Izvinjavam se na mojoj greski koju sam napravio, nekada sam isao u skolu , jako davno i ucio sam dobro, ali godine su to i zaboravio sam. Ne koristim internet za izvor informacija osim kada je to nizno i ne mogu da se setim u kojij knjizi su koji podaci.
Znaci moja ispravka na predhodnu tvrdnju
Je : 4%.
LEND LEASE TO THE SOVIET UNION
Assisting the Soviet war effort American Lend-Lease eventually transferred over $11 billion dollars of goods to Soviet Russia—roughly the equivalent of $250 billion today. Those shipments included 400,000 vehicles, 14,000 aircraft, 13,000 tanks, 8,000 tractors, 4.5 million tons of food, and 2.7 million tons of petroleum products, as well as millions of blankets, uniforms, and boots, and 107,000 tons of cotton. While a significant effort on the part of the United States, official Soviet history claims that only 12 percent of airplanes, 10 percent of tanks, and 2 percent of artillery pieces from Lend-Lease were used in the fight. Downplaying the American contributions, Nikolai Voznesky, chairman of Soviet State Planning Committee (Gosplan), reported that Lend-Lease amounted to only 4 percent of Red Army material production.
Izvor ove informacije je zvanican stav The National WW2 Museum , New Orleans , US.
Informacije na Dick i pediji me apsolutno ne zanimaju. Znaci , drzacu se 4 %.
Medjutim, priznajem jednu stvar, da je ta pomoc isporucena, najveci deo u trenutku kada je najvise trebalo i bila je prevaga da se istocni front odrzi nekoliko meseci dok Sovjeti nisu skupili snagu da potisnu naciste nazad na zapad.
Takodje cu da naglasim da od 25 miliona poginulih ljudi, USA nije dala nijednog coveka za istocni front. Tako da je njihova uloga tu 0% , a svi znamo da zivot coveka nema cenu , pa bi bilo posteno da spustimo tu pomoc na manje od 1% , ali necemo da ne bi potomci nacista kmecali ...