RAZMISLITE o sterilizaciji

Jao duša mala napredna...sad će mu biti lakše.
Ne znam kada će ovi moji povileneti..ko plemenita gospoda su.

ma ovde ima macaka dole koliko hoces
sve divlje,ne moze da se sterilise...i sad vilene po parkicu a nasi prozori bas na parkic gledaju
i onda ga ti mirisi i mjaukanja draze dodatno i on jadan ne zna tacno sta se desava al ga vuche

samo nek uzivaju oni :)
a koliko imaju sada?

ma ovde ima macaka dole koliko hoces
sve divlje,ne moze da se sterilise...i sad vilene po parkicu a nasi prozori bas na parkic gledaju
i onda ga ti mirisi i mjaukanja draze dodatno i on jadan ne zna tacno sta se desava al ga vuche

samo nek uzivaju oni :)
a koliko imaju sada?

9 meseci (Fro) i 8 (Bilbo).. do sad bi trebalo da su povileneli, posebno što je i kod mene tako, po ceo dan arlauču mačke oko zgrade..

offtopic..a ražalostila sam se pre neki dan, hranim jednu šarenu macu. Mislila sam da je trudna, imala je onako stomačić.. i uspem da je podmitim kesicom hrane da mi priđe, i pomazim je..kad ono u somaku, okruglo tvrdo :sad2: kao tumor :( :( :( .. nisam ni stigla nešto detalnije da vidim šta je, pobeže :( .
Eto, ima mačaka koje su i "nečije" oko zgrade, a čoveče, tako su zapuštene, sa gljivicama, blatnjave, gladne .. i one su kao nečiji ljubimci.

Ako bude jeo ili pio pre anestezije - umreće. :bye:

Da, stvarno.
Ako bude jeo umreće kada mu budu dali anesteziju.
Не претеруј.
Мој мачор је после целог дана клопања добио анестезију ради снимања ноге на ренгену. После 2 сата је наскочио на прасе (лутка прасета, не живо) и одрадио посао.

Него, какав је став о стерилисању мачора од 9-10 година старости?
Један ветеринар ми је рекао да је преопасно (морала би прво провера здравственог стања, крвна слика, свашта нешто) док други избацују само цену. Знам да је требало раније али сада је тако како је. Неко искуство?

Не претеруј.
Мој мачор је после целог дана клопања добио анестезију ради снимања ноге на ренгену. После 2 сата је наскочио на прасе (лутка прасета, не живо) и одрадио посао.

Него, какав је став о стерилисању мачора од 9-10 година старости?
Један ветеринар ми је рекао да је преопасно (морала би прво провера здравственог стања, крвна слика, свашта нешто) док други избацују само цену. Знам да је требало раније али сада је тако како је. Неко искуство?

:dash:
Možeš li da potpišeš da će svaka mačka, na svaku anesteziju reagovati na ovaj način?
Ne možeš.
Zato bolje svoje mišljenje zadrži za sebe. :rtfm:

Osim ako je mačor već bolestan, ne bi trebalo da bude neke opasnosti. Jedini je problem kako će podneti anesteziju.
U opštem slučaju, nije preporučljivo podvrgavati nepotrebnim operacijama starije životinje, no sterilizacija nije nepotrebna. ;)

:dash:
Možeš li da potpišeš da će svaka mačka, na svaku anesteziju reagovati na ovaj način?
Ne možeš.
Zato bolje svoje mišljenje zadrži za sebe. :rtfm:

Osim ako je mačor već bolestan, ne bi trebalo da bude neke opasnosti. Jedini je problem kako će podneti anesteziju.
U opštem slučaju, nije preporučljivo podvrgavati nepotrebnim operacijama starije životinje, no sterilizacija nije nepotrebna. ;)
Чим ти потпишеш да ће свака мачка која клопа пре анестезије умрети што је већ оповргнуто.
Као што си ти своје мишљење задржао?
Иначе, пре ове анестезије, једно три недеље раније је такође увођен у анестезију због скидања каменца. Иако је у годинама, брзо се опоравља од анестезије, много брже него што ветеринари предвиђају. Дефинитивно ћу га стерилисати, мада кажу да то није гаранција да ће бити миран. Вероватно мирнији.
Јутрос сам видео једног његовог другара, непомичног испод једних кола. На лећима, све четири увис...то је одлучило, маторко иде на стерилизацију, доста је гањао сојке, 10 година. Нека се мало одмори.

Чим ти потпишеш да ће свака мачка која клопа пре анестезије умрети што је већ оповргнуто.
Као што си ти своје мишљење задржао?

E, ne lupetaj... :roll:
Dovoljno je da će izvestan broj mačaka imati komplikacije ili umreti, ukoliko jede pre anestezije, a što se zaista dešava.
Nema potrebe da bude svaka.
Kapiraš? :rtfm:

Иначе, пре ове анестезије, једно три недеље раније је такође увођен у анестезију због скидања каменца. Иако је у годинама, брзо се опоравља од анестезије, много брже него што ветеринари предвиђају. Дефинитивно ћу га стерилисати, мада кажу да то није гаранција да ће бити миран. Вероватно мирнији.
Јутрос сам видео једног његовог другара, непомичног испод једних кола. На лећима, све четири увис...то је одлучило, маторко иде на стерилизацију, доста је гањао сојке, 10 година. Нека се мало одмори.

Prvo, sterilizacija će mu goditi zbog zdravlja, a drugo, više neće praviti nove mačiće, tako da je kako god okreneš, sterilizacija dobar izbor.
Samo obrati pažnju na bubrege i urinarni trakt.

E, ne lupetaj... :roll:
Dovoljno je da će izvestan broj mačaka imati komplikacije ili umreti, ukoliko jede pre anestezije, a što se zaista dešava.
Nema potrebe da bude svaka.
Kapiraš? :rtfm:
Капирам да понављаш моје речи.
Известан број било којих живих бића може да има компликације због анестезије. Да си рекао да је препоручљиво да мачка не клопа пре операције из неког другог разлога (рецимо, могућност неконтролисаног пражњења црева чиме може да се инфицира место операције, могућност враћања хране у душник и сметње при дисању, количина потребног анестетика у једном или другом случају и сл.) па да се сложимо. Став "зато што ја тако кажем" неће да могне.

Prvo, sterilizacija će mu goditi zbog zdravlja, a drugo, više neće praviti nove mačiće, tako da je kako god okreneš, sterilizacija dobar izbor.
Samo obrati pažnju na bubrege i urinarni trakt.
Е, најзад тема. Шта мислиш када кажеш да се обрати пажња на уринарни тракт и бубреге? Промена исхране? Неки посебни лекови? Ако може мало прецизније, захваљујем.

e prekinite da se svadjate :rtfm:
ne mora da znaci da ce umreti ali je rizik preveliki i zato ne treba da jedu pre operacije
anestezija cesto izaziva povracanje sto je opasno i zivotinja moze da se ugusi

verujem da niko nece da gleda u pasulj i da rizikuje zivot svog ljubimca namerno

A sto se tice sterilizacije tvog macka,buduci da je u godinama,bolje je da mu daju inhalacionu anesteziju...lakse se podnosi i brze prolazi dejstvo...

e prekinite da se svadjate :rtfm:
ne mora da znaci da ce umreti ali je rizik preveliki i zato ne treba da jedu pre operacije
anestezija cesto izaziva povracanje sto je opasno i zivotinja moze da se ugusi

verujem da niko nece da gleda u pasulj i da rizikuje zivot svog ljubimca namerno

A sto se tice sterilizacije tvog macka,buduci da je u godinama,bolje je da mu daju inhalacionu anesteziju...lakse se podnosi i brze prolazi dejstvo...
Добро.
Каква су искуства са ветеринарима око "сугестија" у вези типа анестезије?
Могу ли ја , као власник да сугеришем да бих више волео инхалациону анестезију, зато што сам, рецимо, прочитао да је то боље?
До сада је мачак два пута био у анестезији и оба пута су ми рекли да је то нека нова врста без неког састојка који по изласку из анестезије код животиње узрокује халуцинације.
И ако неко зна ово што је колега споменуо у вези бубрега и мокраћних канала. Или неки линк.

postoje vetrinari koji praktikuju inhalacionu i občnu pa sami procenuju koju će dati, postoje i oni koji insistiraju samo na jednoj od te dve
pitaj svog veterinara o tome, ako on ne radi inhalacionu potraži nekog ko radi, ali se naravno pre svega toga posavetuj sa svojim veterinorom i pozovi još nekoliko njih, čisto da potvrdiš priču...
inhalaciona je mnogo bolja, mnogo se brže oporavljaju, i manji je rizik od "ne budjenja"...
kastrirani mačori imaju češće problema sam bubrezima i mokraćnim kanalima u smislu peska, pa i kamena, bakterija,koji stvaraju ooogromne probleme, koji mogu dovesti do oštećenja bubrega... rizik se povećava kod kastriranih, gojaznih i starijih mačora, ali pravilnom iskhranom se može i na to uticati, bilo bi dobro da i o tome poričaš sa svojim veterinarom, da ti kaže, s obzirom na njegovo stanje i zdravlje, koju bi hranu bilo najbolje da koristite, postoje dobre rc i hills medicinske hrane, koje, ja mislim, predupredjuju ceo problem, dakle služe kao neka prevetniva...

Капирам да понављаш моје речи.
Известан број било којих живих бића може да има компликације због анестезије. Да си рекао да је препоручљиво да мачка не клопа пре операције из неког другог разлога (рецимо, могућност неконтролисаног пражњења црева чиме може да се инфицира место операције, могућност враћања хране у душник и сметње при дисању, количина потребног анестетика у једном или другом случају и сл.) па да се сложимо. Став "зато што ја тако кажем" неће да могне.

Stvar je veoma jednostavna. Dovoljno puta se desilo da nastanu komplikacije ili da životinja ili čovek umro jer se nisu pridržavali režima ishrane u vezi operacija.
Oko toga ne treba mnogo pametovati, nego se držati prinicipa, ako jede pre operacije - umreće.

Е, најзад тема. Шта мислиш када кажеш да се обрати пажња на уринарни тракт и бубреге? Промена исхране? Неки посебни лекови? Ако може мало прецизније, захваљујем.

Kod sterilisanih mačora veće su šanse za oboljenje urinarnog trakta, te imaju poseban režim ishrane, koji uglavnom pokrivaju za to predviđene linije medicinske hrane renomiranih proizvođača. U Srbiji su to "Royal Canin" i "Hill's".
Sve ostalo se nalazi ovde i ja to potpisujem:
postoje vetrinari koji praktikuju inhalacionu i občnu pa sami procenuju koju će dati, postoje i oni koji insistiraju samo na jednoj od te dve
pitaj svog veterinara o tome, ako on ne radi inhalacionu potraži nekog ko radi, ali se naravno pre svega toga posavetuj sa svojim veterinorom i pozovi još nekoliko njih, čisto da potvrdiš priču...
inhalaciona je mnogo bolja, mnogo se brže oporavljaju, i manji je rizik od "ne budjenja"...
kastrirani mačori imaju češće problema sam bubrezima i mokraćnim kanalima u smislu peska, pa i kamena, bakterija,koji stvaraju ooogromne probleme, koji mogu dovesti do oštećenja bubrega... rizik se povećava kod kastriranih, gojaznih i starijih mačora, ali pravilnom iskhranom se može i na to uticati, bilo bi dobro da i o tome poričaš sa svojim veterinarom, da ti kaže, s obzirom na njegovo stanje i zdravlje, koju bi hranu bilo najbolje da koristite, postoje dobre rc i hills medicinske hrane, koje, ja mislim, predupredjuju ceo problem, dakle služe kao neka prevetniva...

Ja na to Tarino oko anestezije dodajem samo još da neki vetovi nisu opremljeni aparaturom za infalacionu anesteziju i to je sve.

BTW, Cali, :tajna: Kako se beše mačkama/mačorima dozira intramuskularna? Ja sam, iskreno, tanka sa farmakologijom, uvek bila, a ni brojeve nikad nisam mogla da upamtim a mimi's dad odavno to nije radio, pa ne bih da rizikujemo, ako ga konačno na'vatam da kastriramo onu našu nabeđenu švalerčinu dok ga nisu stigli psi ili kola-ponovo.

e ne znam de da vas pitam aj ovde ako nije za ovu temu vi prebacite

kako sterilisati macu lutalicu...?
prvo jel ima neka akcija za te lutalice il moram ja iz svog dzepa
drugo sta da joj radim posle ona je navikla da lunja a treba da miruje neki period ne verujem da ce joj se svideti da bleji zatvorena u stanu kod mene
think:

e ne znam de da vas pitam aj ovde ako nije za ovu temu vi prebacite

kako sterilisati macu lutalicu...?
prvo jel ima neka akcija za te lutalice il moram ja iz svog dzepa
drugo sta da joj radim posle ona je navikla da lunja a treba da miruje neki period ne verujem da ce joj se svideti da bleji zatvorena u stanu kod mene
think:

sve placas iz svog dzepa. nece joj smetati da bude kod tebe par dana, ne brini.
svaka cast, jako lepo sto zelis da uradis tako nesto:klap:

ja se ponadala mozda ima neka caka...onda ce da saceka jesen kad budem imala uslove za tako nesto
mnogo je lepa i umiljata ...najradije bih je udomila al lunja navikla je nece izdrzati u stanu zatvorena :sad2:

mozda i mozes da je udomis, samo nadji nekoga sa dvoristem gde ona moze da se seta i uziva tj da ne bude zatvorena u stanu.. a sto se tice sterilizacije..pa bolje i tad nego uopste:)

Back