Zaista nevjerojatan odgovor bivšeg francuskog premijera Dominiquea de Villepina studentu koji ga je pitao hoće li EU ikada biti neovisna o SAD-u.
U svom odgovoru trenutnu situaciju naziva "tutorstvom SAD-a nad Europom", ponajviše preko NATO-a čiji "europski stup" naziva "nevjerojatno slabim".
Kaže da je to "gigantski problem" jer se Europa ne može "nadati da će živjeti između SAD-a i Kine" ako ne stekne svoju neovisnost i svoj "politički suverenitet". Posebno kaže da u trenutnoj situaciji nema smisla da zemlje globalnog juga razgovaraju s Europom "ako se odluke donose u Washingtonu".
Također smatra da će sadašnji planovi za proširenje EU-a "samo pogoršati situaciju i još više ojačati ovu vezu ovisnosti". Rekao je da je bio "jako zapanjen" dok je bio francuski ministar vanjskih poslova u prethodnom krugu proširenja EU kada je vidio da je "većina država pristupila EU zapravo u svrhu jačanja svojih veza s NATO-om i da je njihov primarni cilj NATO. .. U njihovom umu to je bila zaštita, kišobran koji su dale Sjedinjene Države."
Mislim da je ovo prvi put - koliko ja znam - da bivši francuski premijer tako izravno priznaje da EU nije neovisan entitet, već pod tutorstvom SAD-a.