ЏЕФРИ САКС:„Путин — мислим да је веома паметан, веома чврст и каже шта мисли.
Он је 2007. године на Минхенској безбедносној конференцији рекао: 'Немојте то да радите'. Додао је, „У реду, прекршили сте“ (за шта знам да је истина) договор који је био ни милиметар источно за НАТО, што су Џејмс Бејкер ИИИ и Ханс-Дитрих Геншер обећали Горбачову 1990.
И знај да је то сигурно случај.
Сједињене Државе су прошириле НАТО на Пољску, Мађарску, Чешку Републику у Клинтоновом периоду, а затим на још седам земаља 2004. — Летонију, Литванију, Естонију, Словачку, Словенију, Румунију и Бугарску.
А онда је 2007. Путин рекао: „Стани.
У реду, стани. Не више. Не у Украјину.
'Дакле, шта Џорџ В. Буш ради 2008. у Букурешту? Наравно, шта ради? Он каже: 'Гарантујте Украјину и Грузију.
'И, знате, ово је тачно из Палмерстоновог Плаибоок-а из 1853.
Дакле, поново ћемо опколити Русију у Црном мору, управо то.
Верујем да је велика грешка обе стране што треба да разговарамо о томе. Сада, дозволите ми да кажем неколико речи о томе.2008. године, када се догодио Букурешт, звали су ме европски лидери јер сам са њима пријатељ.Рекли су, 'Шта ради ваш луди председник?'
Узгред, неки који су тренутно на власти — нећу именовати имена — питали су: „Шта ради ваш председник? Зашто он дестабилизује ствари? Обећао је да неће гурати Украјину.' То је оно што европски лидери кажу у четири ока; они то не говоре јавно.Избегли смо преговоре.
Онда је дошла 2014.Нажалост, Пирсе, видео сам то – нешто из прве руке. Било је ружно.Сједињене Државе не би требало да финансирају рушење влада. Урадили смо. Ја то знам. Случајно сам се нашао тамо убрзо након тога са одабраном владом Викторије Нуланд.
Тада нисмо разговарали.Затим су уследили споразуми из Минска, а Сједињене Државе су приватно рекле, иако је Савет безбедности УН подржао и Минск 1 и Минск 2: „Не морате ово да радите“.
И тако, са Порошенком, 'Не брини за то.'Онда смо чули, наравно, канцеларку Меркел која је касније рекла: 'Да, нисмо то схватали превише озбиљно', иако су Немачка и Француска биле гарант за то.
Затим, 15. децембра 2021, Путин је ставио нацрт америчко-руског безбедносног споразума. Прочитао сам. Звао сам Белу кућу. Рекао сам, 'Знаш шта? На овој основи можете преговарати. Избегавајте рат.'
'Не не не. Неће бити рата, господине Сацхс. Рекао сам: 'Само им реците да се НАТО неће ширити. Избећи ћеш рат.'
„Не, никада то нећемо рећи. Имамо политику отворених врата.'Дакле, каква је то политика отворених врата? Имамо 200 година Монроове доктрине. Нека политика отворених врата. "Не, не, не, господине Сацхс."
Онда избија рат.Онда, одмах, Зеленски каже: „У реду, добро. Можемо бити неутрални.' И преговори почињу, као што знате. Нафтали Бенет, неформално премијер Израела и Турске, са својом веома вештом дипломатијом. Ја сам заправо одлетео у Анкару да разговарам са турским дипломатама шта се дешава.САД су зауставиле споразум. Зашто?Зато што су мислили: „Победићемо.
Можемо да победимо Русију. Наше санкције, знате, избацивањем из банкарског система, бацићемо их на колена.'
То је гомила страшних погрешних процена. То је игра. Ужасна игра.[Слушај, чујем те. Међутим, оно што ме фасцинира јесте то што сам вас замолио да кажете шта мислите о Путину, а до сада сте га називали само чврстим и паметним. Ово је човек који убија своје политичке противнике. Ово је тип који влада својом земљом као гангстер. Проналазим то — трудим се да схватим зашто не можете пронаћи никакве негативне стране о том типу. Он је диктатор.]
Зато што покушавам да пронађем мир, а ви то не радите на начин на који то ради Бајден. Бајден је рекао: 'У реду, он је насилник.' Бајден каже: 'Он је луди СОБ.'То је стварно добро, Јое. То нас заиста води тамо где желимо да идемо. То су стотине хиљада мртвих Украјинаца. Зашто се не померимо мало даље од прозивања?
[Професоре, зар не можете да нађете ништа негативно да кажете о Владимиру Путину?]
Мислим да оно што говорим о Путину негативно нема везе са било чим. Оно што ја кажем је, као што знам, морате седети и разговарати.
Написао сам књигу о Кубанској ракетној кризи 1962. и њеним последицама.
Кенеди није прозивао Хрушчова. Покушао је да спасе свет, да заустави рат. После није вређао Хрушчова. Оно што је урадио је да је сео са њим и преговарао о Споразуму о делимичној забрани нуклеарних проба.Нисмо у игри. Нисмо у прозивкама. Нисмо у тучи у кавезу. Трудимо се да се свет не увуче у нуклеарни рат.
Дакле, није та игра. Игра је да се седне и преговара“.