Razgovor sa ateistima

Pa..preko koga je primila genetiku? Vidiš..naša je odgovrnost veća jer ne brinemo samo za sebe nego i za potomstvo.
Znaci bog meri ko je vise a ko manje kriv pa po tom kriterijumu pomaze :think:
Zašto bi je menjao kada čovek je kvari sam?
Zato sto bog voli coveka kog je stvorio [tako Vi vernici tvrdite], bog je ljubav :neutral:
E sada vidiš zašto se retko dešavaju čuda...jer Bog mora da menja genetiku..naravno da On to može ali kako bi čovek bio upozoren da radi nešto što je loše kada bi Bog odmah promenio anomalije?
Uzmimo u obzir da si u pravu. Bog upozori coveka radi nesto lose time sto novorodjencetu podari neku anomaliju i sta posle ?
Covek shvati gresku, moli se, posti, pricescuje i sl ali sta se desava posle ?
Nestaje li anomalija vremenom da ili ne ?
Ja mislim da ne ali da cujem tebe :)

U PRVOM VEKI tvrdiš ? Hrišćanstvo se pojavilo na Balkanu ?

Pre ovde kod nas nego dole u Judeji, u Grčkoj, u Rimu ?

Verovatno još pre nego je i Isus razapet ?

Jel ti to nama pokušavaš mozgove da ispiraš kolega ?

Pavle iz Tarza, poznat kao apostol Pavao (grčki Παῦλος, hebrejski שָׁאוּל Scha'ul; Tarz, 5. - Rim, 65.) je bio jedan od najvećih hrišćanskih misionara ikad, i teolog koji je napisao većinu knjiga Novoga Zavjeta.[1] Osnivao je crkve počev od okoline Jerusalima pa sve do Ilirika.[2] Eusebije, Istorija crkve (scribd)

Teritorija Ilirika protezala se od rijeke Drim u današnjoj Albaniji do Istre u Hrvatskoj i od obale Jadranskog mora do Panonske nizije.

Znaci bog meri ko je vise a ko manje kriv pa po tom kriterijumu pomaze

Uzmimo u obzir da si u pravu. Bog upozori coveka radi nesto lose time sto novorodjencetu podari neku anomaliju i sta posle ?

Navika je navika...i posle objašnjenja da je genatika ta koja je odgovorna za anomaliju ti ne možeš a da Boga ne okriviš. Dakle nije Bog već genetika....a ona zavisi od načina života pojedinaca-predaka i uslova života u kome se živi(što je opet produkt čoveka). Deca se rađaju sa anomalijama dakle zahvaljujući genetici...

Covek shvati gresku, moli se, posti, pricescuje i sl ali sta se desava posle ?
Nestaje li anomalija vremenom da ili ne ?
Ja mislim da ne ali da cujem tebe

Ovde se radi o genetskoj predispoziciji deteta a ne čoveka u primeru koji si naveo. Dakle, mora doći do pomene stanja u detetovom organizmu. Međutim, stvar vere i pravog odnosa prema Bogu je da čovek prepusti Bogu rešenje...rešenje nije samo da Bog isceli to dete. Bog može podariti snagu roditelju da se lakše suoči sa ovom stvari...može pomoći da dete lakše podnese se to uz naravno learsku pomoć. A može i isceliti. Ali nije naše da određujemo Bogu kako će učiniti.

Veran Hristu nikada neće Boga optužiti za bilo šta jer zna da Bog nije odgovoran. On zna da je odgovoran čovek i unazad preci. On zna da živoimo u nesavršenom svetu. On neće gunđati već će biti osvedočen na 1000 drugih načina kako Bog zaista pomaže. Neće tražiti isceljenje po svaku cenu. Naravno, molitva za takve stvari je uvek dobrodošla ali neće po svaku cenu tražiti da tako mora. Prepustiće Bogu da učini kako On hoće i kada On hoće, To je život vere i vernosti Bogu. Bog ga neće ostativiti neosvedočenog zasigurno.

I da je dakle ovde NE kako si napisao na 1000 drugih mesta će biti DA. Jednostavno, Bog sve što čini čini za naše dobro. Neko se iz iskustva nevolja nauči nečemu što ne bi u dobrome.

Nisi jer sam pitao za konkretne događaje, ustvari jesi nego politički izbegavaš odgovor, ali ok meni jasno. Takvima je šiptar pravoslavac mio koji je oteo srpsku zemlju nego srbin ateista koji je branio srpsku zemlju.
Погрешно си ме разумео, ја се само кажем да не могу да разумем нити знам зашто Срби страдају, нити избегавам одговор, нити је у реду да ме трпаш у непријатеље само ако се не слажем са тобом.

Međutim, stvar vere i pravog odnosa prema Bogu je da čovek prepusti Bogu rešenje...rešenje nije samo da Bog isceli to dete. Bog može podariti snagu roditelju da se lakše suoči sa ovom stvari...može pomoći da dete lakše podnese se to uz naravno learsku pomoć. A može i isceliti. Ali nije naše da određujemo Bogu kako će učiniti.
Resenje je samo ii jedino da bog isceli to dete a to da bog da snagu roditelju da se suoci sa anomalijom deteta je i vise nego smesno.
To mu dodje isto kao kad crkva pomaze poplavljenim podrucjima tako sto im cita molitve :(. Ma nek im da neke pare iz svog skromnog budzeta [:lol:] da poprave kuce jer od molitvi nema vajde.
To mu dodje isto kao npr da sam ja sad gladan, sednem za trepezarijski sto i molim boga da mi baci pljeskavicu u tanjir :think:
A može i isceliti.
Jel to ona fora > ako umre ti si kriv [doktort] a ako prezivi ja sam zasluzan [bog] :)

Погрешно си ме разумео, ја се само кажем да не могу да разумем нити знам зашто Срби страдају, нити избегавам одговор, нити је у реду да ме трпаш у непријатеље само ако се не слажем са тобом.
Ko ti je pretežniji od ove dvojice?

Resenje je samo ii jedino da bog isceli to dete a to da bog da snagu roditelju da se suoci sa anomalijom deteta je i vise nego smesno.

Nije smešno. Jednostavno ljudi dobijaju snagu da se suoče sa nevoljama kad prođu kroz njih. Kada ti sve ide glatko nećeš mnogo razumeti i shvatiti..naravno za svakog čoveka Bog ima svoj plan. Nismo svi isti...

Ali opet te vraćam na početak..nije Bog već genetika odgovorna a na genetiku utiče čovek..

To mu dodje isto kao kad crkva pomaze poplavljenim podrucjima tako sto im cita molitve :(. Ma nek im da neke pare iz svog skromnog budzeta [:lol:] da poprave kuce jer od molitvi nema vajde.
To mu dodje isto kao npr da sam ja sad gladan, sednem za trepezarijski sto i molim boga da mi baci pljeskavicu u tanjir

Dobro si rekao..to je kao kada ti zamišljaš pljeskavice itd..ali Bog ima mnogo dalekosežnije planove. Jednostavno mi gledamo iz pespektive naše..šta je nama najvažnije..ali Bog vodi računa o milijardama ljudi i u borbi između dobra i zla On zna šta je najbolje za svakoga u svakom ternutku. Sada čineći čudo Bog mora remetiti te planove što zahteva da se u nekom drugom smislu dođe do prilagođavanja situacija...i sve to mora da bude u savršenom skladu.

Zato najpre učini ono što je do tebe a Bog može učiniti još više. Ali ako ti nećeš da učiniš ništa sa svoje strane kako onda očekuješ da Bog ti pomogne?

Nije smešno. Jednostavno ljudi dobijaju snagu da se suoče sa nevoljama kad prođu kroz njih. Kada ti sve ide glatko nećeš mnogo razumeti i shvatiti..naravno za svakog čoveka Bog ima svoj plan. Nismo svi isti...

Ali opet te vraćam na početak..nije Bog već genetika odgovorna a na genetiku utiče čovek..

Dobro si rekao..to je kao kada ti zamišljaš pljeskavice itd..ali Bog ima mnogo dalekosežnije planove. Jednostavno mi gledamo iz pespektive naše..šta je nama najvažnije..ali Bog vodi računa o milijardama ljudi i u borbi između dobra i zla On zna šta je najbolje za svakoga u svakom ternutku. Sada čineći čudo Bog mora remetiti te planove što zahteva da se u nekom drugom smislu dođe do prilagođavanja situacija...i sve to mora da bude u savršenom skladu.

Zato najpre učini ono što je do tebe a Bog može učiniti još više. Ali ako ti nećeš da učiniš ništa sa svoje strane kako onda očekuješ da Bog ti pomogne?

Znači bog samo popravlja ono što genetika pokvari ?

Znači bog samo popravlja ono što genetika pokvari ?

Bog može da popravi i da je promeni. Ako želi. Da je vrati u prvobitno stanje. To su zapravo "čuda izlečenja".

Ali pre toga Bog želi da i sami pomognemo sebi i živimo zdravo..jer tako doprinosimo regeneraciji našeg genetskog materijala....ponavljam..mnoge bolesti ne bi postojale da su ljudi vodili računa o svom zdravlju i načinu života.

Nije smešno. Jednostavno ljudi dobijaju snagu da se suoče sa nevoljama kad prođu kroz njih.
Ne treba coveku snaga, treba mu konkretno pomoc da do nevolje ne dodje a snagu.....ma nek ne brine za snagu, izborice se covek.....
Covek je skroman i zeli samo pljeskavicu ali ni od nje izgleda nema leba.... :(
I kakvi su to dalekosezniji bozji planovi kad nije sprecio poplave ciji uzrocnik nije covek :think:
Zanimljivo je to sto kad se pomenu poplave, zemljotresi i vulkani Vi vernici obicno pisete o necem drugom :neutral:
Zato najpre učini ono što je do tebe a Bog može učiniti još više.
Covek cini sve sto je u njegovoj moci [logicno] jer i zeli sebi sve najbolje a bog ne cini apsolutno nista.
To sto ti pricas da moze uciniti jos vise je samo rec, samo fraza i bez osnova :)

Ne treba coveku snaga, treba mu konkretno pomoc da do nevolje ne dodje

To bi bilo super ali rekoh, nevolje sa zdravljem pre svega proizilaze iz čovekovih izbora..izbora pojedinačnog ali i izbora čitave loze predaka. Zato Bog gleda kolektivno na čoveka. Generacije i generacije utiču na genetske predispozicije čoveka pa kada nevolje dođu na žalost onda šta ljudi rade i kažu? O Bože pa što si dao nevolju...? Vidimo to nije prava adresa.

I kakvi su to dalekosezniji bozji planovi kad nije sprecio poplave ciji uzrocnik nije covek

Na žalost i tu je čovek uzročnik. Učestale poplave jesu proizvod globalnog zagrevanja kada dolazi do otopljavanja glečera na Polovima plus vlažnosti vazduha koja je time povećana i time klimu učinila nestabilnojom i ekstremnijom. Tako čovek svojim izborima utiče i na ekosistem a onda šta radi? Koga optuži? Opet pogrešna adresa. Da čovek nije zagadio životnu sredinu ne bi bilo toliko polava, vremenskih nepogoda, toliko novih bolesti i virusa...kao što vidiš pitajmo se prvo šta čovek mora da uradi da do nevolja ne dođe kao što si sam rekao.

Zanimljivo je to sto kad se pomenu poplave, zemljotresi i vulkani Vi vernici obicno pisete o necem drugom

One jesu prorečene kao znak da se zna da je dolazak Hristov blizu..ali Bog kaže da će čovek biti odgvooran za ove stvari..jer kaže "ide da da platu onima koji zemlju pogubiše". Zemlja se "buni" i pokušava da upozori čoveka...

Covek cini sve sto je u njegovoj moci [logicno] jer i zeli sebi sve najbolje a bog ne cini apsolutno nista.
To sto ti pricas da moze uciniti jos vise je samo rec, samo fraza i bez osnova

Vidiš da čovek je više učinio da dođe do ovakve situacije nego što je učinio da spreči i predupredi. Ne da može više, može i mora mnogo više. Ali to može da učini jedino kada pobedi sebe i svoje sebične prohteve..za to mu je potrebna promena srca. Čovek će pre sebe uništiti nego sebi da uskrati zadovoljstvo. Pitaj pušača je li mu stalo da bude zdrav ili da uživa u duvanu..šta će ti reći?

Zanimljivo je to sto kad se pomenu poplave, zemljotresi i vulkani Vi vernici obicno pisete o necem drugom
Priroda radi svoje. Nije bog stvorio svet da bi ga posle ispravljao. Ako bi ga ispravljao onda se u startu zaebo, ko recimo što u Bibliji bog kaže: pokajah se što stvori ljude, pa ću da ih udavim.
I kakav je to onda bog, očito da nije znao šta radi.
Što se tiče samog čoveka, to opet zavisi od genetike, spoljašnih uslova, načina života i ostalih slučajeva što utiču na čoveka.
To si mogao da vidiš dete na selu rumeno a u gradu bledunjavo

Po ovom tvom dosadasnjem pisanju bog sedi skrstenih ruku i samo posmatra i nista ne preduzima ?
Humano, nema sta.....

Samo sam te podsetio na ono što smo mi uradili...na greške koje smo napravili. Jako je važno da se to prvo vidi. Jer put do istine i izlečenja jeste suočavanje sasopstvenom odgovornošću. Uprvo to "skršanje ruku" se može pripisati nama u globalu jer samo "sedimo" i ništa ne činimo da poprvaimo stanje. Radimo ono što ne treba iako znamo da to ne treba a ond kažemo jeli Bože pa što nas kažnjavaš?

Vidiš kako funkcioniše sistem zamena teza.

Bog nam je dovoljno dao razum što imamo i što ga možemo upotrebiti da učinimo ono što valja a odbacimo ono što ne valja.

Da li si spreman da se suočiš sa našom odgovornošću najpre?

Poslednja izmena:
Po ovom tvom dosadasnjem pisanju bog sedi skrstenih ruku i samo posmatra i nista ne preduzima ?
Humano, nema sta.....
Ima i takvo religijsko stanovište "deizam"

Бог је, као „Творац“ свега постојећег, установио законе природе на којима почивају универзум и све појаве у њему, пустио у погон“ универзум и на даље се није мешао у ток догађаја у њему

Inače iza stava da bi Bog trebalo da sve da uradi ili da ništa ne čini zapravo potkrada se negiranje lične odgovornosti. Naravno, da ima i onih koji iz prostog srca se pitaju zašto..no većina koja to radi zapravo pokušava da zatvori oči pred činjenicom lične odgovornosti.

Takođe jasno je i zašto ljudi vole priče o teorijama zavere. Jer onda takođe nema lične odgovornosti..sve je već isplanirano. Um koji tako razmišlja uvek je nezadovoljan i počinje da uviđa kako svi oko njega zapravo rade nešto pogrešno ali samo on nije ni za šta odovoran.

Bog želi da nas pozove na odgvornost i želi da se suočimo sa našom stvarnom prirodom i stanjem da bi mogao proces isceljenja.

Ima i takvo religijsko stanovište "deizam"

Бог је, као „Творац“ свега постојећег, установио законе природе на којима почивају универзум и све појаве у њему, пустио у погон“ универзум и на даље се није мешао у ток догађаја у њему
Rekao je "Stvorio sam Vam sve a sad se yebite kako znate i umete, ne zanimate me" :lol:

U par navrata po nekim temama postavih pitanje nasim dragim ateistima o tome sta je to sto ih nagoni na neprestano pljuvanje po Crkvi, i nikako da se javi neko da mi objasni.

Rekoh negde da poznajem vise ljudi koji se tako izjasnjavaju, i imam veoma dobre odnose sa njima. Nikakvih problema. Ljudi puni razumevanja, dobri, spremni da pomognu, zabavni...Sa jednim idem i u ribolov. Najverovatnije i danas idemo.

U ovoj temi, ako je moguce, ne zelim da razgovaramo o Bogu ili Crkvi, vec o vama koji imate taj poriv da vredjate ono u sta ne verujete, da namerno izvrcete istinu, da trolujete ponizavajuci sve ono sto je nama Hriscanima Sveto.

Zasto? Sta je to sto ce te sad nagoniti da mi odgovoris ostro opet pljujuci po Crkvi? Da li uopste ima nekog od vas koji se usudjuje da malo kriticki analizira svoje ponasanje?

Poslednja izmena:
Kako sam ti ja rekao da ce bit :D
Evo jutros odem do prodavnice, uđem, kad pet maskiranih sa krvoločnim pogledima upućenim prema meni. Malo sam se uplašio, prodavačica viknu na mene : gospodine, ne možete ulaziti bez maske. Ok shvatio, nemam masku, svratim u drugu prodavnicu (znam prodavačicu) provirim, nema nikog reko super, uđem, kad iza neke gondole izlete maskirana starija žena i vide me, viknu: zašto ne nosiš masku, jel ti gledaš tv, kakav je to način, oćeš SVE da nas zaraziš.
Zamolim prodavačicu onako sa vrata da mi da jedan hleb i da bežim dok me neko ne ubije zbog 40 din i što se nisam setio da ponesem masku.
Eto šta ti je život, danas jesi sutra nisi. Zakon verovatnoće :D

Back