Nerealne su tvoje želje.
Entuzijazam im pada, šapnuli ti Rusi? Imaš istraživanje od prije 10 dana: 85% ukrajinaca ne želi teritorijem platiti mir. Zvuči kao nedostatak entuzijazma? Nemam baš dojam da im šalju škart, M777 sigurno nije škart, Harpooni također, a tek trebaju stići višecijevni dometa najmanje 100 km, zbog čega se Lažrov i digao na zadnje noge. Da, Rusija osvaja teritorij, ali jedno je osvojiti, a drugo zadržati. Misliš da je dovoljno puštati ruski TV program? Nije.
Da skratim: Ukrajinci ne neće nikada predati. Sigurno ih ne možeš kupiti kao raspale Čečene s jednom džamijom. Porošenka si možda i mogao, ali Zelenskog - nema šanse.
Nisu moje želje, ako si zaboravio ja ne podržavam rusku agresiju, ja samo želim da rat što pre stane je svaki dodatni dan rata kanali sve dublje, ne samo Ukrajince i Ruse nego i sve nas a to me, sasvim sebično, priznajem, prilično pogađa
1) Da entuzijazam za borbu im pada i to nema veze sa istraživanjima jer niko neće postaviti ključno pitanje - Koliko vas je spremno da pogine u odbrani zemlje.
Evo da ti pomognem da ne misliš da nešto zameram Ukrajincima. I mi deklarativno ne damo Kosovo, šta god to značilo, i na svakom istraživanju bi bilo 90% nas koji "ne da" Kosovo. Međutim sasvim je drugo pitanje koliko nas bi bilo spremno da ide da se bije za Kosovo a dodatno je pitanje s kim da se bije:
- samo Albanci
- ponovo NATO
Nešto mi se čini da bi broj onih koji su spremni da ponovo ratuju za Kosovo bio drastično manji od onih koji ga "ne daju"
2) Ne kažem da je sve što se šalje od oružja škart ali nije to baš tako jednostavno, evo ti oružje, ubrzana obuka od par dana i udri. S druge strane Evropa je poslala šta je mogla i GOTOVO, nema više šta posebno da pošalje jer i za sebe nema dovoljno. Količina naoružanja koja je uništena u samo tri meseca rata je ZAPANJUJUĆA i to se ne može tek tako nadoknaditi i poslati. Ukrajina će uskoro ući u ozbiljan problem sa nedostatkom naoružanja
3) Što se zadržavanje teritorije tiče ovo što su osvojili zadržaće bez bilo kakvog problema i bilo kakvih unutrašnjih otpora. S druge strane Ukrajina najmanje pet godina (da sutra sve stane) neće imati dovoljno snage za neku ofanzivu i pokušaj da vojno povrati izgubljene teritorije.
4) Ne kažem ja da će se Ukrajinci predati, eto ni mi se nismo predali po pitanju Kosova pa neće ni oni po pitanju Donbasa i Krima (i Hersona i Zaporožja i daj bože da ne bude i Odese) i u tom smislu imaju moju podršku, ako im nešto znači mada sumnjam da će im pomoći