Srpski san o Makedoniji

Screenshot_20250605_120520_Chrome.jpg
@Škutor Kićo

Da, inače postoje diskusije na temu porekla Šubića.
Slava kao praksa je definitivno vezana za Srbe, čak i pre raskola ona je bila bukvalno vezana za srpsko pleme/plemena, kasnije je opstala i kroz institucije itd.
То су комлексне историјске ситуације, Шубићи су радили на обнављању државе ослањајући се на папство јединог чврстог савезника којег су имали до Твртка Котроманића.
Сличан потез Мешка Ободрита који је направио Пољски савез и државу и припојио јој остатак полапских области које су се одупреле германизацији.
Његов син Болеслав храбри постаје први пољски краљ 1025.
Ја мислим да се Михајло Вишетин на овај род позива који је био познат. Јер Личики с Висле ромејском цару не би значило ништа!

"У својим хроникама, Видукинд из Корвеја помиње да је Мјешко владао племеном под називом Licicaviki. Историчари су покушали да идентификују ово племе, при чему се неки слажу да би то могли бити Лендјани (Lędzianie), док други сматрају да је реч о Висланима (Vistulani), племену које је насељавало подручје око реке Висле, укључујући и Краков. Овај податак указује на могућност да је Мјешко имао контролу или утицај над овим племенима."

Poslednja izmena:
Par sela oko metkovica su iznimka i ne mogu imati vise od 20000 stanovnika. To je kao da kazen da hrvatski ima dvojinu radi par tisuca ljudi koji govori bednjanjski ili da kazen da imamo torlacki radi par tisuca janjevaca
Hrvati/katolici iz Kninskog Polja i obližnjeg Vrpolja su imali krsne slave. Rodom sam iz Knina iz poznato mi je da su katolici iz ta 2 mjesta imali slave. Otprilike pola ih je slavilo Ivanjdan, a pola Stjepandan ili Stipandan.

Da pitamo @Берекин jesu li katolici iz Promine imali slave u novije doba ili se možda pričalo da su ih nekad imali, pošto je on iz Promine.

Hrvati/katolici iz Kninskog Polja i obližnjeg Vrpolja su imali krsne slave. Rodom sam iz Knina iz poznato mi je da su katolici iz ta 2 mjesta imali slave. Otprilike pola ih je slavilo Ivanjdan, a pola Stjepandan ili Stipandan.

Da pitamo @Берекин jesu li katolici iz Promine imali slave u novije doba ili se možda pričalo da su ih nekad imali, pošto je on iz Promine.
Te brojke su opet male kad se pogleda kompletna zagora hercegovina dubrovnik primorje...isto ko sto postoje dva katolika sela u makedoniji

Ово би требао отворити тему јер по званичним подацима само у Албанији и то на северу Срби католици и. Албанци славе крсне славе. Могао би са Берекин да отвориш једну ауторску тему о овоме јер су ово вредни и фасцинантни подаци.

Имали су нешто. Ђедови побратими Хрвати су славили Свету Ану. Црква у селу им је посвећена другом свецу.
На ободу Равних котара у неким селима су славили Стипању и Ивању, а црква им је била посвећена Светом Анти.

Back