsko žrtvovanje i herojstvo su zalog trajnog prijateljstva Amerikanaca i Srba - smatra tvorac teksta u časopisu „Vazduh i kosmos“.

Dr Ljubo Vujović, prvi čovek Tesline asocijacije u SAD, otkriva da ova priča i slične priče o srpsko-američkom savezinštvu otvaraju vrata Vašingtona, koji je spreman da iskaže novo poverenje našem narodu:

- Mi smo prošle nedelje na sajt Tesline asocijacije postavili članak Fila Skota. Do sada ga je videlo stotine hiljada posetilaca naše elektronske stranice iz čitavog sveta.

FILM ZA ROBERTA DE NIRA

- U SAD postoji inicijativa da se snimi igrani film o operaciji „Halijard“. To bi zapravo bio film o Srbima kao američkim saveznicima i o ulozi generala Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu. Da bi se ovaj film realizovao, potrebna je i javna podrška SAD, ali i novac - otkrio nam je dr Vujović. Za novi film o Draži i četnicima, kao producent zainteresovan je glumac Robert de Niro.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:315432-Seljaci-iz-Pranjana-spasli-Amerikance

koliko ja razumem engleski, ovde pise da je 1500 avijaticara je bilo izvuceno iz srbije , od kojih su 500, kao izvukli cetnici mihailovica

180th_fight1.jpg

narocito kada je u pitanju neko drustvo "tesla" koje merodavno za vojnu istoriju

Nisam od tebe kao glavnog reklamera sladoleda "draza sa cokoladom", nikad cuo , koliko je trajala ta , kako ti kazez, "operacija halyard" . jedan dan, dva dana, 3 meseca? 5 meseci?; sta je tako epohalno napravljeno, ako nam jednostavna matematika kaze da su partizani izvukli 1000, cetnici 500 ....samo citajuci ovaj clanak, postavljen od tebe ( da ne bi bila "komunisticka propaganda")

koliko ja razumem engleski, ovde pise da je 1500 avijaticara je bilo izvuceno iz srbije , od kojih su 500, kao izvukli cetnici mihailovica

180th_fight1.jpg

narocito kada je u pitanju neko drustvo "tesla" koje merodavno za vojnu istoriju

Nisam od tebe kao glavnog reklamera sladoleda "draza sa cokoladom", nikad cuo , koliko je trajala ta , kako ti kazez, "operacija halyard" . jedan dan, dva dana, 3 meseca? 5 meseci?; sta je tako epohalno napravljeno, ako nam jednostavna matematika kaze da su partizani izvukli 1000, cetnici 500 ....samo citajuci ovaj clanak, postavljen od tebe ( da ne bi bila "komunisticka propaganda")

Пази га ортак, сад си преполовио па није више 2000. И даље питам која је то партизанска велика акција спашавања пилота.
И немој ми леба ти постављати оно доње нешто, кад ту пише да су евакуисани рањениц, а не пилоти, или бар нисам видео осим оног што си поставио...

Пази га ортак, сад си преполовио па није више 2000. И даље питам која је то партизанска велика акција спашавања пилота.
И немој ми леба ти постављати оно доње нешто, кад ту пише да су евакуисани рањениц, а не пилоти, или бар нисам видео осим оног што си поставио...

ti si to postavio, ne ja; komentiram tvoje brojke; nisi mi odgovorio na pitanje koje sam ti postavio

koliko je trajala ta , kako ti kazez, "operacija halyard" . jedan dan, dva dana, 3 meseca? 5 meseci?; sta je tako epohalno napravljeno, ako nam jednostavna matematika kaze da su partizani izvukli 1000, cetnici 500 ....samo citajuci ovaj clanak, postavljen od tebe ( da ne bi bila "komunisticka propaganda")

ti si to postavio, ne ja; komentiram tvoje brojke; nisi mi odgovorio na pitanje koje sam ti postavio

Сиктер море. Нисам ја постављао онај некласификовани папирић по којем су комунисти спасили 2000 пилота.

А ево мог одговора.
Према извештају директора ОСС-а, генерала Донована, председнику Рузвелту с краја октобра 1944. године, на подручју Краљевине Југославије спашено је 1.088 савезничких пилота. Од овог броја, четници су спасили 561, а партизани 527 пилота.37
Донован је овде рачунао и посаде авиона који су слетали на острво Вис. Пошто су аеродром на Вису оспособили и држали Британци, поред осталог и да би послужио пилотима у невољи, у савезничким редовима обично се није сматрало да су комунисти учествовали у спашавању авијатичара који су принудно слетали на ово острво. То изричито наглашава и капетан Вилијам Емет, помоћник обавештајног официра ОСС-а при 43. бомбардерској групи 15. ваздухопловног корпуса. Еметов задатак био је да организује спасавање и евакуацију пилота оборених над Југославијом, свеједно да ли су пали на четничку или партизанску страну. Сем што су водили евиденцију, Емет и његове колеге испитивали су пилоте о околностима обарања и о свему што су доживели до повратка у Италију. Еметов закључак је следећи:
Неких две трећине спасених авијатичара евакуисано је са територије под контролом четничких снага, а једна трећина са територије под контролом партизана. Колико ја знам, неких 1.000 пилота спашено је на територији Југославије. Овај број не обухвата пилоте који су се спустили на острву Вису на Јадранском мору, на аеродром који је у ту сврху изграђен 1944. године од стране Англоамериканаца.38
Прецизно се може рећи да су по групама са четничке територије евакуисана 593 савезничка пилота, и то:
- 11 пилота који су 19. априла 1944. године отишли пешице из Прањана према Јадранском мору,
- 40 пилота које су британски авиони одвезли из Прањана 29. маја 1944. године,
- 237 пилота евакуисаних из Прањана 9. и 10. августа,
- 210 пилота евакуисаних из Прањана 12, 15. и 18. августа,
- 20 пилота евакуисаних из Коцељеве 17. септембра,
- 15 пилота евакуисаних чамцима из Боке Которске до Барија током септембра и октобра,
- 15 пилота евакуисаних из Бољанића 1. новембра,
- 20 пилота евакуисаних из Бољанића 27. децембра, и
- 25 пилота евакуисаних из Бољанића крајем фебруара 1945. године.
Велика је вероватноћа да је једна група спашених пилота евакуисана при одласку капетана Џорxа Мусулина из Прањана, 29. августа. Такође, било је низ појединачних случајева који су измицали евиденцији. Примера ради, то се десило са поручником Вилијемом Лејном Роџерсом, обореним 8. септембра 1944. изнад Авале. Роџерса и његову посаду спасили су четници и потом их чували у области Рипња. Када су Немци сазнали где су пилоти, дошло је до борбе у којој су погинула три немачка војника и четири четника, а више четника било је рањено. Октобра месеца у ову област долазе партизани и Црвена армија, тако да се четници, водећи са собом америчке пилоте, повлаче према Босни. Пошто је поручнику Роџерсу приликом пада била поломљена нога, он је остао у једном селу. Ту су га пронашли партизани и касније евакуисали, рачунајући да су га они спасили, као и ону групу од 11 пилота која је отишла из Прањана, да би била одвежена са аеродрома који се налазио на партизанској територији у Беранама.39
Дакле, може се закључити да су четници спасили преко 600 савезничких пилота. Ова бројка поклапа се са прорачунима капетана Вилијама Емета да је две трећине пилота пало на четничку, а једна трећина на партизанску страну.40
Највећа акција спашавања оборених савезничких пилота иза непријатељских линија, не само на територији Краљевине Југославије, већ уопште током Другог светског рата, била је она у Прањанима, када је од 9. до 18. августа 1944. године евакуисано 447 авијатичара. Ову акцију Американци су звали Мисија ''Халјард'' (у преводу: подизач; реч означава уже којим се подиже главно једро на броду).
Уз напомену да документа ''нису сачувана и адекватно вођена'', користећи се својим уобичајеним методама, комунистички историчари наводе цифру од чак 1.585 оборених савезничких пилота које су наводно спасили партизани. Спашавање пилота од стране четника они или не помињу, или минимизирају. Штавише, пишу да су четници убијали оборене пилоте, па чак и да су партизани спашавали пилоте од четника.41
Мада је и цифра од преко 300 пилота спашених на територији под контролом комуниста висока, у америчкој војсци, па донекле и у јавности, створен је мит само о спашавању пилота од стране четника. Пилоти које су спасили четници демонстрирали су већ 1946. године, у Њујорку. Један од њих, Дејвид О`Конели, носио је следећи транспарент: ''Титова пропаганда каже: `Михаиловић ме је убио!` У ствари он ме је спасао''. Наиме, тврдећи да су четници убијали савезничке пилоте, комунисти су поменули и О`Конелија.42
37 М. Пешић, Дража у извештајима америчких и британских обавештајаца 1941-1944, 264.
38 М. Пешић, Мисија Халјард, 206.
39 М. Пешић, Мисија Халјард, 133.
40 Извештаји капетана Џорџа Мусулина и Ника Лалића налазе се у Националном архиву у Вашингтону, под ознакама РГ-226, Е-99, Б-34-Ф-170 и Е-99, Б-22, Ф-368. Они не садрже податке пре Операције ''Халјард'', тј. пре августа 1944. Извештаји о спасавању пилота са територије под контролом комуниста чувају се у истом архиву под ознакама РГ-226, Е-154, Б-25 и Ф-334 (Операција ''Данкилин'', о спашавању 65 пилота), РГ-226, Е-154, Б-25, Ф-34, Е-99, Б-23 и Ф-115 (операције ''Редвуд'' и ''Ђуранд'', 162 пилота) и РГ-226, Е-154, Б-25, Ф-357, Е-154, Б-25 и Ф-356 (операције ''Малбери'' и ''Флотсам'', 300 пилота).
41 М. Пешић, Мисија Халјард, 218. Према чланку Антуна Милетића у ''Политици'' од 9. јуна 2000. године.
42 М. Пешић, Мисија Халјард, 338
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=17912

Сиктер море. Нисам ја постављао онај некласификовани папирић по којем су комунисти спасили 2000 пилота.

naravno da nisi, cetojko; ne odgovara propagandnom radu
Headquarters MAAF, the history of MAAF,1st september 1944-9th may 1945chapter XV, air crew recovery,p.319

acruyunumbers.jpg

Прецизно се може рећи да су по групама са четничке територије евакуисана 593 савезничка пилота, и то:
- 11 пилота који су 19. априла 1944. године отишли пешице из Прањана према Јадранском мору,
- 40 пилота које су британски авиони одвезли из Прањана 29. маја 1944. године,
- 237 пилота евакуисаних из Прањана 9. и 10. августа,
- 210 пилота евакуисаних из Прањана 12, 15. и 18. августа,
- 20 пилота евакуисаних из Коцељеве 17. септембра,
- 15 пилота евакуисаних чамцима из Боке Которске до Барија током септембра и октобра,
- 15 пилота евакуисаних из Бољанића 1. новембра,
- 20 пилота евакуисаних из Бољанића 27. децембра, и
- 25 пилота евакуисаних из Бољанића крајем фебруара 1945. године.

jos uvek nisam dobio precizan odgovor; ovo sto ti navodis je sve "operacija halyard" ?

А сад се још правимо и глупи, јел да?
Није све то Халјард, прекини више да се правиш ћорав по партијској линији, Халјард је ових 447 од 9-18.8.1944. Остало је изван те операције.
И молим те, прекини више да стављаш тај папирић, када ниси могао прсто ни да ми кажеш ниједну велику партизанску акцију спашавања

А сад се још правимо и глупи, јел да?
Није све то Халјард, прекини више да се правиш ћорав по партијској линији, Халјард је ових 447 од 9-18.8.1944. Остало је изван те операције.
И молим те, прекини више да стављаш тај папирић, када ниси могао прсто ни да ми кажеш ниједну велику партизанску акцију спашавања

ma brate, pusti pajaca...njegovo je vreme davno proslo, a i ko da ga pa ne znaju ljudi z:)

Završna reč đenerala Draže Mihailovića na suđenju u Beogradu

U torbama mojih advokata su pisma zahvalnosti baš tih navodno "poginulih avijatičara", samo pridodata zahvalnicama njihovih drugova, spašenih požrtvovanjem pripadnika mojih odreda, predvođenih članom našeg Vrhovnog štaba Zvonimirom Vučkovićem. Izbavljenje i sloboda letećih Amerikanaca plaćeno je životom preko 500 hrabrih i najboljih ratnika, uvek bliskih mome srcu. Te zaplašene i izgubljene strance dvorili smo više i bolje nego rod rođeni. Zbog njihovog bržeg i potpunijeg izlečenja, lišavali smo naše teške ranjenike neophodne lekarske nege. Nadgledani i negovani toplinom i dobrotom duše srpske majke, oni su iznenađujuće brzo, uspravno i čvrsto stali na svoje noge spremni da nastave borbu protiv zajedničkog neprijatelja. Smeštajući ih u avione, okrenute ka oslobođenoj italijanskoj primorskoj teritoriji, bratski smo ih zagrlili i zamolili da prenose istinu o nama, svuda gde se nađu i to onu koju su dokučili boraveći ovde. Opraštajući se sa njima, poručio sam im da utiču na svoje Vlade da nam pomognu u borbi sa okupatorom, i svega nenarodnog, naravno ukoliko je ona po njihovom mišljenju pravedna. Prema mom saznanju, naše molbe prenete su na prava mesta i pravim ljudima. Čestiti saveznički piloti, uznemireni mojom sudbinom, uzaludno vas mole, mimo mog znanja, da u ovom suđenju primenite pravdu. Kako se njihovo saslušanje ne uklapa u vaš plan rada, pripremajući se za ovo završno nastupanje prisetio sam se njihovih toplih pisanih reči pristiglih do mojih ljudi dok ste me vijali po srpskim i bosanskim vrletima, kao svojevrsnih svedočanstava istine, čiju vam sadržinu sublimirano prenosim.

"Mihailovićevi ratnici bili su spremni da nama američkim saveznicima daju sve što mogu i nikada nisu hteli da prime nikakvu nagradu, smatrajući da je Amerika i njihova zemlja, jer je njihov večiti saveznik. Od prve grupe naših padobranaca, poginula su četiri, a šestoricu su oni spasli odvodeći ih u svoje baze. Ti ljudi široka srca ustupali su nam krevete a oni su sa porodicama spavali na tavanima i po podu ili u štalama i kolibama. Pilota Orivela Nuaka oteli su od Nemaca žrtvujući sebe. Kapetana Vilima Havela i njegovu devetočlanu posadu izvukli su iz užarenih nemačkih makaza, vatrenim okršajem, iznad gradića Ljubića, po ceni gubitaka nekoliko najhrabrijih. Spašavajući pilota Edmunda Slanagona oborenog 3. aprila 1944. i njegovu višečlanu pratnju, tridesetodnevnim provlačenjem kroz liniju fronta do bezbednog mesta, ostali su bez najmanje 10 junačkih ratnika. Još toliko njihovih kurira streljano je što nisu odali naše staze i skloništa. Majora avijacije Brauna, nekoliko puta su oslobađali od Nemaca, na uštrb svojih života. Izbavljajući grupu padobranaca Leopolda Portera, od najbolje naoružanih švapskih patrola, Mihajlovićeva vojska ostala je bez tri školovana oficira. Dok su nas hrabre četničke ekipe spasavale, partizani su zbrisali sa zemlje celo jedno selo, koristeći se šumskim zaklonima i potocima; kuće palili a stanovništvo ubijali. Iste noći posmatrali smo borbu četnika i Nemaca. I sutradan, dok je borba trajala, Titove trupe, s leđa su napale svoje sunarodnike. Ostali smo na području ratne Jugoslavije, posle uspešnog izlečenja iz opasnog područja, još nekoliko meseci. Đeneral Mihailović je većinu naših drugova ispratio kućama avgusta 1944. Mi koji nismo odmah poleteli preko okeana sa prekorom i žaljenjem smo posmatrali Britance dok su u Slovenačkoj maja 1945. godine vršili predaju, Titovim partizanima 12.000 srpskih nacionalista, delom naših spasioca, po našem saznanju docnije poubijanih".

ma brate, pusti pajaca...njegovo je vreme davno proslo, a i ko da ga pa ne znaju ljudi z:)

Ма у праву си, него нешто га нема на теми о фалсификатима, а баш сам му спремио посластицу специјално за њега-разбијање фалсификата о Калабићевој издаји...

"Some 1500 crewmen had to bail out ower Serbia ..."

Sta bi sa ostalih 1000 avijaticara? Ko ih je spasio?

:kafa:

Ваш историчар Никола Илић тврди да су партизани у Србији спасили 30 пилота(рачунао је и 3-4 које им је предао четнички капетан Бороша).
Према томе не бих ти саветовао да тврдиш да су партизани спасли 1000, јер их једноставно до априла и маја1944. није ни било много у Србији.
Доста пилота(нисам сигуран тачно колико, али не мислим да је мали број) је похватано од Немаца, Бугара и љотићеваца, а ја лично сматрам да је цифра од 1500 палих у Србији претерано. Не мислим да би могло да се стигне до те бројке ни ако би урачунали све савезничке мисије од 1942.-44, које су долазиле у Србију у ту бројку...

a vidi ovog drugog pajaca...na postavlja pitanje sta je sa ovim smesnim neklasifikovanim papiricem na kome se spominje 2000 avijaticara z:lol:

a pita se ko je spasio 1000 iako ne pise da bi oni morali da budu spaseni od nekoga vec da je to ukupan broj izbavljenih...PARTIZANE NIKO NE SPOMINJE...ne postoji operacija spasavanja saveznickih avijaticara od strane partizana, ona nema ime, pricu, nista...koliko treba da bi to pajac utuvio u glavu, ja ne znam....

Ameri su ti koji operaciju Halijard nazivaju NAJVECOM AKCIJOM SPASAVANJA AMERICKIH AVIJATICARA, IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA, U ISTORIJI....pa ne znam u cemu je konkretno vas problem? z:)

Draza_PlacquLegion-1.jpg

Komunisti nude Nemcima zajednicku borbu protiv Saveznika u slucaju iskrcavanja, zasto bi spasavali njihove pilote? Piloti koji su bili kod Partizana osecali su se kao ratni zarobljenici, o tome postoje izvestaji...

Poslednja izmena:
Дејвид Мартин, и сам један од оборених пилота, пише:
''Док су четници давали избављеним авијатичарима потпуну слободу кретања, партизани су скоро увек пре него што би их пребацили даље поступали према америчким авијатичарима као према заробљеницима под кућним притвором. Док су четници често гладовали да би нахранили избављене авијатичаре, партизани често нису водили ту бригу - у ствари амерички официри придодати партизанским снагама слали су многе огорчене поруке поводом лошег поступка према избављеним авијатичарима. Неке од тих порука биле су врло подробне.''
Извор: Документи Хуверовог института: Родољуб или издајник - случај ђенерала Михаиловића, стране 178-179.

Znaci oko 1000 avijaticara je nestalo bez traga i glasa? Sta su otisli trajektom Jadrolinije za New York? :hahaha1:

Tipicno

Kad vam nesto ne odgovara, onda sledi :"ne verujem da ih je bilo bas 1000, verovatno je bilo ovo, verovatno je bilo ono ... "

Koca bez veze ti je to sta pises, ni sam ne verujes u to ;)

Partizani saradjivali sa Nemcima,streljali americke pilote, a ovi osnovali Balkan Air Force, za vazdusnu podrsku partizanima??? :eek:

:mrgreen:

Sud potvrdio: Kalabić nije izdao Dražu

Valjevski Osnovni sud zvanično je proglasio mrtvim Nikolu Kalabića, komandanta Gorske garde Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata. Pored toga što je ozvaničio Kalabićevu smrt, 65 godina posle njegove pogibije, sud je prihvatio i argument da je Kalabić ubijen dva meseca pre hvatanja Draže Mihailovića, čime je doveo u pitanje dugo važeću verziju da je Kalabić izdao svog komandanta Ozni.

125122_nikola-kalabic_f.jpg

Nikola Kalabić: Istina o "izdaji" čekana 65 godina

- Nikada nismo verovali da je Nikola izdao Dražu. Da je tako bilo, zar bi naša porodica posle rata preživljavala progone, lišavanje građanskih prava i oduzimanje imovine. Dočekali smo da sud, na 65-godišnjicu njegove pogibije, usvoji verziju po kojoj je Kalabić ubijen dva meseca pre hvatanja generala Mihailovića, pa ga nije mogao ni izdati - pričaju potomci Nikole Kalabića.

Iako zvanična istorija nema odgovor na pitanje kako je Kalabić skončao, a decenijama je propagirana njegova prethodna izdaja Mihailovića, sud je sada kao zvaničnu verziju prihvatio svedočenje penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca Mijaila Danilovića, po kojem je Kalabić ubijen u zasedi Ozne u januaru 1946. godine, dva meseca pre generalovog hvatanja.

Tom sudskom rešenju, na osnovu zahteva Kalabićevih potomaka, prethodio je oglas valjevskog suda u Službenim glasniku, u postupku proglašenja nestale osobe umrlom, u kojem je stajao poziv svima koji nešto znaju o životu ili smrti Nikole Kalabića da se jave u roku od mesec dana.

Kako se niko nije javio, osporio ili dopunio svedočenje Mijaila Danilovića, Osnovni sud je konstatovao da postoje zakonski uslovi da Nikolu Kalabića zvanično proglasi mrtvim.

Prema protinom svedočenju, komandant Gorske garde ubijen je 19. januara 1946. godine u jednoj pećini u kanjonu reke Gradac u blizini Valjeva, gde se krio sa grupom svojih najvernijih sledbenika. Toga dana, stoji u svedočenju Danilovića, otkrila ga je i opkolila grupa pripadnika Ozne.

U pokušaju da se probije kroz njihov obruč pokošen je rafalom. Dok su se iznenađeni Oznaši nadvili nad Kalabićem i sami ne verujući koga su ubili, njegovi pratioci su se razbežali. Dvojica odbeglih kasnije se priključila Kopaoničkom četničkom odredu u kojem je bio i prota Mijailo Danilović.

Sud potvrdio da Dražu nije izdao Kalabić

Sudsko rešenje da je zvanično mrtav na takav način sa suzama u očima dočekali su potomci Nikole Kalabića u Valjevu.

- Moja baba Borka je uvek govorila da će umreti sa dva najveća bola, zbog smrti svog maloletnog sina kojeg su streljali komunisti i zbog navodne Nikoline izdaje Draže u zamenu za njegov život. Uvek je govorila da je Nikola dao zakletvu i da nije izdao Dražu. Na ovaj način sa njegovog imena je skinuta ljaga koju su decenijama Ozna i Udba plasirale - kaže Vesna Kalabić.

Isto su svojevremeno navodili očevici Kalabićeve pogibije na ovaj način, njegovi pratioci Boža Božanović,Veljko Kostović i Radomir Petrović Kent.

S pravosnažnim rešenjem suda porodica može da pokrene ostavinski postupak. Takođe, žele da konačno i saznaju gde je Nikola Kalabić pokopan, s obzirom na to da do sada nadležne državne službe to nisu želele da obelodane.

- Od BIA nikada nismo dobile odgovor o njegovoj sudbini, a u državnom arhivu su nam rekli da njegov dosije postoji, ali da još nije usvojen zakon po kojem bi građanstvo imalo slobodan uvid u takva dokumenta - kažu unuka i praunuka komandanta Gorske garde.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/112028/Sud-potvrdio-Kalabic-nije-izdao-Drazu

ooooooooo kiseli? z:mrgreen:

Znaci oko 1000 avijaticara je nestalo bez traga i glasa? Sta su otisli trajektom Jadrolinije za New York? :hahaha1:

Tipicno

Kad vam nesto ne odgovara, onda sledi :"ne verujem da ih je bilo bas 1000, verovatno je bilo ovo, verovatno je bilo ono ... "

Koca bez veze ti je to sta pises, ni sam ne verujes u to ;)

Partizani saradjivali sa Nemcima,streljali americke pilote, a ovi osnovali Balkan Air Force, za vazdusnu podrsku partizanima??? :eek:

:mrgreen:

Пази га, Пера Којот геније.

Ево шта пише ваш историчар Никола Илић.

Никола П. Илић

Спасавање савезничких авијатичара на тлу Јужне Србије (1943-1944)
Лесковачки зборник, том XVIII, с. 361-366.

Над Јужном Србијом, као и осталим деловпма Југославије, од јула 1943. године летело је неколико хиљада ратних авиона Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, а у 1944. години и СССР-а. Авиони западних савезника припадали су РАФ-у или ваздухопловним снагама америчке војске. У Барију (Италија) постојао је штаб који је имао ваздухопловне јединице под називом „Балканска ваздухопловна снага". Његов задатак био је планнрање и, у великој мери, извршавање ваздухопловних операција над Балканом." Ескадриле авиона — „Летеће тврћаве“ и „Либератори", по стотину и више у једном дану полазнили су из база у јужној Италији и интензивно бомбардовали стратегијске циљеве и ратне објекте у Бугарској и Румунији; изворе нафте у Румунији, да их не би више користиле немачке оружане снаге. Поједини авиони бивали су оштећени од стране немачко-бугарско-румунске противавионске артиљерије и у ваздушним борбама, тако да нису више могле да стнгну до своје базе.

Народноослободилачки рат Јужне Србије, као и целе Југославије, дао је важан прилог укупним савезничким (САД, Велика Брнтанија и СССР) напорима у другом светском рату: заједничком борбом против немачких снага; спасавањем савезничкнх авијатичара, који су из било ког разлога морали напустити своје авионе или принудно слетати на територију Јужне Србије.

Савезнички авијатичари имали су специјалне топографско-географске карте Југославије, на којима су биле означене слободне територије које су имали партизански одреди и Народно-ослободилачка војска Југославије. Авијатичарима било је дато упутство да у случају оштећења авиона настоје да се спусте на неку слободну територију, јер ће тако бити сигурно спасени и најбржим могућим путем враћени у своје базе у Италији.

Над Јужном Србијом често су вођене мање ваздушне борбе измећу савезничких авиона и немачких ловаца (лаки и брзи авиони зв. „Штуке").

Америчкн или енглески бомбардери бивали су нападнути од стране два— три немачка ловца из Ниша. Настала је пуцњава из митраљеза и топова. Ловци су кружили око бомбардера, понирали, дизали се увис, нападали.

Да би се растеретили, бомбардери су бацали велике бомбе, обично по две, три и више. Бомбе су, једном приликом, пале поред села Газдара, други пут у селу Коњарнику, трећи пут поред Велике Плане, Орана и Бреснице. Од тих бомби погинуо је један сељак на њиви у Коњарнику, а један младић у селу Газдару. Неке бомбе нису експлодирале, те су их сељаци вадили нз земље и демонтирали, барут користили у ратне сврхе, а бомбе за сеоске звечке. Такав је случај био у селу Газдару. Немачки ловци су редовно нападали заостале и усамљене бомбардере вероватно оштећене. Када су савезнички бомбардери одлазили на циљеве редовно су их пратили ловци, у народу познати као ,,двомоторци", ескадриле су ишле групно и никад нису напада не изнад Јужне Србије. Мећутим, при повратку ескадриле су ишле без пратње својих ловаца. Једном приликом кад су два немачка ловца срушила са везничког бомбардера у селу Бувцу био је оштећен један немачки ловац који је пао близу Ниша. Иначе, обично су били авиони оштећени ван Србије.

Пре пада на бомбардеру се појављивала ватра и дим, страшна бука, нагли пад ка земљи, бесциљно скретање, понекад кружење, јака експлозија при удару на земљу. Бомбардер се редовно разбијао. После појављивања дима и ватре из авиона су искакали ваздухопловци — авијатичари, чије су се беле куполе падобрана, као гљиве, појављивале и падале тамо где их је ветар носио. Најчешће су авијатичари напустали бомбардере у троуглу између Крушевца, Врања и Пирота, где је и постајала знатна слободна територија Јужне Србије. На овом терену пало је око 20 савезничких авиона са око 150 авијатичара, од тога, срушени су у Јелашници код Сурдулице, у селу Броду (Власотинце) , Бувцу (Лебане), Медвећи (Лебане), на Сувој планини (Пирот) измећу села Великог Крчимира и Штрбовца, Блаца, Куршумлије, на Јастрепцу (Крушевац), на Копаонику (Брус), Дарковцу (Власотинце), итд.

СПАСАВАЊЕ ВАЗДУХОПЛОВАЦА

Првог августа 1943. године око 16 часова враћала се већа група америчких и енглеских четворомоторних бомбардера из правца Софије, изнад слободне територије Другог јужноморавског народноослободилачког партизанског одреда, ка Италији. Један бомбардер био је оштећен изнад Бугарске, од немачке или бугарске противавионске артиљерије. Кад је био изнад Сурдулице, запалио се и срушио у село Јелашницу, на територију коју је коптролисао Други јужноморавски НОП одред (2) Из оштећеног авиона падобраннма су скочилн девет (9) авијатичара — ваздухопловаца, од којих су четворица пали на устаничку територију код села Декутинца и Сувојнице, народ их је прихватио, склонио и одвео у штаб Другог јужноморавског народноослободилачког партизанског одреда, а петорицу је заробила немачка и бугарска војска из Сурдулице и Белог Поља (код Владичиног Хана). О томе се, у депеши бугарске полиције из Сурдулице, поред осталог, каже:
„Пре него што је авион пао на земљу, падобранима се спустило неколико чланова посаде, од којих су петорица ухваћена — двојица од њих спроведена су у штаб 4-тог граничног одсека у Владичином Хану, један у чету железничке станице Прибој, осталу двојицу преузела је немачка организација „Тот" . . . Неколико авијатичара успело је да се сакрије у шуми код села Јелашнице.. ." (3) Бугарска војска је преузела потеру да би партизанима отела наведене авијатичаре, али у томе није успела, те је 9. и 10. августа 1943. године, због помагања авијатичарима да пређу партизанима на слободну територију Црне Траве, стрељала 17 људи, од којих 13 из села Сувојнице и четири из Јелашнице

Светозар Вукмановић Темпо, члан Врховног штаба Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије и делегат Централног комитета КПЈ, који се у то време налазио при Главном штабу НОВ и партизанских одреда Македоније у граду Кичеву (западна Македонија), 25. септембра 1943. године, писмено је тражио од Василнја Смајевнћа, секретара Окружног комитета КПЈ за Врање, да преко Скопске Црне горе пошаље наведене америчке авијатичаре у Кичево, јер их траже енглески официри којн се налазе при Народноослободилачкој војсци Албаније. (5) Услови нису дозвољавали да се у то време пребаце ови авијатнчари, јер је требало дуго да путују преко неослобоћене територије Косова и Македоније, а то је било веома опасно, те су задржани на ослобоћеној територији код штаба Другог јужноморавског НОП одреда.

Ови авијатичари 6. октобра 1943. године упућени су преко планине Кукавице на слободну територију Јабланице н Пусте Реке у штаб Првог јужноморавског народноослободилачког партизанског одреда јер су изразилн жељу да иду у Врховни штаб НОВ и партизанских одреда, код врховног команданта Јосипа Броза Тита, који се у то време налазио на терену Босне." Пошто нису могли бити пребачени у Босну, јер ннје постајала даља веза од Расинског НОП одреда до Босне, те су задржанни на овој слободној територији, добро чувани и храњени, а августа 1944. године с импровизованог партизанског аеродрома код села Мирошевца (Лесковац) пошли су сакезничким авионом кош је дошао, спустио се и узео партизанске рањенике и пребацио их у базе на тлу Италије. (7)

Сутрадан, 2. августа 1943. године срушила су се два савезничка авиона: један у селу Броду поред махале Каракаши, а други у селу Дарковцу на месту Корубе. Из оба авиона искочили су ваздухопловци, али су сви заробљени од бугарске окупационе војске, која се налазила у непосредној близини слободне територије Другог јужноморавског НОП одреда. Чете овог одреда биле су доста удаљене, покушале су да усиљеним маршем стигну и спасу авијатичаре, али је бугарска војска била у непосредној близини, у Црној Трави и Добром Пољу, те је пре стигла и заробила внше од 12 авијатичара." Они су предати Немцима, који су их одвели и шта је са њим даље било, нама је непознато.

Априла 1944. године враћале су се савезничке бомбардерске ескадриле из Румуније ка Италији. Два немачка ловца ,,штуке" из околине Ниша дигла су се и стигли задње бомбардере, које су одмах напали. Настала је борба у ваздуху. Десетак бомбардера је пружило отпор, без скретања правца. Пуцали су из митраљеза и топова. Ловци су успели да запале једног бомбардера ,Тврђаву" који је полако летео, вероватно је пре тога био оштећен изнад Румуније. На слободној територији Јабланице, изнад села Бучумета, ваздухопловци су напустили авион, њих 11 искочили су падобранима, сем пилота који није хтео да напусти авион већ је са авионом погинуо у селу Бувцу код Лебана. Авион се срушио на четничку територију. Падобранце је ветар однео ван партизанске слободне територије, те су се спустили у Шумане и Игриште, где су их четници заробили и предали немачкој окупационој власти." У овој ваздушној борби био је оштећен и један немачки ловац који је пао близу Ниша. Приликом спуштања падобранаца један немачки ловачки авион је више пута кружио око падобранаца и из митраљеза их гаћао, тако да су четворица рањена. И овог пута Хитлерови војници нису поштовали мећународно право, које штити падобранце из напуштених вазлухоплова; Партизанске јединице су биле немоћне да прихвате савезничке падобранце јер су пали на десну страну реке Јабланице.

Изнад Топлице, 24. априла 1944. године из правца Италије ка Бугарској и Румунији прелетеле су бројне формације савезничких авиона, бомбардера у пратњи својих ловаца. Отишли су да нападну војне циљеве. Око подне ескадриле су се враћале са борбених задатака. Кад су бомбардери били изнад једне слободне територије Топлице и Јастрепца, из једног бомбардера, који је био оштећен, скочили су ваздухопловци. Из многих села између Велике Плане (код Прокупља) и Блаца потрчале су масе људи, жена и деце према падобранцима, који су се споро спуштали са велике висине. Из Блаца и села Белољина су пошле јединице бугарске окупационе војске да заробе авијатичаре. У сусрет бугарској војсци усиљеиим маршом пошао је Други батаљон Јастребачког народноослободилачког партизанског одреда и борци Команде из Драгуше, где су се сукобили и у сусретној борби одбацили бугарске јединице у полазна места.

Партизанске јединице и народ прихватили су и спасли шест америчких ваздухопловаца, од којих је један био официр. Њему је нога била поврећена, те му је партизански лекар указао помоћ. Од преосталих авијатичара једног су заробили Бугари, јер је пао близу бугарског гарнизона у Блацу, а тројицу су заробили четници и предали их Немцима. Авион је пао у Топлицу и сагорео. У извештају Окружног комитета КПЈ за Топлицу од 27. априла 1944. годнне, којн је упућен Покрајинском комитету КПЈ за Србију, о спасавању ових авијатичара, поред осталог, пише: ,,Иако је суделовао бугарски авион, цео народ је неустрашиво заједно са борцима Команде спашавао падобранце а успут их претрпали поклонима . . . Савезничка авијација је допринела да је сада народ уверен у чврстину савеза између СССР-а, Енглеске и Америке. Имало је велики утицај на народ што су Американци кад су се спустили на земљу у масу народа бојажљиво питали за Тита и партизане и били срећни када им је објашњено да су то све партизани .. ."(10) Ови ваздухопловци су сачувани и с импровизованог аеродрома у селу Косанчићу савезничким авионом, са рањеницима НОВЈ, пребачени у Италију, у састав своје јединице, где су укључени у даље борбе.

Почетком августа 1944. године савезнички бомбардери враћали су из Бугарске, где су извршили борбене задатке и, кад су били изнад слободне територије Пусте Реке и Јабланице, један бомбардер „Тврђава" је заостао, рад мотора (имао је четнри) био је неуједначен, чула се јака бука, а онда је из авнона искочило 12 ваздухопловца, а бомбардер се срушио на земљу код Медвеђе у махали Терзића. Једанаест ваздухопловаца се спустнло падобранима у село Рујковце на десној страни реке Јаблапице, где су нх прихватили чланови народноослободилачког одбора, КПЈ, СКОЈ-а и народ. Једном се није отворио падобран и он је погинуо, те је сахрањен на рујковачком гробљу. Око њих се окупио народ, нудио их је храном и пићем. Ваздухопловци нису знали српскохрватски језик али су стално питали за Тита: где је Титова војска? Када им је објашњено да се налазе на слободној територији Народноослободилачке војске Србије били су срећни и радосни. Бугарска окупациона војска из Лебана пошла је да зароби авијатичаре, али нх је напала једна партизанска чета из 11. српске бригаде и принудила на повлачење. Бугарска артиљерија је са брда Текије испалила око 20 граната гађајућћн ваздухопловце, али нико није погинуо нити рањен. Ваздухопловци, пошто су нахрањени, предати су Команди места у Бучумету, а после неколико дана Главни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда за Србију упутио их је савезничким авионом, са рањеницима, у њихове базе и јединице У Италији, да бн наставили даљу борбу. (11)

Један бомбардер ,,Тврђава" срушпо се на планину Јастребац близу Крушевца. Из бомбардера је искочило падобранима девет ваздухопловаца и сместило се на слободну територију Крушевца, где су их прихватили борци Расинског НОП одреда и команде места. И они су упућени у Главни штаб за Србију, те су авионом са аеродрома у Бојнику упућени за Италију."

На планину Копаоник срушио се, такоће, један савезнички бомбардер. Из њега је искочило седам ваздухопловаца, које је прихватила 21. српска дивизија Народноослободилачке војске, упутила их у Главни штаб Србије, који су са аеродрома у Бојнику послати за Италију. (13)

Близу Алексинца, на планину Озрен, и на Сврљишке планине, срушила су се
два савезничка бомбардера. Из оба авиона је искочнло око 15 авијатичара, и сви су прихваћени од јединице НОВЈ. (14)

На врху Суве планине, измећу села Великог Крчимира и Штрбовца, срушио се један савезнички бомбардер, који се враћао са борбених задатака из Бугарске. Из авиона је, изнад слободне територије, искочнло седам ваздухопловаца, али их је ветар однео ван територије, у правцу Пирота, где су нх заробилн војници бутарске окупационе војске и четници. Једна партизанска јединица из Заплања је дошла и напала четнике и Бугаре да би ослободила савезничке ваздухопловце, али није успела, јер је непријатељ био јачи. Касније се причало да су ваздухопловце четници убили, пошто су их опљачкали. Податак није проверен."

За остале бомбардере који су оштећени пали на тлу Јужне Србије не располажемо подацима.

Не постоје потпуни подаци о броју спасених савезничких ваздухопловаца на тлу Јужне Србије. Ми смо установили да су партизански одреди и бригаде Народноослободилачке војске Србије на овој територији прихватили и спасли преко 52 савезничка ваздухопловца (рачунајући и евакуисане савезничке официре из војних мисија у партизанским штабовима – писац протиуречи самом себи, јер је набројао у раду 29 спасених авијатичара – прим. АД): официра, подофицира, војника, пилота, авиомеханичара, инжењера, техничара, навигатора, нишанџија и других врста стручњака. Сви ови ваздухопловци са аеродрома Народноослободилачке војске, заједно са рањеницима, пребачени су у Италију, где су дошли у састав својих војних јединица. Они су поново укључени у даље ратне операције на Балкану и Европи. Ако се зна колика је дуготрајна обука и школовање авијатичара, напоран и скуп посао, а потребе за њима биле су велике, не треба посебно објашњавати колику је корист за даље воћење рата представљало спасавање овог специјалног људства и његово поновно укључивање у даље борбе.

У овом периоду четници Драже Михаиловића, на тлу Јужне Србије, прихватили су један број савезичиких ваздухопловаца на Сувој планини и у Топлицн, Шуману, и другде, о чему је напред било говора, нису спасени, већ су неке поклали, а друге предали немачким или бугарским окупационим властима. Из расположиве архиве, нама доступне и коришћене, као и из литературе, не види се судбина и број тих ваздухопловаца. Такоће не располажемо подацима колико су ваздухопловаца заробиле немачке и бугарске војне јединице и шта је с њима бнло; да ли су одведени у заробљеништво илн су пак убијени.

Најзад, ово је прилог изучавања датог доприноса народноослободилачког рата Јужне Србије савезницима у другом светском рату. Подаци нису потпуни, јер није коришћена архива америчка и британска, већ је рад написан на основу архиве Војноисторијског института у Београду, чија су документа објављена у зборницима докумената и података о народноослободилачком рату југословенских народа и народности и, на основу мемоарске грађе или изјаве савременика.

Фусноте:
1) Fitzroy Maclen, „Златни друм — Пјeсак оријента — Рат на Балкану", Зора, Загреб, 1953, стр. 305—534.
2) V депеши бр. 2890 бугарска окупацнона полиција у Сурдулици обавестила је 06ласну полицију у Скопљу да је авион пао натерену села Палом и Лепенице код Владичиног Хана (Упореди: Александар Трајковић, „Свитање над Моравом". Слобода, Београд, 1976, стр. 121 — 122).
3) Исто.
4) Исто.
5) Зборник докумената и податакаоНОР јутословенских народа, издање Војноисторијског института, Београд, том. II, књ. 10, стр. 321 (у даљем тексту: Зборник).
6) Зборник, том. I, књ. 5, док. 102.
7) Зборник, том II, књ. 10, стр. 321.
Бура Златковић — Милић „Зла времена", Бабушница, 1967, стр. 276; и казивање Братислава Костића, из Брода, роћеног 1922, учесник НОР, живи у Лесковцу, Ул. Пана Ђукића бр. 55 од 13. II. 1978. године и Десимира Младеновића, ратног команданта батаљона, из Лесковца, 14. II. 1978.
9) Казивање учитеља Николе Стаменковића, из Бувца, 13. V. 1960; Добросава Арсића из Рујковца, 16. I. 1966. и 18. II. 1978. Аутор овог рада је посматрао ваздушну борбу, спуштање ваздухопловаца и пад „тврђаве".
10) Зборник, том I, књ. 20, док. 145, стр. 544 — 546.
11) Казнвање Добросава Арснћа из Рујковца од 16. I. 1966.; Веље Миловановића из Газдара 30. V. 1960„ Боже Крагића из Медвеће 5. III 1978. и Ранђела Тричковнћа из Црног Врха од 13. VIII. 1955.
12) Казивање групе бораца из крушевачког краја 1977. године.
13) Казивање групе бораца и руководилаца из 21. српске дивизије.
14) Казивање генерал-потпуковннка ЈНА Ђорђа Митића 18. XII 1976.
15) Исто; и изјава Предрага Игаћа — Томице, из Пирота, ратног команданта батаљона НОВ, 25. XI. 1975.

Плус, што ово спасавање на Озрену не помиње ни званична комуњарска историја, нити ниједан зборник, нити локална историја. Одузмимо и оних 4-5 пилота што им је предао четнички капетан Бороша и добићемо цифру од 9 спашених пилота на територији Србије од стране комуниста. А Илић рачуна још и савезничке мисије које су отишле од комуниста као спашене пилоте и долази до 52 пилота. И онда дођеш ти и кажеш да су партизани само у Србији спасили 1000 пилота. Генијално!

Што нам онда јуначино не наведеш само једну велику партизанску акцију спашавања као Халјард?

Daj uozbiljite se vec jednom, Koca kaze kako su partizani streljali US pilote, a ti opet postavljas izvore nekog "naseg" istoricara koji kaze kako ipak JESU, pa sta ce da bude onda? Dogovorite se ...

Ta operacija spasavanja pilota je bila najveca u celoj Evropi tokom celog rata, i tu nema nista cudno, Draza se slikao sa babama na livadama dok je Tito vodio borbe, stvarno problem u pm skupiti sve Jenkije po srpskim stalama a Svabe nigde na viidiku ...

To je zanimljivo, koliko je tih Dakota sletelo? Mislim, avion nije bas mali, a Bogumi nije ni tih, kako to da ih Svabe nisu primetili? Mozda zato sto ih (Svaba) u blizini nije ni bilo? A ako ih nije bilo znaci da nisu imali potrebe tu da budu, nije bilo nikakvog pokreta otpora koji treba da uguse :mrgreen:

I na kraju, ostaje "tajna" sta je bilo sa ostalih 1000 komada, za koje ti kao verujes da ih nije bilo ...a za koje Koca tvrdi da jeste

;)

Daj uozbiljite se vec jednom, Koca kaze kako su partizani streljali US pilote, a ti opet postavljas izvore nekog "naseg" istoricara koji kaze kako ipak JESU, pa sta ce da bude onda? Dogovorite se ...

Ta operacija spasavanja pilota je bila najveca u celoj Evropi tokom celog rata, i tu nema nista cudno, Draza se slikao sa babama na livadama dok je Tito vodio borbe, stvarno problem u pm skupiti sve Jenkije po srpskim stalama a Svabe nigde na viidiku ...

To je zanimljivo, koliko je tih Dakota sletelo? Mislim, avion nije bas mali, a Bogumi nije ni tih, kako to da ih Svabe nisu primetili? Mozda zato sto ih (Svaba) u blizini nije ni bilo? A ako ih nije bilo znaci da nisu imali potrebe tu da budu, nije bilo nikakvog pokreta otpora koji treba da uguse :mrgreen:

I na kraju, ostaje "tajna" sta je bilo sa ostalih 1000 komada, za koje ti kao verujes da ih nije bilo ...a za koje Koca tvrdi da jeste

;)

tito-ubica-americkih-pilota-demonstracije-pilota1.jpg

http://1.***************/_5yC7rBE51K0/SdNU6qft7iI/AAAAAAAAAJw/JcXy9-hieVc/s400/He+Saved+Our+Lives+We%27ll+save+his.jpg

pajac...z;)

Back