Rat u Siriji i Iraku - vesti i analize (3)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
7TzQyq9nyjk.jpg


Naravno ako "proizvodjac dozvoli" ...
 
Руси још једном покопали Запад у Савету безбедности: Блокирана резолуција о Сирији, зна се ко се пита
04-06-2019 08:31 Издвојено Свет Планета
Русија је блокирала саопштење Савета безбедности УН о Идлибу које су покренули Кувајт, Немачка и Белгија наводећи да је неуравнотежено, изјавио је јуче дипломатски извор за ТАСС.

Савет безбедности (Фото: РИА)
"Русија је блокирала саопштење Савета безбедности Уједињених нација позивајући стране да понове своју посвећеност споразуму о примирју према руско-турском меморандуму од 17. септембра 2018. године", рекао је извор, додајући да је оно је било неуравнотежено и није било спомињања терориста у региону.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин учествовао је на састанку Савета безбедности УН о Сирији прошле недеље. Он је поновио посвећеност Русије руско-турском меморандуму и нагласио неопходност даљих напора за истребљење терористичких организација са седиштем у Идлибу.
Председник САД Доналд Трамп позвао је раније у току дана Русију, сиријске власти и Иран да престану са бомбардовањем провинције Идлиб у Сирији.
"Русија, Сирија и у мањој мери Иран, бомбардују сиријску провинцију Идлиб, и неселективно убијају много невиног цивилног становништва" рекао је Трамп и додао да свет гледа, како он каже, "кланицу", пренео је Тасс Трампов пост са Твитера.
Агенција наводи да су у вечерњим часовима 21. маја милитанти ал Нусра фронта, који се у Русији налазе на листи терористичких организација у северном делу де-ескалационе зоне Идлиба, извели више напада на позиције владиних трупа.
Тасс подсећа да су у складу са одлуком Русије, Ирана и Турске, који су гаранти примирја у Сирији, у мају 2017. године успостављене четири зоне деескалације, у које је укључена Идлиб провинција.
Наводи се да су од 2014. године три зоне под контролом Дамаска али се четврта област у коју спада провинција Идлиб и неки делови Латакије, Хама и Алепо провинција још налази под контролом милитаната из Џабат ал Нусра фронта.
Трамп припрема позорницу за глобални рат. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

https://www.pravda.rs/2019/6/4/rusi...kirana-rezolucija-o-siriji-zna-se-ko-se-pita/


Na isti nacin su spasili Srbiju od onog zlocinackog predloga koji je planirala Engleska o navodnoj "genocidosoti srpskog naroda" ...!!!
 
TРАМП ИЗГУБИО ЖИВЦЕ ЗБОГ СИРИЈЕ: Прозвао Русију, Сирију и Иран и поменуо реч "кланица" (МАПА)
03-06-2019 19:39 Ратни извештаји Сирија / Ирак Свет Планета
Eскалација борби у сиријској провинцији Идлиб привукла је пажњу врха САД па и самог председника Доналда Трампа који се тим поводом огласио.

Tрамп брани терористи у Идлибу (Фото: Правда/Јутјуб)
Трамп је прозвао Русију, Сирију и Иран да су направили кланицу од Идлиба и да неселективно убијају цивиле.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1135332642851893250

Hearing word that Russia, Syria and, to a lesser extent, Iran, are bombing the hell out of Idlib Province in Syria, and indiscriminately killing many innocent civilians. The World is watching this butchery. What is the purpose, what will it get you? STOP!

88K

1:49 AM - Jun 3, 2019
Twitter Ads info and privacy

38.5K people are talking about this




- Слушам информације да Русија, Сирија, и у мањој мери Иран, паклено бомбардују провинцију Идлиб у Сирији неселективно убијајући недужне цивиле. Свет гледа кланицу. Шта је сврха, шта ћете добити од тога? Стоп – написао је Трамп на Твитеру.

csm_3june_NorthWest_Hama_48abc9b97a.jpg



Занимљиво је да је током председниковања Обаме Трамп износио сасвим другачије ставове о оваквим питањима. Када је Обама оптуживао Русе и Сиријце због напада на области под контролом Ал Каиде и Исламске државе Трамп је нападао Обаму.
- Обама жели да једнострано наметне зону без летова у Сирији и заштити Ал Каиду. Сирија није наш проблем – рекао је Трамп 2013. године.

858 people are talking about this




О јуначкој погибији руског специјалца који је волео Србију читајте ОВДЕ.

https://www.pravda.rs/2019/6/3/tram...iju-siriju-i-iran-i-pomenuo-rec-klanica-mapa/
 
Syrian forces seize US-made TOW missiles in terrorist redoubts

Syrian government forces have seized Israeli and US-made weapons and munitions, including American TOW missiles, left behind by terrorist outfits in the southern parts of the Arab country.
Syria’s official news agency SANA on Monday reported that Syrian army troops discovered and sized terrorists’ weapons, including hundreds of thousands of machine gun rounds, some of which Israeli-made, machine guns of 12.7 mm, 14.5 mm and 23 mm.
It added that Syrian soldiers also discovered a number of anti-tank missiles, including US-made TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) missiles.
The report also said that among the seized weapons there was a drone capable of carrying about 20 kg of explosive materials.

SANA added that government troops also managed to discover and seize anti-tank missiles, RPGs, ammunition, machine guns rounds and hand grenades left behind by terror groups in northern parts of the central province of Homs.
On Saturday, SANA reported that army troops found four tons of C-4 explosives in the Yarmouk Basin area of Homs, saying that explosives had been stashed ahead of the Takfiris’ defeat in the province last year.
Composition C-4 can be detonated only by a shockwave, for example when a detonator inserted into it is fired. Once detonated, C-4 quickly decomposes to discharge nitrogen, water and carbon oxides as well as other gases. The detonation proceeds at an explosive velocity of 8,092 meters per second.
Read more:https://www.presstv.com/Detail/2019/06/03/597620/Syria-weapons-drone-Homs
 
03.06.2019. •
AMFILOHIJE POSLE NAPADA PORUČIO IZ SIRIJE: Oni koji su bombardovali Bosnu i Kosovo, nastavljaju i ovde!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i ostali članovi crkvene delegacije koja boravi u Siriji, nisu povređeni u napadu Izraela na tu zemlju.

Svetske agencije javljaju da se napad izraelske vojske na jug Sirije dogodio u subotu uveče, a usledio je u znak odmazde zbog dva projektila koja su pala na njihovu teritoriju, a za koje Izraelci tvrde da su ispaljeni iz Sirije.

Mitropolit Amfilohije je u izjavi za "Dan" iz Sirije kazao da se u gradu gde se nalaze trenutno ne oseća ratna atmosfera koja traje godinama, podsećajući da je napad bio preksinoć, te da su bombe padale okolo, preneo je CDM.


- Nastavlja se ona priča naša iz Bosne i Kosova, oni koji su bombardovali nas i njihovi nastavljaju to svoje delo ovde. Sirijski narod je prastari, među kojima je i Sveti Pavle postao hrišćanin. Inače, ovde u gradu je trenutno mirno, ovde je bio i naš Sveti Sava i tada ga je primio turski paša i toliko mu se dopao da ga je nazvao božjim čovekom. Tako da je ova poseta i deo obeležavanja 800 godina SPC - kazao je mitropolit Amfilohije.

Sve čestitke samom vrhu SPC koji su za razliku od pičkoplašlive zvanične administracije imali kuraži da podrže i odaju priznanje čoveku čija strana je spasila hrišćanske zajednice u Siriji. Da su kojim slučajem pobedili američki prijatelji, hrišćanskim zajednicama ( kao u ostalom sve zajednice izvan sunitstva) u najboljem slučaju , oni koji bi imali sreće, završili bi u uzgnanstvu.
 
Danas je iznad Idliba jedan SU-22 pogođen manpadom.
Pilot je uspeo da vrati avion u bazu.

A Su-22 was hit today with a MANPAD while carrying out a sortie over Idlib. The pilot was able to control the situation and returned to his base safely.

Turska je od Rusije tražila prekid vatre u Idlibu, ali pregovori nisu bili uspešni.
Izgleda da je Turska počela teroriste da naoružava i manpadima i da je na pomolu eskalacija.
Mislim da im ovo nije bilo potrebno, samo će sirijska i ruska avijacija prestati toliko često da nisko leti, a neko bi mogao fasovati.
 
Russian Reconciliation Center for Syria: 140 terrorists killed during yesterday and Today’s attacks to the Syrian Army positions.


Trenutna situacija

Latest situation on Northern #Hama front :
- Rebels control Jubbayn and Tall Mallah
- Jalmah is disputed
- Possible Russian involvement yday on Kernaz front
- heavy fighting on Kafr Houd front

D8hBw8AX4AATHVv.jpg
 
СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ КРВАВЕ УТАКМИЦЕ У ХАМИ: Руси и Сиријци саопштили резултате жестоке офанзиве
08-06-2019 09:47 Ратни извештаји Сирија / Ирак Издвојено Свет Планета
Сиријска арапска армија и гтерористи ХАџат Тахрир ал Шама предходних дана водили су крваве борбе на северу ХАме и југу Идлиба.

Месец је почео успешном офанзивом САА која је успела да напредују на линијама провинција Хомс и Идлиб. Све време руска авијација давала је подшку САА, а у нападима на терористе учествовали су и сиријски авиони.
Терористи ХТШ извели су неколико контранапада са делимичним успесима, а број погинулих већи је до 100.
Руско министарство одбранер саопштило је да је ликвидирано 120 терориста. Међутим, САА говори о 70 убијених тероириста у борбама, Разлика је вероватно отуд што Руси у број убијених терориста убрајају и оне страдале у дубини територије провинције Идлиб од последицама ваздушних удара, а САА само оне погинуле у копненим операцијама
Истовремено, САА је признала да је у борбама имала 39 погинулих војника.

csm_mapa_sever_hame_amn_47ff166b70.jpg



Већина војника САА страдала је када су терористи пробили фронт заузели градић Јибен.
САА тренутно покушава да поврати два насеља које су тероиристи заузели током последњег контранапада.
Како Немци планирају да одговоре на Путинову ракету и најновији тенк сазнајтеОВДЕ.
https://www.pravda.rs/2019/6/8/stig...sirijci-saopstili-rezultate-zestoke-ofanzive/
 
Ima li uopste neka mapa sta je ko uzeo? Posto ovo gore mi je nejasno ko je sta kontrolisao pre?

...


Isprekidana crvena linije je stanje pre početka dejstava SAA, Oslobođeno je do isprekidane zelene linije.
Ono plavo, između dve isprekidane linije su džihadisti zauzeli u kontranapadu i to je trenutno stanje.
Čuj nejasno, ne treba doktorat da se to pročita.
Teritorija pod okupacijom terorista je plava.
 
НА БОЈНОМ ПОЉУ И ДАЉЕ НАПЕТО: Војска изгубила на десетине војника а крај сукоба се не назире!
11-06-2019 15:02 Ратни извештаји Сирија / Ирак Фокус 1 Свет Планета
Ситуација у северној Хами остаје напета упркос извештајима да су Русија и Турска укључене у нови круг преговора о поновном успостављању прекидног режима на контактној линији у том подручју.

Села Јубаин и Тал Малах су главна тензија у којима се одвијају борбени и артиљеријски двобоји. Сиријске ваздухопловне снаге такође врше ударе на милитантну инфраструктуру дубоко иза линије фронта.
Према про-милитантним изворима, сиријска војска и њени савезници изгубили су на десетине јединица војне опреме у том подручју, укључујући најмање 9 борбених тенкова и 13 оклопних возила. Овај број није потврђен видео снимцима. Међутим, активна употреба АТГМ-а од стране милитаната је потврђена чињеница.
Војска убила борца из непријатељског батаљона! Више о томе ОВДЕ
Извор:
https://www.pravda.rs/2019/6/11/na-...-desetine-vojnika-a-kraj-sukoba-se-ne-nazire/
 
"

Министарство финансија САД у Вашингтону

Америка се не зауставља — проширила санкције Сирији
© Sputnik / Алексей Агарышев
СВЕТ
21:19 11.06.2019
Вашингтон је проширио санкције против Сирије, наводи се у саопштењу Министарства финансија САД.
Списак је проширен за 13 правних лица из Сирије, Либана и Уједињених Арапских Емирата, као и за три сиријска држављана са истим презименом.
На списку се, између осталог, нашла компанија „Интернешенал трејдинг“ из Уједињених Арапских Емирата, а сва физичка лица унета на списак повезана су са њом.
Такође су на списак стављене трговинске компаније, произвођач шећера из Хомса и холдинг компанија „Аман“ из Сирије.
Амерички војници у Сирији
© ФОТО: U.S. MARINE CORPS/CPL. CARLOS LOPEZ
Америка диже „зид“ око Сирије
Санкције су усмерене против сиријског бизнисмена Самера Фоза и његове компаније, прецизирало је Министарство финансија САД. Према наводима тог министарства, Фоз и његови рођаци искористили су конфликт у Сирији како би остварили профит. Министарство финансија је Фоза назвало „сиријским олигархом“, који директно подржава власти Сирије и гради луксузне хотеле на „украденој“ земљи.
„Министарство финансија намерава да позове на одговорност оне који профитирају и пуне џепове Асадовог режима док сиријски грађани пате због хуманитарне кризе“, изјавила је заменица министра финансија Сигал Манделкер.
Фоз се од јануара налази на санкционом списку Европске уније.
Специјални представник Сједињених Америчких Држава за Сирију Џејмс Џефри изјавио је да Вашингтон новим санкцијама жели да подстакне сиријског председника Башара ел Асада на политичко решење.".
https://rs.sputniknews.com/svet/201...-se-ne-zaustavlja--prosirila-sankcije-siriji/
 
Dosadašnji rezultat nakon zadnjih sukoba u Hami
Na snazi je 72 satno primirje (nikako mi nisu jasni ovi Rusi i njihova ''primirja''
SAA je uzela nekoliko gradića i kota velike strateške važnosti, teroristi su uzeli par sela, praktično bez važnosti za dalji tok operacija. ( da su uspeli da naprave dublji prodor, poništili bi uspehe SAA, ali su zaustavljeni i pritom pretrpili velike gubitke)

0Q5euYu5
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top