Živeli smo i mi sa Hrvatima i Slovencima u istoj državi pa sad kad bi pokušao da ih vratiš silom bilo bi zlo i naopako. Krvi do kolena. A Ukrajinci Ruse mrze odavno, tako da ta priča o slovenskoj braći ne drži vodu.
Ovo je apsolutno tačno i vidi se da patološki mrze Ruse, primećuje se to u borbama (i pogotovu čečenske specijalce). Krvna veza ne znači ništa, pa čak ni vera ne znači mnogo, mi i Bugari smo se ubijali medjusobno u Prvom svetskom ratu, a oba naroda pravoslavna.
Meni se inače čini da je ceo ovaj rat, tj. osvajanje Putinova stravična taktička greška. I može da ima dalekosežne posledice ako se ne povuče na vreme.
Morao je da bude realističan i uzme samo region Donbasa, dakle dve pravoslavne republike i da zaštiti narod. Sve ovo drugo je preterano ambiciozan cilj, jer Amerikanci drže Evropu, imaju NATO baze, imaju meku moć, industriju zabave, dok Rusi imaju samo vojnu moć pa nekako ispadaju kao siledžije. Na Redditu i drugde ljudi koji su za Rusiju nalikuju na autsajdere i čudake nekakve, nema podrške, svi ih mrze. Primetio sam još da sem Čečena, većinu vojnika čine neki mobilisani jedva punoletni mladići, i moral nije mnogo visok.
Da ne govorim da je u pitanju zemlja od 40 miliona stanovnika koja ima podršku celog Zapada, tj. celog sveta. Nije dovoljno uzeti Kijev ili Harkov, tu su mnogi gradovi koje treba uzeti, a Rusi su ih zaobilazili. Čak i da osvoje Kijev i smene vlast opet nemaju podršku iznutra, podršku stanovnika, koji se ipak za sve pitaju, pa rizikuju novi Avganistan unutar Ukrajine i trajnu nestabilnost Rusije pre svega. Sankcije će im trošiti vojnu i finansijsku moć, oligarsi će biti nezadovoljni, drugi političari dobiti na ceni i glasu.
Što se tiče nas Srba ovo nas donekle može koštati. Treba biti spreman na sve ali ne ulaziti u sukobe.