Rat u Ukrajini (35)

Da li će Rusi izbaciti Ukrajince iz Kurske oblasti do kraja ovog dela teme?

• Ukupno glasova
    92
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve će ih Rusi pobiti, ne bez vize na Rusko tlo. Svi će biti vraćeni u crnim vrećama

photo_2024-08-16_18-10-54.jpg

photo_2024-08-16_17-25-48.jpg
photo_2024-08-16_17-25-49.jpg
photo_2024-08-16_17-25-49 (2).jpg
photo_2024-08-16_17-25-49 (3).jpg
photo_2024-08-16_17-25-49 (4).jpg

Јасно да је курска област била небрањена, зато су Украјинци ту и напали. Јер су знали да је небрањена. Питање које постављам је како Руси нису приметили да се ови спремају за то? Или, ако су приметили, како су тако подценили украјинску намеру? Трећа година је рата, одавно је прошло време зајебанције. И још једно питање које се надовезује на прво: како Руси не успевају већ две године да нађу такву рупу у украјинској одбрани, и да то искористе, већ се туку за сваки метар заузете територије?

Па не могу да је нађу јер су исти утврђивали линију одбране 10 година а и руси су јавно прокламовали које их територије занимају.

Па видиш, да су успели да их примете, чини ми се да би управо би то урадили. Ако су имали те 4 бригаде на располагању.

Па се онда не би десило да им Украјинци пробију граничну линију са три батаљона (ако је веровати овим школованим официрима из Актуелности), што би, реално, могло да се разуме, ту је била гранична одбрана, не оперативна војска, а онда им после пробоја, убаце још 7 бригада (ако је веровати истим тим школованим официрима) што је, ипак, мало теже разумети.

Оно, сакријеш бригаду, у реду...на толикој граници. Али сакријеш још 7, и још их убациш кад је почетно изненађење већ прошло, то је стварно добро сакривање.

Овако, сад Руси раде управо то што си написао, довлаче трупе из Украјине, из Калињинграда и из ко зна одакле, копају траншеје и ровове испред курске нуклеарне електране и насељених места, евакуишу 115.000 становника из две области...а и даље нису прогласили ратно стање у држави.

Па онако са стручне стране, не сумњам да постоји логичан одговор како је то руским сателитима, системима осматрања, авијацији (ако лети тамо), радиотехничкој војсци промакло 8 бригада које се врте тако близу слабо брањене границе.

Само, нисам сигуран да је тај одговор по Русе повољан.
Grad Šumi je 35km od granice i u njemu možeš da koncentrišeš trupe bez privlačenja pažnje. Oblast do granice je pretežno šumovita, šta predstavlja još jednu pogodnost.
Ne menja puno na propustu da nisu imali jednu ili dve brigade u rezervi za oblast Kursk i Belgorod u dubini 50-100km od granice.

slicno su uradili ukrajinci 2022ge, ceo svet je znao da rusi planiraju napad na ukrajinu, dovukli su preko 500.000 vojnika na granice od kojih u belorusiji vise od 200.000, nagomilali divizije tenkova, artiljeriju... i kad su krenuli u juris, ukrajinci su ih pustili sve do predgradja kijeva i kad je ne samo rusija vec i ceo svet mislio da je rat gotov, da kijev pada... tu su ih udarili svom snagom i porazili. Od tada rusija vise nije sposobna za bilo kakvu ozbiljniju vojnu akciju, cak ni svoju teritoriju ne moze obraniti
Utehu ste diigli na level pro

:hahaha: :hahaha:

Grad Šumi je 35km od granice i u njemu možeš da koncentrišeš trupe bez privlačenja pažnje. Oblast do granice je pretežno šumovita, šta predstavlja još jednu pogodnost.
Ne menja puno na propustu da nisu imali jednu ili dve brigade u rezervi za oblast Kursk i Belgorod u dubini 50-100km od granice.
zašto grad Sumi nije razvaljen kao raqa u siriji

Najbitnije u ovoj ukrajinskoj ofanzivi je još jedan prelazak preko ruskih crvenih linija a bez adekvatnog ruskog odgovora. Ukrajincima se dugo dugo nije dozvoljavalo da zapadnim oružjem napadaju samu Rusiju jer su kakti Rusi povukli crvene linije prelazak kojih bi vodio u sveopći nuklearni rat. Malo po malo pa se krenulo HIMARSati i ATACMSati ciljeve u Rusiji, sad već imamo i okupaciju ruske teritorije, a ruski odgovor izostaje. Sve više ukrajinskih saveznika skida sva ograničenja na upotrebu dostavljenog oružja. I to je najveći dobitak Ukrajine u ovoj ofanzivi.

divan dan danas, kina prekinula ekomomske veze sa rusijom, ukrajinska armija radi danomoćno na 3 pravca, kursk, belogord i krim, rusi naredili opštu evakuaciju stanovništva, počelo uspostavljanje ukrajinske uprave u kurskom regiomu, uskoro će se sprovesti popis i referendum za otcepljenje, amerika šalje nove pošiljke pomoći ukrajini... sve je relax sa ove strane :D
:vatromet:.... drago mi je zbog tebe.... :mrgreen:

Јасно да је курска област била небрањена, зато су Украјинци ту и напали. Јер су знали да је небрањена. Питање које постављам је како Руси нису приметили да се ови спремају за то? Или, ако су приметили, како су тако подценили украјинску намеру? Трећа година је рата, одавно је прошло време зајебанције. И још једно питање које се надовезује на прво: како Руси не успевају већ две године да нађу такву рупу у украјинској одбрани, и да то искористе, већ се туку за сваки метар заузете територије?
Svejedno, ako su Ukrajinci imali bar jedan od tri cilja koje New York Times spekuliše
1) pomeranje trupa iz Donbasa
2) zauzimanje elektrane
3) stupanje u pregovore
onda ni jedan nisu ispunili.

Па ко ти каже да им је примакло?
Ја сам те питао постоји ли могућност да су их свесно пустили да уђу?Постоји ти та тактичка радња у сваком приручнику оружане борбе можеш прочитати. Оно простим језиком увлачиш непријатеља у дубину територије да би му везивао што више снага и логистике за одржавање истих.

Или је то или су потпуни издајници и незналице и неспособњаковићи.
Ти си видим одабао ову другу опцију јер заговараш трошење људских и материјалних ресурса за одбрану граничног камења и којекаквих ливада и зграда које немају никакву тактичку вредност у рату.

А те стручњаке ба које се позиваш зо су ти офцири оперативног бибоа командовања, гузицом се нису очешали о неку оперативну команду а камо ли стратешки ниво комадивања.

Када буду кењали о доктрини и тактици употребе јединица нивоа батаљона и бригаде онда их слушај то знају и до тог нивоа су добацили у војној линији командовања и контроле(без намере да ниподаштавам горе поменуте)

Добро, што си љут? Оно, дотични ликови из Актуелности имају нека имена и презимена, и имају неке чинове, и углавном су, слажем се, лелемуди, сем њих неколико који имају и чинове, и ратно искуство, и очешали су се о нивое командовања. И дотични ни приближно нису такви оптимисти као ти, пошто изгледа више верују својим очима, него Герасимову.

Са друге стране, ти си неки рандом лик на форуму који за себе тврди да је Мојсиловић, или Симовић, јел тако?

Него, ниси ти мени интересантан, јер се овде не ради о теби, или о мени. И није битно шта је мени ко рекао, него каква је тренутно ситуација.

Дакле, што рече неки од ликова из Актуелности, замисли зашто ми 99-те нисмо пустили Шиптаре да нам прођу на Кошарама и на Паштрику, па их тако мудро навукли и везали према приручнику? Да нам се троше и логистички исцрпљују јер морају преко Проклетија?

Углавном свако чудо за три дана, а овде је три дана прошло, а чудо се наставља. Ово је друго украјинско чудо истог типа, само је оно било на територији Украјине (оно кад су пре 2 године отерали Русе из зоне Харкова).

Шта мислиш, да ли је боље везати непријатеља на његовој територији, рушити његова насеља, терати га да евакуише своје становништо, него то радити на својој територији, за то очигледно неприпремљеној?

Сад, имамо сукоб вере, и чињеница. Са верницима се у принципу не расправљам, беспредметно је. Ти верујеш да они који командују руском војском нису идиоти и незналице. А мени чињенице говоре да дотични не раде свој посао како треба. Да ли су идиоти, незналице или издајници не знам, не познајем их, али посао очигледно не раде како треба.

Па видиш, да су успели да их примете, чини ми се да би управо би то урадили. Ако су имали те 4 бригаде на располагању.

Па се онда не би десило да им Украјинци пробију граничну линију са три батаљона (ако је веровати овим школованим официрима из Актуелности), што би, реално, могло да се разуме, ту је била гранична одбрана, не оперативна војска, а онда им после пробоја, убаце још 7 бригада (ако је веровати истим тим школованим официрима) што је, ипак, мало теже разумети.

Оно, сакријеш бригаду, у реду...на толикој граници. Али сакријеш још 7, и још их убациш кад је почетно изненађење већ прошло, то је стварно добро сакривање.

Овако, сад Руси раде управо то што си написао, довлаче трупе из Украјине, из Калињинграда и из ко зна одакле, копају траншеје и ровове испред курске нуклеарне електране и насељених места, евакуишу 115.000 становника из две области...а и даље нису прогласили ратно стање у држави.

Па онако са стручне стране, не сумњам да постоји логичан одговор како је то руским сателитима, системима осматрања, авијацији (ако лети тамо), радиотехничкој војсци промакло 8 бригада које се врте тако близу слабо брањене границе.

Само, нисам сигуран да је тај одговор по Русе повољан.
Nije problem sakriti tu vojsku u gradu veličine Sumija.

Добро, што си љут? Оно, дотични ликови из Актуелности имају нека имена и презимена, и имају неке чинове, и углавном су, слажем се, лелемуди, сем њих неколико који имају и чинове, и ратно искуство, и очешали су се о нивое командовања. И дотични ни приближно нису такви оптимисти као ти, пошто изгледа више верују својим очима, него Герасимову.

Са друге стране, ти си неки рандом лик на форуму који за себе тврди да је Мојсиловић, или Симовић, јел тако?

Него, ниси ти мени интересантан, јер се овде не ради о теби, или о мени. И није битно шта је мени ко рекао, него каква је тренутно ситуација.

Дакле, што рече неки од ликова из Актуелности, замисли зашто ми 99-те нисмо пустили Шиптаре да нам прођу на Кошарама и на Паштрику, па их тако мудро навукли и везали према приручнику? Да нам се троше и логистички исцрпљују јер морају преко Проклетија?

Углавном свако чудо за три дана, а овде је три дана прошло, а чудо се наставља. Ово је друго украјинско чудо истог типа, само је оно било на територији Украјине (оно кад су пре 2 године отерали Русе из зоне Харкова).

Шта мислиш, да ли је боље везати непријатеља на његовој територији, рушити његова насеља, терати га да евакуише своје становништо, него то радити на својој територији, за то очигледно неприпремљеној?

Сад, имамо сукоб вере, и чињеница. Са верницима се у принципу не расправљам, беспредметно је. Ти верујеш да они који командују руском војском нису идиоти и незналице. А мени чињенице говоре да дотични не раде свој посао како треба. Да ли су идиоти, незналице или издајници не знам, не познајем их, али посао очигледно не раде како треба.

Ne ide to tako

Na svojoj teritoriji neprijatelj je maskiran i ukopan

Ovako je u pokretu izložen i lako ranjiv

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back