RAZVOD!!!!

Ne znam zašto bi se podrazumevalo da dete ostaje sa majkom?

Nažalost, podrazumeva se zbog (ne samo našeg) mentaliteta, ali u ovom slučaju, pošto su u pitanju devojčice starije od 5 god., nalaze se u periodu koji se zove "identifikacija sa roditeljem istog pola", pa stvarno i treba da budu sa majkom. Da su dečaci, vrlo je verovatno da bi otac dobio obavezu starateljstva. U slučajevima razvoda, kod nas bar, ne gleda se ko je "kriv" za to (uvek treba dvoje, ko zna kakav je tata bio prema mami?), već gde je za decu bolje.
Deca nemaju pravo da određuju način života odraslima, pa ni svojim roditeljima, ali imaju pravo na punu pažnju i ljubav. Samo u ovom postu, prilično izbija na videlo "elektrin" kompleks, ili ako nije to, onda one sav bes ( nomalno je što se loše osećaju, izgubile su osećaj sigurnosti u roditelje) iskaljuju na mami, jer nju smatraju inicijatorom razvoda (što samo mama i tata znaju), a i ljubomorne su na "tatinu zamenu" - mislim da one tog čoveka vide kao takvog, što je glupost.
Možda je mama povređena i neprijatno iznenađena njihovim krajnje prostačkim načinom izražavanja nezadovoljstva situacijom u kojoj su se, bez svoje krivice, našle.
Taj čovek voli mamu, i zbog toga bi morale da ga trpe i kulturno se ponašaju prema njemu, (sve dok i on poštuje pravila ponašanja) kao što bi se ponašale i prema ujni, ili strini, koje su takođe strane osobe u porodici. Niko ne može da ih natera da ga vole, a njihovo poštovanje će on ili zaslužiti (vremenom), ili neće.
Ako mami i čoveku koga je mama izabrala i ne pruže priliku da budu dobrii prema njima, samo mogu izazvati raspad i tog braka, i poremetiti trajno odnose sa mamom, a trebaće im ona vrlo dugo u životu, a mama se ipak neće vratiti tati i nikada ništa neće biti kao pre, ma šta one radile.
Predlažem da se prilagode situaciji, a da prosuđivanje ko je kriv i za čega, ostave za vreme kada i same budu roditelji, pa će, tek onda, umeti da procene šta se, u stvari dogodilo.
Ili im je samo važno da mama i tata žive u istom stanu, makar se vremenom počeli i mrzeti, samo da se njima ne bi desila promena u životu? Pa će, vrlo brzo, kada odrastu (vreme leti), otići od kuće, i neće imati vremena za roditelje, jer će se posvetiti svojim porodicama, a za mamu i tatu će biti prekasno da svoj život organizuju prema svojim potrebama, i ostaće da stare zajedno, sami, mrzeći se međusobno, i mrzeći sami sebe! Meni , osim tuge i razočarenja, sve malko miriše na izvesnu dozu sebičnosti.
I sigurne su da će one imati uspešan brak?:nono::?:

Hellen je li ovo ona tebe smatra za neku preljubnicu :)))?
Ja drugu vodenicu ne vidim! Sve si ispravno napisala od reci do reci ali eto opet ti zameraju i vodenice i mlinove i vodu!

Једино ако ме то што сам разведена аутоматски карактерише као прељубницу...:roll:

Drugi razlog ne postoji,postovi su ti uvek umereni i na mestu. A mozda nije nista lose mislila ,mozda sam ja pogresno razumela,desi se to meni cesto .:)

Koje ulizivanje...aaauuuu....:thumbdown::thumbdown::thumbdown:
Nisam je okarakterisala kao preljubnicu, vec mi je smesno bilo sto razvedene forumasice odmah staju na stranu roditelja...

taote-ispada da svako treba da pravi decu, ne menjajuci svoj nacin zivota, vec sirotu decu prilagodjavati svojim potrebama... "Boze moj ona ima pravo da zivi svoj zivot"... fuj.. jednostavno fuj... pominjes neki sebicluk... to necu ni prokomentarisati...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Da, vazno je da roditelji ostanu da zive u istom stanu, da ZAJEDNO budu deo nasih zivota... zasto je to tesko razumeti?

Izgleda je tesko preuzeti odgovornost za svoje postupke, pa je nekima lakse razvesti se...

Za mene nema lepseg osecaja na svetu, nego kad nedeljom ujutru cujem svoje roditelje kako zajedno dolaze sa pijace, piju kafu i spremaju rucak, pa svi zajedno(roditelji,brat,ja,moj momak) rucamo i caskamo o nekim bitnim i nebitnim stvarima... to je za mene smisao...

a mislim i za vecinu mladih ljudi... ne kazem da se to ne bi desavalo da nema jednog roditelja ali u tom slucaju nesto bi falilo...

Maricicak,sve je to lijepo sto pises kad ljubav cvjeta....ali stvarnost je vrlo cesto drugacija mnogima....moja drugarica nije mogla shvatiti moju patnju,jer zivjela je u idilicnoj porodici.....moji se nisu voljeli i tacka....sad hiljadu puta kazem da su se ranije razveli,postedjeli bi nas godina i godina boli da slusamo to njihovo ne volenje...nije bilo fizickog maltretiranja,ali svadje,svadje,svadje....ustedjeli bi svoje vrijeme,sto uvijek kaze koje je dragoceno,jer jedan je zivot....oni bi vise postigli a i mi kao djeca....mnoge stvari bi bile drugacije....al' sad sta je tu je.....
I zasto se uvijek potcjenjuje razvedena zena.....:dontunderstand:

Mмарице, можда би било згодније да прво ПРОЧИТАШ постове које желиш да коментатишеш и да се руководиш написаним, а не личним антипатијама.
Верујем да се тренутно сав ваш свет распада, али брак је заједница у коју су ушли ваши родитељи, они имају право и могућност и да изађу из њега. С тим што у свему томе имају ОБАВЕЗУ да прво мисле на вас, на то како да вас заштите од својих размирица и мешања у њихове личне односе, како да вас припреме за новонастале промене и да вас и даље једнако обасипају пажњом, љубављу и родитељском бригом.
На жалост, многи одрасли у стресним тренуцима развода кажу и чине многе глупости не размишљајући какве ће последице оставити.
Оно на шта нема право то је да вас запоставља. О ТОМЕ треба да причате. Да ли се теби мамин момак допада или не, то није битно, битан је однос вас две (три), однос у коме мама мора да настави да буде мајка и поред своје нове љубави, развода и свега осталог

Јесте, најлепше је када родитељи живе заједно, лепо се слажу, воле и допуњавају.
Али да ли би остала у браку и када би се твој муж, рецимо, пропио, почео да те туче пред дететом, да кињи дете, да троши на пиће сав новац из куће, да занемарује и тебе и дете... Да ли би свом детету пожелела такво детињство са ОБА родитеља, или би ипак решила да се развојите и да тако дете поштедиш?
Да је свугде тако идеално, да се сви у браку враћају заједно са пијаце и пијуцкају кафу - што би се ико разводио?

Znala sam koji primer ces navesti...ali sam zaboravila da kazem da sam protiv svih vrsta maltretiranja... ali u uvodnom postu nije napisano nista od toga...

Nije bitno sto joj se ne svidja mamin novi momak??? a mama se jos nije ni razvela???
Hoces da ti kazem sta deca pomisle u takvim situacijama: da je mami preci sex od dece... tuzno ali istinito...

I jos nesto... moji roditelji nisu oduvek imali ovakav brak... i oni su bili pred razvodom par puta i unistavali nas sa svadjama, svadjama, svadjama... ali ipak su ostali zajedno, taj period je prosao i sve je ok...(da kucnem u drvo)... isplatilo se...

Kod nas se taj trud pretvorio u mucenje....a razvod koji je usledio tek skoro....dosao kao olaksanje.....nista nije bilo licno,al' ja shvatam razlicitost,i osuda mi je kranje sto mislim....uvijek idem linijom da razumijem koliko god mogu.....:)

Znala sam koji primer ces navesti...ali sam zaboravila da kazem da sam protiv svih vrsta maltretiranja... ali u uvodnom postu nije napisano nista od toga...

Nije bitno sto joj se ne svidja mamin novi momak??? a mama se jos nije ni razvela???
Hoces da ti kazem sta deca pomisle u takvim situacijama: da je mami preci sex od dece... tuzno ali istinito...

I jos nesto... moji roditelji nisu oduvek imali ovakav brak... i oni su bili pred razvodom par puta i unistavali nas sa svadjama, svadjama, svadjama... ali ipak su ostali zajedno, taj period je prosao i sve je ok...(da kucnem u drvo)... isplatilo se...

ОК, ето, ти остани годинама у лошем браку чекајући да једног дана постане бољи, нема фрке. Надам се само да те деца неће једног дана проклињати због тога.

ne pomazhete bas svi :D
(hellen pomaze ali neki stvarno podju totalno u ...)
Kad sam procitala prvi post, mislila sam da mladja sestra ima 4-5 godina...ima 14 , moze neke stvari da razumije,barem to da joj se roditelji razvode.
Bolje da sazna od sestre nego od nekog treceg...

Tvoji roditelji su bili strpljivi. Imaju ljudi koji su impulsivni i onda krenu svadje,tuche itd itd...vrijedjanje...i nista dobro .Ne traje ljubav zauvijek,a ponekad kad se ljudi vole,ima nesto pedeseto sto ih sprijecava da budu srecni i onda...fajront.

Koje ulizivanje...aaauuuu....:thumbdown::thumbdown::thumbdown:
Nisam je okarakterisala kao preljubnicu, vec mi je smesno bilo sto razvedene forumasice odmah staju na stranu roditelja...

taote-ispada da svako treba da pravi decu, ne menjajuci svoj nacin zivota, vec sirotu decu prilagodjavati svojim potrebama... "Boze moj ona ima pravo da zivi svoj zivot"... fuj.. jednostavno fuj... pominjes neki sebicluk... to necu ni prokomentarisati...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Da, vazno je da roditelji ostanu da zive u istom stanu, da ZAJEDNO budu deo nasih zivota... zasto je to tesko razumeti?

Izgleda je tesko preuzeti odgovornost za svoje postupke, pa je nekima lakse razvesti se...

Za mene nema lepseg osecaja na svetu, nego kad nedeljom ujutru cujem svoje roditelje kako zajedno dolaze sa pijace, piju kafu i spremaju rucak, pa svi zajedno(roditelji,brat,ja,moj momak) rucamo i caskamo o nekim bitnim i nebitnim stvarima... to je za mene smisao...

a mislim i za vecinu mladih ljudi... ne kazem da se to ne bi desavalo da nema jednog roditelja ali u tom slucaju nesto bi falilo...

Ala si se nalupala i pokazala svoju sebičnost! Ovde se radi jedino i samo o sebičnosti , nije bitno da li su roditelji srećni zajedno, vašno da održavaju takav privid dok su tebi potrebni, a posle kada više ne budeš imala vremena za njih, neka se sami nose sa svojim problemima, jer će im samo to i ostati od života, ako tebe budu slušali! Volela bih da budem tu kada bude potrebno TEBE pozvati na odgovornost prema ostarelim roditeljima, koji u 90% slučajeva čame sami u stanovima, na viđajući svoju decu, čim ptrestanu da im trebaju! i
I volela bih da vidim tvoj brak kakav će biti, uz takav stepen nerazumevanja i netolerancije.

ne pomazhete bas svi :D
(hellen pomaze ali neki stvarno podju totalno u ...)
Kad sam procitala prvi post, mislila sam da mladja sestra ima 4-5 godina...ima 14 , moze neke stvari da razumije,barem to da joj se roditelji razvode.
Bolje da sazna od sestre nego od nekog treceg...

Bilo bi, u najmanju ruku, zgodno da im roditelji objasne stvar na ispravan način, a taj je da ih ne uvlače u svoje razmirice i probleme koje one ne mogu razumeti, a ne da kriju od njih nešto što se neda sakriti.
I, da, može se svoje razočarenje, nezadovoljstvo, strah i tuga iskazati i na drugi način, umesto psovanjem (u tim godinama!) maminog momka, što je krajnje neproduktivno, jer može lako da se desi da i sa njim moraju da žive, a ovakav start ne obećava ništa dobro, i još pokazuje nevaspitanje.

taote, malo oštro ali ...moram da priznam da se slažem.
pogotovu ovo ''da,važno je da roditelji ostanu da žive u istom stanu, da ZAJEDNO budu deo naših života''
pa ,nisu majku mu, roditelji uvijek bili roditelji.Sad ću biti odvratna...djeca su najvažnija stvar na svijetu,ali ne trebaju roditelji prodati bubreg (dajem banalan primjer) da bi dijete dobilo lizalicu...ko razumije shvatiće

Bilo bi, u najmanju ruku, zgodno da im roditelji objasne stvar na ispravan način, a taj je da ih ne uvlače u svoje razmirice i probleme koje one ne mogu razumeti, a ne da kriju od njih nešto što se neda sakriti.
I, da, može se svoje razočarenje, nezadovoljstvo, strah i tuga iskazati i na drugi način, umesto psovanjem (u tim godinama!) maminog momka, što je krajnje neproduktivno, jer može lako da se desi da i sa njim moraju da žive, a ovakav start ne obećava ništa dobro, i još pokazuje nevaspitanje.

Nije toj djeci lako, kad vidiš da ti majka švrlja ...
Obično se ljubavnice oca lakše tolerišu (rekoh ...obično)...ali ipak je ovo majka,osoba koja bi trebala da ti bude uzor, alfa omega,bla bla bla i onda...paf.
Što se tiče psovanja...u pič...:D ...pa to se desi u momentu ,obično se misli da je TA treća osoba u trouglu kriva za sve i onda samo rafal po toj osobi...

NAto, pokusaj da nekako stavis sestri do znanja da ce vas roditelji uvek voleti, i onda kada ne budu zajedno, ne ulazi ni u sta drugo. I da ces je ti voleti. Uvek. Ne mozes sad njoj, sa 14 godina objasniti da razvod roditelja nije kraj sveta, njoj moguce da jeste.

Ala si se nalupala i pokazala svoju sebičnost! Ovde se radi jedino i samo o sebičnosti , nije bitno da li su roditelji srećni zajedno, vašno da održavaju takav privid dok su tebi potrebni, a posle kada više ne budeš imala vremena za njih, neka se sami nose sa svojim problemima, jer će im samo to i ostati od života, ako tebe budu slušali! Volela bih da budem tu kada bude potrebno TEBE pozvati na odgovornost prema ostarelim roditeljima, koji u 90% slučajeva čame sami u stanovima, na viđajući svoju decu, čim ptrestanu da im trebaju! i
I volela bih da vidim tvoj brak kakav će biti, uz takav stepen nerazumevanja i netolerancije.

SEBICNOST!!!???:eek::eek::eek: sto su me koji djavo pravili ako me ne mogu podici kao ljudi??? ili sam ja neka njihova greska...:think: dobro im je samnom ali njihov zivot je ipak na mestu broj 1...(tako razmisljam ja i 90% dece razvedenih roditelja)... :rtfm:

Odakle ti zakljucak da ja necu imati vremena za njih? ili da ce biti sami? koliko su se oni zrtvovali za mene-ja cu duplo za njih... zivi bili pa videli...
sve u zivotu ide po zasluzi...

P.S. Ja zivim sa momkom vec skoro 3 godine i imamo perfektan odnos(da ne ureknem)... sve mogu biti ali ne tolerantna i puna ne razumevanja-NISAM.

SEBICNOST!!!???:eek::eek::eek: sto su me koji djavo pravili ako me ne mogu podici kao ljudi??? ili sam ja neka njihova greska...:think: dobro im je samnom ali njihov zivot je ipak na mestu broj 1...(tako razmisljam ja i 90% dece razvedenih roditelja)... :rtfm:

Odakle ti zakljucak da ja necu imati vremena za njih? ili da ce biti sami? koliko su se oni zrtvovali za mene-ja cu duplo za njih... zivi bili pa videli...
sve u zivotu ide po zasluzi...

P.S. Ja zivim sa momkom vec skoro 3 godine i imamo perfektan odnos(da ne ureknem)... sve mogu biti ali ne tolerantna i puna ne razumevanja-NISAM.
ne generalizuj.

Back