Разлог Mојковачке битке - истине и збалуде

Mislim da k.janković ipak malo pretejeruje.

Tačno je to što navodi, da je interes srpske vlasti i "Sandre=Nosonje" bio da CG nestane i da se utopi u Srbe i Srbiju.
Ali je istina i to, da su najveća zvjerstva pravili uglavnom domaći Crnogorci koji su bili srpski orjentisani i bili slijepi poslušnici nove srpske vlasti.
To su bili ljudi interesdžije i niskog morala koji su za večeru bili spremni da rođenu majku ubiju.
Od takvih "provjerenih i lojalnih" neljudi su pravili žandameriju za operativni rad na terenu.
Kako drugačije nazvati tu stoku koja je naprimer u Nikšiću iskopala 3 groba pa u prvog bacili crnogorsku kapu, u drugoga crnogorsku zastavu a u trećega lutku kralja Nikole i onda na očigled prolaznika javno urinirali po tim crnogorskim svetinjama.
k.janković se ispričao malo drugačije ali ja sam čuo ovako.
Sandra=Nosonja se ponašao neljudski prema svome đedu Nikoli a i prema crnogorskom narodu iz koga je pola njega poniklo i među kojim je odrastao.
Poznato je i to, da je on imao izlive bijesa i da se nije mogao samokontrolisati, što govori o njemu kao psihički poremećenom čovjeku kao i njegovom bratu koji je bio umnoporemećen.

Ta Nosonja, ako je bio komandant vojske i šef države je morao da čuva i brani taj narod kao oči u glavi a ne da prvi pred vojskom i narodom bježi glavom bez obzira, sve bježte noge posra vas ****** ito preko tuđe zemlje u naručje saveznicima a jadni srpski narod ostavio na milost i nemilost Švabama i Bugarima.
To je izdaja najvišeg ranga i zaslužio je da bude javno obješen za jaja na prvoj banderi u Bg.

A znajuće mentalitet Crnogorcima naredio da mu čuvaju odstupnicu do poslednjega što su i napravili a niti jedan jedini crnogorski vojnik ne pobježe sa bojnog polja i ostavi svoj narod i ne priključi se Srbima i odstupanju.
Vojska se rasformirala ali su borci ostali uz svoj narod uz svoje porodice i djecu i u svojoj zemlji da se u tim okolnostima brane kojiko i kako mogu i znaju.

Mislim da k.janković ipak malo pretejeruje.

Tačno je to što navodi, da je interes srpske vlasti i "Sandre=Nosonje" bio da CG nestane i da se utopi u Srbe i Srbiju.
Ali je istina i to, da su najveća zvjerstva pravili uglavnom domaći Crnogorci koji su bili srpski orjentisani i bili slijepi poslušnici nove srpske vlasti.
To su bili ljudi interesdžije i niskog morala koji su za večeru bili spremni da rođenu majku ubiju.
Od takvih "provjerenih i lojalnih" neljudi su pravili žandameriju za operativni rad na terenu.
Kako drugačije nazvati tu stoku koja je naprimer u Nikšiću iskopala 3 groba pa u prvog bacili crnogorsku kapu, u drugoga crnogorsku zastavu a u trećega lutku kralja Nikole i onda na očigled prolaznika javno urinirali po tim crnogorskim svetinjama.
k.janković se ispričao malo drugačije ali ja sam čuo ovako.
Sandra=Nosonja se ponašao neljudski prema svome đedu Nikoli a i prema crnogorskom narodu iz koga je pola njega poniklo i među kojim je odrastao.
Poznato je i to, da je on imao izlive bijesa i da se nije mogao samokontrolisati, što govori o njemu kao psihički poremećenom čovjeku kao i njegovom bratu koji je bio umnoporemećen.

Ta Nosonja, ako je bio komandant vojske i šef države je morao da čuva i brani taj narod kao oči u glavi a ne da prvi pred vojskom i narodom bježi glavom bez obzira, sve bježte noge posra vas ****** ito preko tuđe zemlje u naručje saveznicima a jadni srpski narod ostavio na milost i nemilost Švabama i Bugarima.
To je izdaja najvišeg ranga i zaslužio je da bude javno obješen za jaja na prvoj banderi u Bg.

A znajuće mentalitet Crnogorcima naredio da mu čuvaju odstupnicu do poslednjega što su i napravili a niti jedan jedini crnogorski vojnik ne pobježe sa bojnog polja i ostavi svoj narod i ne priključi se Srbima i odstupanju.
Vojska se rasformirala ali su borci ostali uz svoj narod uz svoje porodice i djecu i u svojoj zemlji da se u tim okolnostima brane kojiko i kako mogu i znaju.

Pronadji negde šta je po Nikšiću radio kapetan Kalabić, otac Nikole Kalabića, koji, ne samo da nije kažnjen za zverska ubistva, nego ga je srpska kruna unapredila.

ps. Ne preterujem!

Ova životinja od generala je bio glavni komandant okupacionih snaga u CG koji su počinjeli neviđena zvjerstva i koji nikad nije kažnjen
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/0/01/Генерал_Драгутин_Милутиновић.jpg

Da ali mu je šef bio Ž. Mišić a glavni gazde Petar I i Aleksandar I. Ne bi ni Kalabić bez naredjenja orgijao po Nikšiću, niti bi živu decu spaljivali a da Mama Pera nije naredio.

NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA

Poslednja izmena:

Не знам какво је "бјежање" у питању... Свак ко је икад био војник и ко је мало проучио војну историју, зна да је ПОВЛАЧЕЊЕ ПОД ПРИТИСКОМ најтежа војна операција. Србијанска војска иако неприпремљена за то, извела ју је онако како се најбоље могуће могло.
Са храном за пет дана, голи и боси...
Алтернатива "бјежању" су били логори из којих се половина оних који су заробљени никад није вратила. Тако да страдања би била иста и овако и онако, само што би останком у земљи то био пораз и испадање из рата три године прије.

Превише се ође пљује и по Црногорској и по Србијанској војсци и са једне и са друге стране. А мало ко разумије "како је било" и износи историјске факте. Обе војске су дале све од себе и бориле се јуначки, десетковане и надјачане на сваком кораку.

Обе војске су дале све од себе и бориле се јуначки, десетковане и надјачане на сваком кораку.

Slažem se, samo treba praviti razliku. Srbija se branila, morala je da ratuje zato što joj je rat objavljen. Crnoj Gori su nudjeni veliki ustupci samo da ostane neutralna, ali ona je, zbog bratskih osnosa sa Srbijom, odmah objavila rat Austriji i podnela ogromne žrtve.

Uzvraćeno joj je likvidacijom države i dinastije, ubistvima, paljevinama i raznim zverstvima, sve negde do 1929. godine.

Tek danas, lagano stvari dolaze na svoje mesto. Srbija je izdala i prevarila Crnu Goru pošto je ruski car prodao Crnu Goru i ostavio je na milost Francuskoj koja je iz svojig, geoplitičkih razloga ostavila na milost i nemilost Crnu Goru Karadjordjevićima. I ne samo Crnu Goru nego i Makedoniju, pa, globalno, može se reći i Jugoslaviju.

Poslednja izmena:
Slažem se, samo treba praviti razliku. Srbija se branila, morala je da ratuje zato što joj je rat objavljen. Crnoj Gori su nudjeni veliki ustupci samo da ostane neutralna, ali ona je, zbog bratskih osnosa sa Srbijom, odmah objavila rat Austriji i podnela ogromne žrtve.

Uzvraćeno joj je likvidacijom države i dinastije, ubistvima, paljevinama i raznim zverstvima, sve negde do 1929. godine.

Tek danas, lagano stvari dolaze na svoje mesto. Srbija je izdala i prevarila Crnu Goru pošto je ruski car prodao Crnu Goru i ostavio je na milost Francuskoj koja je iz svojig, geoplitičkih razloga ostavila na milost i nemilost Crnu Goru Karadjordjevićima. I ne samo Crnu Goru nego i Makedoniju, pa, globalno, može se reći i Jugoslaviju.

У главним цртама тачно.
Но нема то шта "тек сад" излазити на видјело, кад се то све знаде још од тога времена, само треба прочитати и прокопати мало по историји. И скроз је погрешно рећи да је "Србија преварила", кад је Србија исто укинута на сраман начин као и Црна Гора..
Да ли је било гласање да се укине Србија, да ли би народ на то пристао? Да ли би чак и србијанска влада, каква год да је била, на то пристала? Можда и би, а можда и не би. Чињеница је да ту и такву владу РЕГЕНТ није ништа питао о томе.
Задњи сазив србијанске владе је био не да се изјаснио поводом "уједињења" него да то потврди, као формалност... мимо устава и дотадашњи закона те исте Краљевине Србије.

Да ли је обични Србијанац ишта тиме добио и да ли га је ко шта питао, исто ка ни Црногорца?

Имаш исто тако примјер Војводине... Јаша Томић који је водио покрет за присаједињење Војводине К. Србији... након свега што се десило је рекао да је то била његова "највећа грешка".... Нешто у смислу, "Ми смо хтјели Србијанце за браћу а не за господаре".

Poslednja izmena:
Pronadji negde šta je po Nikšiću radio kapetan Kalabić, otac Nikole Kalabića, koji, ne samo da nije kažnjen za zverska ubistva, nego ga je srpska kruna unapredila.

ps. Ne preterujem!

Znam odlično za zločinca iz Dervente Milana Kalebića koji je na nasvirepije naćine ubijao najveće crnogorske junake iz porodice Mijuškovića.
To zna svaki nikšićanin a imaji i pjesme o Mijuškovićima.
Ali ipak pravda na kraju dođe iako je preživio 4 metka u Bg od Sima, iako su ga srpske vlasti oslobađale i čak nagrađivale.

Gestapo, kad je ustanovio da Milan radi za najmanje 2 tajne službe, onda ga je privezanog vukao po cesti da su od njega komadi mesa odpadali i tako je ova životinja umrla.

Злочинац из Дервенте је био Црногорац поријеклом. Калабић Црногорац, Мишић и Бојовић Црногорци, Александар Црногорац итд... убијају и черече Црногорце - а криви зли Срби?:zblesav:
Jedino Kalabić nije porijeklom iz CG.
Poturice gore od turčina, je*ba ih otac očinski što oće da se dodvore gazdama.

ps. Ne preterujem!

Dobro, pretjeruješ po standardima drugih ljudi.

To je terminologija koja nije opšta, već tvoja lična. Budi kulturan i uvažavaj mišljenja drugih, odnosno nemoj nametati svoje izolovano mišljenje drugim ljudima u svijetu.

P. S. Provjere terminološke radi, koliko su genocida počinili Tito i KPJ?

Jedino Kalabić nije porijeklom iz CG.
Poturice gore od turčina, je*ba ih otac očinski što oće da se dodvore gazdama.

Зна се да је породица Калабића живјела у селу Кличеву код Никшића до краја 18. вијека и да се Миро, са сином Вуком, одселио у црногорска брда, гдје се истражио.

Крајем 18. и почетком 19. вијека Калабићи су, с обзиром на то да су се налазили на главној саобраћајници која је пролазила кроз Дробњак, били изложени сталним нападима никшићких Турака, од којих су много страдали, па су се морали исељавати, најчешће у Босну и Србију.

Доста је огранака од овог братства изумрло, а оставили су трага у предањима и топонимима у мјесту гдје су живјели.

Данас се нико у Дробњаку не презива презименом Калабић, већ су се разгранали на Полексиће, Китаљевиће, Радоњиће, Станковиће и Пилетиће.

Пилетићи воде поријекло од Пилете Калабића, а остали огранци од Луке Калабића, који је живио крајем 17. и почетком 18. вијека.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

Зна се да је породица Калабића живјела у селу Кличеву код Никшића до краја 18. вијека и да се Миро, са сином Вуком, одселио у црногорска брда, гдје се истражио.

Крајем 18. и почетком 19. вијека Калабићи су, с обзиром на то да су се налазили на главној саобраћајници која је пролазила кроз Дробњак, били изложени сталним нападима никшићких Турака, од којих су много страдали, па су се морали исељавати, најчешће у Босну и Србију.

Доста је огранака од овог братства изумрло, а оставили су трага у предањима и топонимима у мјесту гдје су живјели.

Данас се нико у Дробњаку не презива презименом Калабић, већ су се разгранали на Полексиће, Китаљевиће, Радоњиће, Станковиће и Пилетиће.

Пилетићи воде поријекло од Пилете Калабића, а остали огранци од Луке Калабића, који је живио крајем 17. и почетком 18. вијека.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

Ovo prvi put čujem a znam da tamo Kalabića nema ni za lijek.

Kličevo je Nikšić, odnosno odma pored Nikšića ispod Trebjese, tamo prema carevom mostu.

Naredba od 19.11.1919. načelnika Srpske komande, vojvode Mišića, upućene komandantu srpskijeh trupa u Crnoj Gori. Ona glasi: "Nastavite najenergičnije i svim sredstvima da se na teritoriji koju je naša vojska okupirala uguši svaka agitacija, pa ma od koga ona dolazila. Za to vam stoje na raspolaganju sva sredstva koja možete raspolagati bez ikakvog prezanja".

I treba da se stidiš onoga što smo uradili u Crnoj Gori 1918. godine, ali ne i da to zataškavaš.

Koji je smisao pokušaja dezavuisanja sopstvenih sagovornika odgovaranjem na pitanje optužbama za nekakve alternativne motive? Trebalo bi da ti je poznato da se alternativni motivi traže tek na kraju, nakon što se pruži odgovor na konkretno pitanje i ono stvori situaciju u kojoj je upitno zašto se takvo pitanje postavlja odnosno šta je njen cilj (bilo jer bi postavljaču pitanja to trebalo da bude vrlo jasno odnosno poznato, zbog toga što se ne ponaša racionalno već pokreće iste stvari iako su prodiskutovane ili tako nečeg sličnog).

Evo ovako ja tebe mogu optužiti sa svoje strane za izbjegavanje pitanja i pokušajem zamjene teze tako što meni prebacuješ da bi ja trebalo to nečega da (?!?) se stidim, mjesto da odgovoriš kulturno kako si bio i upitan (1) koji ti je istorijski izvor za brojku od 10.000 (pro-)zelenaških žrtava, i (2) razjašnjenje upotrebe termina genocid.

Ili ti smatraš da niko nema prava postavljati tebi pitanja? Da li ti sebe možda smatraš neupitnim, nepogrešivim? z:shock:

Poslednja izmena:
Ovo prvi put čujem a znam da tamo Kalabića nema ni za lijek.

Kličevo je Nikšić, odnosno odma pored Nikšića ispod Trebjese, tamo prema carevom mostu.

Многа су презимена нестала, друга се мјењала итд. како су људи одлазили и долазили.

Ја не знам због чега се ико упушта у било какву расправу са ликовима који су на историјске чињенице гледају из свог политичког, идеолошког, острашћеног угла а не објективно.

Само се прича о бјелашким злочинима и неколицину злочина који су погинили официри Краљевине СХС који нијесу са простора Црне Горе. Не би се господа за добробит свог народа мало расписала и о зеленашким злочинима. Ко је убио Крста Радуловића учесника Подгоричке скупштине? Ко је убио страца од 80 година Јагоша Радовића, оца Андрије Радовића и запалио им кућу? Итд...

Само Петар Звицер и Крвави албум Карађорђевића и врти у круг кад год можеш. Која је разлика између Петра Звицера и екипе и Влада Шипчића и екипе? Обојица одметници са дружином, убијали органе реда, пљачкали и задавали народу муке и јаде.

Влада Шипчића и екипе? Обојица одметници са дружином, убијали органе реда, пљачкали и задавали народу муке и јаде.

Ма да, органи реда на нивоу неког турског аге са својијем зулумћарима.

Ја не знам због чега се ико упушта у било какву расправу са ликовима који су на историјске чињенице гледају из свог политичког, идеолошког, острашћеног угла а не објективно.

Само се прича о бјелашким злочинима и неколицину злочина који су погинили официри Краљевине СХС који нијесу са простора Црне Горе. Не би се господа за добробит свог народа мало расписала и о зеленашким злочинима. Ко је убио Крста Радуловића учесника Подгоричке скупштине? Ко је убио страца од 80 година Јагоша Радовића, оца Андрије Радовића и запалио им кућу? Итд...

Само Петар Звицер и Крвави албум Карађорђевића и врти у круг кад год можеш. Која је разлика између Петра Звицера и екипе и Влада Шипчића и екипе? Обојица одметници са дружином, убијали органе реда, пљачкали и задавали народу муке и јаде.

Koliko je meni poznato, nisu ubili samo oca Andrije Radovića, već su mu kidnapovali i majku i sestru, odvukli ih negdje i ko zna šta im radili, a poslije najvjerovatnije i njih pogubili.

Злочинац из Дервенте је био Црногорац поријеклом. Калабић Црногорац, Мишић и Бојовић Црногорци, Александар Црногорац итд... убијају и черече Црногорце - а криви зли Срби?:zblesav:
Ne nije bio Crnogorac, Crnogorci inače ne postoje zar ne, bio je dični prepečeni pravi pravcijati Srbin.

A što su njih pobili?

Ма да, органи реда на нивоу неког турског аге са својијем зулумћарима.

Какви год да су постављени су од суверене и признате државе. И то није оправдање да закољу цијелу породицу Терзић и дијете од три године.

- - - - - - - - - -

A što su njih pobili?

А што су побили породицу Звицер?

- - - - - - - - - -

Koliko je meni poznato, nisu ubili samo oca Andrije Radovića, već su mu kidnapovali i majku i sestru, odvukli ih negdje i ko zna šta im radili, a poslije najvjerovatnije i njih pogubili.

Да, то ми је промакло. У брзини заборавих, хвала на допуни.

Ne nije bio Crnogorac, Crnogorci inače ne postoje zar ne, bio je dični prepečeni pravi pravcijati Srbin.

Србин, Црногорац - за ме је то исто, бар што се историје тиче па како год се то данас називље. Јер онда ни сам, како већ реко, не би зна шта сам а ја своје поријекло јако добро знадем.. Данашња Црна Гора, Херцеговина, данашњи Санђак... Нема Србина који није поријеклом из тијех крајева, овако или онако (ако је етнички Србин).
Нити ће ме ко убиједити у то да је народ од Скадра па до Задра, и горе до Карловца и Беле Крајине, по својему говору, народнијем обичајима, ношњама итд. ишта него један род и народ и род најрођенији.

A što su njih pobili?

Zato što je to bio krvavi građanski sukob koji iz čovjeka izvlači njegove najcrnje osobine i dovlači ih do najvećeg izražaja (i zbog određenih tradicionalnih razloga crnogorskoga društva i mentaliteta [krvna osveta])...a ne velikosrpska zločinačka okupacija u kojoj domaći izdajnici pomažu okupatoru da kolje i na sve načine suzbije otpor, uz zelenaše koji kao blistavi heroji pokušavaju spasiti crnogorstvo uz najveće poštovanje pricnipa čojstva i junaštva i modernih moralnih načela...

Moram priznati taktika vam je odlična, a mene Slaven optužuje da izbegavam odgovore na pitanja. Koje? Možda treba ovde da mi prebrojavate krvna zrnca?

Pa ti si Slavene iskoristio proizvoljnost u mojih par rečenica da je u Crnoj Gori počinjen genocid i nisi odgovorio na pitanje da li je bila okupacija, da li su ljudi ubijani bez suda, da li je Crna Gora likvidirana na sraman način i od saveznika lažima pretvorena u protivnika.

Nije se taj narod sve do 1929. godine tukao protiv srpske okupacije iz zabave. Nije ustaški pokret nastao iz zabave, nije VMRO nastao iz zabave, niti su Karadjordjevića ubili iz zabave. Srbija je okupirala krajeve u kojima su živeli Južni Sloveni. Hrvati i Slovenci su želeli ujedninjenje ali ne unitarno, pod Karadjordjevićima nego federalno i nisu želeli da se dikratura Austrije zameni još crnjom diktatutom srpske krune. Crnogorci su želeli ujedunjenje ali ne tako što će njihova država i njihova dinastija onako mufljuski prvo biti likvidirane. Makedonci su želeli da budu Makedonci a ne južni Srbi.

A ti se uhvatio genocida.

Jeste, verovatno je bio genodid i to što se dogodilo u Crnoj Gori i u Makedoniji i sa Muslimanima. S druge strane nikakav genocid KPJ nije počinila. Da jeste Srbija bi za njega odavno bila optužena. Ti aludiraš na proterivanje Nemaca 1945. Da, da je to uradjeno samo u Jugoslaviji bio bi genocid, ali to je bila politika Saveznika. To su uradili svi, pa na tvoku žalost, ne može da bude genocid, iako mnogi pokušacvaju Srbiju da oblate na čeku sa SPC.

Овај опет по старом, тукао се и Владо против за њега партизанске окупације до 1957. године, али то је небитно.

Него почех данас да читам једну књигу, па има дио о коме се и ође расправља. Пoговор како стоји, у књизи "Племе Шаранци" из 1961. године, написао је Никица Вулов Кнежевић (1889-1973), мајор Југословенске Краљевске Војске потом генерал-мајор Југословенсе Армије. Књигу је написао Вуле Кнежевић (Никицин отац) око 1903. године, који је био Шаранског племенски капетан, и комадант језерско-шараског батаљона.

Никица Вулов Кнежевић:
У то вријеме услиједило је уједињење Црне Горе са Србијом и осталим југословенским покрајинама у прву Југословенску државу названу: „Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца”. По престајању Црне Горе као суверене државе постала је Југославија — односно (држава СХС) као нова заједничка држава на крају 1918 године — монархија са династијом Карађорђевића на челу. Благодарећи подметању и незахвалности од стране ондашње шовинистичко-буржуаске владајуће класе у Београду према Црној Гори и Црногорцима — понижена је и запостављена улога Црне Горе и њеног оружја у ослободилачким ратовима 1912 до 1918 године. — Стављена је Црногорска војска и Њена улога у подређени па чак и у издајнички положај, иако је у ствари било обрнуто, црногорски народ и војска били су преварени на почетку 1916 године, издани и остављени на милост непријатељу на својим одређеним положајима — бранећи земљу, a уједно часно штитећи одступницу и повлачење србијанске војске још од половине новембра 1915 године, која се повлачила кроз Цриу Гору и Албанију према Савезницима, на крају ове и на почетку 1916 године. — Народ и војска идеално и оправдано су мислили, да ће србијанска влада и Врховна команда србијанске војске и Савезници одлучити и благовремено наредити повлачење црногорске за србијанском војском према мору и савезиицима. — До чега нажалост није дошло из непознатих и у ово вријеме необјашњивих разлогa. Из развоја каснијих политичких и осталих догађаја у уједињеној Југославији — може се тумачити, да се обје војске и Врховне команде не би нашле код Савезника на слободи. Овакав поступак према Црној Гори и Црногорцима у тешко створеној ситуацији, може се тумачити политиком ондашње србијанске владе, a уједно и антагонизмом двије краљевске династије у Београду и Цетињу. Није се имало обзира о жртвама, несебичном залагању и улози Црногорског народа који је олакшао судбину и напоре србијанске војскe при одбрани, повлачењу и спасавању према Јадранском мору, код својих савезника (Француза, Енглеза и Италијана). Може се са пуним право рећи, да се намјерно ишло од стране ондашње србијанске владе и Врховне команде, да се умањи и помрачи улога и славна прошлост црногорске војске и њеног оружја, које је блистало кроз вјекове на врхунцу побједа и слободе. Оваквим поступком себичних и незахвалних људи, како писца „Шаранског племена” тако и остале његове другове — официре црногорске војске, заслужне синове и ветеране Црне Горе, вријеме јe вољом пакосних људи — сврстало у потоње редове свих у уједињеној отаџбини послије 1918 године. Ha крају 1920 године, додијељена им јe нека самислена — мизерна пензија, која није била ни no једном закону или уредби ондашње уједињене краљевске Југославије. Сви вапаји и настојања ових увријеђених људи, кроз 20 година даљег њиховог живота и постојања старе Југославије, да се неправда уклони и стање поправи и са тим колико толико да видно признање овим несебичним борцима — остали су без икаквих резултата.

Poslednja izmena:
Peruta,
To što si napisao govore i stariji ljidi iz tih krajeva i ne samo iz plemena Šaranaca (to je teren od Žabljaka prema Mojkovcu).
Bila je zabranjena i stara crnogorska kapa sa ono NI (Nikola I) a da o pjesmama da ne govorimo..
Ako te žandar vidi sa tom kapom odvalio ti je bubrege.
Zato su počeli da vezu nešto drugo, najčešće svoje inicijale imena i prezimena a često i ona 4 C vitamina.

Sprdali su se sa tim kapama pa ih naticali svinjama i slično.

Izgleda da su htjeli na sve moguće načine da u narodu omraze kralja Nikolu i crnogorsku vlast.
Žandari su pjevali i ono:
"kralj Nikola ukro vola
Pa ga ćero do Kotora
Da snjim bježi preko mora"

Back