RAZMISLITE o sterilizaciji

Procitala sam citavu temu ali ne nadjoh odgovore na pitanja koja me zanimaju, Jedino u sta sam postala 100% sigurna je da je macu najbolje sterilizovati. Maca koju sam ja uzela je spasena sa ulice i po proceni veterinara ima 6-7-8 meseci. Ociscena je od buva i glista i primila je tu neku multi vakcinu (ne znam tacno kako se zove). Ima nesto preko 3 kilograma, zdrava je, vesela, lepo rucka i ide redovno u wc. Ne znam da li je vec imala teranje. Ja bih je uskoro vodila kod veterinara da je generalno pregleda (kod tog veterinara kod kojeg je bila je nisam vodila ja vec njeni prvi hranitelji) i da vidim da zakazem sterilizaciju. Zao mi je da je seckam ali zakljucila sam da je to za njeno dobro.

Pitanja:

Koliko dugo ne sme da jede i pije pre operacije?
Koliko traje operacija?
Da li maca odmah ide kuci ili ostaje kod veterinara preko noci?
Da li joj se daju neki lekovi protiv bolova/infekcije itd?
Znam da je individualno ali koliko otprilike traje oporavak?
Koliko dugo mora da nosi kragnu?
Mora li da predje na neki poseban rezim ishrane posle sterilizacije?

Mislim da je to to, pitacu jos nesto ako se setim. Preporucuje li neko posebno nekog veterinara na teritoriji Beograda (rado Zemun, Novi Beograd, Bezanijska...)

Hvala unapred :D

Pre operacije ne sme da jede 24 a da pije 12h i valjalo bi da ide u wc pre uvođenja u anesteziju, ako je ikako izvodljivo.
Trajanje operacije zavisi najviše od stručnosti i iskustva veterinara koji operiše a neki prosek sa sve uvođenjem u anesteziju bi bio oko pola sata.
Da li ide kući ili ostaje kod veta je stvar dogovora ali preporučeno je da vlasnici budu uz nju kad se budi iz narkoze, da je smire.
Dobija antibiotike da bi se sprečila infekcija ali analgetici su čak kontraindikovani, jer je bol podseća da je operisana i da treba da se pazi i miruje.
Konci se skidaju posle 7 dana a maca je već pre toga skroz ok.
Kragna najčešće i nije potrebna.
Prvih nekoliko sati posle operacije ne sme da jede i pije jer je zbog uvođenja u narkozu oštećen refleks gutanja koji se najlakše obnavlja kad se maci da mokar peškirić da liže. Posle toga hrana treba da bude meka, da ne "zatvara" i da ne bude masna-palenta sa barenom piletinom i šargarepicom je najbolja, ali može i griz u istoj varijanti, pirinač je tek na trećem mestu zbog zatvaranja.

Ako imaš još neko pitanje ili nejasnoću, tu smo. :)

Maja je dobijala injekciju svaki drugi dan, tako tri puta.
Ranu će joj namazati nečim plavo-ljubičastim, to dugo ostaje na koži i krznu.
Ako je odmah odvedeš kući, čim se probudi teturaće se i padati (i to par sati), možda će se i upiškiti, pa je dobro da bude zatvorena u transporteru.
Kada se oporavi od operacije trebala bi da jede specijalnu hranu, ali pošto je ona još vrlo mlada, pitaj svog veterinara šta da joj kupuješ.

Puno hvala, sada mi je sve malo jasnije. :D Odusevljena sam kratkim trajanjem operacije i brzim oporavkom. :) Kako joj se daju ti antibiotici, nasilno, ili se razmute u hrani?

Hvala za predlog sta da joj dam da jede posle operacije, nisam to znala. :)

Antibiotike će dobijati kroz injekcije, kao što je Kaja napisala, ili sirup, špricem u ugao usta. Naravno, što se ishrane tiče, postoje i kupovne varijante, navela sam ono kako bi trebalo u uslovima "domaće hrane", inače, tamo gde sam volontirala na sterilizacijama, na početku smene skuvamo pirinač ili palentu i u još vruće umešamo granule pa nahranimo pse posle šetnje ( u kojoj se meri temperatura i daje terapija) a macama posle maženja, merenja temperature i terapije.

Maja je dobijala injekciju svaki drugi dan, tako tri puta.
Ranu će joj namazati nečim plavo-ljubičastim, to dugo ostaje na koži i krznu.
Ako je odmah odvedeš kući, čim se probudi teturaće se i padati (i to par sati), možda će se i upiškiti, pa je dobro da bude zatvorena u transporteru.
Kada se oporavi od operacije trebala bi da jede specijalnu hranu, ali pošto je ona još vrlo mlada, pitaj svog veterinara šta da joj kupuješ.

Da, ovo sa zatvaranjem je vrlo važno, zapravo je prisustvo vlasnika najbitnije zbog glasa i mirisa, biće dezorijentisana i zbunjena time što joj se dešava. I po pravilu, što je životinja mlađa, to se brže oporavlja od operacije.

moja maca je pre par meseci sterilisana i hvala Bogu vec je narednog dana posle operacije skakala i verala se svuda redom kad god bi joj se ukazala prilika.. sve je proslo fantasticno i bez poteskoca bilo kakvih. mogu da ti preporucim veta kod koga sam je ja vodila ali odmah da napomenem da i ako je profi-preskup je. doduse, daleko ti je ali ako imas kola ne bi trebalo da ti predstavlja problem.
inace, koliko god meni bolno bilo da se odlucim za to da je sterilisem, sad sam mirne glave skroz. znam kroz sta sam prosla kada je maca bila u teranju (jer sam ja NENORMALNO vezana za svoju ljubimicu) i znam kako sada prolaze svi moji priatelji koji imaju macke a nisu sterilisane. to su muke.....

@mali cile mozes da mi preporucis (moze i na pp) iako cisto sumnjam da cu je voditi ako mi je mnogo daleko. Ne bih mnogo da je cimam narocito ako mora da ide svaki drugi dan na injekcije, radije cu izabrati nekog ko mi je blize.;)
Verujem da su to muke i nadam se da cu uspeti da je sterilisem pre nego sto pocne da mjauce po kuci kao blesava. :p

Ako nam malo preciznije kažeš gde si, neko će znati nekog veta, pouzdanog a blizu. Ako ti je veliki problem nošenje na terapiju, možeš sa vetom da se dogovoriš oko antibiotskog sirupa, obično to bude Amoksicilin ali ipak sačekaj, vet koji je bude sterilsao će znati najbolje.

Ako nam malo preciznije kažeš gde si, neko će znati nekog veta, pouzdanog a blizu. Ako ti je veliki problem nošenje na terapiju, možeš sa vetom da se dogovoriš oko antibiotskog sirupa, obično to bude Amoksicilin ali ipak sačekaj, vet koji je bude sterilsao će znati najbolje.
NBG, blizu Bezanijske kose a moze i neki pouzdan veterinar u Zemunu. Nije mi problem da je vodim nego ne bih da je cimam na drugi kraj grada ako vec ima neki dobar veterinar u blizini. ;)

moja maca je pre par meseci sterilisana i hvala Bogu vec je narednog dana posle operacije skakala i verala se svuda redom kad god bi joj se ukazala prilika.. sve je proslo fantasticno i bez poteskoca bilo kakvih. mogu da ti preporucim veta kod koga sam je ja vodila ali odmah da napomenem da i ako je profi-preskup je. doduse, daleko ti je ali ako imas kola ne bi trebalo da ti predstavlja problem.
inace, koliko god meni bolno bilo da se odlucim za to da je sterilisem, sad sam mirne glave skroz. znam kroz sta sam prosla kada je maca bila u teranju (jer sam ja NENORMALNO vezana za svoju ljubimicu) i znam kako sada prolaze svi moji priatelji koji imaju macke a nisu sterilisane. to su muke.....

MOj macor je kastriran a ja i dalje iimam muke :)

Zakazana sterilizacija za sutra u 9. Nadam se da ce sve dobro proci, u panici sam. Zao mi je, nadam se da ce dobro podneti anesteziju i da je nece mnogo boleti. :sad2: Veterinar mi je rekao da joj hranu sklonim veceras u 8 a vodu ujutro. To me malo buni jer sam citala da maca ne sme da jede 24 sata pre operacije. :confused: Sklonicu joj i vodu uvece za svaki slucaj.

Zakazana sterilizacija za sutra u 9. Nadam se da ce sve dobro proci, u panici sam. Zao mi je, nadam se da ce dobro podneti anesteziju i da je nece mnogo boleti. :sad2: Veterinar mi je rekao da joj hranu sklonim veceras u 8 a vodu ujutro. To me malo buni jer sam citala da maca ne sme da jede 24 sata pre operacije. :confused: Sklonicu joj i vodu uvece za svaki slucaj.

Pa nadam se da ce sve biti u redu,,,Good luck :)
nego koliko kod vas kosta sterelizacija?

Boni je sterilisana juce ujutro, sve je proslo u redu. Bila je pod lekarskim nadzorom sve do 17 casova kada smo je pokupili. Mlatila je glavicom onako nekontrolisano kada smo dosli. :( Noc je provela u transporteru sva jadna i nemocna, ali ona je jedna velika hrabrica, nije nijednom mjauknula niti se zalila. Ujutro smo je pustili, jos je malo teturala ali je brzo proslo. Mnogo je bila smesna kada je jela, nije znala gde ce pre, panicno je uzimala griz hrane, liz jogurta, liz vode i sve tako u krug. :) Onda je otisla do svog macijeg wc-a i piskila. Sada spava cvrstim snom, izlizala je ranu do besvesti :roll: i uspela da se popne na sofu (crkla bi da nije :lol:). Mislim da ce vec sutra, prekosutra biti ona stara. :)

Kada smo vec bili kod lekara ja sam mu spomenula da Boni pije puno vode i da dosta piski. To su nam rekli i ljudi kod kojih je bila pre nas, znaci nije to problem od juce. Veterinar joj je juce izvadio krv i mokracu i uradio analize. Maca najverovatnije ima neki problem sa bubrezima. :sad2: Nije mogao da kaze nista 100 %, uradice ultra zvuk kada je budemo vodili na vadjenje konaca pa cemo videti o cemu se radi. Preplakala sam, jako mi je zao, ona je najbolja i najhrabrija maca na svetu. Jako je vesela, razigrana, ima dobar apetit, ne boli je nista, ne izgleda bolesno. Ona je mlada maca, ako ima neki problem verovatno je urodjen. Uzasno se osecam, bas mi je zao. :sad2: Trudim se da ne panicim unapred ali... :(

Evo njenih slicica od juce i danas pa da vidite kako sam lepa i hrabra. :)

Ovakva je bila sinoc, mukica.

Uploaded with ImageShack.us

Ovako joj izgleda rana.

Spavanje jutros posle dorucka i njuskanja stana.

Ovako spava sada. :)

Aha da pa i ja sam bila platila 6 000 din mislim kod nas 70 eura ali ok to je bila sterelizacija mog macora totija ,,nego on se kastrirao sa svojih mozda 1.5 ili 2 nemam pojma kada je tacno bilo ja bih sada volela macia da kastriram ali ne znam sa koliko meseci to da uradim on jos malo puni 3 meseca

Mnogo puta ste mi pomogli.. molim za pomoc i sada.. moji roditelji ( navikli su na naseg bivseg macora) ne zele vise da cuvaju nase dve mace (Tigrica i Marta, stare oko 1 i po dana), jer imamo problema sa macorima i malim macicima zivimo na selu, imamo dvoriste, macke su nam napolju.. Da li igde u Pancevu ili Beogradu postoji mesto gde bi mi sterilisali mace BESPLATNO, jer ja nemam da izdvojim toliko para (to nije mnogo para, ali ja nemam), a mojim roditeljima je draze da ih ostave negde pored puta, pa da samo nabave musko mace koje bi cuvali :eek: :sad2: :dash: ... molim vas, bilo kakvu ideju mi dajte, jer ja ne mogu da se oprostim tek tako od njih :cry: :cry: :cry:

A uzgered kako je Bonnie sada?
Hvala na pitanju, dobro je. :) Bili smo na odmoru pa nisam ranije videla pitanje. Oporavila se za samo nekoliko dana, mogu slobodno da kazem da se samo prva dva dana primecivalo da je operisana, kasnije je skakala kao luda. Svakom bih preporucila sterilizaciju, koliko sam se bila uplasila a nije nista strasno.:) Inace nimalo se nije promenila, jos uvek je onaj stari razigrani divljak. :lol:

Pisala sam i o mogucem problemu sa bubrezima, vodili smo je kod jos jednog veterinara da cujemo drugo misljenje... Uradio je analize krvi i mokrace, ultrazvuk... Za bubrege je rekao da on ne bi tako brzo dao dijagnozu a enzimi jetre su joj blago poviseni. Dobila je neki lek Ipakitine i rekao je da nastavimo sa renal hranom do kontrole pa cemo da uradimo analize ponovo. Trebali bi sada za vikend da je vodimo. Inace jako smo zadovoljni uslugom tamo (Novak je u pitanju), pregledavao ju je ravnih sat vremena i bas nam je posvetio paznju i lepo objasnjavao. Za svaku preporuku iako su skuplji od ostalih, vrede svaku paru. Nadam se da ce sve biti u redu, malo se plasim konacne dijagnoze. :sad2: Vidim da se Boni malo zasitila ove renal hrane, pocela je da je mrljavi, nadam se da nece morati da je jede do kraja zivota. Zna li neko postoji li na nasem trzistu neka druga renal hrana sem royala i hillsa u slucaju da moram da nastavim da je hranim tako?
Sada joj merim koliko vode popije dnevno sve do kontrole i to je izmedju 200-250 ml dnevno (pored mokre hrane). Da li je to normalno, koliko vase mace piju vode?

Ja se izvinjavam sto sam skrenula sa teme ali vec sam pisala o tome ovde pa mi bilo prirodno da se nadovezem. ;)

Zdravo svima ljubiteljima maca,
javljam vam se kako bih prikupila potrebne informacije vezano za sterilizaciju.
Pre svega bih volela da cujem necije iskustvo ko je vec sterilisao svoju zenku macu. Kako je maca podnela ceo taj proces, kako se ponasala pre sterilizajije a kako posle sterilizacije. Da li je to komplikovan postupak i koliko je rizican za macji zivot. Hoce li se maca promeniti u smislu da ce se smiriti...
Moja maca je ruska plava, vrlo je fina i pametna, moram da je pohvalim kako je i dobra majka. Do sada je imala mace 3 puta. Prvi put sedam, drugi put cetri maceta a sada poslednji put sest macica :D Prosto divno, ali ja zaista ne mogu vise da izdrzavam taj tempo jer gotovo da nemamo odmora izmedju njenih teranja i trudnoca.
Vrlo malo boravi napolju, eto cisto kao da malo protegne nogice, procaska sa dvorisnim macama ali gotovo redovno ostane u drugom stanju :D Tako da sada upravo zelim da resim taj vec sada problem...Cula sam da postoje skuplje i jeftinije sterilizacije, neke su po 2000, 3000 dinara a neke i 8000, 9000. U cemu je zapravo razlika??? Nije bas da mi je zao da dam novac za nju ali to mi je sumnjiva racunica.
Pozdrav svima, i molim vas za komentare.

Back