Razlika izmedju carstva i carevine

• Začetnik teme Začetnik teme Marge
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vizantinac:
... Knezevine,vojvodine,despotovine i sl. su samouprave u okviru jedne drzave i nizega su stupnja "drzavnosti",tj.Postoji drzava koja im dopusta tu vrstu organizovanja.
Kraljevine su drzave u kome kralj vlada celokupnim narodom,iliti narod je objedinjen u jednoj drzavi i na celu je kralj.
Carevine su drzave u kom vladar (car) vlada i drugim narodima i u svom sastavu ima i druge drzave.U okviru carevine,mogu se organizovati nizi oblici "drzavnosti":kraljevine, knezevine, vojvodine i sl...
Врло добро!

Да ли то значи да Британска Краљица Јелисавета иако номинално има титулу краљице у ствари је у правом смислу Царица?

SiIent Bob:

Bяitansko caяstvo više ne postoji.
Nije nikada ni postojalo.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj. (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ujedinjeno_Kraljevstvo

lj_950:
Nije nikada ni postojalo.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj. (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ujedinjeno_Kraljevstvo
Ajd sad lepo ukucaj Bяitansko Caяstvo na toj istoj Wikipediji.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Британска_империја
Британска Империја је била најраспростаније царство у историји света. Настала је у 16-ом веку, и трајала све до друге половине 20-ог века. У 1921. години, између 470 и 570 милиона људи је живело у Имерији, или једна четвртина тадашњег становништва света.

Evo i opšiяnije veяzije, na engleskom, naяavno.

http://en.wikipedia.org/wiki/British_Empire

Vizantinac:
... Knezevine,vojvodine,despotovine i sl. su samouprave u okviru jedne drzave i nizega su stupnja "drzavnosti",tj.Postoji drzava koja im dopusta tu vrstu organizovanja.
Kraljevine su drzave u kome kralj vlada celokupnim narodom,iliti narod je objedinjen u jednoj drzavi i na celu je kralj.
Carevine su drzave u kom vladar (car) vlada i drugim narodima i u svom sastavu ima i druge drzave.U okviru carevine,mogu se organizovati nizi oblici "drzavnosti":kraljevine, knezevine, vojvodine i sl...

dakica:
Врло добро!

Да ли то значи да Британска Краљица Јелисавета, иако номинално има титулу краљице, је у ствари у правом смислу Царица?

SiIent Bob:

Bяitansko caяstvo više ne postoji.

Колико ми је познато, Елизабета има нека овлашћења у Канади, Аустралији и у разноразним острвски земљама.

Влада и другим народима, наравно то је више символично(?).

Тако да се, по овоме што је Византинац написао, Краљица Јелисавета може у овом контексту сматрати за Царицом.

SiIent Bob:
Čekaj, gяešiš i to mnogo. Nemačka caяevina je nastala nekih 70ak godina posle яaspada SЯC, takođe, SЯC nikad nije obuhvatala Mađaяsku, te Austяijski caя, po toj logici, nije bio vladaя Mađaяske, i, ako nisi znao, Španski kяalj je, svojevяemeno, nosio titulu caяa SЯC... Bяitansko caяstvo je nastalo, kao pojam, pяe Bяitanskog osvajanja Indije.

Moguće. Davno sam čitao o istoriji Njemačke. U istoriji Njemačkog naroda su postojala tri carstva. Prvo carstvo je bilo SRC a uloga cara je dodijeljivana vladarskim kućama tako da se na kraju uticaj cara i carstva smanjuje do protokolarne uloge. Nijesam siguran no drugo carstvo je bilo predato Habzburzima koji su bili jedna od najmoćnijih vladarskih kuća Evrope tako da SRC prelazi u Austriju. Pored Austrije (Južni rajh- južno carstvo) oni su bili vladari Španije a bio je i jedan Maksimilijan koji se poslije propasti španske kraljevine seli u Brazil đe se proglašava carem Brazila tako da u krug carevina ulazi i Brazil. On je nosio ime po nekom Maksimilijanu koji je bio ,ako se ne varam prvi car drugog carstva. Treće carstvo (takođe SRC) preuzima pruska vladarska kuće iz koje je i Kajzer (car) Bizmark. Britanija i ako je osvojila Carstvo Indiju nije bila carevina. To je samo stilska figura. U istim engleskim tekstovima se pominje Sovjetsko Carstvo valjda je car bio Staljin. Meni se čini da je tako bilo. pozdrav :)

FORMICA:
Silent Bob meni se čini da je to Britansko Carstvo iste prirode kao i Sovjetsko carstvo samo stilska figura. UK nije nikad bila carevina, a kraljica Britanije je bila Carica Indije ali to ne znači da je Britanija bila carevina.

Да. Баш као што ни Италија никада није била Царевина иако је Краљ Италије својевремено присвајао и титулу Цара Етиопије...

FORMICA:
Moguće. Davno sam čitao o istoriji Njemačke. U istoriji Njemačkog naroda su postojala tri carstva. Prvo carstvo je bilo SRC a uloga cara je dodijeljivana vladarskim kućama tako da se na kraju uticaj cara i carstva smanjuje do protokolarne uloge. Nijesam siguran no drugo carstvo je bilo predato Habzburzima koji su bili jedna od najmoćnijih vladarskih kuća Evrope tako da SRC prelazi u Austriju. Pored Austrije (Južni rajh- južno carstvo) oni su bili vladari Španije a bio je i jedan Maksimilijan koji se poslije propasti španske kraljevine seli u Brazil đe se proglašava carem Brazila tako da u krug carevina ulazi i Brazil. On je nosio ime po nekom Maksimilijanu koji je bio ,ako se ne varam prvi car drugog carstva. Treće carstvo (takođe SRC) preuzima pruska vladarska kuće iz koje je i Kajzer (car) Bizmark. Britanija i ako je osvojila Carstvo Indiju nije bila carevina. To je samo stilska figura. U istim engleskim tekstovima se pominje Sovjetsko Carstvo valjda je car bio Staljin. Meni se čini da je tako bilo. pozdrav :)

Све си побркао, Формице.

Максимилијан од Хабзбурга је био Цар Мексика, а бразилски Цереви су били из португалске Краљевске Куће Браганца...

FORMICA:
Silent Bob meni se čini da je to Britansko Carstvo iste prirode kao i Sovjetsko carstvo samo stilska figura. UK nije nikad bila carevina, a kraljica Britanije je bila Carica Indije ali to ne znači da je Britanija bila carevina.
U pravu si, reč je o naraciji (opisu), kao što je i termin imperija... Ja sam u postu gore Bobu dao za pravo samo u vezi sa onim što piše u W.
Prema tome, vazda je bila kraljevina, ili ujedinjeno kraljevstvo...

CTEMA:
Све си побркао, Формице.

Максимилијан од Хабзбурга је био Цар Мексика, а бразилски Цереви су били из португалске Краљевске Куће Браганца...

Moram priznati u pravu si. Sve sam to davno čitao a sjećanje je nepouzdano. Mrzjelo me da ponovo čitam. Uzgred hvala na opomeni. :D

Sve definicije se mogu podvesti pod "uglavnom"ili "najcesce".Ne postoji neki nadzakon koji to tacno propisuje i tako mora da se desi u smislu sta su carevine,despotije,kraljevine.Cesto dugovecne drzave,menjaju titule i titulare zbog raznoraznih istorijskih okolnosti pa tako cin koji je nizi postane visi i obrnuto.Inace,carevi i ostali mnogo vole da se kite titulama tako da nema nijednoga vladara koji nema titulu visestruko duzu od imena.Hvale se onim sto jeste i sto nije,i onim sto misle da treba da bude,za sta imaju raznorazne pretenzije i sl.
Engleska kraljica stvarno jeste kraljica,jer ona racuna da su Kanada,Australijai ostale drzave Komonveta,ustvari jedna drzava,gde je vecinski ili "bitan" narod englezi i ona prema njima ne moze biti carica,vec samo kraljica.

Back