Rat u Ukrajini (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije to uopće tako jednostavno kako želiš prikazati. Postoji nešto što zovemo egzonimima, tj. udomaćena zemljopisna imena, pa pišemo Pariz i Rim, a ne Paris i Roma, a s druge strane pišemo Dublin i New York. Pravilo je da pravila nema, neke gradove pišemo ovako, neke onako, i to nema veze sa morfologijom nego sa istorijom. Za Harkov bih napisao upravo tako, Harkov, kao i što bih napisao Lavov, ali ponavljam, to nije pravilo.
Нема потребе за филозофирањем, врло је једноставно. У правопису, као и у Лексикографском заводу ХАЗУ су прописали шта се и како пише. То да ли ће неко лично писати овако или онако није релевантно.

Харков (Harkov):
www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=24419

Руска војска је заузела једну од тенковских база у централној Украјини

Опрема је недавно уклоњена из складишта за учешће у непријатељствима и потпуно опремљена. Тенкови су одвучени у руску војну базу. Сада ће се украјинско оружје окренути против самих Оружаних снага Украјине.

ВСУ тњитер бригада тврди да нема времена да снима клипове колико туку Русе ...
biglaughh.gif

123822_329336684_k2.jpg

Radi objektivnosti:

- prvo, ovo je od pre nedelju dana, ako ne i vise - tada je mozda bilo ovako
- znam iz prve ruke da u ruskoj vojsci u Ukrajini ima momaka koji su na redovnom odsluzenju vojnog roka

Jesam rusofil, ali red je da budemo objektivni.

Jeste, od pre je nedelju dana, međutim ne treba zaboraviti da su Rusi u početku uleteli sa svega nekih 40.000 kopnenih trupa, a tu sumnjam da je bilo regruta. Kasnije možda...

Evo mojih zapažanja o ukrajinskom izbjegličkom talasu prema EU. Kad je počela ruska vojna intervencija u Ukrajini, primijetio sam dosta Roma koji su ušli u Slovačku. Na zapadnim Tv kanalima su tako prikazivali dječaka iz Ukrajine, Roma, i kaže da je izbjegao sa roditeljima i dvije sestre i šestoricom braće. Zadnjih dana se vrti snimak dječaka koji je SAM prešao preko graničnog prelaza iz Ukrajine u Poljsku. Kaže da se zove Hasan. Kakva je to vlast koja je u stanju pustiti dijete samo preko granice, bez pratnje odrasle osobe! U EU bježe najčešće građani zapadne Ukrajine koji rat nisu ni osjetili, oni koji nisu mogli dobiti vizu za ulazak u EU pa sada koriste priliku da se dokopaju Zapada, naravno kojekakvi lezilebovići poput Roma kojima je ovo prilika da ništa ne rade a dobijaju pomoć, pa kojekakve žene lakog morala kojima je Zapad bolje tržište (Ukrajinke su na lošem glasu zbog brojnosti u nekim krugovima). Ukrajinski civili sigurno bi dočekali Ruse otvorenih ruku i sa veseljem da nisu u strahu od "Azova", "Desnog sektora" i drugih neonacista koji ubijaju ljude po ulicama za krivi pogled.

Нема потребе за филозофирањем, врло је једноставно. У правопису, као и у Лексикографском заводу ХАЗУ су прописали шта се и како пише. То да ли ће неко лично писати овако или онако није релевантно.

Харков (Harkov):
sam sebe demantiraš Harkov, Ukrajinski Harkiv...

Харков (Harkov):
Uh, baš sam filozofirao.
Fora je u tome da ne možeš po nekakvom pravilu automatski znati kako se piše neki grad. Tj, kako ga mi pišemo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back