SDF počeo da izvlači ISIS iz Rake
Evo na ukro mapi sledecih vesti vezano za ovo:
Latest from Raqqa: SDF forces continue evacuation of civilians, surrendered ISIS militants and their families in the city.
Syrian Observatory: buses coming to city of Raqqa to evacuate remaining ISIS gunmen and their families
All Syrian IS fighters leave Raqa: monitor
Statement by tribes of Raqqa confirm deal with SDF to ensure exit of local ISIS from Raqqa
OIR Spokesman: Raqqa Civil Council/local Arab tribal elders work to minimize civilian casualties as SDF and @CJTFOIR prepare for major ISIS defeat in Raqqa
Coalition confirms that the foreign ISIS fighters are forbidden to leave Raqqa
Znaci da rezimiramo:
Dopusta se i organizuje da se iz Rake izvuku samo lokalni, sirijski pripadnici ISIS-a i njihove porodice, dok se istovremeno stranim ISIS borcima zabranjuje da napuste Raku.
Vrlo interesantna podela ISIS boraca, moram da prizanam. Sada imamo i dobre i lose ISIS-orke takodje, uz one dobre i lose idlib-orke.
Inace ja sam i odavno sumnjao, i mislim da sam u pravu, oko tih borbi u Raki. Verovatno nije celokupni ISIS u presvlacenje fazonu, ja verujem da je poveci deo tih budaletina, narocito onih najgorih, stvarno tamo dosao da pravi nekakav kalifat, kolje, siluje i ubija nevernike. Problem sa takvima je sto su stvarno hard-core, i njih nije bilo moguce preobuci, potplatiti i slicno, vec su se i jos se fanaticno bore tamo za taj svoj kalifat ili 72 device. Zato se u Raki ipak izgleda solidno ginulo i ne ide lako.
Sada se pravi ova finalna evakuacija sirijskih pripadnika ISIS-a, dok ce svi strani (citaj: full hard-core ISIS) biti pobijeni (podsetimo se, CIA/MOSAD/norveski/SAS itd komandanti su odavno izvuceni odatle) jer su, zapravo, sada potpuno van kontrole, obuceni, naoruzani, krvolocni i besni. Sa njima vise nema zezanja i bice svi pobijeni, i kako i sami kazu tamo, ocekuje ih teska borba za potpuno oslobodjenje Rake.
Ono sto se meni nimalo ne svidja je ovo izvlacenje SIRIJSKIH ISIS trupa, prvo jer su u pitanju teroristi, a drugo jer ce, bojim se, zavrsiti iza ledja SAA u onom zapadnom dzepu.
Evo sad ponovo idu vesti sledecim redom:
- Majadin potpuno oslobodjen
- SAA u Majadinu napadaju SA ZAPADNE STRANE, tj. iza ledja.
Kao sto vidimo, najnovija taktika ISIS-a je da napada SAA prakticno iza ledja, pusti ih da uzmu nesto a onda ih, tako rastegnute, napadaju sa suprotne, recimo "neocekivane" strane.
Ono sto mi se dopalo je sto je izgleda SAA uvela takodje novu taktiku fleksibinog povlacenja, gde se pusti ISIS da zauzme nesto sto nije bas kljucno povlacenjem unazad i razvlacenjem ISIS-a, a cime se kupuje i vreme, da bi se ISIS zabavio na tim strateski ne preterano bitnim mestima, dok SAA zapravo nastavlja da napreduje tamo gde joj je bitno, konkretno juzno i istocno duz Eufrata. Ja tako tumacim sada ono sto se desilo u Suli i u tom delu.
Naravno, ovo ne minimizira efekte tih napada iza ledja, ali dobro je sto SAA nije ponovo pocela da udarne trupe transportuje tamo-ovamo, jer izgleda da je ipak sada brojno stanje i/ili terenska premoc na strani SAA.
Za kraj, samo da ponovim da mi se ne svidja ova evakuacija lokalnih ISIS koljaca iz Rake jer mi se javlja da ce da se pojave sutra iza ledja SAA u Majadinu.