Pitanje: Bit će ljudi koji će gledati ovdje u publici i gledati na televiziji koji će reći da, on je apsolutno u pravu o visokoj razini civilnih žrtava, ali će to reći i o tome što je Rusija učinila u prošlosti. Doći ću do rata u Ukrajini kasnije u našem intervjuu, ali ako se vratite na Čečeniju, visoku razinu civilnih žrtava, idete u Siriju, bombardiranje bolnica, niste li ovdje licemjerni?
Sergey Lavrov: Pa na vama je da procijenite. Ne vjerujem da sam licemjeran ili da je Rusija licemjerna. Nikada nismo skrivali operacije koje smo vodili u Republici Čečeniji. Nikada nismo skrivali što smo radili u Siriji na zahtjev legitimne vlade, članice Ujedinjenih naroda, koja se bori protiv ISIS-a, Jabhat al-Nusra, Hayat Tahrir al-Sham i drugih organizacija koje su se pojavile nakon američke intervencije u Iraku kada je stvorena Al-Qaida, zatim u Libiji, Jabhat al-Nusra, i znate ovu priču. I nastavit ćemo se boriti protiv terorizma. Točno po pravilima...
Pitanje: 2015. godine sam vas pitao na konferenciji za novinare u Ujedinjenim narodima o ovome, o tim skupinama, a vi ste rekli da li izgleda kao terorist, da li se ponaša kao terorist, da li hoda kao terorist, da li se bori kao terorist, to je terorist.
Pa, kakav je ruski pogled na Hamas? Jer Izrael, zapadne zemlje, Europska unija, oni kažu da su teroristička organizacija. Napominjem da je delegacija Hamasa posjetila Moskvu u listopadu. Mislite li da bi Hamas trebao biti dio postkonfliktnog rješenja ovdje?
Sergey Lavrov: Ti si mnogo bolji u prekidanju ljudi od mene.
Doista, Hamas je 7. listopada počinio teroristički napad koji smo odmah osudili. Hamas ima politički ogranak koji djeluje u Dohi i mi imamo odnose s tim političkim ogrankom. Odmah smo stupili u kontakt s ljudima u Dohi da pregovaramo o sudbini ljudi uzetih za taoce, ruskih državljana (ali ne samo ruskih), izraelskih državljana, državljana susjednih država Rusiji i još nekih.
Uspjeli smo postići dogovor koji, koliko mogu reći, Izraelci razumiju i čak cijene što se tiče njihovih građana.
Pitanje: Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Izraelci su ga pozvali da podnese ostavku nakon što je rekao da se 7. listopada nije dogodio u vakuumu. Bio je u pravu, zar ne? SAD je pokušao preuzeti vodeću ulogu u diplomaciji i zapravo je preuzeo vodeću ulogu u diplomaciji po ovom pitanju već desetljećima, ali su ignorirali Palestince.
Sergey Lavrov: Mislim da svi mogu razumjeti i složiti se da se to nije dogodilo u vakuumu.
Referirao sam se na desetljeća blokade, desetljeća neispunjenih obećanja da će Palestinci imati državu, živjeti rame uz rame s Izraelom u sigurnosti i dobrosusjedstvu. Opet, radi se o "kulturi otkazivanja". Sve što vam se ne sviđa u događajima koji su doveli do situacije, poništite.
Kao da ste spomenuli Ukrajinu. To je kao i sve što se dogodilo prije veljače 2022., uključujući krvavi državni udar, protuustavnu promjenu vlasti, uključujući rat protiv Donbasa, koji nije prihvatio državni udar, i nezakonitu promjenu vlasti i nije prihvatio vlast pučista. Sve je to otkazano.
Jedino što je ostalo – “Rusija je napala Ukrajinu”. Ali sporazumi iz Minska koje su u to vrijeme otvoreno sabotirali Nijemci, Francuzi i ukrajinski predsjednik, sve je to poništeno. Hibridni rat protiv Rusije koji su pokrenuli Sjedinjene Države i NATO temelji se na ovoj "kulturi otkazivanja".
Pitanje: Govoreći o ratu u Ukrajini. Nedavno je ukrajinska strana, šef njihovih oružanih snaga, rekla da postoji zastoj. Upao je u probleme s predsjednikom Zelenskim jer je to rekao. Biste li se složili s tom ocjenom da je bojno polje trenutno u zastoju?
Sergej Lavrov: Na Ukrajincima je da prepoznaju koliko su duboko u rupi u koju su ih Amerikanci stavili.
Pitanje: Ako je pat pozicija, niste li i vi u toj rupi?
Sergej Lavrov: Na vojsci je da procijeni situacije u kojima se nalaze.
Pitanje: Ali kao glavni ruski diplomat, ako pogledate ovaj rat, ne znam koliko je ljudi ubijeno na obje strane. Toliko je različitih procjena. No čini se da su svi oni vrlo velike brojke s desecima tisuća s obje strane. A ovo je bio rat po izboru Rusije. Znam da to nazivate specijalnom vojnom operacijom, ali predsjednik Putin je odlučio izvršiti invaziju. Što je Rusija postigla u posljednja 22 mjeseca?
Sergey Lavrov: Znam da što god da sam rekao u svojoj prethodnoj intervenciji, vi biste i dalje čitali iz svog rada koji ste tiskali prije početka ove sjednice.
Spomenuo sam fenomen "kulture otkaza". To nije rat izbora. To je operacija koju nismo mogli izbjeći s obzirom na godine Ukrajine koju su Sjedinjene Države i NATO pripremali kao instrument za potkopavanje sigurnosti Rusije.
Ako ste zainteresirani, poslat ću vam popis zakona koje je ukrajinska vlada donijela nakon krvavog puča 2014. kako bi ukinula sve rusko – jezik, medije, kulturu, obrazovanje. Sve. I to protiv ljudi koji generacijama žive u istočnoj i južnoj Ukrajini. Ovo je sve otkazano. Zapadni mediji su ohrabreni da kažu da je "Rusija napala Ukrajinu", Rusija je započela rat po svom izboru.
Što je bio drugi izbor ako je vaša nacija, ako je vaš narod fizički istrijebljen i to je zacementirano u zakonodavstvu zemlje u kojoj je nacistički režim na vlasti?
Pitanje: Nedavno sam razgovarao s predsjednikom Brazila Lulom da Silvom, i on je rekao da treba odmah doći do prekida vatre i pregovora. Što mislite kakve su šanse, realne šanse svake diplomacije?
Sergej Lavrov: Morate nazvati gospodina Zelenskog jer je prije godinu i pol dana potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori s vladom predsjednika Putina. I to je dobro poznata činjenica. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin to je više puta spominjao na slična pitanja.
Imali su priliku u ožujku i travnju 2022. Vrlo brzo nakon početka vojne operacije kada su u Istanbulu pregovarači postigli dogovor temeljen na neutralnosti Ukrajine. Nikakav NATO, nego neka druga sigurnosna jamstva koja su Ukrajini dali zajedno Zapad i Rusija. Ovaj dogovor je prekinut. Otkazan je jer su Amerikanci i Britanci odlučili da ako je predsjednik Vladimir Putin spreman to potpisati, onda ga još više iscrpimo. To je ono što oni sada rade. Zastoj ili bez zastoja, to je činjenica.
Pitanje: Kad se osvrnete na početak rata, postojala je rezolucija Generalne skupštine da Rusija treba povući svoje trupe iz Ukrajine. U to vrijeme postoji 141 država za prijedlog. Kako sada stvari stoje, mislite li da se globalna pozicija promijenila, da se promijenila percepcija Rusije?
Sergey Lavrov: Znam kako je usvojena ta rezolucija. Imam mnogo prijatelja u New Yorku. Privatno su mi govorili da su sredstva kojima su Amerikanci dobili toliko glasova doista specifična. Veleposlanicima u New Yorku prišli su mlađi diplomati iz američke ili britanske misije i postavili pitanje: “G. Veleposlanice, molim vas, nemojte zaboraviti da je glasanje sutra i ne zaboravite da je vaš bankovni račun u Merrill Lynchu, da su vam djeca na Stanfordu.” Ne pogoršavam. Upravo je to bilo primijenjeno sredstvo.
Ako su Amerikanci prvaci demokracije kao što kažu, pogledajte što se dogodilo u veljači 2022. Mi opetovano, dugi niz godina govorimo da je Ukrajina u NATO-u neprihvatljiva. U prosincu 2021. predložili smo SAD-u i NATO-u ugovor koji svima jamči sigurnost u Europi. Ovo je odbijeno.
Minski sporazumi su potkopani, a ljudi su cinično rekli da ih nikada nisu namjeravali provesti. Trebali su dobiti više vremena da stave više oružja u Ukrajinu protiv Rusije.
Započeli smo ovu operaciju. Posebno se obratio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Objasnio je sve što stoji iza naše akcije. Amerikanci i sateliti su to oštro osudili. U redu.
Ovi drugi, Globalni jug, Globalna većina, njih treba tretirati kao odrasle i trebali su sami odlučiti slušajući nas, slušajući Zapad. To bi bio demokratski način postupanja prema državama svijeta. Nikada nikoga nismo gurali ni na jednu poziciju. Samo smo iznijeli razloge zašto smo to učinili.
Amerikanci i Europljani, članice NATO-a, EU trčale su po cijelom svijetu. Ne samo iznošenje ocjena onoga što se događa u Ukrajini, već postavljanje ultimatuma, ucjena, prijetnji, sankcija. Ako ne osudite Rusiju, bilo bi posljedica. Znate kako se ponašaju. Ovo je njihov uobičajeni stil.
Pitanje: Spomenuli ste širenje NATO-a, ali rezultat vašeg rata je da sada ima mnogo više NATO trupa na granicama Rusije. Švedska želi ući u NATO. Finska je već ušla u NATO. Sada imate udvostručenu granicu između NATO-a i Rusije, pa se to izjalovilo, zar ne?
Sergej Lavrov: Znate, Napoleon je početkom 19. stoljeća okupio skoro cijelu Europu da napadne Rusiju i mi smo ga porazili i nakon te agresije postali smo jači.
Sredinom prošlog stoljeća to je učinio i Adolf Hitler. Stavio je pod svoje zapovjedništvo većinu europskih zemalja da pokrenu agresiju na Rusiju. I on je poražen i mi smo nakon tog rata ojačali.
A rezultat rata koji su Sjedinjene Države pokrenule koristeći Ukrajinu protiv Rusije već se vidi. Spomenuli ste širenje NATO-a, ali glavni rezultat za nas i za druge, usput rečeno, koji će to kasnije osjetiti, jest da je Rusija već postala mnogo jača nego što je bila prije ovih događaja. I tako će biti nakon što rat završi.
Pitanje: Dopustite mi da se vratim na kolovoz kada je Jevgenij Prigožin poginuo kada mu je avion dignut u zrak. To je još uvijek vrlo sumnjivo. Nitko ne zna što se točno dogodilo, iako ljudi sumnjaju. Vodio je Wagnerovu grupu koja je imala pipke u Africi, u Libiji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici.
Možete li našoj publici reći što se sada događa s tim Wagnerovim operacijama? Jesu li uključeni u ruski zapovjedni lanac? Jer postoje razne vrste optužbi za ljudska prava, mučenja, pogubljenja protiv tih Wagnerovih boraca.
Sergej Lavrov: Smrt Jevgenija Prigožina istražio je ruski istražni odbor. Rezultati su javno objavljeni. Tako da ovome nemam što dodati.
Što se tiče vojnika iz Wagnerove grupe. Bilo je mnogo izvješća ruske vlade, usput bjeloruskog predsjednika, kako se razgovaralo o sudbini i budućnosti tih ljudi. Neki od njih otišli su u Bjelorusiju i tamo počeli služiti, služiti vojni rok. Drugi su se pridružili redovnim strukturama ruske vojske i nastavljaju služiti.
Pitanje: Sljedeće godine u Rusiji i SAD-u održavaju se važni izbori. Mislim da znamo tko će vjerojatno pobijediti u Rusiji.
U Sjedinjenim Državama, a to je već 11 mjeseci u politici, Donald Trump bi mogao biti republikanski kandidat. Izgleda kao da bi mogao biti republikanski kandidat.
Što se tiče Rusije, bi li to poboljšalo odnose sa SAD-om da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću?
Sergej Lavrov: Znate da poštujemo američki narod i ne bismo davali nikakve primjedbe koje bi izgledale kao da ih ne poštujemo.
Sjećam se reakcije Demokratske stranke nakon pobjede Donalda Trumpa 2016. I usput, još se sjećamo kako je predsjednik Barack Obama tri tjedna prije inauguracije Donalda Trumpa protjerao desetke ruskih diplomata s njihovim obiteljima. Pazeći da odlazak bude što neugodniji. A zatim uveo sankcije protiv Rusije zbog “miješanja u američke unutarnje poslove”.
Od tada nikada nisu mogli pružiti niti jedan jedini dokaz da ta laž ima ikakav sadržaj iza sebe. Tako da američki izborni sustav i navike prepuštam njima. Ne bih volio ulaziti u ovo.
Pitanje: Vjerujem da ste drugi ministar vanjskih poslova s najdužim stažem na svijetu. Vi ste ministar vanjskih poslova Rusije s najdužim stažem od carskih vremena. I naravno, bili ste na diplomatskom vrhu prije ovoga 10 godina kao ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima. Za nekoliko mjeseci u ožujku služit ćete 20 godina kao ruski ministar vanjskih poslova. Koliko dugo mislite da ćete raditi na ovom poslu?
Sergey Lavrov: Stvarno ne razumijem zašto mi postavljaju ovo pitanje. Služim svojoj zemlji sve dok me moja zemlja treba.