RAZMISLITE o sterilizaciji

Moj se macor bas i ne ponasa kao beba, zaskace macke ispred zgrade (iako je na povodcu) pa je tako dobio i buve. Stalno djupri ispred vrata da ga nosim napolje i obilazi oko zgrade trazaeci svoje drugarice. Kad ih nadje valja se sa njima, ujedaju ga a on opet trci za njima (svu me istrze, jer trcim i ja za njim). Kad zaskoci macku ko sumanut, a one mu ne daju (sve me sramota od prilaznika). Kada ga ponesem kuci rezi i ujeda. Napastvuje moje cupave papuce. Nosa ih svuda po kuci donese u krevet pa onda navali. Malo malo pa zaskoci i moje noge i ruke (sva sam izgrebana i izujedana). Mislim da je vreme za kastraciju. Sta vi mislite?

Moj se macor bas i ne ponasa kao beba, zaskace macke ispred zgrade (iako je na povodcu) pa je tako dobio i buve. Stalno djupri ispred vrata da ga nosim napolje i obilazi oko zgrade trazaeci svoje drugarice. Kad ih nadje valja se sa njima, ujedaju ga a on opet trci za njima (svu me istrze, jer trcim i ja za njim). Kad zaskoci macku ko sumanut, a one mu ne daju (sve me sramota od prilaznika). Kada ga ponesem kuci rezi i ujeda. Napastvuje moje cupave papuce. Nosa ih svuda po kuci donese u krevet pa onda navali. Malo malo pa zaskoci i moje noge i ruke (sva sam izgrebana i izujedana). Mislim da je vreme za kastraciju. Sta vi mislite?

Ma kakvi:zcepanje:

Koliko ja znam, nema ama baš nikakve veze da li je maca u teranju ili ne.
Nikada za ovih 25 godina nisam primetila da mačke imaju krvarenje. Doduše, možda je izuzetno slabo a one se i tako stalno lickaju.
Jedinošto je zaista bitno je da maca par dana pre sterilizacije bude očišćena od glista i buva, i naravno, da bude zdrava.

Koliko ja znam, nema ama baš nikakve veze da li je maca u teranju ili ne.
Nikada za ovih 25 godina nisam primetila da mačke imaju krvarenje. Doduše, možda je izuzetno slabo a one se i tako stalno lickaju.
Jedinošto je zaista bitno je da maca par dana pre sterilizacije bude očišćena od glista i buva, i naravno, da bude zdrava.

A ja cula da treba da sacekam da se zavrsi teranje pa tek onda moze sterilizacija:confused: U svakom slucaju, koliko traje? Inace jel ono mjaukanje bez prestanka obavezno il mozda prodjemo bez njega? Za sad se samo trti:lol:

Macama curi samo neka vodica,koliko sam ja uspela da snimim situaciju :lol:
arlaukanje ti ne gine :lol:
nisam sigurna al mislim da traje dal nedelju dana ili dve :think:
ne secam se,odavno nisam imala nesterilisanu zensku macku :)
a sto se muzjaka tice,mikole,nas je nas macak napustio kada je imao oko 5 meseci...video neku cicu i otisao....bolelo ga uvo za nas

RAZMNOZAVANJE

Mačke obično spolno sazrijevaju u šestom mjesecu života i tada se prvi put "tjeraju", a unutar razdoblja tjeranja plodne su obično pet do šest dana. Dok se tjera, mačka se neprekidno trlja o predmete, valja se po podu i izazovno diže stražnjicu u vis. Ako se u tom razdoblju ne pari s mužjakom, nakon oko tri tjedna ponovo će se tjerati.

Mačke koje izlaze na otvoreno dozivaju više mužjaka s jedne strane mirisnom porukom da se tjeraju sadržanom u mokraći, a s druge strane vrlo bučnim glasanjem koje nalikuje na plač malog djeteta. Kad se mužjaci okupe, u prvoj fazi ih mačka drži na odstojanju frktanjem, puhanjem i udarcima šapom, što iskusan mačak u pravilu uspijeva izbjeći. Ženka se zatim povlači na sigurnu udaljenost, dok mužjaci zastrašuju jedan drugog pogledima, kostriješenjem i glasnim urlanjem. Obilaze jedan oko drugog i procjenjuju se. Ako se ni jedan ne povuče na vrijeme priznajući time da je slabiji, iz tog se susreta može razviti prava bitka iz koje mužjaci izlaze puni ogrebotina i ugriza. Pravo na parenje dobiva mačak koji iz tih okršaja izađe kao pobjednik. Smrtnost nekastriranih mužjaka je značajno veća nego kastriranih jer oni u potrazi za ženkama koje se tjeraju prelaze velike udaljenosti (nerijetko u radijusu i preko 3 km) kao i zbog posljedica opisanih bitaka za ženku.

Do parenja može doći tek kada ženka signalizira svoju spremnost za parenje tako da čučne, zadigne stražnjicu i rep savije jako u stranu. Akt parenja traje samo nekoliko sekundi i naglo se prekida time što ženka uz vrisak zbaci mužjaka jer se na mužjakovom penisu nalazi izraslina koja akt čini bolnim za ženku. Ta je bol potrebna jer ona izaziva izlazak jajašca i omogućuje oplodnju. U razdoblju tjeranja mačka se može pariti s više mužjaka, a kako se kod svakog parenja "oslobađa" samo jedno jajašce, u jednom leglu može biti mačića s više različitih očeva.

..................................

Starija se proterala, a juce sam joj zakazala sterilizaciju za sledecu nedelju:dash: Ovo mi se vec drugi put desava-zakazem i trt:confused: Jel zna neko koliko dugo traje teranje odnosno kad bih smela da je sterilisem? I da li macke krvare tad?

Teranje bi nominalno trebalo da traje 5-7 dana, mada je trajanje subjektivno i zavisi od dosta parametara, tako da je vreme trajanja različito od mačke do mačke.
Mačka u teranju se ne steriliše. Čeka se da prođe teranje.

Danas sam nosila Carlija kod vet. da ugovorim da ga kastira i on me je posavetovao da sacekam jos malo (koliko mogu da istrpim njegove hirove) zato sto je jos mali. Macke rastu do godine dana, a ako ga kastram zaustavicu mu rast. Posto za macore nikada za to nije kasno resila sam da cekam sve dok ne pocne da arlauce po kuci. Za sada samo po nekad rezi i zaskace moje papuce. Nije strckao po kuci pa se nadam da nece jos koji mesec.Kastracija mu ne gine samo je pitanje dana.

Kako zaustavlja rast? Mi smo imali gosta koji je kastriran sa 6 meseci - ogroman je i lep glavonja. Veci je od mog skoro 12 godina starog Sijamca koji je kastriran sa 10 meseci. Treba da uskoro vodim tinejdzere na sterilizaciju, ali se jedino brinem da li im je formiran mokracni kanal.

Mislim da poznajem glavonju :lol:
@mikole: ne zaustavlja rast, ne utice na psihu, jedino moze malkice da se ugoji posle sterilizacije to je sve...koliko vidim iz postova svako ima neku svoju teoriju (ne mislim na vlasnike, nego na veterinare:confused:). Ja sam macka sterilisala dobrano pre prvog teranja da bih izbegla arlaukanje a narocito zapisavanje, posto smo u stanu i nikako mi ne bi prijalo da mi ceo stan, jel, mirisi :) I nista mu ne fali, super je dobrica, bio se malo ubucio pa sam ga bacila na dijetu i sad je onako jedan bas fit macak. Ama nikakve nus pojave nisam primetila zbog rane sterilizacije.

Ne zaustavlja rast
znam ja par macorcina koje su kastrirane ranije i uopste nisu ostali mali
cak jedan drugar ima macka koga kad sam videla prvi put,nije mi uopste bilo svejedno...ogroman...crno beli.....ogroman(nije debeo nego jako krupan)

i dalje ne mogu da verujem da tolika domaca macka postoji

Da li macka nastavi da glasno mjauce i trlja se o predmete iako je macor zavrsio posao???
Bila nam je zenska maca u gostima, ostala je malo vise od 2 dana. Ne znam jesu li nesto uradili posto su bili zatvoreni u garazi? Znam samo da ona nije prestala da se trlja i umiljava kada su je vlasnici odneli kuci pa ne znam dal se dogodilo "ono" ili nije?

Back