Ja ću napisati par redova u formi eseja , kao svoj zvaničan i kompletan stav, pa kome se svidi - okej , kome ne - otvoren sam za diskusiju na tu temu.
Naime, kao što svi znate, u Austrougarskoj je došlo do zanemarivanja prava manjinskih etničkih grupa, i tom prilikom su , uz Srbe, među ostalim narodima , bili ugroženi i Ukrajinci .
Oni su tada bili narod bez države , ali je bilo sasvim dopustivo izjašnjavati se kao Ukrajinac koji ima apsolutno pravo da u svakodnevnoj upotrebi govori Ukrajinski jezik.
Raspadom Austrougarske nastaju problemi jer obe strane (današnje "Velike sile" u kolektivnom smislu) greše - formiranje Zapadnoukrajinske narodne republike na delu bivše države jeste legalno , ali je problem u tome što nije odgovaralo istoku i zapadu. Zapad je prećutno odobrio okupaciju Galicije i nije bio spreman da na Versajskoj mirovnoj konferenciji dâ određene "garancije" toj zemlji da ona može da postoji u tim granicama na isti način kako smo mi dobili Vojvodinu , Rumuni - Transilvaniju itd.
Iako to jesu dva odvojena procesa - uvećanje teritorije postojeće države i formiranje nove , oni su suštinski isti - nastaju na teritorijama prethodnih carstava.
Elem, na Istoku se dešavao drugi proces koji je opet bio legalan sa teritorijalne tačke gledišta - nema carske porodice , nema osnova da postoji Rusko carstvo . Ukrajina je opet imala pravo na tu teritoriju, što im se ne sme osporiti.
Međutim, problem je u tome što oni nikada u praksi nisu polagali pravo na tu teritoriju jer je Staljin tu "umešao prste" . Ostatak ka 21. veku već znate.
Znači, ključne greške su sledeće :
Ukrajinci moraju da budu svesni činjenice da oni imaju pravo na državu u Evropi , ali da nema isto značenje carstvo koje se raspalo pa ti uzmeš šta ti po, etničkom ubeđenju, pripada i ono što ti je DATO kao teritorijalno proširenje pod suverenitetom druge zemlje ili federacije.
Glavna greška se desila 1991. jer je trebalo razjasniti jednom za sva vremena koliku teritoriju ta zemlja može da ima. Kao što sam već u ranijim temama prošle kalendarske godine napomenuo - Jeljcina i društvo niko nije terao da pri pravljenju novih granica poštuju strani faktor ("meni daj ovo selo , ono brdo, onaj grad...")
Pošto je 1991. napravljena greška (sa Ruske tačke gledišta) , neko bi rekao da tu više ne može ništa da se uradi , ali...
Zaboravljate koliko zemalja ima drugačiji oblik svoje teritorije nakon pada Berlinskog zida i u procesu koji traje tu i tamo još 30 i kusur godina.
Znači, država koja je velikom većinom opštepriznata u granicama koje su tad aktuelne nije 100% garant da će ona u takvim granicama i ostati . Naravno, ne znači da to treba opravdati , ali kad-tad je moralo da se reši "silom".
Relativno skoro sam se setio da napišem ovo, a nikako da nađem slobodno vreme. Razlog zašto sam se setio jeste izjava nekog političara sa Krima koji je tom prilikom izjavio da će Rusija biti bezbedna tek onog trenutka kada se Ukrajini onemogući pristup Crnom moru.
Znači, čovek nije negirao postojanje Ukrajine, ali je sagledao stvari sa realne tačke gledišta, u smislu da je jedino fer i pošteno da im pripada zapad zemlje. Sad, po kom modalitetu bi se realizovalo to, a da ostali regioni budu u nekoj drugoj vrsti jurisdikcije, to bi išlo pod temu "šta bi bilo kad bi bilo"...