Имам једно хипотетичко питање. Сад да се заврши рат у Сирији и да Сирија обнови своју војску. Да добије најсавременије ПВО системе од Руса. Колике би шансе имала нпр. да поврати Голанску висораван од Израела ? Да ли би им ово ратно искуство нешто помогло у томе ?
Licno mislim da Sirija ima problem nacionalne "nesvesti". Videli smo sad kako se zemlja raspala, prakticno ima bar 3-4 velike frakcije, mozda i 5, i sve su nekako suprotstavljene.
U takvim uslovima - KO CE DA RATUJE ZA GOLAN? Ciji je Golan (za tih 5 frakcija)? Posvadjali bi se za 5 min i Izrael bi im samo uzeo jos teritorije.
Uz to, pokazali su se i kao ne bas dobri vojnici.
Nasuprot tome imamo nacionalno "nabildovane" Izraelce koji ce maksimalno da se bore za svoju zemlju, koji su obuceni i organizovani, nacionalno jedinstveni, i imaju motiv i svest. Da, imaju i oruzje.
U ovoj nazovi-analizi pretpostavljamo sukob 1-na-1 - znaci nista USA u ime Izraela, nista Iranci za Siriju.
Generalno govoreci, Sirija bi trebalo da pobedi Izrael i da im uzme Golan. Poznajuci situaciju na terenu, Sirija nema sanse.
Rat u Siriji je donekle procistio (od izdajica) i homogenizovao vojsku, ali nisam siguran da bi to bio neki veliki plus protiv Izraela. Plus je cena koju je SAA platila u ljudstvu i tehnici ogromna, i ne moze da se meri sa Izraelom. Cak i uz modernizaciju opreme, SAA ne moze da se meri sa IDF-om.
I za kraj jos jednom da ponovim - mislim da je problem Sirije pre "u glavi" nego u cinjenici da ne mogu da pobede - imaju puno problema sami sa sobom.
Misli da je najbolji argument ZA moje vidjenje stvari poslednji rat Izraela sa Hezbolahom, koji je prilicno zaboleo Izrael. E, tako je kada se boris sa motivisanim protivnikom (Hezbolah). Nije Hezbolah pobedio, ali nije bilo lako Izraelu, a Hezbolah je neuporedivo slabija sila od SAA (osim "u glavi", kako sam i rekao).
Ili sto bi rekao Njegos:
"Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka." Mada ima nesto i u oruzju.