Razvod

Pa sta znam...svetinja se odrzava i po cenu gubitka zivota...a meni to suvise bajkovito, religiozno zvuci...sto ne znaci da ne bih dala zivot za partnera...ali i to treba zasluziti...bem ti, nista ne dajem na lepe oci....
Izostavljam pricu o detetu, posto to nije tema...

P.s. Ili se oboje maksimalno zalazemo ili zajednica jednostavno nema smisla..

da, bas je rec o dvoje....jedan tu nista ne moze....a ako postoji dete ono mora biti neizostavna tema jer ono bude najvise povredjeno razvodom....

Interesuje me koji je to razlog ili razlozi zbog kojih bi ste se razveli?

Meni agrumenti kao što je ‚‚nema tu više emocija‚‚ ili ‚‚odnosi su nam zahledneli‚‚ ne piju vodu, pošto vremenom i bol se smanjuje a kamoli osećanja prema nekome, što je i normalno,jer po mom nekom skromnom mišljenju za brak se treba boriti,čuvati ga i negovati kao kakvu retku biljku a ne da se olako shvati kao kakva usputna veza.

Da li su ljudi postali suviše slabi za takvu borbu? I da li su možda svesni te svoje slabosti, nespremni da se u nju u opšte i upuštaju? :aha:

Moja teorija je da je covek postao previse egocentrican, sto je sa jedne strane ok, a sa druge nije, ne trpi ama bas nikakav kompromis, zeli sve, odmah, sada..
Ranije je bio jedan ekstrem, ugovoreni brak, razvod ni po koju cenu, a sad se razvode jer nema vise leptirica u stomaku - nije nego. Kobajagi ogromna ljubav, dvoje troje dece, i odjednom ne mogu da se smisle i tup razvod. Ona se hebala sa nekim i zaljubila se i sto bi je porodica sprecavala u tome da ponovo dozivi tu famoznu strast koju sa muzem nema. Ili - njemu dune posle par godina da je previse ozbiljan to zivot za njega, on bi radije drugove, kafanu, izlaske, i da menja ribe. Hebes zenu i decu!
Sebican, samoziv covek..je doprineo sve vecem broju razvoda.
Moram samo da dodam, da ne mislim da je ovo slucaj kod vecine, niti imam nesto protiv razvoda, pogotovo ako nema ni trunke ljubavi ni postovanja, ako se svadjaju, svakako je zdravije za decu da odrastu bez gledanja u odnose mrznje, pa makar i u odvojenim kucama..

Meni agrumenti kao što je ‚‚nema tu više emocija‚‚ ili ‚‚odnosi su nam zahledneli‚‚ ne piju vodu, pošto vremenom i bol se smanjuje a kamoli osećanja prema nekome, što je i normalno,jer po mom nekom skromnom mišljenju za brak se treba boriti,čuvati ga i negovati kao kakvu retku biljku a ne da se olako shvati kao kakva usputna veza.

Da li su ljudi postali suviše slabi za takvu borbu? I da li su možda svesni te svoje slabosti, nespremni da se u nju u opšte i upuštaju? :aha:

Razvoda je sve više zato što su ogroman broj žena, i znantan broj muškaraca postali razmažene plač.ipičke bez snage za bilo šta, i bez volje da se odreknu i najmanjeg zadovoljstva.

...s nekim stvarima se slažemo, a neke stvari nekako površno posmatraš...misim...nemoj se ljutiš, al to je moj utisak...
...pogotovo bode oči onaj detalj na početku da je to neuspeh...takođe se ne slažem da je to posledica lošeg izbora životnog partnera...misim...ponekad jeste tako, ali šta ako se partner vremenom promeni, pokaže svoje pravo, skriveno lice...

To sto ti bode oci da je razvod neuspeh je posledica razlicitog shvatanja braka u zivotu coveka. Ja sam izneo svoje misljenje koje se zasniva na shvatanju uloge porodice u zivotu coveka. Kad se desi razvod, tad se raspada i porodica.
Porodica je za mene najvaznija u zivotu i kroz tu prizmu posmatram problem.

inspirisano bagzzijevim postom....

ne moze se uvek ici na sigurno. niko ko je usao u brak nije usao u nesto potpuno izvesno. ne zna se sta te cega sa tim nekim ma koliko ga dobro upoznao pre braka, jer ljudi se menjaju kroz vreme, odnos izmedju dvoje ljudi se menja kroz vreme... takve stvari se desavaju i ne mogu se uvek predvideti. ljudi ipak u brak ulaze sa nadom i obecanjem da ce dati sve od sebe da taj zajednicki projekat uspe. ne, dakle, sigurni u to, jer garancija nema, ali sa nadom i obecanjem da ce se truditi.

taj covek koji je otkrio da jedno od dece nije njegovo...
ne znamo kakav je brak izmedju njih bio, ali ako je imao razloga da sumnja i hteo da se uradi taj test, verovatno nije bio najstabilniji.
ali recimo da imamo samo tu cinjenicu da jedno dete nije njegovo i on to saznaje posle mnogo godina.
a recimo da ima zadovoljavajuc odnos sa zenom. potpuno zadovoljavajuc.
i onda saznaje ono... pa meni to ne bi bio dovoljan razlog za razvod.

Nisam rekao da se moze ici na 100% sigurno kad je upitanju brak, idealni ljudi ne postoje, ali se mora odrediti sta je kod osobina partnera prioritet.
Mnogi ljudi se upustaju u brak sa povrsnim shvatanjem uloge bracne zajednice u zivotu, nisu svesni ni sta hoce da postignu ni kakve posledice to ima po coveka, a jos manje znaju kakva je osoba sa kojom se zene/udaju!
Imao sam prilike da cujem strasne stvari od nekih ljudi, da su se zenili zato sto im je devojka u drugom stanju, ili zato sto su hteli da imaju cesce sex i slicne gluposti! Sada ti reci da su ti ljudi uopste razmisljali normalno ili da su birali partnera! Kolike su sanse da nesto sklepano na takav nacin funkcionise?
Znam sam po sebi, kad sam bio mladji mislio sam da mogu sa svakom zenom da mi je bitno samo kako izgleda dok nisam stekao malo iskustva i dosao do prioriteta u zivotu i sazreo kao osoba. Najvaznije je da covek racionalno razmislja i sve ce ici sa minimalnim rizikom, pa iako se desi neuspeh lakse ce ponovo stati na noge! I to "stati na noge" je vrlo vazno jer zivot je kratak i malo je vremena treba ga sto bolje i pametnije iskoristiti!

@bagzzi

slazem se, naravno, da ako neko ulazi u brak zbog redovnog seksa ili zato sto je devojka trudna, ne postavlja svoj brak na zdrave temelje.
ali ono, jednostavno ima glupih ljudi. i naivnih. brzopletih. neopreznih.
naravno, videla sam i ja ljude koji se vencavaju iz nekih cudnih razloga...
i slazem se da uz pazljivo biranje supruznika mozemo da smanjimo rizik od loseg braka, pa onda i razvoda.
ali nikad potpuno da eliminisemo. bas zato sto se ljudi promene na nacin koji nije moguce uvek predvideti.

Razvoda je sve više zato što su ogroman broj žena, i znantan broj muškaraca postali razmažene plač.ipičke bez snage za bilo šta, i bez volje da se odreknu i najmanjeg zadovoljstva.

za brak treba da budes disciplinovan i da znas da potegnes i kad ti se nece.....i nije sve svejedno.....zadrzati to postovanje i poverenje, znaci ogroman trud a ljudi se jednostavno opuste i misle da im je partner siguran i da se podrazumeva....da mogu kako hoce....pa niko ne moze kako hoce....

Ljudi moji mili, evo ja ne znam lično, al u zemlji Srbiji da se razvodite ................. toplo preporučujem skakanje s mosta ili neku drugu opciju ................ sve drugo je gore nego suicide!

razvod je, daleko bilo :)))), kompleksna, ogromna, prevelika stvar. ljudi su inertni, tesko se menjaju, tesko kidaju stara pravila ponasanja i zato je to jedna mucna epizoda. serijal :)))
uvek treba paziti i cuvati svoju porodicu. naravno, preko nekih stvari se ne ide...ali kao sto neko reche...niko nikme ne garantuje kako ce se stvari u braku odvijati.

razvod je, daleko bilo :)))), kompleksna, ogromna, prevelika stvar. ljudi su inertni, tesko se menjaju, tesko kidaju stara pravila ponasanja i zato je to jedna mucna epizoda. serijal :)))
uvek treba paziti i cuvati svoju porodicu. naravno, preko nekih stvari se ne ide...ali kao sto neko reche...niko nikme ne garantuje kako ce se stvari u braku odvijati.

pa treba oko godinu dana da se preboli i da covek dodje sebi....kao kad ti neko blizak umre.....

ljudi su poslali sebicni, umisljeni, necu reci zivotinje jer i one imaju vise emocija od nas!
cim nekom nesto kazes on je odmah uvredjen, kupi prnje i odlazi, nazalost mislim da za to nije krivo ni ovo vreme, ni drustveni standard niti blo sta sto ljudi navode kao razlog i lazu sebe, a to je najgore sto neko moze sebi uraditi...
takvo ponasanje i kriza srednjih godina (kako to neki zovu) je zakacila i starije generacije koje takve stvari nisu ni vidjale, pa sad kao zele neku slobodu, mislim da je svest ljudi pogresna, zasto ako si u braku onda si u zatvoru, jeste da ljubav vremenom gubi na intezitetu ali se ne sme dozvoliti da postane rutina, za to je potrebno dvoje! ljudi previse lako shvataju brak jer se vode razmisljanjem pa razvescemo se ako ne bude islo, a ne misle na posledice takvih postupaka, koje najcesce snose deca (ako ih je bilo).

stara poslovica kaze tri puta meri jednom seci, nije pravilo i ne moze se shvatiti i primeniti bukvalno ali prvo nekog upoznaj kakav je pa se onda vezi za njega, a ne zato sto ima lepu guzu ili sl.......

konkretno za mene, ako se ikad budem zenio to ce biti zato sto volim tu osobu, ako je volim onda je prihvatam takvu kakva jeste i ne vidim kakav to problem moze da se pojavi pa da bi se ja razveo od nje, naravno covek se vremenom menja i ako bi pocela da pravi gluposti (svrljanje, zanemarivanje porodice.......) pod tim ne mislim da treba da sedi kuci i bude svetica, nego da joj je porodica ispred svega ostalog!

Poslednja izmena:
konkretno za mene, ako se ikad budem zenio to ce biti zato sto volim tu osobu, ako je volim onda je prihvatam takvu kakva jeste i ne vidim kakav to problem moze da se pojavi pa da bi se ja razveo od nje, naravno covek se vremenom menja i ako bi pocela da pravi gluposti (svrljanje, zanemarivanje porodice.......) pod tim ne mislim da treba da sedi kuci i bude svetica, nego da joj je porodica ispred svega ostalog!

mozes malo da pojasnis ovo :))))

mozes malo da pojasnis ovo :))))

naravno da mogu, ne bih presao preko toga da:
dolazi i odlazi kad hoce, da joj posao ili bilo sta drugo bude vaznije od mene i dece, da me vara, da ode u kafic,klub nebitno koji ja zelim da obidjem, a ona nece samo jednom da mi ispuni tu zelju, nece je ubiti da JEDNOM uradi nesto sto ne voli a sto bi mene usrecilo, to zovem dokazom kolko je nekom stalo do druge osobe.....
ne ocekujem da mi podnosi racun gde ide i sta radi, ali ako zeli da deli zivot samnom onda mora da zna da sam ja deo njenog zivota, mora biti samnom i u dobru i zlu.......neke obicne stvari koje normalnim ljudma znace mnogo...
ali izgleda da puno trazim jer kad nadjem takvu onda vise necu biti singl, ali cu pre biti sam nego nesrecan sa drugom....

dosadasnje iskustvo je i pisalo onaj post gore, svi su postali osetljivi... moj najveci problem je sto ne znam da lazem i varam i onda ih na kraju bude sramota da me gledaju u oci i tako zavrsava svaka moja veza.....

hbg to je zivot, ja verujem da ce mi jednog dana to vratiti :lol:

p.s. ne bi verovala kolko se ljudi kroz reputaciju slozilo sa tim sto sam napisao

naravno da mogu, ne bih presao preko toga da:
dolazi i odlazi kad hoce, da joj posao ili bilo sta drugo bude vaznije od mene i dece, da me vara, da ode u kafic,klub nebitno koji ja zelim da obidjem, a ona nece samo jednom da mi ispuni tu zelju, nece je ubiti da JEDNOM uradi nesto sto ne voli a sto bi mene usrecilo, to zovem dokazom kolko je nekom stalo do druge osobe.....
ne ocekujem da mi podnosi racun gde ide i sta radi, ali ako zeli da deli zivot samnom onda mora da zna da sam ja deo njenog zivota, mora biti samnom i u dobru i zlu.......neke obicne stvari koje normalnim ljudma znace mnogo...
ali izgleda da puno trazim jer kad nadjem takvu onda vise necu biti singl, ali cu pre biti sam nego nesrecan sa drugom....

dosadasnje iskustvo je i pisalo onaj post gore, svi su postali osetljivi... moj najveci problem je sto ne znam da lazem i varam i onda ih na kraju bude sramota da me gledaju u oci i tako zavrsava svaka moja veza.....

hbg to je zivot, ja verujem da ce mi jednog dana to vratiti :lol:

p.s. ne bi verovala kolko se ljudi kroz reputaciju slozilo sa tim sto sam napisao

Prijatelje moj ........... drago mi je što znaš šta želiš, i nadam se da ćeš istrajati na tome, jer to je jedini ispravan put, onog trenutka kada počnemo da pravimo kompromise nadajući se da će neko primetiti svu pažnju ljubav, poštovanje, trud i zalaganje koje ulažemo i postati bolji čovek nego što ga je priroda napravila ............... krenuli smo pravo u provaliju. Nema onih koji nisu krivi kada dođe do ove situacije, naki jer se nisu dovoljno (ili uopšte) davali, a ovi drugi jer nisu insistirali na tome da se dato vrednuje na pravi način .............. ali supermen je samo jedan .......... dođe dan kada čovek shvati da nema više šta da se sipa u bunar bez dna .......... nemam pojma šta sam hteo da kažem!

Prijatelje moj ........... drago mi je što znaš šta želiš, i nadam se da ćeš istrajati na tome, jer to je jedini ispravan put, onog trenutka kada počnemo da pravimo kompromise nadajući se da će neko primetiti svu pažnju ljubav, poštovanje, trud i zalaganje koje ulažemo i postati bolji čovek nego što ga je priroda napravila ............... krenuli smo pravo u provaliju. Nema onih koji nisu krivi kada dođe do ove situacije, naki jer se nisu dovoljno (ili uopšte) davali, a ovi drugi jer nisu insistirali na tome da se dato vrednuje na pravi način .............. ali supermen je samo jedan .......... dođe dan kada čovek shvati da nema više šta da se sipa u bunar bez dna .......... nemam pojma šta sam hteo da kažem!

ili dodje vreme kada shvatis da ti je taj neko napunio casu i da vise mesta za nadu nema....a ljudi se menjaju i ne postuju svetinju braka....nece da se razvedu ali zato hoce da teraju svoju politiku i ugrozavaju time i decu....moj bivsi je dovodio dilere droge u stan....vodio dete u kucu coveka koji je ubijao.....i eto, ma koliko sam zelela i trudila se, morala sam da se razvedem.....sigurnost moga deteta je bila upitanju.....

Back