Rat u Ukrajini (21)

Da li će se rat proširiti van Ukrajine?

• Ukupno glasova
    119
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidim ja da nesto cudno prica od jutros.
imao je on neke ispade i pre ali nikad nije isao toliko u suprotnom smeru izgleda da je sendvic dosao na adresu to je ono cega se srbija treba resiti a to su ti sendvicarski kvislinzi koji bi prodali i mamu svoju za sendvic i zato smo u situaciji da nam razne nvo urusavaju drzavu i mi nista ne radimo povodom toga

Jel si ti uzeo neke psihoaktivne supstance od jutros,ili imamo jos jednog preletacevica koji je otvorio vidike i promenio misljenje?
nisam promenuo misljenje

o vagnerovcima moje misljenje je isto kao i prvog dana

pogotovo cinjenicama koje stizu sve vise i vise.

oni koji odbiju borbu bivaj ustreljani. oni koji nastradaju cesto se proglase nestalima. nema tela nema isplate

to ti sve govori o njima i o onome ko ih koristi i zasto

Ja ću napisati par redova u formi eseja , kao svoj zvaničan i kompletan stav, pa kome se svidi - okej , kome ne - otvoren sam za diskusiju na tu temu.

Naime, kao što svi znate, u Austrougarskoj je došlo do zanemarivanja prava manjinskih etničkih grupa, i tom prilikom su , uz Srbe, među ostalim narodima , bili ugroženi i Ukrajinci .
Oni su tada bili narod bez države , ali je bilo sasvim dopustivo izjašnjavati se kao Ukrajinac koji ima apsolutno pravo da u svakodnevnoj upotrebi govori Ukrajinski jezik.

Raspadom Austrougarske nastaju problemi jer obe strane (današnje "Velike sile" u kolektivnom smislu) greše - formiranje Zapadnoukrajinske narodne republike na delu bivše države jeste legalno , ali je problem u tome što nije odgovaralo istoku i zapadu. Zapad je prećutno odobrio okupaciju Galicije i nije bio spreman da na Versajskoj mirovnoj konferenciji dâ određene "garancije" toj zemlji da ona može da postoji u tim granicama na isti način kako smo mi dobili Vojvodinu , Rumuni - Transilvaniju itd.
Iako to jesu dva odvojena procesa - uvećanje teritorije postojeće države i formiranje nove , oni su suštinski isti - nastaju na teritorijama prethodnih carstava.
Elem, na Istoku se dešavao drugi proces koji je opet bio legalan sa teritorijalne tačke gledišta - nema carske porodice , nema osnova da postoji Rusko carstvo . Ukrajina je opet imala pravo na tu teritoriju, što im se ne sme osporiti.

Međutim, problem je u tome što oni nikada u praksi nisu polagali pravo na tu teritoriju jer je Staljin tu "umešao prste" . Ostatak ka 21. veku već znate.

Znači, ključne greške su sledeće :
Ukrajinci moraju da budu svesni činjenice da oni imaju pravo na državu u Evropi , ali da nema isto značenje carstvo koje se raspalo pa ti uzmeš šta ti po, etničkom ubeđenju, pripada i ono što ti je DATO kao teritorijalno proširenje pod suverenitetom druge zemlje ili federacije.
Glavna greška se desila 1991. jer je trebalo razjasniti jednom za sva vremena koliku teritoriju ta zemlja može da ima. Kao što sam već u ranijim temama prošle kalendarske godine napomenuo - Jeljcina i društvo niko nije terao da pri pravljenju novih granica poštuju strani faktor ("meni daj ovo selo , ono brdo, onaj grad...")

Pošto je 1991. napravljena greška (sa Ruske tačke gledišta) , neko bi rekao da tu više ne može ništa da se uradi , ali...
Zaboravljate koliko zemalja ima drugačiji oblik svoje teritorije nakon pada Berlinskog zida i u procesu koji traje tu i tamo još 30 i kusur godina.

Znači, država koja je velikom većinom opštepriznata u granicama koje su tad aktuelne nije 100% garant da će ona u takvim granicama i ostati . Naravno, ne znači da to treba opravdati , ali kad-tad je moralo da se reši "silom".

Relativno skoro sam se setio da napišem ovo, a nikako da nađem slobodno vreme. Razlog zašto sam se setio jeste izjava nekog političara sa Krima koji je tom prilikom izjavio da će Rusija biti bezbedna tek onog trenutka kada se Ukrajini onemogući pristup Crnom moru.
Znači, čovek nije negirao postojanje Ukrajine, ali je sagledao stvari sa realne tačke gledišta, u smislu da je jedino fer i pošteno da im pripada zapad zemlje. Sad, po kom modalitetu bi se realizovalo to, a da ostali regioni budu u nekoj drugoj vrsti jurisdikcije, to bi išlo pod temu "šta bi bilo kad bi bilo"...
Lvov s okolicom = Ukrajina. Ostalo Rusija.

Znas da ovo neko cita,a oni nisu nimalo prijatni.
Prijatan dan.
pretis?

nabijem i tebe i njih

ja da se pitam ja ne bih nikada angazovao placenike i robijase. niti ikada takve mogu da podrzavam. ne da mi karakter.
angazovao bi redovnu armiju rusije, mobilisao odavno ogroman broj , i sprecio nacisticki teror u donbasu jos davnih dana, dobro udarivsi po kijevu i nacistima

svrsio bi snjima pricu vrlo brzo,
ako treba milione bi angazovao, zarad opstanka ruskog naroda koji se nasao pod udarom placene nacisticke bolumente sa zapada

a zasto to niej uradjeno , ocito ima jasnih razloga

skolski sistem u rusiji je katastrofalan, zato deca ne znaju istoriju, ali eto da ti pomognem, 67me su na Sinaju bile snage UN bas da bi sprecili konflikt izraela i arapskih zemalja.
Egipat proterava snage UN i postavlja svoje vojske na Sinaj iako je nekoliko godina ranije Izrael upozorio da nece to tolerisati i da ce smatrati kao objavu rata.
Znaci arapi (najverovatnije nahuskani od sssr-a) proteruju mirovne snage, donose na granicu izraela divizije i tenkove i posle se cude sto ih izrael napao??
bitno da vi baznijasi poznajete istoriju jel de....

aj ne brboci

Pa dobro i više nego zaslužuju.
Da ne bude da sam nedokumentovano tvrdio. 😁
Austria1914physical.jpg

pretis?

nabijem i tebe i njih

ja da se pitam ja ne bih nikada angazovao placenike i robijase. niti ikada takve mogu da podrzavam. ne da mi karakter.
angazovao bi redovnu armiju rusije, mobilisao odavno ogroman broj , i sprecio nacisticki teror u donbasu jos davnih dana, dobro udarivsi po kijevu i nacistima

svrsio bi snjima pricu vrlo brzo,
ako treba milione bi angazovao, zarad opstanka ruskog naroda koji se nasao pod udarom placene nacisticke bolumente sa zapada

a zasto to niej uradjeno , ocito ima jasnih razloga
Rusija je u plusu u oba slučaja. Rješava se kriminalaca i oslobađa rusko tlo.

Ukrajina je NATO kondom, i tako će i završiti.

Украјина нема везе са НАТО, не би никад постала члан, нити је то тражила.

Путин је напао Украјину да би показао колико је јак, показао је све само не то.

Уместо Украјине, у НАТО ће ући Шведска и Финска, значи још гора опција.

Дојмим да је испао глуп, шта ти мислиш?

А како ће Украјина завршити, видећемо.

imao je on neke ispade i pre ali nikad nije isao toliko u suprotnom smeru izgleda da je sendvic dosao na adresu to je ono cega se srbija treba resiti a to su ti sendvicarski kvislinzi koji bi prodali i mamu svoju za sendvic i zato smo u situaciji da nam razne nvo urusavaju drzavu i mi nista ne radimo povodom toga
koji to vi ?

dok ti prdis sa tastature i dok ti se otac ili stric skrivao pod jorganom devedesetih ja sam isao dobrovoljno u rep srpsku da bi krvario gace po ozrenu i ilijasu tri godine

niko me nije placao za to vec sam bio u vojsci rs!

zarad srpstva

a takvi kao ti su junaci u kafani sa tri prsta i kajlom oko vrata

kad ustreba , onda te nema...

tastatura kmekavac

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back