ancika
Iskusan
- Poruka
- 5.441
Ukratko cu izloziti svoju dilemu. Zavrshila sam istoriju na univerzitetu u Sofiji. U januaru ove godine sam predala dokumenta za nostrifikaciju diplome na Univerzitetu u Beogradu. Pre nekoliko dana mi je stigla odluka univerzitetskog veca o priznavanju strane visokoshkolske isprave, u kojoj pishe da je moje zvanje diplomirani istorichar. Medjutim, zvanje koje sam stekla u republici Bugarskoj nije diplomirani istorichar, vec diplomirani nastavnik istorije. U Bugarskoj postoji razlika izmedju ta dva zvanja- diplomirani nastavnik istorije moze da se bavi radom u shkoli i nauchno- istrazivachkim radom, a diplomirani istorichar nauchno- istrazivachkim radom, a malo teze radom u shkoli. Zvala sam rektorat u Beogradu da se raspitam o tome da li i u Srbiji postoji razlika izmedju ta dva zvanja i tamo su mi rekli da NE POSTOJI i da Univerzitet u Beogradu NE IZDAJE DIPLOME sa zvanjem nastavnik istorije. Takodje, recheno mi je da diplomirani istorichar u srbiji ima apsolutno ista prava kao i nastavnik istorije i da, ukoliko mi neka shkola prilikom konkurisanja za posao bude pravila problem zbog zvanja, treba da se obratim Ministarstvu Prosvete.
Mene zanima da li je neko od posetilaca foruma imao slichna iskustva kao moje. Ochekujem da mi za neki dan stigne i reshenje o priznavanju strane visokoshkolske isprave, pa da krenem sa trazenjem posla u shkolama. Ako uopshte postoji, kakva je procedura sticanja zvanja nastavnika istorije na tertoriji Republike Srbije? Ja sam u Bugarskoj, da bih imala to zvanje, morala da polazem ispite kao shto su psihologija, pedagogija i metodika, kao i drzavni ispit, kojim sam stekla pravo da budem nastavnik. Sve te ocene stoje u mom indexu i u dodatku diplomi. Da li, da bih dobila zvanje nastavnika u Srbiji, moram te ispite da polazem i u Srbiji?
Mene zanima da li je neko od posetilaca foruma imao slichna iskustva kao moje. Ochekujem da mi za neki dan stigne i reshenje o priznavanju strane visokoshkolske isprave, pa da krenem sa trazenjem posla u shkolama. Ako uopshte postoji, kakva je procedura sticanja zvanja nastavnika istorije na tertoriji Republike Srbije? Ja sam u Bugarskoj, da bih imala to zvanje, morala da polazem ispite kao shto su psihologija, pedagogija i metodika, kao i drzavni ispit, kojim sam stekla pravo da budem nastavnik. Sve te ocene stoje u mom indexu i u dodatku diplomi. Da li, da bih dobila zvanje nastavnika u Srbiji, moram te ispite da polazem i u Srbiji?