RAZMISLITE o sterilizaciji

Evo, prošlo je tri dana nakon operacije, pa da javim kako je.
Juče sam je nosila da primi antibiotik, kaže veterinarka da je rana ok,
danas je tek ona stara, mačiće liše, njuši se sa njima, jedino im ne da da sisaju,
dolazi kad je zovem da jede.
Iz dana u dan joj se raspoloženje popravljalo.
Videću još dal će heti da lovi.

Evo, prošlo je tri dana nakon operacije, pa da javim kako je.
Juče sam je nosila da primi antibiotik, kaže veterinarka da je rana ok,
danas je tek ona stara, mačiće liše, njuši se sa njima, jedino im ne da da sisaju,
dolazi kad je zovem da jede.
Iz dana u dan joj se raspoloženje popravljalo.
Videću još dal će heti da lovi.
Drago mi je da je sve u redu
Nego šta nego da će da lovi, samo kad se oporavi!

Danas je maca opet uletala u kuću, skakala po nameštaju, čupala kauč
napolju je trčala i igrala se sa mačićima
i što me najviše iznenadilo,dala je mačićima da sisaju.:eek:
msm oni su se više igrali sa sisom,ali ipak...
znači, maca je skroz i u potpunosto ona stara.
:lol:
Dakle, mačke, NE menjaju karakter nakon sterilizacije.
Moram priznati da mi je
(osim, naravno, da sama operacija prođe kako treba)
njen karakter bio najveća bojazan.

Danas je maca opet uletala u kuću, skakala po nameštaju, čupala kauč
napolju je trčala i igrala se sa mačićima
i što me najviše iznenadilo,dala je mačićima da sisaju.:eek:
msm oni su se više igrali sa sisom,ali ipak...
znači, maca je skroz i u potpunosto ona stara.
:lol:
Dakle, mačke, NE menjaju karakter nakon sterilizacije.
Moram priznati da mi je
(osim, naravno, da sama operacija prođe kako treba)
njen karakter bio najveća bojazan.

Vexy i meni je drago da ti je maca dobro iako sam protivnik skrnavljenja zivotinja.

Ptičice, molim te, pročitaj ovu i ostale teme o sterilizaciji od početka. Pretpostavljam da se nikad nisi udubljivala u udomljavanje napuštenih životinja? Jesi li ikad imala mačku ili kuju? Jesi li gledala njihove porođajne bolove? Delila njihovu tugu kad im odu bebe? Gledala mače ili štene koje umire na ulici zato što je neko, kao i ti, protivnik "skrnavljenja" životinja a neko drugi je rešio da usvoji ili kupi mače ili štene koje je neko namerno proizveo? Gledala životinju koja nije "oskrnavljena" kako umire od raka? Sve sam to gledala i doživela, vrlo lično, počev od petog osnovne, i itekako sam pristalica "skrnavljenja" ako će to da im pruži miran život, bez bolesti i stresa.

Ptičice, molim te, pročitaj ovu i ostale teme o sterilizaciji od početka. Pretpostavljam da se nikad nisi udubljivala u udomljavanje napuštenih životinja? Jesi li ikad imala mačku ili kuju? Jesi li gledala njihove porođajne bolove? Delila njihovu tugu kad im odu bebe? Gledala mače ili štene koje umire na ulici zato što je neko, kao i ti, protivnik "skrnavljenja" životinja a neko drugi je rešio da usvoji ili kupi mače ili štene koje je neko namerno proizveo? Gledala životinju koja nije "oskrnavljena" kako umire od raka? Sve sam to gledala i doživela, vrlo lično, počev od petog osnovne, i itekako sam pristalica "skrnavljenja" ako će to da im pruži miran život, bez bolesti i stresa.

Iznela sam svoj stav koji nije bez iskustva. Od detinstva sam okruzena zivotinjama, imam akvarijum, tuce macaka u dvoristu, macku u kuci, labradorku, maltezera kojeg sam dobila na poklon ( a ne bi mi ga zena dala da ne volim zivotinje), pre toga sam imala mastifa, i haskija....Vidis, imam dug staz sa zivotinjama, za Uskrs smo u setnji nasli napustenu macku svu olinjalu i izgladnelu, videlo se da je kucna macka, ili je zalutala ili napustena, sam bog zna, ali smo je uzeli, ocistili od krpelja, okupali je i sad je deo naseg copora macaka.
Imam tri cerke, dakle prosla sa tri porodjaj, na prvom jedva sam zivu glavu izvukla i dete i ja, pa opet sam rodila jos njih dve. Da li zbog mog loseg iskustva i veruj mi zestokih porodjajnih muka, savetujem ckerkama da ne radjaju vec usvoje dete ili da nadju surogat majku, pa nek se ona previja u bolovima? Svaku moju macku sam licno omacila, cak sta vise toliko imaju poverenja u mene da mi dvorisne macke dodju na prag i traze od mene podrsku. To je sve prirodno, ali covek se igra boga i to ne opravdavam, bez razmnozavanja nema ni nas, ni zivotinja, nicega!
Je l ima sterilizacija za ribice, sigurno i one pate dok se kote, samo njihov jauk ne cujemo.

Ma zivotinja je bezbrizna kada je sterilisana... To je fakat.... Ja imam sijamskog macora koji je nesterilisan, kao krpa je cele godine. Po neka macka uvek u teranju. Zimus je bio lep, debeo, sad se ofucao, rekao bi neko da mu bacam parce suvog hleba svaki drugi dan...
A macku sam sterilisao i sad je bas mnogo briga... Zivot zivi, zivotu se divi...

Ma zivotinja je bezbrizna kada je sterilisana... To je fakat.... Ja imam sijamskog macora koji je nesterilisan, kao krpa je cele godine. Po neka macka uvek u teranju. Zimus je bio lep, debeo, sad se ofucao, rekao bi neko da mu bacam parce suvog hleba svaki drugi dan...
A macku sam sterilisao i sad je bas mnogo briga... Zivot zivi, zivotu se divi...

Zivotinja i ne postoji da bi se vlasnik divio njenoj lepoti....zivi samo da bi jela, sto je protiv prirode. Ne znam ljudi, moj zivotni moto jeste da treba ziveti u skladu sa prirodom, ne igrati se boga pod okriljem sazaljenja prema sasvim normalnom procesu koji se zove zivot. Onaj ko ima kucnog ljubimca nije vlasnik istog pa da skrnavi samu zivotinju kako mu volja. Pa ni tu macku ne bi imao ako bi sve bivale po rodjenju sterilisane. Covek se udaljio od prirode, a u tragovima suzivota sa istom, kreira po sopstvenoj volji samu zivotinju. No dobro, ja izneh svoj stav....iako ce uslediti napadi, ja na vas uticati ne mogu kao ni vi na moj.

Slazem se uglavnom. Nisam hteo da sterilisem macku Sijamku, i ona je uginula ubrzo posto je ocuvala domace macice... Odveo sam je kod veta i kaze, mozda je imala neki tumor i sl, a mozda je nahvatala neku bolest od macora sa kojim se parila... Ove macke su drugacije od domacih, i ako imas neku slicnu po temperamentu, bolje je sterililisati i cuvati u kuci.... Domace macke ne, ali, Sijamci recimo su zeznuti... Po tvojoj logici, opet, ne treba ni hraniti macku ako je napolju. Ima miseva, ptica, insekata, pa neka se snalazi, jel tako, u skladu s prirodom? Po mom misljenju, covek se vec dosta umesao u sve to i sada je odgovoran za svoje mesanje... Ukrsta, dovodi egzoticne vrste tamo gde im nije mesto... Zato je odgovoran. Ako hrani i leci zivotinje, i ako te zivotinje zavise 100% od njega, onda sterilizacija, koja fakat cini da te zivotinje imaju duzi i kvalitetniji zivot, u potpunosti ima smisla... Ja sam bio 100% protiv sterilizacije, ali kad sam video kako stoje stvari, sada sam 100% ZA. Sta ce neko ko zeli da cuva macku sa macicima koje ne moze da udomi? Da ih cuva dok svako od njih ne odraste da pocne da se maci, pa da tako za par godina ima 50 macaka u dvoristu, a za 10god. njih 100? Znaci, ko nije spreman da hrani 100 macaka, ne treba da poseduje macku?!

Poslednja izmena:
Iznela sam svoj stav koji nije bez iskustva. Od detinstva sam okruzena zivotinjama, imam akvarijum, tuce macaka u dvoristu, macku u kuci, labradorku, maltezera kojeg sam dobila na poklon ( a ne bi mi ga zena dala da ne volim zivotinje), pre toga sam imala mastifa, i haskija....Vidis, imam dug staz sa zivotinjama, za Uskrs smo u setnji nasli napustenu macku svu olinjalu i izgladnelu, videlo se da je kucna macka, ili je zalutala ili napustena, sam bog zna, ali smo je uzeli, ocistili od krpelja, okupali je i sad je deo naseg copora macaka.
Imam tri cerke, dakle prosla sa tri porodjaj, na prvom jedva sam zivu glavu izvukla i dete i ja, pa opet sam rodila jos njih dve. Da li zbog mog loseg iskustva i veruj mi zestokih porodjajnih muka, savetujem ckerkama da ne radjaju vec usvoje dete ili da nadju surogat majku, pa nek se ona previja u bolovima? Svaku moju macku sam licno omacila, cak sta vise toliko imaju poverenja u mene da mi dvorisne macke dodju na prag i traze od mene podrsku. To je sve prirodno, ali covek se igra boga i to ne opravdavam, bez razmnozavanja nema ni nas, ni zivotinja, nicega!
Je l ima sterilizacija za ribice, sigurno i one pate dok se kote, samo njihov jauk ne cujemo
.

Razmišljala sam i ja mnogo o ovome.
Da, prirodno je da mačke imaju potomstvo.
Ali, za razliku od čoveka, koji SVESNO prihvata rizike (ako postoje), zna da se nosi sa njima i da ih svede na minimum i zna da kaže kad je dosta sa rađanjem
Životinja to ne zna.

Čovek je mačku daavno pripitomio, drugim rečima delimično odvojio od prirode.
Brine o njenoj ishrani, smeštaju, pa i potomstvu i kontroli rađanja,jer one to ne znaju.
Kućni ljubimci ne žive u prirodi gde je možda za svaku životinjsku vrstu i poželjno da se rodi što više mladunaca
jer zakon prirode i prirodna selekcija kažu da najjači samo opstaju.

Nebrojene stranice na društvenim mrežama su posvećene udomljavanju napuštenih životinja jer je nekad neko ljudsko biće u njihovoj prošlosti smatralo da je igranje Boga sterilisati životinju. Evo jedne od njih: https://www.facebook.com/groups/savelifeadoptapet/?fref=ts

- - - - - - - - - -

Šta je ovo nego igranje Boga?!

18238_295014067357363_2211650362978540191_n.jpg

- - - - - - - - - -

11390142_10153306341582225_5299899653827646296_n.jpg

- - - - - - - - - -

Nema veze, bitno da majkama nisu uskraćene čari roditeljstva.

Zivotinja i ne postoji da bi se vlasnik divio njenoj lepoti....zivi samo da bi jela, sto je protiv prirode. Ne znam ljudi, moj zivotni moto jeste da treba ziveti u skladu sa prirodom, ne igrati se boga pod okriljem sazaljenja prema sasvim normalnom procesu koji se zove zivot. Onaj ko ima kucnog ljubimca nije vlasnik istog pa da skrnavi samu zivotinju kako mu volja. 1 Pa ni tu macku ne bi imao ako bi sve bivale po rodjenju sterilisane. Covek se udaljio od prirode, a u tragovima suzivota sa istom, 2.kreira po sopstvenoj volji samu zivotinju. No dobro, ja izneh svoj stav....iako ce uslediti napadi, ja na vas uticati ne mogu kao ni vi na moj.

1. bold.
Postojale bi mačke, ali bi se kontrolisalo njihovo rađanje.
Rađale bi se samo one make o kojima postoje ljudi koji žele i mogu da se brinu., samim tim,kvalitet njihovog života bi se poboljšao.
2. bold.
Ko što rekoh, ćovek je pripitomio mnoge životinje, međuj njima i mačke.
Kada se to desilo, tačno se i ne zna, almeri se hiljadama godina
A pritipomljavanje je značilo upravo to - kreiranje po svojoj meri.
Šta čovek u danjašnje vrememože da uradi po tom pitanju?
--da i dalje mačku prilagođava uslovima svog života.

- - - - - - - - - -

..i da..
kanarinka.
Nemoj moje pisanje da shavtiš kao napad.
jer i ja sam milion puta vrtela u glavi, promislila i ovo što i ti pišeš.
i odlučila se ZA sterilizaciju.

Baš tako, ni meni nije cilj bilo koga da napadam i vređam, samo sam dovoljno dugo u celoj priči da bih imala apsolutno nepokolebljiv stav ZA sterilizaciju. Jer sam se nagledala svih mogućih scenarija i kod jednih i kod drugih, osim "mumificiranih, uzombiranih" ženki posle sterilizacije, odgovorno tvrdim da je to mit. I mnogo je veći procenat tužnih priča kod nesterilisanih životinja.

1. bold.
Postojale bi mačke, ali bi se kontrolisalo njihovo rađanje.
Rađale bi se samo one make o kojima postoje ljudi koji žele i mogu da se brinu., samim tim,kvalitet njihovog života bi se poboljšao.
2. bold.
Ko što rekoh, ćovek je pripitomio mnoge životinje, međuj njima i mačke.
Kada se to desilo, tačno se i ne zna, almeri se hiljadama godina
A pritipomljavanje je značilo upravo to - kreiranje po svojoj meri.
Šta čovek u danjašnje vrememože da uradi po tom pitanju?
--da i dalje mačku prilagođava uslovima svog života.

- - - - - - - - - -

..i da..
kanarinka.
Nemoj moje pisanje da shavtiš kao napad.
jer i ja sam milion puta vrtela u glavi, promislila i ovo što i ti pišeš.
i odlučila se ZA sterilizaciju.

Kucni ljubimac je upravo to, ne treba ga popravljati i kreirati po sopstvenoj meri, tako ja gledam na taj odnos.
Svi sisari prilikom kocenja trpe bolove. Da li to znaci da iz tog razloga trebamo sterilisati kravu, kobilu ili ovcu?
Tvoja odluka je upravo tvoja i ti trebas da se nosis sa njom, ne ja. Rekoh da mi je drago da ti se maca oporavila, zbog nje same, jer i ja volim zivotinje ali na drugaciji nacin.

Jedine mačke koje žive u čoporu su lavovi, ostale su sve individualci, eventualno žive u paru. Pa i onda... Gledam mog Mirka, dok nam je bio tu Ginger (za kog sam prilično sigurna da je stradao jer ga nisam kastrirala na vreme) obožavali su se, ali ovom debelom je trebalo povremeno da ode i osami sel.

Jedine mačke koje žive u čoporu su lavovi, ostale su sve individualci, eventualno žive u paru. Pa i onda... Gledam mog Mirka, dok nam je bio tu Ginger (za kog sam prilično sigurna da je stradao jer ga nisam kastrirala na vreme) obožavali su se, ali ovom debelom je trebalo povremeno da ode i osami sel.

Moje mace zive u mom dvoristu, da li cete tu zajednicu nazvati coporom ili nekako drugojacije nije bitno. Pozdravljaju se trljanjem poput lavova, maze se, igraju itd. Sta zelite dokazati, da domaca macka jedino trci za covekom i da je izgubila osecaj za svoju vrstu? Ne razumem!? Moje macke NISU individualci, naprotiv obozavaju jedna drugu....
I da, nekastrirani macori obavezno stradaju zbog svojih testisa....

Pozdravljaju se, sarađuju, ali time se povećava i mogućnost širenja zaraze... Zapravo se najčešće samo tolerišu međusobno zbog zajedničkog imenitelja-hrane. Kad god sam imala par mačaka, bez obzira na pol, starost i jesu li sterilisane ili ne, branile su teritoriju od uljeza čak i ako bih ja pokušala da budem tolerantna prema pridošlici. A ako je veliki broj mačaka na malom prostoru, i nijedna nije sterilisana, pa im i broj raste geometrijskom progresijom, drastično rastu šanse za respiratorne, kožne, polno prenosive i svakakve druge infekcije a kod mačaka su to i sida i leukemija. Ako je "igranje Boga" i nečista savest cena koju treba da platim da bi bića o kojima brinem bila zdrava i dugovečna, rado ću da platim tu cenu.

Pozdravljaju se, sarađuju, ali time se povećava i mogućnost širenja zaraze... Zapravo se najčešće samo tolerišu međusobno zbog zajedničkog imenitelja-hrane. Kad god sam imala par mačaka, bez obzira na pol, starost i jesu li sterilisane ili ne, branile su teritoriju od uljeza čak i ako bih ja pokušala da budem tolerantna prema pridošlici. A ako je veliki broj mačaka na malom prostoru, i nijedna nije sterilisana, pa im i broj raste geometrijskom progresijom, drastično rastu šanse za respiratorne, kožne, polno prenosive i svakakve druge infekcije a kod mačaka su to i sida i leukemija. Ako je "igranje Boga" i nečista savest cena koju treba da platim da bi bića o kojima brinem bila zdrava i dugovečna, rado ću da platim tu cenu.

Moje macke su izuzetno zdrave, ali ako ti kazes da nisu, ok.

Имам обичну домаћу мацу (женка), негде се родила у мају (тад сам је нашла, још није прогледала). Први пут имам мачку у кући, па ни не знам тачно шта је све може снаћи. Сви ми саветују да је однесем на стерилизацију, а мени је жао. Волела бих да она роди мачиће, па да их има више. Имам велико двориште, још једно са великим вртом, пуно дрвећа на које може да се пење, птица и инсеката које може да јури, ... укратко, читав дан је напољу, осим ако сама хоће да уђе у кућу. Читам форум да видим шта ви мислите, некако ми је нелогично да мачке у 95% случајева тешко оболе ако нису стерилисане, јер да је тако мачке би давно биле изумрла врста. Чула сам да има нека инекција која се да мачки и траје годину дана, као привремена стерилизација. Шта је то, да ли је безбедно?

Гледам мачку код другара, одкад је стерилисана, само седи или спава, повремено мало протрчи, али само мало, ... игра се мало и то је то. Он је морао, јер је држи у стану, па мачка и нема куд да оде и да се забави, а и он сматра да је боље да је мирнија, с обзиром на простор.

Poslednja izmena:

Back