VLADIMIR PUTIN:
“Što se tiče napada, iskreno, nisam siguran o čemu govori glavni tajnik NATO-a.
Kad je on bio premijer Norveške, komunicirali smo i rješavali izazovna pitanja koja se tiču Barentsovog mora i drugih pitanja i općenito smo se uspjeli dogovoriti i siguran sam da tada nije bolovao od demencije.
Ako govori o potencijalnom napadu na teritorij Rusije dalekometnim preciznim oružjem, on bi kao osoba na čelu vojno-političke organizacije, iako je civil kao i ja, trebao biti svjestan činjenice da dalekometno precizno oružje ne može se koristiti bez svemirskog izviđanja. Ovo je moja prva točka.
Moja druga poanta je da konačan odabir mete i ono što je poznato kao misija lansiranja mogu napraviti samo visoko kvalificirani stručnjaci koji se oslanjaju na te podatke izviđanja, podatke tehničkog izviđanja.
Za neke napadne sustave, kao što je Storm Shadow, ove misije lansiranja mogu se postaviti automatski, bez potrebe za korištenjem ukrajinske vojske.
Tko to radi? Oni koji proizvode i oni koji navodno isporučuju te napadne sustave Ukrajini. To se može i događa bez sudjelovanja ukrajinske vojske.
Lansiranje drugih sustava, poput ATACMS-a, na primjer, također se oslanja na podatke svemirskog izviđanja, mete se identificiraju i automatski priopćavaju relevantnim posadama koje možda niti ne shvaćaju što točno stavljaju.
Posada, možda čak i ukrajinska posada, zatim postavlja odgovarajuću misiju lansiranja.
Međutim, misiju sastavljaju predstavnici zemalja NATO-a, a ne ukrajinska vojska.
Dakle, ovi dužnosnici iz zemalja NATO-a, posebno oni sa sjedištem u Europi, posebno u malim europskim zemljama, trebali bi biti potpuno svjesni o čemu se radi.
Trebaju imati na umu da su njihove zemlje male i gusto naseljene, što je faktor na koji treba računati prije nego što počnu govoriti o udarima duboko u ruski teritorij.
To je ozbiljna stvar i, bez sumnje, vrlo pažljivo pratimo ovo."