Citiram jedan realniji komentar sa komsijskog foruma,retko se javlja ali uvek napise konkretno bez navijackog stava.
"
Drago mi je kad nakon prvih slika uništene ratne tehnike i malodušja koje je zavladalo na ovom našem forumu ljudi čim su Ukrajinci uzeli prva sela kreću s euforijom, ali ajmo malo stati na loptu.
Osobno vjerujem da Ukrajinci od početka svibnja pokušavaju preuzeti, ili su preuzeli incijativu na bojištu. Većina promatrača smatra kako su Ukrajinci od polovice svibnja u ofenzivnim djelovanjima i kako otad imaju inicijativu na boljištu, a čak i oni koji su sve negirali smatraju kako su Ukrajinci bar u zadnjih desetak dana u ofenzivi i kako ona još nije dosegla svoju punu snagu, ali je posve sigurno kako će i to nastupiti.
Predlažem da sagledamo što se zbilo otad.
Kremina-Svatove: nije se zbilo ništa. Puno se pisalo i pričao, ali se nije zbilo baš ništa značajno osim što su Rusi nešto napredovali do rijeke, a kao i prešli Oskil, ali sve je to zapravo ništa.
Siversk:
Ovdje se najavljivalo svašta, došli su i tik-tokeri Rame Kadirova, ali osim zauzimanja tri kuće u Spirneu i jednog brda pored gornje Bilohorivke od Rusa ništa, a i ukrajinski prodori prema Soledaru bučno i pompozno najavljivani su završili s velikim gubitcima i s vraćene tri kuće u selu Sakko i Vansetti.
Bakhmut:
Kad je Žena Prigožin svečao objavio da je uzet Bakhmut ako pamtite jedan američki general, u mirovini čini mi se, mu je svečano čestitao i objavio da su sada opkoljeni. Nisu. Još i sad, nakon mjesec dana Ukrajinci su u izbočini, a Rusi su im s tri strane. Na sjevernom krilu su Ukrajinci uzeli neke položaje na cesti od Slavyanska, makli Ruse malo dalje od kanala i uzeli su desetak kuća koje su Rusi bili uzeli u Orikhovo Vasylivki. Najveći uspjeh ovdje je zauzeće uzvisine južno od Berkhivske akumulacije. Berkhivku nisu uzeli, a niti Yahidne, a priča o Krasnoj Hori nema veze s zdravim razumom.
Na južnom krilu su u proteklih mjesec dana Ukrajinci uspjeli potjerati Ruse preko kanala i to je sve. Sve karte su bacili na uzimanje Klischiivke. Trebala je pasti za dva dana. Ta su se dva dana otegla na tri-četiri tjedna i sve je razvidnije da od tog nema ništa, tim više što je dio jedinica koji je ovdje izvodio napadna djelovanja prebačen na jug. Pisalo se dijelovima 93. brigade i dijelovima 3. jurišne. Ako se mene pita Ukrajinci su ovdje osigurali da Rusi ne mogu iz Bakhmuta dalje prema sjeveru i zapadu i to je sve. Ne znam, možda se varam, ali meni se to tako čini. Hana maliar može pričati bajke o tome da Rusi u bakhmutu samo što nisu opkoljeni, ali stvarnost je zasad ne podržava.
Avdiivka:
Rusi su ovdje nešto drkeljali i svjetski pušili, a onda su Ukrajinci uzvratili i nisu se baš proslavili, ali mislim da i tu kao kod Bakhmuta ono što su najavljivali nije bio pravi cilj, pravi cilj je bilol iscrpiti i zaustaviti Ruse da ne pokušavaju s daljnjim napadima i u tome su uspjeli. Rusi povremeno i dalje nešto tu mandrljaju, ali sve to žali Bože.
Marinka:
Nakon što su napokon uzeli 70% grada Rusi su uveli Ramine tik-tokere u igru, valjda da se i ovi nečim mogu pohvaliit. Napredovali su 100-200 metara i the end. Rusi sad drže 80% grada i to je sve. Ful se isplatilo. Tik-tok publika pati, novih uradaka nema.
Vuhledar:
Ukrajinci su tu kao nešto napali, nešto probali, imali uspjehe, kad se podvuče crta ovladali su poljima oko Vuhledara, napredovali od grada 200-300 metara, ali Pavlivka i Mykilske, kao i one vikendice istočno od Vuhledara drže Rusi, još uvijek.
Velika Novosilka:
Juriš na područje južno i područje između Vuhledara i Velike Novosilke je bar u ovih 10-ak dana bio highlight ukrajinskih operacija. Ušli su u sviu zonu u ovome dijelu i krenuli. Novodonetske je išlo iz ruke u ruku i trenutno ga drže Rusi. Duboki prodor ovim pravcem nije prošao, veliko razbijanje klina nije prošlo i Ukrajinci su malo smanjili obuhvat. Uspjeli su očistiti sela južno od Velike Novosilkne i maknuti istočni dio klina, ali onaj, zapadni, viši i bitniji nisu uspjeli riješiti iako ga stišću i sa istoka i zapada. Ovdje je uzeto 6-7 sela, ali Rusi nisu nešto katastrofalno potučeni. Koliko čitam napredovanje preko granica sive zone ovdje iznosi 3 do 7 kilometara. U desetak dana. Nadamo se da će to ići brže, ali opet nisam u to siguran.
Hulyaipole-Orikhiv-Kamyanske:
Ovdje imam osjećaj da Ukrajinci samo izviđaju.Nemam drugog objašnjenja. Ušli jesu u sivu zonu i nešto iz nje pokušavaju poglavito prema Robotynama i Dorozhnyanki, ali ne vidim nekih pomaka osim standarnog "sve smo bliže" i "uskoro ćemo tamo biti". Danas su napokon osigurali Lobkove i sad će vjerovatno pokušati ići dalje, sve drugo se zbiva još uvijek na rubu sive zone koju su sad u ovome području preuzeli Ukrajinci. Moguće da Ukrajinci ubace nekog asa iz rukama u igru i sve nas iznenade, ali ja trenutno osim puno priče vidim malo toga.
I onda se na kraju jučer javi Mihailo Podolyak koji svečao objavi da Ukrajinci još nisu započeli kontraofanzivu nego tek traže slabe točke u rukom rasporedu. Čovjek stječe dojam da su Ukrajinci u ofanzivi kad im ide, a kad malo zapne onda ona još nije počela.
Dnjepar se pomalo vraća u korito. Proukrajinci sad odjenom vide svugdje pogodna mjesta za desant na istočnu obalu, po njima je ta obala prazna jer su Rusi prebacili snage na sjever i jug zbog velikih gubitaka, uglavnom kad za tjedan-dva-tri Ukrajinci pređu Dnjepar priča s Rusima je završena, uključivo Krim. Živi bili, pa vidili.
Primijetio sam još jednu stvar, highlight fimića je dugo vremena bio kako dronovi ubacuiju bombe u rovove i bunkere, sad se to malo pogubilo, opet imamo više slika tehnike i sličnog. Ovo je vjerovatno posljedica ipak nekakvih napadnih djelovanja i kakvih-takvih pomaka vojske.
"