Recite mojoj mami kako djetinjstvo utice na odraslu osobu

• Začetnik teme Začetnik teme Kiika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Majka despot....Vladeta Jerotić u svojim knjigama lepo objašnjava posledeice despotskih i očeva i majki.....i te posledice su itekako velike...bili oni despoti ili ne, oni se vole i to je ono što kasnije u životu koči.....do neba i nazad bi trebalo biti jak i to prevazići....možda Kiki za utehu treba reći da nije usamljen slučaj....opet i otac je tu bitan faktor....da je više poštovao Kikinu mjaku, manje bi frustracije majčine trpela na svojoj koži.....najveći poklon za decu, nije ni lutka ni automobil, nego ljubav i poštovanje prema majci svoje dece....rekao je neko pametniji od mene...a ovo sam parafrazirala....

Majka despot....Vladeta Jerotić u svojim knjigama lepo objašnjava posledeice despotskih i očeva i majki.....i te posledice su itekako velike...bili oni despoti ili ne, oni se vole i to je ono što kasnije u životu koči.....do neba i nazad bi trebalo biti jak i to prevazići....možda Kiki za utehu treba reći da nije usamljen slučaj....opet i otac je tu bitan faktor....da je više poštovao Kikinu mjaku, manje bi frustracije majčine trpela na svojoj koži.....najveći poklon za decu, nije ni lutka ni automobil, nego ljubav i poštovanje prema majci svoje dece....rekao je neko pametniji od mene...a ovo sam parafrazirala....

Hajde da uzmemo malo drugaciji scenario...otac postuje Kiikinu majku, i pri tom "pomalo" zmuri na postupke Kiikine majke (jer je ona takva kakva jeste i nju cak ni ljubav muza ne moze da promeni prema kceri.)
Moze treci scenario...otac postuje Kiikinu majku, i to je dovoljno da je majka prava majka a onda ova prica ne bi ni nastala. Dakle, ovaj treci otpada. Sta cemo sa drugim? Otac se tu negde izgubio jer po svojoj prilici ni on nije umeo da bude roditelj, da barem nekako od majke zastiti Kiiku. Ova prica je ...jako ruzna. Osecam se neprijatno sto ovo kazem. I ne zelim da kopam po osecanjima postavljacice teme, jer se ona dovoljno ubijeno oseca. Da majci napise najvece, najduze, najdirljivije, najlepse pismo u kome trazi objasnjenje za sve to...odgovor koji trazi ne bi dobila. To je poput razgovora sa osobom koja ne govori i razume tvoj "jezik". Izvinjavam se...ali zaista mislim da je tako. Iako ovo onaj ko je poceo ovo da pise, ne ocekuje da cuje. Ali neke stvari su nepromenljive. Ili se dese kada treba, ili se ne dese nikad.

Da. drugi scenario je sasvim moguć i čest...i pored sve dobre volje oca u ovom scenariju, ličnost majke je takva kakva je, ali Kika je pomenula oca alkoholičara, pa sam zato pomislila da bi bili možda lakše bilo po nju, da on nije takav...
Kikinoj majci se sigurno ne može dogovoriti, ama baš ništa...samo da se okrene sebi, i krene u borbu ....ali i ne kaže se bez razloga....dete je otac čoveka...velike su posledice majčinog ponašanja na njen život....

Ovakvi slucajeva ima bezbroj,ono sto je bitno da ti ljudi shvate a za sada prvenstveno postavljacica teme je da prestane da trazi razresenje i zavrsetak svoje psihicke torture kroz kajanje majke.Vec da svoju borbu usmeri striktno na sebe i nadje polazisnu tacku svog velikog i realno opravdanog samopouzdanja posto nizasta nije kriva.U gornjem postu Gotike je ta pojava lepo objasnjena.Jerotic je zaista kompetentan strucnjak.

Danas kad mi je 35, kad imam dobru karijeru, tri fakultetske diplome, i kad sam "svoj covjek", kazem svima sve najbolje o njoj. Vec od 17-te godine joj saljem novac svaki mjesec
Да ниси нешто побркала овде? Или си дипломирала три пута у 16ој?

Кажеш свима све најбоље о њој?????? :rotf:

Nista se ne mora ali bi trebalo.Zasluzili su ako te svojim zalaganjem dovedu do tacke odakle mozes sam ili mislis da svako dete samo sebe othrani.A dete koje posle postane covek ce svakom roditelju naci neku zamerku.Da li to znaci da ga ne treba postovati?

Pa naravno da će svako dete roditelju naći zamerku, ali nisu sve zamerke iste. Nije isto ako zameraš roditelju što recimo nije hteo da ti kupi onaj autić kad si imao 5 godina i ako mu zameriš što te je redovno tukao dok ne prokrvariš bez nekog posebnog razloga. Ja ne verujem da bih mogla da osećam bilo šta dobro prema roditelju nasilniku.

Pa naravno da će svako dete roditelju naći zamerku, ali nisu sve zamerke iste. Nije isto ako zameraš roditelju što recimo nije hteo da ti kupi onaj autić kad si imao 5 godina i ako mu zameriš što te je redovno tukao dok ne prokrvariš bez nekog posebnog razloga. Ja ne verujem da bih mogla da osećam bilo šta dobro prema roditelju nasilniku.

psihičko matretiranje i omalovažavanje je mnogo gore od batina.
batine ostavljaju trenutne posledice i to samo na guzi.

Ja sam misljenja da je nama roditelj potreban u psihickom smislu i kad ostarimo.Postovanjem roditelja kakav god da je,dobijamo licno vise nego da ga odbacimo i jos gore mrzimo,samim tim sto je on razlog naseg postojanja.Tako da mislim da svakog roditelja treba postovati.Ako tvoju ljubav nije zasluzio,time sto te maltretrirao,ne moras da ga volis.Ali nije isto u tvom zivotu odbaciti ili mrzeti mene i odbaciti roditelja.

kod mene to 'majka mi je, trebalo bi pomoći' ne pije vodu. sve ide po zasluzi.
ne kapiram tebe, koja imaš 35 godina, svoj život i svoju prodicu da si obavezna da je ispoštuješ svake nedelje u 12?
džaba ti sve te doktorske disertacije ako ne umeš da napraviš rez u životu. mogu se kladiti da si i obrazovanje forsirala da bi njoj nešto dokazala.
e, to su traume... i dok je živa nećeš se osećati dovoljno vrednom. a možda ni kasnije...

ne treba ti drugi odgovor
imaš taj konflikt "majka mi je ne mogu da je mrzim"
a objektivno osećaš mržnju ili slično negativno osećanje
shvati da ne postoji nadoknada štete
ni tvoj odnos prema njoj ni tvoja želja da pomogneš drugima
ništa neće promeniti dok se ti stvarno ne okreneš sebi

Kiika, da li ti zelis da ti se ona izvini za sve ono sto ti je uradila?
Da ti kaze da te beskrajno voli i da moras da joj oprostis za sve to sto je cinila?
Da li zelis da te sada privije uz sebe, zagrli, stisne, da "razgovarate" bez reci ili jos bolje recima koje ce istopiti tvoj grc i svu bol?
Da li zelis da ti da razumno objasnjenje za ucinjeno, koje ces prihvatiti kao dovoljno jak argument za svoje trpljenje i da to na kraju krajeva bude ipak neka nagrada, makar jalova i okasnela?
Da li zelis da razresis svoje dileme, sukob, nerazumevanje s njom pre no sto zauvek ode, i tako bar nekako zaokruzis svu tu licnu tragediju, izasavsi iz svega ranjena ali spremna na "lecenje" necim drugim, necijom ljubavlju?
Da li zelis da konacno izadjes iz koze deteta u kojoj i dalje hodas, sa svojih 35, i pokazes ne samo svetu nego i njoj da je naspram tebe ucinjen zlocin za koji neko konacno treba da odgovara?
Da li zelis da budes manje osetljiva na tudju i sopstvenu nesrecu, tugu, bol a da za to moze resenje da bude samo to da ona kaze - ti nisi nizasta kriva, ja sam uzrok ali je svemu sada kraj?
Da li zelis da izadjes iz toga samo uz njeno aminovanje (potvrdu da si u pravu i njenog u krivu), ili ne vidis da imas imalo sposobnosti da konacno stavis tacku ili znak uzvika, bez teznje da vise produzavas tu agoniju?
Da li mislis da bi bila bolja majka svom detetu no sto je ona prema tebi bila?
Da li osecas da u sebi imas dovoljno ljubavi za druge (imas razumevanja i reagujes na nepravdu...ali to nije isto sto i ljubav), iako je tebi bila uskracena? Ako je i imas, da li je majka zasluzna za to (kontraefekat njenoj nerazumnosti i bezosecajnosti), ili si se ti sama za to izborila vremenom?
Da li sebe ne volis dovoljno zato sto te ona ne voli kako treba (prezires je zbog ucinjenog) i da li postoji ista ili iko ko to moze da nadomesti, da je istisne iz te pozicije jedinog izvora tvoje ljubavi prema sebi?
Da li je lakse stalno se vracati na proslo ili probati da se stvari prihvate kako jesu, iako je prihvatanje istine mnogo teze od gutanja ikakve lazi?
Da li uopste mislis da tvoj zivot moze da bude nekada bolji, kako god se ova prica zavrsila?
Da li si ikada pitala nekog strucnog, ne slucajne prolaznike poput nas ovde, sta bi trebalo uraditi? Ili odgovor u dubini duse i sama znas, samo ti se nesto narocito ne dopada?
Da li se bojis sto si izgubila svako postovanje prema njoj, mozda cak i ljubav, koju je uspela da ti sistematski prema sebi unisti?
Da li ti je sada u zrelim godinama, ikada iskazala postovanje, odobravanje za ono sto si postigla?
Da li postoji nesto u cemu se slazete ili ste "formalna" krvna veza koja je prinudjena da se trpi...i bori za svoje mesto u tudjem srcu?
Da li mislis da si time sto si na sebi toliko radila, zasluzila da se konacno volis i prihvatis kao neko vredan necije paznje i ljubavi?
Da li....imam jos mnogo da li...ali i ovo je previse.

Ne verujem da ces na ovo nesto napisati, ovde, javno...ali probaj da sebi das odgovore. Odgovori u vezi tvoje price vise uopste ne leze u njoj, majci...oni su u tebi. Mnogo plice zakopani nego sto mislis. Ne treba se bojati suocavanja s time, koliko god se kosili sa moralnim, "ispravnim" vrednostima koje namecu neka prihvacena pravila...Priznaj sebi sta god da je, i pocni da se nosis s time. Savest ce te ionako pre ili kasnije zgaziti zbog neceg. Samo ne odbacuj samopostovanje. Postuj sto ti je dala mogucnost da postanes covek, jer to jesi...iako oslabljen i ranjiv.

možda je uporedo studirala.
Ко је студирао ЗНА да је немогуће издржавати себе и још другу особу редовно све време.

...nije mi jasno čemu se ceriš?
Па ако погледаш да је написала да никоме ништа лоше није рекла о својој мами, а истовремено заборавила да је овде објавила читавом свету(!??) како је њена мама радила толико лошег...ко се не би церио. :rotf:

Poslednja izmena:
ne treba ti drugi odgovor
imaš taj konflikt "majka mi je ne mogu da je mrzim"
a objektivno osećaš mržnju ili slično negativno osećanje
shvati da ne postoji nadoknada štete
ni tvoj odnos prema njoj ni tvoja želja da pomogneš drugima
ništa neće promeniti dok se ti stvarno ne okreneš sebi

čekaj, ali nisam ja postavila temu. :lol:
ali kad smo već tu, kod mene nema ni pozitivnih ni negativnih osećanja.

Ко је студирао ЗНА да је немогуће издржавати себе и још другу особу редовно све време.

Па ако погледаш да је написала да никоме ништа лоше није рекла о својој мами, а истовремено заборавила да је овде објавила читавом свету(!??) како је њена мама радила толико лошег...ко се не би церио. :rotf:

nije mi jasno... lagala ili ne, ovakvih slučajeva ima koliko hoćeš.
zanimljivo je da su gotovo uvek majke te koje od dece naprave u neku ruku hendikepirane ličnosti.
sad da ti cepam post i objašnjavam da je velika razlika u prečati nekome i istresti na forumu, mrzi me...

Neke stvari imam potrebu da joj kazem a ona nece da cuje i svada se i misli kako je krivim bezveze.

Većina bolesnika se nikada ne izleči u ovoj našoj "miloj" državi.... brojke su sve veće i veće.... Tvoja majka je jedna od njih, na žalost.

Ne očekuj od nje čudo, ne očekuj da će se promeniti... izlečiti, da će postati inteligentnija, da će se pretvoriti u dobru osobu... Nema toga.

Ovo je realnost. Dobro došla. :mrgreen:

ali kikina mama se nikada nece pokajati, a kika to ocekuje, zeli. cak i da postoji svest o zlodelu, koji krivac ce priznati krivicu? lakse je sve gurnuti pod tepih.
njoj je jedino ostalo da batali majku i okrene se sebi. ako nema potrebu da se sa njom cuje i vidi ili joj pomaze, neka prestane. ako je taj kontakt povredjuje. koliko god surovo, ako je to nacin da sebe spase, neka se spasava.

Upravo tako.

ali kikina mama se nikada nece pokajati, a kika to ocekuje, zeli. cak i da postoji svest o zlodelu, koji krivac ce priznati krivicu? lakse je sve gurnuti pod tepih.
njoj je jedino ostalo da batali majku i okrene se sebi. ako nema potrebu da se sa njom cuje i vidi ili joj pomaze, neka prestane. ako je taj kontakt povredjuje. koliko god surovo, ako je to nacin da sebe spase, neka se spasava.

Ovaj komentar sam prevideo,tek u zadnjem postu obratio paznju na njega.
Apsolutno nije tacno/Govoris da svoj problem baci pod tepih i zivi s tim.Sto ce znaziti da ce je na kraju problem pojesti a nece znati sta ju je pojelo.Suocavanje je jedino resenje problema.

Back