dakica
Ističe se
- Poruka
- 2.605
Хвала на одговору.CTEMA:То нема утицаја на крунисање, тј. Монарх може да буде и нежења...
Нисам нешто био сигуран (срамота), па рекох да питам. Али Ви отклањате сваку сумњу.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Хвала на одговору.CTEMA:То нема утицаја на крунисање, тј. Монарх може да буде и нежења...
Ako prevedemo na teren republike, onda bi nekakav sličan status imalo Kosovo u okviru Srbije, je l tako? Naravno, na osnovu maksimalističkih ciljeva srpske strane, što je, pak u suprotnosti sa maksimalističkim ciljevima kosovskog albanskog rukovodstva...CTEMA:Србија је, наравно, иако је била у вазалноме статусу, и пре 1878 била Монархија.
Вожд Карађорђе, Кнез Милош, Кнез Милан, Кнез Михаило, Кнез Александар и Кнез Милан били су си одреда били миропомазани Монарси (осим трећега), а не председници Републике.
Сви осим првога су и инсталирани у томе смислу одговарајућим Султанском повељом, херванијом и сабљом.
Такође, четворица од шесторице су Султанским Бератима признати за наследне Владаре, за какве су их сматрале и остале онашње велике силе...
Но, чак и када би све то пренебрегли и када би Србију у томе пероду посматрали као само један делић Турске - опет би Србија била делом једне Монархије - Отоманскога Султаната.
Дакле, вазална Монархија у оквиру веће Монархије...
lj_950:Dobro, neka je i tako... hajde navedi mi u svetskoj istoriji još jedan primer za takvu Monarhiju...
I da li mi govorimo o uredjenju države, ili čega već... i nije moja subjektivna percepcija, već je faktičko stanje takvo kada je reč o KiM...
Ali hajde ono prvo...
Mislio sam da si korektniji sagovornik. Nisam imao dobru procenu, priznajem...CTEMA:Навешћу Вам више од једнога и то савремена примера.
У оквиру Уганде (узгред - Републике) налазе се и пет Краљевина, које не располажу суверенитетом - Бунјоро-Китара, Торо, Буганда, Бусога и Анколе.
Сигуран сам да Вам је познато да је Малезија изборна Монархија, али нисам сигуран да Вам је познато да је сачињена од девет Монархија, које сами за себе не располажу суверенитетом: Раџанат Перак, Раџанат Перлис, Султанат Келантан, Султанат Селангор, Султанат Кедах, Раџанат Негери Сембилан, Султанат Џохор, Султанат Паханг и Султанат Теренгану.
А има и примера из европске повести, јер су и нпр. Кнежевина Влашка и Кнежевина Молдавија биле вазалене Монархије под скиптром Отоманскога Султана...
Zaslužuje da se citira u celosti... Ostaviću da prenoći, da te ne bih vredjao... umoran sam, a jutro je pametnije od noći...CTEMA:Господине, на жалост, ни ја немам бољу процену о Вашој коректности и уљудности као саговорника.
Зато је можда и боље да у даљу дискусију не улазимо.
Ипак, опростићете ми ако додам још нешто?
Дао сам Вам конкретне и перфектно ваљане примере, а Ви демонстрирате потпуно непознавање материје.
Молим, обавестите се о Монархијама у саставу Малезије и Уганде и јавите се уколико желите да наставимо озбиљан разговор.
У ери Интернета и претраживача то не би требало да Вам представља нарочито велики проблем...
Ако баш и јесте - дозволите да Вас упутим на званичне интернет странице односних Монархија врло ограниченога суверенитета.
+ + +
Вас, Господине, нисам назвао ''бабом'' - сигуран сам да сте чули за стилске фигуре...
Зар заиста живите у убеђењу да се то односило на Вас лично?
Но, чак и ако то јесте случај (због чега бих јако жалио!), то не значи да ћу са Вама на форуму о историји (и у теми о царевинама и монархијама) дискутовати о Вашем виђењу стања на Косову и Метохији.
То, једноставно, одбијам...
Takodje...CTEMA:Истовремено ми је и драго и жао!
Драго ми је што сте се, ипак, уздржали од даљих увреда, а жао ми је што сте се и сами нашли увређеним.
Ако Вам то звучи као сарказам – нека Вам буде. Ја знам да ми то није намера...(...)
SiIent Bob:Caяevina je teяitoяija kojom diяektno vlada caя uz sva pяava i moći, carstvo je teяitoяija u kojoj caя ima titulu, ali bez neke velike moći, ili bez moći u opšte, ili gde caя ne postoji, ali se na osnovu veličine, snage i sl, nefoяmalno govoяi o caяstvu.
Austяijska caяevina
Яuska caяevina
Nemačka caяevina
Bяitansko caяstvo
Sveto Яimsko caяstvo
Špansko caяstvo...
lj_950:Postojala su:
Rimsko carstvo, Nemačko Rimsko (Sveto Rimsko Carstvo Nemačke Nacije), Austrijsko, Vizantijsko i Rusko cartvo.
– Napoleon se proglasio za cara 1804. godine,
– Nemačka je bila carevina od 1871 do 1918,
– Srpska država pod Dušanom i Urošem od 1346. do 1371. godine,
– kod Bugara je car bio uobičajena titula za vladare do pred kraj II svetskog rata.
(Mala enciklopedija Prosveta)
crni lepotan:prije Hitlera nije postojala prava njemačka država (kopirano od FORMICE)
molim te pogledaj sta si napisala
Bizmark se okrece u grobu

Prema Matičinom Rečniku SHKJ:dakica:(...)
Не знам која је лигвистичка разлика између царства и царевине али би ми итекако требали разликовати Царску Русију и Јапанско Царство (једино преостало царсво).
(...)
FORMICA:Može bizmark da im služi i kao ventilator ama džabe mu. Bizmark je bio stari ćuk koji je pokušavao zadržati raspadajuće Sveto Rimsko Carstvo. Poslije poraza u I SR i nestanka Austrougarske, njemci su bili najprezreniji narod Evrope. Moj drug Hićo stupa na scenu i stvara jaku Njemačku za šest godina koja je i danas jedna od najmoćnijih država svijeta. Do Hitlera Njemci nijesu ni znali da su svi jedan narod. Čak i danas pitaj jednog Njemca iz severnih djelova Njemačke šta misle o Bavarcima pa će ti biti jasno da je Balkan dječija igra. Hitler je Hitler i učinio je čudo. :wink:
E i ja sam on a ne ona Formica je na latinskom jeziku mrav![]()
crni lepotan:izvini ne znam latinski
koji si ti razred, mislim mozda nisi jos ucio u skoli stvaranje Nemacke u XIX veku
ukratko, Pruska je u ratovima sa Danskom, AU i Francuskom ujedinila celu Nemacku, naterala AU da se odrekne pretenzija na Nemacku, 1871 su krunisali nemackog cara ne Svetog Rimskog
od 1871 Nemacka je jedinsvena drzava

Čekaj, gяešiš i to mnogo. Nemačka caяevina je nastala nekih 70ak godina posle яaspada SЯC, takođe, SЯC nikad nije obuhvatala Mađaяsku, te Austяijski caя, po toj logici, nije bio vladaя Mađaяske, i, ako nisi znao, Španski kяalj je, svojevяemeno, nosio titulu caяa SЯC... Bяitansko caяstvo je nastalo, kao pojam, pяe Bяitanskog osvajanja Indije.FORMICA:Nijesam siguran da su postojala austrijsko i njemačko carstvo jer su one bile carevine dok su njihovi vladari bili carevi Svetog Rimskog Carstva koje jeste postojalo. Britanija nije nikad bila carevina i ako je Kraljica UK bila i carica Indije. Španija je bila samo kraljevina.