Лички гусар
Buduća legenda
- Poruka
- 28.761
Ne slazem se po ovome pitanju i to je to.Nije ih izrodila Jugoslavija, kao sto ni Rusija nije izrodila Staljina.
Na kraju krajeva ja i nemam neko posebno misljenje o Jugoslaviji, da je bilo srece da nikada ni jedna od te dve YU nije postojala, gde bi nam bio kraj. Ali nemojte prodavati m.... pod bubrege.
I nije kraljevina napravljena preko srpskog lesa, napaduti smo bili, logicno je sto smo se braili. Napravljena je voljom glavesina da ne kazem politickom voljom.
Ti vidim sluzis se ijekavicom, nista licno samo konstatujem, sto znaci da nisi rodom iz Srbije, sto se vidi i iz imena. Meni i dan danas ne ide u glavu da ljudi iz krajeva koji su najvise postradali u drugom svetskom ratu vole komuniste, kao sto su voleli Srbi iz hrvatske. Nije bilo vecih komunista od Srba iz Krajine. I na kraju zavrsise znas i sam kako, zahvaljujuci komunistima. Sto bi nele rekao, od istorijskog avnoja do izbeglickog konvoja. U tome je razlika izmedju komunista i mene kog ne zanima ni prva ni druga Jugoslavija, mene zaniju Srbi i Srbija, kad kazem Srbija ne mislim samo na teritoriju danasnje Srbije znamo svi gde su granice Srbije. Ali eto neki bi voleli da Tito ustane iz groba pa da vlada jos jedno 50 godina.
I nemoj da spinujes, jes' bas je kraljevina stvorila NDH. A komunisti koji su blisko saradjivali sa ustaskim pokretom to nista, a?
I dan danas kada slusas recimo Natasu Kandic (gostovala kod onog ustase Bujanca ili kako se vec zove), ona komunista on ustasa...i jedno i drugo o Srbiji i Srbima imaju isto misljenje. Znas samo oko cega se ne slazu? Oko toga da li je SFRJ bila tamnica naroda ili nije. Kandicka kaze da je to bila dobra drzava itd. dok ustasa Bujanec tvrdi da je bila tamnica za hrvate. U svemu ostalom se slazu.
Uostalom nista cudno, pa pogledaj koliko je ustasa pobeglo posle drugog svetskog rata. Retko koji je osudjen. Onaj katolicki pop sto je organizovao pacovske kanale za izvlacenje ustasa preko Vatikana do smrti ziveo u Sarajevu. Ali dobro, vrana vrani oci ne vadi.
A u mom kraju su citave porodice pobijene samo zato sto je neko upro prstom u njih i rekao da su saradjivali sa cetnicima.
Lika je dala i prvu i drugu cetnicku brigadu, Lickog cetnickog korpusa. Nijesu Srbijanci tukli se za jugo-komunistima po Tromedji nego Licani.
I zasto ijekavica ne bi bila srbijanska, ako je do stvaranja tog cudovista pola Srbije govoriloo ijekavski?
Al dobro ova prica ce otici zna se dje, vratimo se temo.
PS.
Moji su se predali jugo-komunistima 1947. i 1949. kad su tvoji??