Ovo će biti poduži post, ali kako sam redovan gost ove teme sigurna sam da ćete imati strpljenja da me saslušate
Nakon sinoćnog gledanja (sa blagom temeperaturom, NE od uzbudjenja kao neki, već od prehlade), zaista su uspomene navirale, ali moglo je i malo objektivnije da se pogleda.
Dakle, dobili smo odgovor na nekoliko raniej postavljenih pitanja:
-Koncert NIJE bio tako dobar kako RHCP4ever priča
-Koncert NIJE bio tako loš kao što neki pričaju
-Chad je nosio belo odelo
-Najbolja pesma na koncertu, Higher Ground mnogo je bolje zvučala na licu mesta nego na snimku
Čini mi se da su u montageu (koji je bio pristojan, čini mi se) malo pojačali Entonijev glasić. Na licu mesta mi se činio znatno slabašnijim i umornijim. Takođe, po prvi put sam videla kako je Džon delvoao u Inđiji, jer sam na koncertu stajala sa Buvine, tj. suprotne strane.
Džon jeste improvizovao, ali za moj ukus malo isuviše, i to u pogrešnim trenucima i na pogrešan način. Iskakao je, ne znam... kao da nije tu sa ostalima. Možda i nije bio, u nekim trenucima je zaista izgledao kao da je opijen. Dal je bio na nečemu ili se razboleo, ne znam, ali činjenica je da nije bio na nivou.
Što se Entonija tiče, kažem, u montaži su ga malo sredili, izbacili su pesme u kojima je bio katastrofalan (što, nažalost, uključuje i Don't Forget Me, koja je, instrumentalno, bila jedna od najboljih na koncertu). Kontakt sa publikom je bio dosta pristojan za njega. Ozbiljno. Iz pouzdanih izvora (čitaj: Desecration Smile) znam da je na koncertu u Inđiji bio manje nadrndan nego što zna da bude. Još jednom, ONAJ KO JE OČEKIVAO DA ENTONI PRIČA NA SRPSKOM I GOVORI KOLIKO MU SE SVIDELA NAŠA ZEMLJA, NAŠE DEVOJKE I ĆEVAPI, TAJ ZAISTA NIJE UPOZNAT SA RADOM RHCP. Drugim rečima, Entoni je ispunio (ne)očekivanja.
A sada ono glavno.
Entoni je bio izduvan, Džon u problemima... Ali, ljudi moji, pa BEND BROJI 4 ČLANA. Flea i Chad su bili odlični, razbili su. Ne znam da li su bili kao u najboljim danima, ali definitivno im nije nedostajalo energije. FLI JE BIO U FORMI, bas je udarao kao što to na studijskim snimcima odavno nemamo prilike da čujemo. Ne zaboravite da je bas oduvek i bio, na neki način, osnovica benda u smislu specifičnosti njihovog zvuka. Reći da su njesra zvučali, ali nemati nikakvu zamerku na Flija je oksimoron, kada je bas u RHCP možda i najvažniji instrument (ok, ne najvažniji, ali... ma, znate na šta mislim). Ponavljam, Fli je bio odličan. Uz to, obraćao se publici, pevao prateće vokale, a dobili smo i pesmicu koju NIKO NIKAD NIJE DOBIO.
S druge strane, Čed nije izlazio iz ritma, bio je energičan... Zaista su bili dobri, njih dvojica.
ZAKLJUČAK:
U svetlu ritam sekcije, koncert je bio uspešan. Ja sam i otišla prvenstveno zbog Flija i Čeda, i nisam se razočarala.
U svetlu pevanja, Entoni je bio loš i nadrndan, ali ništa više nego što je inače, čak je kod nas još i bio ok raspoložen kako zna da bude.
U svetlu solo gitare, Džon se ponašao pomalo čudno, improvizacije su mogle da budu mnogo bolje uklopljene i ne bi onoliko iskakao.
U svetlu set- liste: Njesra, ali dobili smo isto ono što su dobili i ostali na turneji, neće oni samo zbog nas da menjaju svoju već uvebanu set listu (lično ne žalim za Under the Bridge, čak ni Otherside, ali sam žarko želela da čujem Suck My Kiss).
U svetlu atmosfere na koncertu- šta reći, osim da je veći vrisak oduševljenja bio na "Dani California" a ne na "Higher Ground" (čitaj: klinci koji vole hitove).
U svetlu publike- već rekoh, nedovoljno obavešteni klinci koji žele samo presek najvećih hitova (neobavešteni, jer većina nije znala, uslovno rečeno, elementarne stvari: da nikada ne sviraju pesme sa One Hot Minute, da je ovo festivalski, a ne solo nastup, i sl.)
U svetlu događaja posle koncerta- nema svetla, ono je bio potpuni mrak.