Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A, Kasandra, jesi li ti razvedena?
A, Kasandra, jesi li ti razvedena?
i nisu postali suviše slabi, nego je brak i svest o braku relativizovan, razvodnjen...i zbog te relativizovanosti ljudi u njega ulaze nespremni, ne očekujući svu tu odgovornost koju brak zahteva...
a sve mi se nekako cini da tema odise atmosferom koja nagovestava da danas ima sve vise razvoda. i sad je to problem. ljudi se ne trude, ne bore za svoj brak.
danas se ljudi cesce razvode jer im se moze. shvatili su da nije sramota biti razvedena osoba. zena radi i u stanju je da obezbedi sebi ekonomsku nezavisnost.
ljudi ne moraju da trpe vise.
pre su trpeli sve samo da se porodica ne raspadne. znam po svojoj baki.
a sve mi se nekako cini da tema odise atmosferom koja nagovestava da danas ima sve vise razvoda. i sad je to problem. ljudi se ne trude, ne bore za svoj brak.
danas se ljudi cesce razvode jer im se moze. shvatili su da nije sramota biti razvedena osoba. zena radi i u stanju je da obezbedi sebi ekonomsku nezavisnost.
to sto nam je pamet bila na ispasi kad smo pravili izbor, ne znaci da izbora nemamo. znaci, brak nije bukvalno nametnut. tebi kao pojedincu. ako kao pojedinac razmisljas.
ako razmisljas kao masa i mozak ti stalno na ispasi, e onda ti ne pravis izbor, onako stvarno, nego i kad biras brak, to su potonje generacije izabrale umesto tebe. one koje su nam ostavile drustveno nasledje ovakvo kakvo je.
e takav covek stvarno i misli da nema izbora. nego se priklanja tradiciji, shvata da mora jednom u zivotu da se ozeni/uda, da osnuje porodicu, dobije decu, vara zenu/muza... jer tako j ebi ga svi rade i svi su tako radili i tako se to radi.
a ne treba tako da se radi. nego ako mislis u sebi, onako kad si sam sa sobom, da brak nista ne valja kao koncept i da vodi u propast... pa brate ne zeni se aman za boga miloga. ne mora se.
E vidis nema potrebe vise da trpe zvocanje i sta ce reci okolina+su ranije bili zreliji i stalozeniji ljudi pa su se i znale prave vrednosti..ovo danas je sve prslo i razmazeno..retko ko ima bar neki kvalitet a da nije pogresno vrednovan ko kroz novac na pr kao danas
Pa, dobro, ne diram je , šta se ljutiš?Ne dirajte Kasandru, ako sam Vas ičim zadužio, ovo što priča treba slušati, msm nije moj klon, al ............................ ma kakav Njegoš...............
A, jesi li udata?eto nisam.
ovo vezano za prave vrednosti mozemo da prihvatimo samo ako potrebe drustva stavimo ispred potreba pojedinca, sto je naravno legitimno.
no, sa vremenom kao da onaj tas na kome je individua polako postaje tezi. i zato te prave vrednosti, kako bih ja rekla- vrednosti zajednice, nisu vise jace od vrednosti pojedinca.
a koje su vrednosti prave... to niko ne zna.
...svaka generacija smatra da su njene vrednosti najispravnije...
ovo vezano za prave vrednosti mozemo da prihvatimo samo ako potrebe drustva stavimo ispred potreba pojedinca, sto je naravno legitimno.
no, sa vremenom kao da onaj tas na kome je individua polako postaje tezi. i zato te prave vrednosti, kako bih ja rekla- vrednosti zajednice, nisu vise jace od vrednosti pojedinca.
a koje su vrednosti prave... to niko ne zna.
pa uglavnom je tako jer su ljudi uglavnom subjektivni bez zelje ili sposobnosti da se potrude da budu objekivni.
a ono sto generacija mislio o svojim vrednostima treba uvek uzeti sa rezervom jer se zna da je nemoguce objektivno pojmiti neki skup za one koji su unutar skupa.
e ovo već ne znam, jer je previše filozofije za moju moć poimanja...
pa nije ovde reč o upoređenju sa jedinkom...jedinki ima puno šarolikih...ovde je poređenje valjda sveobuhvatnije...generalno...
...il sam ja nešto pogrešno skonto...![]()
pa nije ovde reč o upoređenju sa jedinkom...jedinki ima puno šarolikih...ovde je poređenje valjda sveobuhvatnije...generalno...
...il sam ja nešto pogrešno skonto...![]()
Ja razvod smatram ozbiljnim padom i neuspehom u zivotu! Meni bi glavni razlog za razvod bio da me zena prevari ili uradi nesto sto narusava poverenje i osnovu zajednickog zivota. Znam za jedan slucaj da je covek testirao decu na ocinstvo DNK i otkrio da deca nisu njegova, e to je onako jeziv primer onoga sto nebih tolerisao. Dobar razlog za razvod je i porodicno nasilje i bilo kom obliku, ali to je sve posledica neceg sto je trebalo na pocetku izbeci i ne stvarati zajednicu sa nasilnom osobom.
Mislim da je razvod posledica loseg izbora zivotnog partnera, sto opet moze biti posledica mnogih uticaja psihickih, kulturnih egzistencijalnih itd...
Ljudi cesto grese u izboru partnera jer zapravo ni ne znaju sta znaci ziveti sa nekim i kako to moze da utice na zivot coveka. Danas devojke gledaju da se udaju za sto bogatije muskarce, a bogati muskarci biraju lepe zene i tako dolazi do greske jer se cesto ispostavi da ne mogu da podnesu zajednicki zivot i onda dolazi do razvoda braka. Razvod je nekada neophodan, jer moze da ugrozi zivot i egzistenciju supruznika. Kaze se bolje je dobar razvod nego los brak. Razvod moze biti sa teskim posledicama ukoliko par ima decu ili su u poznijim godinama zivota jer je tad kasno da se podje iz pocetka.Sve ovo treba imati na umu pre nego sto se potpise kod maticara i pre nego sto dodju deca jer tada vise ne odgovaramo samo za sebe, vec treba da brinemo i o porodici koju smo sami stvorili.
Po meni razvod ako vec treba da se desi bolje je pre 35 godine i da u braku nema dece i ako ostanak u braku na bilo koji nacin ugrozava fizicki i psihicki integitet licnosti. Opet zelim da kazem ako se dobro odabere i ako se dobro uppozna osoba sa kojom se stupa u brak sve teskoce se mogu prevazici i male su sanse da se desi razvod.