Urwald
Aktivan član
- Poruka
- 1.931
Kako celo finansiranje fakulteta izgleda u praksi?Fakulteti se isključivo finansiraju po broju prvi put upisanih na neku godnu. Mislim ma budžetske studente. Ne vidiš problem?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako celo finansiranje fakulteta izgleda u praksi?Fakulteti se isključivo finansiraju po broju prvi put upisanih na neku godnu. Mislim ma budžetske studente. Ne vidiš problem?
Pa kažem ti, prema broju upisanih. Detalji su nebitni, postoje norma grupe po godinama.Kako celo finansiranje fakulteta izgleda u praksi?
Npr. sećam se kada sam upisivao mašinac u drugom roku da su kriterijumi sniženi maksimalno da bi se popunila sva mesta na faksu.Pa kažem ti, prema broju upisanih. Detalji su nebitni, postoje norma grupe po godinama.
ne verujem da je to u pitanju, da su ljudi od sramote studirali godinamaZaboravili ste ili nikad niste znali glavni razlog zasto su studenti 'studirali' godinama u SFRJ.
U to neko vreme industrija je bila mala, takoreci nepostojeca. I ona postojeca zasnivala se na stranim konceptima. Licence su bile uobicajena stvar. Posla, a pogotovo posla za visoko obrazovane zbog nedostatka radnih mesta bilo je takodje malo. To je takodje vreme ranih gastarbajtera. Ljudi su odlazili zato sto nije bilo dovoljno posla ili od ponudjenog posla nisu mogli da opstanu. Studenti su 'studirali' dok im nije iskrsla neka sansa za posao. Neki su tad zavrsavali studije, a neki su jednostavno nastavili da rade pa mnogo kasnije zavrsavali studije ili nikad i tih ima mnogo. Kasnije kad je industrija porasla, porasla je i traznja i bilo je vise posla.
Bilo je bolje da nekom kazes da si student nego da si na primer diplomirani inzenjer, a nezaposlen. Ta stigma nezposlenosti je uvek bila najveca.
Socio-ekonomski procesi su u pitanju ne necija lenjost. Tesko je bilo doci do posla. Nekad si morao da cekas da neko ode u penziju ili umre da bi dosao na radno mesto. Drugo, za razliku od danas, kad se kaze - dobio posao - to znacilo najcesce za ceo zivot a ne ovo skakutanje iz firme u firmu. Drugi koncept zivota.
Donekle se slažem, međutim nije ni bilo tako lako kao danas završiti fakseve, pogotovu ne u roku - za tako nešto je stvarno trebao kliker.Razlog je sto je SFRJ pustila da se slobodno i besplatno studira, i tako su nagrnuli i kadri i nekadri u velike gradove na studije. Svi su zeleli da im deca budu inzinjeri, doktori, pravnici... Napunise fakultete seljacima i proleterima.
Taj sistem nije bio optimalan jer se vodila ta neka socijalistička politika, dobar deo te ekipe studenata je eventualno pobegao za EU ili se poženio/poudavao kada studije nisu išle.Taj sistem je izvrnuo naopako sve zakone ekonomije i prirode. Cuvo sa ocem stoku, jedva zavrsio srednju skolu i sad doso u beograd i upiso medicinu (ljubi ga majka bice on meni doktor) . Sa tim jeftinim sistemom studiranja nije bio problem i 15 godina da se studira. Sa sela mu salju kajmak, sir, tursiju, pare za kiriju i cigarete i on "studira" ja znam najmanje 3 takva slucajeva Pravni fakultet - 7 godina medicina - 13 godina, istorija umetnosti i arheologija - 11 godina.
Dodju sa sela, smeste se po 4 u jednu sobu, i dive se lepotama velegrada dok ponavljaju godine i godine i menja fakultete. Slicno je bilo i sa davanjem stanova radnicima, kreditima za namestaje, auta, godisnji odmori... sve je to davano nezasluzeno.
Stavi ti ko u americi 150.000 dolara da zavrsis fakultet pa ces da imas samo elitu koja ce doci tamo da stvarno uci i nauci nesto. Ljudi se do groba zaduzuju da bi dete koje je pametno i ima kapaciteta dobilo diplomu, a ovde uzivotu procito 3 knjige (obavezne lektire u osnovnoj skoli) i sad nece vise da bude ko otac mu obucar ili sofer vec gospodin sa diplomom
Ali je takođe teže doći i do bolje plaćenog posla posle završetka današnjih fakseva.У социјализму, није студирало толико људи као данас.Почетком 90-тих, имали смо само 6 % високобразованих, а данас око 20%.
Данас има више факултета, лакше их је уписати и завршити.
Da, bukv to je decenijama bio hit da se studira
Znam za jednu spremačicu koja je terala ćerku da studira Šumarski, samo je to mogla da upiše na budžet iako veze nema sa tim niti to voli, jedva završila srednju. Ona htela da bude frizerka ali roditelji ne daju samo da završi šumarski da ima diplomu. Godinama su je finansirali, nije mogla ni drugu god da završi jednostavno iq ne dozvoljava. To su sve nonsensi
Kakva je razlika u visokom obrazovanju u poslednjih 20 godina i pre toga?
Kvalitet, kvantitet, koliko je lakše/teže doći do posla?
Koliko danas "vrede" (neke) fakultetske diplome?
Nije loše, naravno.Ne znam, meni Bolonja ne deluje lose.
Da.Fakultete bi trebalo organizovati tako da iste studiraju i zavrsavaju prosecni ucenici.
Nikada mi se nije dopadala ideja ubijanja dece u pojam.
Bojim se da se to ranije lakse radilo jer bilo kakve prituzbe protiv profesora nije bilo moguce pokrenuti bez osvete i posledica.
volela bih da vidim tu knjiguCitam zadatak za drugi razred osnovne skole, redovan zadatak u obicnom udzbeniku, BIGZ-ovo izdanje.
Drugi razred osnovne skole!
Zadatak kaze ovako:
Ako jedan termometar meri 10C, koliko mere tri termometra?
Naravno, resenje je 3 × 10 = 30. Potpisali tako u knjizi!
30...cega? Celzijusa? Da sam imala deset termometara tacno sam na terasi mogla vodu da prokljucam i skuvam kafu!
E, takve zadatke mi velicamo. Aha, dete, ulovio sam te, ne znas, vidis koliko si glup. A da ih neko pita zasto mnoze babe i zabe, eeeeee, zar dovodite profesore u pitanje? Kako se usudjujete?
Valjda je poenta da deca nauce i uvezbaju, a ne da ih zezamo. Da rastu sa uverenjem da ce nauciti, uvezbati, da ce upisati fakultet po zelji, da nema potrebe da se boje...
Šta bi bio "prosečan učenik" u današnje vreme?Fakultete bi trebalo organizovati tako da iste studiraju i zavrsavaju prosecni ucenici.
Iživljavanje na deci/studentima nikada nije bila dobra stvar kontam da je najviše tu zbog ega i sl.Nikada mi se nije dopadala ideja ubijanja dece u pojam.
Bojim se da se to ranije lakse radilo jer bilo kakve prituzbe protiv profesora nije bilo moguce pokrenuti bez osvete i posledica.
Valjda bi rešenje bilo: 3 termometra mere po 10 stepeni ili pak isto ili pak zavisi gde stoje i sl.Citam zadatak za drugi razred osnovne skole, redovan zadatak u obicnom udzbeniku, BIGZ-ovo izdanje.
Drugi razred osnovne skole!
Zadatak kaze ovako:
Ako jedan termometar meri 10C, koliko mere tri termometra?
Naravno, resenje je 3 × 10 = 30. Potpisali tako u knjizi!
30...cega? Celzijusa? Da sam imala deset termometara tacno sam na terasi mogla vodu da prokljucam i skuvam kafu!
Pamtim jednu situaciju na mašinskom, profesor nam predaje i rešava neki zadatak, a jedna moja koleginica diže ruku.E, takve zadatke mi velicamo. Aha, dete, ulovio sam te, ne znas, vidis koliko si glup. A da ih neko pita zasto mnoze babe i zabe, eeeeee, zar dovodite profesore u pitanje? Kako se usudjujete?
Valjda je poenta da deca nauce i uvezbaju, a ne da ih zezamo. Da rastu sa uverenjem da ce nauciti, uvezbati, da ce upisati fakultet po zelji, da nema potrebe da se boje...
Realno i jesu, to su najbolje skole...Što sam imao iskustva sa raznim likovima, najvredniji su oni koji su završi nekadasnje više škole iz domena primenjenih tehničkih nauka