Rat u Ukrajini (10)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?

• Ukupno glasova
    119
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E jbm li ga iskreno. Zgrada je izgrađena '81. godine, tad smo se i uselili (nas 4 u 70 kvadrata, odlično). Pre toga smo na buljuk živeli u kućici, isto u gradu, ali mnogo tesnijoj. Ta je kuća izgrađena '38. godine.
Ne bih rekao, obicno komuniste hvale oni koji su imali koristi od njih. A poznato je da su nakon ww2 najvise koristi imali komunisti kada su nekretnine u pitanju. Ubijali citave porodice pod izgovorom 'saradnik okupatora'. Mos' ti lagati mene, ali zasto lazes sebe kada verovatno jos uvek zivis u nekoj kuci ili stau koju su 'drugovi' oteli da bi tvoji imali gde da zive....

To je stvarno pitanje, secam se pre ofanzive i oslobadjanja Donbasa bile neke price i procene da je bilo rasporedjeno na i prema DNR i LNR oko 50 do 100 hiljada Ukrajinskih vojnika, meni deluje posle ovih svih dosadasnjij borbi da je realno i bili toliko, mozda ne bas 100 hiljada, pricalo se i da su dobro utvrdjeni, licno nisam mislio da je bas tako ali posle svih ovih snimaka i izvestaja deluje da je Ukrajinska vojska bila neverovatno i brojcano i tehnicki i fortifikacijski utvrdjena prema Rusima, da su krenuli relativno lako bi porazili Ruse, ali eto Rusija je intervenisala kako bi sprecila neku Ukrajinsku Oluju.

Koliko je ostalo u Slavjansku i Kramatorsku i okolini, mozda 10, 20, 30 hiljada ne verujem vise, vec su veliki gubici Ukrajinaca, dosta se predalo i zarobljeno.
Fortikacijski utvrdjena vojska ne sprema se za napad vec za odbranu, bili su sigurni da ce se napad desiti iako nisu znali kada.

Krcun i Rankovic su bili gofna, pa sam Krcun je to o sebi rekao. Ali eto bio gofno, ubijao svoje, i opet mu crveni dodjose glave. Sto se Tita tice, pa kad ga toliko volis eno ti kuca cveca pa lezi pored njega, izadji iz tudjeg stana koji je najverovatnije otet od nekog.
Kakav te Alozje na Ceru spopao. Presao Albaniju sa srpskom vojskom, nije taj Cera video. Na kraju krajeva koga briga gde je bio i sta je radio u prvom sv. ratu, on je zlocinac, dakle nisam pogresio kada sam rekao da si presisao i ove ustase sto sam poblokirao....I da, ne naginjes ti samo crvenima vec i crnima.. Doduse ista je to bagra i jedni i drugi su naneli mnogo zla Srbima. Samo me cudi sto se ne preselis kod njih. Taman da usput poneses koske onog copavca sto lezi u kuci cveca.
O Krcunu nemam nikakvo mišljenje, a Ranković nek počiva u miru. On, Jovanka i Đilas su bili naši najbolji. Ali smrad Kardelj, a kasnije Ljubičić i Dolanc, jebbem im koske mrtve, su uništili zemlju...

Ne bih rekao, obicno komuniste hvale oni koji su imali koristi od njih. A poznato je da su nakon ww2 najvise koristi imali komunisti kada su nekretnine u pitanju. Ubijali citave porodice pod izgovorom 'saradnik okupatora'. Mos' ti lagati mene, ali zasto lazes sebe kada verovatno jos uvek zivis u nekoj kuci ili stau koju su 'drugovi' oteli da bi tvoji imali gde da zive....
Dobro, ako ti tako kažeš...

O Krcunu nemam nikakvo mišljenje, a Ranković nek počiva u miru. On, Jovanka i Đilas su bili naši najbolji. Ali smrad Kardelj, a kasnije Ljubičić i Dolanc, jebbem im koske mrtve, su uništili zemlju...
Ma ti nemas misljenje ni o cemu, pises kometare kao da si tek zavrsio 5 razred osnovne skole. Cas kazes bili ljudi, cas nemas nikakvo misljenje. Pocepana si licnost, a ja se cudim kako neko ko se predstavlja normalno moze da velica ubijanje dece. Nego, sto se ne preselis u hrvatsku? Odatle je i ljubljeni ti Tito, tamo mu je kuca, a i nema puno razlike izmedju ustaske i komunisticke ideologije..i jednima i drugima vam je zajedicka mrznja prema Srbiji i Srbima. Sta ces medju Srbima, bezveze se patis, znas da vise nece biti petokraka, stafeta i kradje stanova. Platicu ti ja kartu ako hoces.

Komuniste hvale svi pošteni, obični, normalni radni ljudi. Buljuk je bandita koji su na ime komunizma zgrnuli, ali takvi nisu komunisti. Oni menjaju boje stalno. Samo ološ, nečovek, lažov, govvno i izdajnik može da pljuje po apsolutno svakom aspektu življenja u komunističkoj Jugoslaviji.

Dobro, ako ti tako kažeš...
Ne kazem vec znam. Kao sto zna pola Srbije. 'Drugovi' oslobadjali Dedinje dok je srpska omladina ginula po Sremu. Zato i dan danas takvi kao ti zale za komunizmom, samo uzalud trud sviraci, bilo jednom i nikad vise. Toga si verovatno i sam svestan, verovatno se najezis kad vidis Srbe sa srpskom trobojkom, a crvene krpetine sa srpom i cekicem nema nigde, osim na gerijatriji....

Komuniste hvale svi pošteni, obični, normalni radni ljudi. Buljuk je bandita koji su na ime komunizma zgrnuli, ali takvi nisu komunisti. Oni menjaju boje stalno. Samo ološ, nečovek, lažov, govvno i izdajnik može da pljuje po apsolutno svakom aspektu življenja u komunističkoj Jugoslaviji.
Komunizam i postenje. Ti si u jednoj recenici spojio nespojivo. Mozda si mislio na komuniste hvale lopovi i ubice, posto su takvi najvise profitirali dolaskom komunista na vlast. I onaj Cincar, koje pominjes, sto je srpskoj vojsci u prvom sv. ratu mesao brasno sa peskom i od toga prravio hleb, postade uzorn 'drug'. Nema sta, sve moj do mojega. Sve da ih sakupis ne bi nasao 2 postena coveka. Ginuli najbolji, a vladali i krali najgori. Zato se ta lesina Jugoslavija i raspala, a Srbija i dalje tu. I sta ti to govori?

Nego, sto se ne preselis u hrvatsku? Odatle je i ljubljeni ti Tito, tamo mu je kuca, a i nema puno razlike izmedju ustaske i komunisticke ideologije..i jednima i drugima vam je zajedicka mrznja prema Srbiji i Srbima. Sta ces medju Srbima, bezveze se patis, znas da vise nece biti petokraka, stafeta i kradje stanova. Platicu ti ja kartu ako hoces.
Au bog te jebbo, kakav bre Tito? Ko ti reko da sam ja titoista? Ili si tol'ko glup da si od komunista čuo jedino za Tita?

Nije ih izrodila Jugoslavija, kao sto ni Rusija nije izrodila Staljina.
Na kraju krajeva ja i nemam neko posebno misljenje o Jugoslaviji, da je bilo srece da nikada ni jedna od te dve YU nije postojala, gde bi nam bio kraj. Ali nemojte prodavati m.... pod bubrege.

I nije kraljevina napravljena preko srpskog lesa, napaduti smo bili, logicno je sto smo se braili. Napravljena je voljom glavesina da ne kazem politickom voljom.
Ti vidim sluzis se ijekavicom, nista licno samo konstatujem, sto znaci da nisi rodom iz Srbije, sto se vidi i iz imena. Meni i dan danas ne ide u glavu da ljudi iz krajeva koji su najvise postradali u drugom svetskom ratu vole komuniste, kao sto su voleli Srbi iz hrvatske. Nije bilo vecih komunista od Srba iz Krajine. I na kraju zavrsise znas i sam kako, zahvaljujuci komunistima. Sto bi nele rekao, od istorijskog avnoja do izbeglickog konvoja. U tome je razlika izmedju komunista i mene kog ne zanima ni prva ni druga Jugoslavija, mene zaniju Srbi i Srbija, kad kazem Srbija ne mislim samo na teritoriju danasnje Srbije znamo svi gde su granice Srbije. Ali eto neki bi voleli da Tito ustane iz groba pa da vlada jos jedno 50 godina.

I nemoj da spinujes, jes' bas je kraljevina stvorila NDH. A komunisti koji su blisko saradjivali sa ustaskim pokretom to nista, a?
I dan danas kada slusas recimo Natasu Kandic (gostovala kod onog ustase Bujanca ili kako se vec zove), ona komunista on ustasa...i jedno i drugo o Srbiji i Srbima imaju isto misljenje. Znas samo oko cega se ne slazu? Oko toga da li je SFRJ bila tamnica naroda ili nije. Kandicka kaze da je to bila dobra drzava itd. dok ustasa Bujanec tvrdi da je bila tamnica za hrvate. U svemu ostalom se slazu.
Uostalom nista cudno, pa pogledaj koliko je ustasa pobeglo posle drugog svetskog rata. Retko koji je osudjen. Onaj katolicki pop sto je organizovao pacovske kanale za izvlacenje ustasa preko Vatikana do smrti ziveo u Sarajevu. Ali dobro, vrana vrani oci ne vadi.
A u mom kraju su citave porodice pobijene samo zato sto je neko upro prstom u njih i rekao da su saradjivali sa cetnicima.

Na kraju krajeva, kako zavrsi slavni Petar Bojovic od tih 'divnih' komunista? Ubise ga na kucnom pragu! A tolike ustase im toboze neprimeceno odose put Argentine (mnogi ostali da zive u Jugoslaviji sve do smrti iako se znalo sta su radili za vreme ww2).

I da ponovim jos jednom, meni puca ona stvar i za prvom i za drugom Jugoslavijom. Bitni su mi Srbi i Srbija, i da je bilo srece da se ta drzava nikada nije stvorila ni prva ni druga. Ali nemojmo se praviti naivni kada vrlo dobro znamo da su nas komunisti unazadili gore nego bilo ko pre njih.
Da ne idemo u previse detalje ali treba napomenuti da su komunisiti osvojili izbore u Beogradu i nekim drugim vecim gradovima dok se za njih nije znalo po Krajini, sta to vec znacilo. Te gluposti su opravdanje da je jedan srpski narod iz Bosne i Srbije ignorisao (a neki i pljuvali) stradanje srpskog naroda u dansnjoj Hrvatskoj. I da se napomene Srbi su se za vreme prvog svetkog rata povukli u Grcku kada su ih neprijatelji nadjacali 2 na 1 dok je taj odnos snaga u Krajini bio 7 na 1 plus podmuklu izdaju tada komunisticke vlasti iz Beograda koja je postavila skoje generale i razoruzala narod pre napada. Isto tako se treba naglasiti da je 1918 Srbin na solunskom frontu cinio 30% vojske, za razliku od Krajisnika koji nisu imali nikoga a da ne pominjemo one sto su radili na njihovu stetu.

Sto se tice DS rata vecina komunista je dosla na predele tromedje, a kasnije i Krajine (tj Banije, Like i Korduna bas iz Srbije). Pitanje treba da bude zasto su Srbi postradali najvise u tim predelima, a ne toliko oko tromedje. Da bi ugodio hrvatskoj seljackoj stranci ili kako se tacno zvala kralj je zabranio djelovanje cetnickih druzina, dok to nije bio slucaj oko tromedje gde je sam Djujic Srbe pripremao i pre rata. Desetkovanje Srba polazi sa novom Jugoslovenskom drzavom, kao i izdaja srpskog Skadra koji bi pripao Srbiji da kralj nije udovoljavao hrvatima iako, mora se priznati, oni su stavili do znanja od provog dana da ne zele nista sa Srbima i Srbijom.

Sto se tice ijekavice jos uvek se koristi u nekim djelovima Srbije iako je vec potisnuta. Prednjacila je tamo gde je bio centar srpske drzave tj Hercegovina, Raska i Crna Gora, mada slusajuci i druge slovenske jezike kao sto je ruski vidi se da je koriste (primer hljeb, bjelo itd.)

Ne kazem nego znam. Kao sto zna pola Srbije. 'Drugovi' oslobadjali Dedinje dok je srpska omladina ginula po Sremu. Zato i dan danas takvi kao ti zale za komunizmom, samo uzalud trud sviraci, bilo jednom i nikad vise. Toga si verovatno i sam svestan, verovatno se najezis kad vidis Srbe sa srpskom trobojkom, a crvene krpetine sa srpom i cekicem nema nigde, osim na gerijatriji....
Od kokarde se ježim kao i od šahovnice jer znamo šta su nam činile srpske i hrvatske ustaše. Objasni mi kako da se naježim od naše zastave.

A ovim boldiranim si celu tvoju ograničenost stavio u jedno.

Glup si jbg šta da ti radim. Nacrtao sam ti, ali tebi se izgleda mora i obojiti.

Rekao sam da su obojica ljudi bili jer da nisu ne bi ih smaknuli. S tim da o Rankoviću imam izrazito dobro mišljenje, a o Krcunu ništa posebno. Ako ti ni ovo nije jasno onda si apsolutni debil.
Nisam ja glup, nego si ti malo, u stvari malo vise, potkapacitaran. Na sve to ocigledno imas psihickih problema cim mrtav-hladan pises kako je ubijati decu 'dobro'. Sreca pa nisi nikad ratovao, niti ces, da jesi verovatno bi ubijao civile pa bi te na kraju tvoji morali roknuti.
Pa sto su ih smaknuli ako su bili ljudi (jok ja mislio bili pingvini), sta znali su vise nego sto su trebali da znaju, ili nisu mogli da se dogovore kome ce pripasti vece parce kolaca, ili jednostavno proradila savest, nisu mogli da spavaju od hiljda i hiljada pobijenih civila...
Jel imas i o Enver Hodzi izrazito pozitivno misljenje? I on ti je bio 'drug', steta sto nije ziv da te pretraju u Albaniju da uzivas sa 'drugovima' albancima u komunizmu.

Nije ih izrodila Jugoslavija, kao sto ni Rusija nije izrodila Staljina.
Na kraju krajeva ja i nemam neko posebno misljenje o Jugoslaviji, da je bilo srece da nikada ni jedna od te dve YU nije postojala, gde bi nam bio kraj. Ali nemojte prodavati m.... pod bubrege.

I nije kraljevina napravljena preko srpskog lesa, napaduti smo bili, logicno je sto smo se braili. Napravljena je voljom glavesina da ne kazem politickom voljom.
Ti vidim sluzis se ijekavicom, nista licno samo konstatujem, sto znaci da nisi rodom iz Srbije, sto se vidi i iz imena. Meni i dan danas ne ide u glavu da ljudi iz krajeva koji su najvise postradali u drugom svetskom ratu vole komuniste, kao sto su voleli Srbi iz hrvatske. Nije bilo vecih komunista od Srba iz Krajine. I na kraju zavrsise znas i sam kako, zahvaljujuci komunistima. Sto bi nele rekao, od istorijskog avnoja do izbeglickog konvoja. U tome je razlika izmedju komunista i mene kog ne zanima ni prva ni druga Jugoslavija, mene zaniju Srbi i Srbija, kad kazem Srbija ne mislim samo na teritoriju danasnje Srbije znamo svi gde su granice Srbije. Ali eto neki bi voleli da Tito ustane iz groba pa da vlada jos jedno 50 godina.

I nemoj da spinujes, jes' bas je kraljevina stvorila NDH. A komunisti koji su blisko saradjivali sa ustaskim pokretom to nista, a?
I dan danas kada slusas recimo Natasu Kandic (gostovala kod onog ustase Bujanca ili kako se vec zove), ona komunista on ustasa...i jedno i drugo o Srbiji i Srbima imaju isto misljenje. Znas samo oko cega se ne slazu? Oko toga da li je SFRJ bila tamnica naroda ili nije. Kandicka kaze da je to bila dobra drzava itd. dok ustasa Bujanec tvrdi da je bila tamnica za hrvate. U svemu ostalom se slazu.
Uostalom nista cudno, pa pogledaj koliko je ustasa pobeglo posle drugog svetskog rata. Retko koji je osudjen. Onaj katolicki pop sto je organizovao pacovske kanale za izvlacenje ustasa preko Vatikana do smrti ziveo u Sarajevu. Ali dobro, vrana vrani oci ne vadi.
A u mom kraju su citave porodice pobijene samo zato sto je neko upro prstom u njih i rekao da su saradjivali sa cetnicima.

Na kraju krajeva, kako zavrsi slavni Petar Bojovic od tih 'divnih' komunista? Ubise ga na kucnom pragu! A tolike ustase im toboze neprimeceno odose put Argentine (mnogi ostali da zive u Jugoslaviji sve do smrti iako se znalo sta su radili za vreme ww2).

I da ponovim jos jednom, meni puca ona stvar i za prvom i za drugom Jugoslavijom. Bitni su mi Srbi i Srbija, i da je bilo srece da se ta drzava nikada nije stvorila ni prva ni druga. Ali nemojmo se praviti naivni kada vrlo dobro znamo da su nas komunisti unazadili gore nego bilo ko pre njih.
Da ne idemo u previse detalje ali treba napomenuti da su komunisiti osvojili izbore u Beogradu i nekim drugim vecim gradovima dok se za njih nije znalo po Krajini, sta to vec znacilo. Te gluposti su opravdanje da je jedan srpski narod iz Bosne i Srbije ignorisao (a neki i pljuvali) stradanje srpskog naroda u dansnjoj Hrvatskoj. I da se napomene Srbi su se za vreme prvog svetkog rata povukli u Grcku kada su ih neprijatelji nadjacali 2 na 1 dok je taj odnos snaga u Krajini bio 7 na 1 plus podmuklu izdaju tada komunisticke vlasti iz Beograda koja je postavila skoje generale i razoruzala narod pre napada. Isto tako se treba naglasiti da je 1918 Srbin na solunskom frontu cinio 30% vojske, za razliku od Krajisnika koji nisu imali nikoga a da ne pominjemo one sto su radili na njihovu stetu.

Sto se tice DS rata vecina komunista je dosla na predele tromedje, a kasnije i Krajine (tj Banije, Like i Korduna bas iz Srbije). Pitanje treba da bude zasto su Srbi postradali najvise u tim predelima, a ne toliko oko tromedje. Da bi ugodio hrvatskoj seljackoj stranci ili kako se tacno zvala kralj je zabranio djelovanje cetnickih druzina, dok to nije bio slucaj oko tromedje gde je sam Djujic Srbe pripremao i pre rata. Desetkovanje Srba polazi sa novom Jugoslovenskom drzavom, kao i izdaja srpskog Skadra koji bi pripao Srbiji da kralj nije udovoljavao hrvatima iako, mora se priznati, oni su stavili do znanja od provog dana da ne zele nista sa Srbima i Srbijom.

Sto se tice ijekavice jos uvek se koristi u nekim djelovima Srbije iako je vec potisnuta. Prednjacila je tamo gde je bio centar srpske drzave tj Hercegovina, Raska i Crna Gora, mada slusajuci i druge slovenske jezike kao sto je ruski vidi se da je koriste (primer hljeb, bjelo itd.)

ps zaboravio sam da napomenem da su Srbima u tim predelima tj Kordun, Banija, Severna Lika itd komunisti prvi ponudili borbu protiv neprijatelja dok su nazalost drugi proracunavali sta da rade ili nisu bili u mogucnosti da pomognu. Nisam je jos uvek procitao cjelu ali knjiga "Pozar u Krajini" pokriva mnogo ovih tema.

Komunizam i postenje. Ti si u jednoj recenici spojio nespojivo. Mozda si mislio na komuniste hvale lopovi i ubice, posto su takvi najvise profitirali dolaskom komunista na vlast. I onaj Cincar, koje pominjes, sto je srpskoj vojsci u prvom sv. ratu mesao brasno sa peskom i od toga prravio hleb, postade uzorn 'drug'. Nema sta, sve moj do mojega. Sve da ih sakupis ne bi nasao 2 postena coveka. Ginuli najbolji, a vladali i krali najgori. Zato se ta lesina Jugoslavija i raspala, a Srbija i dalje tu. I sta ti to govori?
Gde je Srbija?

Ne ja, vec ti. Jesi li vec zaboravio da si mrtav-hladan napisao 'pa sta ako su ubijali decu'? Tvoja bolest izgleda uzela maha, ne znas sta si pisao pre sat-sat i po...Poseti psihijatra, mada sumnjam da ti ima leka. Komunizam je sam po sebi neizleciva bolest, jos ti imas psihickih problema, tu samo komunisticke metode pomazu..a znas kakve su njihove metode bile...

Od kokarde se ježim kao i od šahovnice jer znamo šta su nam činile srpske i hrvatske ustaše. Objasni mi kako da se naježim od naše zastave.

A ovim boldiranim si celu tvoju ograničenost stavio u jedno.
Jezio se ti ili ne, ali ta kokarda je starija i od tebe i od komunizma. A sahovnicu znam da volis, nemoj da se foliras, ipak su komunisti i ustase bili kao nokat i meso. Koje 'vase' zastave, pa tvoja zastava je zavrsila na smetlistu istorije, crvena krpetina sama po sebi simbolizuje krv. A trobojku kad vidis verovatno ospice dobijes. Ali dobro nisi ti kriv sto si zadojen pogresnom ideologijom, ipak su krivi tvoji preci koji su se prodali za stan od par desetina kvadrata....ako ti je za neku utehu tvoji su se prodali dobro, neki poput tebe prodavali su se za dzak brasna za vreme osmanlija....nekad poturice, nekad komunisti...svima njima zajednicko je bilo: daj leba bez motike, makar i preko leseva gazili.

Pises kako je ubijati decu dobro.
Pa sto su ih smaknuli ako su bili ljudi (jok ja mislio bili pingvini), sta znali su vise nego sto su trebali da znaju, ili nisu mogli da se dogovore kome ce pripasti vece parce kolaca, ili jednostavno proradila savest, nisu mogli da spavaju od hiljda i hiljada pobijenih civila...
Jel imas i o Enver Hodzi izrazito pozitivno misljenje? I on ti je bio 'drug', steta sto nije ziv da te pretraju u Albaniju da uzivas sa 'drugovima' albancima u komunizmu.
Pa baš zato što su bili ljudi su smaknuti.
Envera mi ne spominji...Enver Hodža, Mao Cedung i Pol Pot... sramota za komunizam...to ni nisu komunisti...jeza me prođe kad se setim tih bolesnika. Ajde Mao makar ujedinio Kinu nakon 50 godina građanskog rata, a za ovu dvojicu ništa pozitivno nemam da kažem. Enver je bio loš i za nas i za Šiptare, iz znanih razloga.

Srbija je u srcu. A tebi Jugsolavija? Nema je ni na karti, a Srbiju niti si ikada prihvatio kao svoju drzavu, niti ces je prihvatiti. Tuzno je to, ali sta da se radi, idi zakopaj se pored copavca u kucu cveca pa cvetajte zajedno.
Srbija je nažalost bleda kopija onoga što je nekada bila. I Jugoslavija i Srbija su mi u srcu. Jugoslavija kao uspomena na period kad nije bilo ratova, kad smo bili jaki, ujedinjeni i poštovani, i kada je 90% ljudi živelo dobro. Srbija mi je ipak da kažemo bitnija jer je osnova, i naš hiljadugodišnji identitet. Ne bih baš mogao reći da volim sam koncept Jugoslavije više od Srbije, ali svakako više volim uređenje koje je imala Jugoslavija nego ovo današnje kaubojsko.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back