Rat u Siriji i Iraku - vesti i analize (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko se secam Majadin je proglasen za glavni grad posle Rake .... Sad je red da prestolnicu prebace u neki drugi grad ..gradic ... selo ... zaseok ... cuvik .... katun ....oazu ... sta li im je jos ostalo ..... :think:... Ne isplati im se proglasavati Abu Kemel stolicom Svetskog Kalifata uopste .....

Al-Qaim je nova prestonica Kajifata
Ali se i dalje sve bitne odluke donose u Tel Avivu i Fašingtonu

858px-Al-qaim-area.svg.png

Poslednja izmena:
Мост у Мајадину. Ово ће се тешко окрпити на брзину. Баш ме занима расплет.

CtWiebtUEAAPewR.jpg

CtWiebRVYAA1DnN.jpg

CtWiebaUEAAKsSJ.jpg

to nije problem . Postoje firme koje rade te stvari . EVo kod mene u blizini ima firma koja radi te male montažne mostove od 20 metara . To znači da recimo prave negde podvožnjak , dovedu bagere iskopaju rupetinu , nameste most i vozovi piče kao da se ništa ne radi . Most sa sve šinama a može i bez njih . Znači najobičnija čelična konstrukcija .

Danas pre podne počnu laseri da seku komade , u podne ih dovezu na mesto , dovezu generatore za struju , kran za podizanje delova , 10 bravara-montažera i 10 varioca i do jutra prelaze tenkovi .:mrgreen: bem ti mostić od 20-30 metara :)

Turske snage nastavljaju s transportom prema deeskalacijskoj zoni u Idlibu

Još jedan konvoj s vozilima turskih snaga sinoć je iz mjesta Reyhanli u turskom Hatayu prešao granicu i ušao u deeskalacijsku zonu, u blizini područja koje pripada Halepu.

59e1a944cabea.jpg

Oružane snage Republike Turske (TSK) nastavile su sa vojnim tranasportom prema deeskalacijskoj zoni u Idlibu, s ciljem formiranja posmatračkih tačaka u ovoj regiji.

Još jedan konvoj s vozilima turskih snaga sinoć je iz mjesta Reyhanli u turskom Hatayu prešao granicu i ušao u deeskalacijsku zonu, u blizini područja koje pripada Halepu.

Vojni transport TSK-a počeo je prije dva dana te se očekuje da će biti nastavljane u određenim vremenskim intervalima.

U prvoj etapi, turske snage su raspoređene na području između Idliba i gradića Afrin, koji je pod kontrolom terorističke organizacije PKK/PYD, a koji se nalazi na granici s Turskom.

Očekuje se da će Oružane snage Turske, raspoređivanjem jedinica od sjevera prema jugu Idliba, u narednom periodu postepeno formirati posmatračke tačke u preko 10 regija.

Jedinice TSK, koje djeluju u okviru Kontrolnih snaga za smanjenje tenzija, bit će raspoređene u skladu sa sporazumom koji je postignut ranije ove godine u kazahstanskoj Astani.

Kontrolne snage za smanjenje tenzija čine jedinice Turske, Rusije i Irana, odnosno zemalja garantora prekida sukoba u Idlibu.

Turske jedinice će formirati "posmatračke tačke" u unutrašnjosti Idliba, a ruske snage u perifernim dijelovima.

Raspoređivanje turskih snaga na području Idliba se provodi u koordinaciji s jedinicama Slobodne vojske Sirije (FSA).

http://www.trt.net.tr/bosanski/turs...om-prema-deeskalacijskoj-zoni-u-idlibu-826834

SDF počeo da izvlači ISIS iz Rake

Evo na ukro mapi sledecih vesti vezano za ovo:

Latest from Raqqa: SDF forces continue evacuation of civilians, surrendered ISIS militants and their families in the city.

Syrian Observatory: buses coming to city of Raqqa to evacuate remaining ISIS gunmen and their families

All Syrian IS fighters leave Raqa: monitor

Statement by tribes of Raqqa confirm deal with SDF to ensure exit of local ISIS from Raqqa

OIR Spokesman: Raqqa Civil Council/local Arab tribal elders work to minimize civilian casualties as SDF and @CJTFOIR prepare for major ISIS defeat in Raqqa

Coalition confirms that the foreign ISIS fighters are forbidden to leave Raqqa

Znaci da rezimiramo:

Dopusta se i organizuje da se iz Rake izvuku samo lokalni, sirijski pripadnici ISIS-a i njihove porodice, dok se istovremeno stranim ISIS borcima zabranjuje da napuste Raku.

Vrlo interesantna podela ISIS boraca, moram da prizanam. Sada imamo i dobre i lose ISIS-orke takodje, uz one dobre i lose idlib-orke.

Inace ja sam i odavno sumnjao, i mislim da sam u pravu, oko tih borbi u Raki. Verovatno nije celokupni ISIS u presvlacenje fazonu, ja verujem da je poveci deo tih budaletina, narocito onih najgorih, stvarno tamo dosao da pravi nekakav kalifat, kolje, siluje i ubija nevernike. Problem sa takvima je sto su stvarno hard-core, i njih nije bilo moguce preobuci, potplatiti i slicno, vec su se i jos se fanaticno bore tamo za taj svoj kalifat ili 72 device. Zato se u Raki ipak izgleda solidno ginulo i ne ide lako.

Sada se pravi ova finalna evakuacija sirijskih pripadnika ISIS-a, dok ce svi strani (citaj: full hard-core ISIS) biti pobijeni (podsetimo se, CIA/MOSAD/norveski/SAS itd komandanti su odavno izvuceni odatle) jer su, zapravo, sada potpuno van kontrole, obuceni, naoruzani, krvolocni i besni. Sa njima vise nema zezanja i bice svi pobijeni, i kako i sami kazu tamo, ocekuje ih teska borba za potpuno oslobodjenje Rake.

Ono sto se meni nimalo ne svidja je ovo izvlacenje SIRIJSKIH ISIS trupa, prvo jer su u pitanju teroristi, a drugo jer ce, bojim se, zavrsiti iza ledja SAA u onom zapadnom dzepu.

Evo sad ponovo idu vesti sledecim redom:

- Majadin potpuno oslobodjen
- SAA u Majadinu napadaju SA ZAPADNE STRANE, tj. iza ledja.

Kao sto vidimo, najnovija taktika ISIS-a je da napada SAA prakticno iza ledja, pusti ih da uzmu nesto a onda ih, tako rastegnute, napadaju sa suprotne, recimo "neocekivane" strane.

Ono sto mi se dopalo je sto je izgleda SAA uvela takodje novu taktiku fleksibinog povlacenja, gde se pusti ISIS da zauzme nesto sto nije bas kljucno povlacenjem unazad i razvlacenjem ISIS-a, a cime se kupuje i vreme, da bi se ISIS zabavio na tim strateski ne preterano bitnim mestima, dok SAA zapravo nastavlja da napreduje tamo gde joj je bitno, konkretno juzno i istocno duz Eufrata. Ja tako tumacim sada ono sto se desilo u Suli i u tom delu.

Naravno, ovo ne minimizira efekte tih napada iza ledja, ali dobro je sto SAA nije ponovo pocela da udarne trupe transportuje tamo-ovamo, jer izgleda da je ipak sada brojno stanje i/ili terenska premoc na strani SAA.

Za kraj, samo da ponovim da mi se ne svidja ova evakuacija lokalnih ISIS koljaca iz Rake jer mi se javlja da ce da se pojave sutra iza ledja SAA u Majadinu.

Ka'e general da je u zadnjoj ofanzivi ISIS-a učestvovalo 3000 crnih majmuna koji su ušli iz Iraka preko teritorije koju kontroliše USA i Al-Tanfa, američke baze, sve sa stotinama Tojota, tenkova, oklopnih vozila. Uz onaj ponton, postoje još 3 prelaza, koliko sam shvatio, pontonski elementi se na tim prelazima koriste kao skele.
Tu je i rekapitulacija i snimci deratizacije.

Očekivano, sada je cilj jedino naneti što veću štetu SAA i usporiti njeno napredovanje gde god je to moguće...

Jedini nacin koji ja vidim da SAA i Rusi imaju da "zapljunu" ona cuvena naftna polja (vidi plavo obelezenu oblast na slici) je da vrse konstantne (dobro, ne bas konstantne, ali recimo na par sati) vazusne udare po sledecoj liniji (vidi crvene krstice, ona zvezda treba da simbolizuje eksplozije).
Time se prakticno onemogucava da tu liniju prelaze SDF snage. A opravdanje za bombardovanje je krajnje logicno - pa SAA se prakticno nalazi na 10-20km odatle. Kao sto SAA/ruska avijacija ravna Idlib isto moze i ovde.

Nema druge, ako se tako ne uradi SDF ce preobukom i setnjom uzeti sve. Ja drugi nacin ne vidim.

S druge strane, ako postoji dogovor sa USA onda ne znam cemu se SAA i Rusi uopste guze da idu na taj deo Sirije - 'ebiga, dogovor je dogovor. Ako ti se nije svidjalo sto si se dogovorio tako.

Kao sto vidimo, najnovija taktika ISIS-a je da napada SAA prakticno iza ledja, pusti ih da uzmu nesto a onda ih, tako rastegnute, napadaju sa suprotne, recimo "neocekivane" strane.

Pa onda je to super taktika... za SAA. Ako će ISIS tako da prepusti naseljena mesta bez borbi, a onda da se odluči za napad na otvorenom, gde SAA ima malu pomoć avijacije, onda će ISISovci to skupo platiti.
Tj. trebali bi to skupo da plate, kada bi ruska avijacija dejstvovala barem upola dobro kao američka. Ali izgleda da su Rusi jedino dobri u udarima po fiksnim ciljevima sa jedno dan-dva zaostatka.

U svakom slučaju interesantno je koliko su ISISovci spremni da plate glavama samo da bi usporili SAA.

Jedini nacin koji ja vidim da SAA i Rusi imaju da "zapljunu" ona cuvena naftna polja (vidi plavo obelezenu oblast na slici) je da vrse konstantne (dobro, ne bas konstantne, ali recimo na par sati) vazusne udare po sledecoj liniji (vidi crvene krstice, ona zvezda treba da simbolizuje eksplozije).
Time se prakticno onemogucava da tu liniju prelaze SDF snage. A opravdanje za bombardovanje je krajnje logicno - pa SAA se prakticno nalazi na 10-20km odatle. Kao sto SAA/ruska avijacija ravna Idlib isto moze i ovde.

Nema druge, ako se tako ne uradi SDF ce preobukom i setnjom uzeti sve. Ja drugi nacin ne vidim.

S druge strane, ako postoji dogovor sa USA onda ne znam cemu se SAA i Rusi uopste guze da idu na taj deo Sirije - 'ebiga, dogovor je dogovor. Ako ti se nije svidjalo sto si se dogovorio tako.
vidim da se na temi odomaćilo mišljenje da kada neka strana zauzme livadu da je livada njegova .

Ja mislim da je livada od države SIrije i da nema veze ko je trenutno na njoj , jer kada dođe gazda lopovi će morati da begaju . To što se trenutno ne bave kurdima je samo zbog toga što se kurdi trenutno smatraju prijateljskom stranom tako da zvanično nema veze ko šta drži .

Danas sutra se lako okrene situacija zbog SARADNJE SA OKUPATOROM i tren postanu neprijateljska grupacija . Dokaza za saradnju sa kozoebcima i amerima ima na sve strane .

Kažu da je završena evakuacija ISIS-a iz Rake i da više nema borbi.
Navodno su evakuisani svi, uključujući i strance, u tajnosti, u ''nepoznatom'' pravcu.
Vrlo brzo ćemo videti gde je to ''nepoznato'', SAA će na tom nepoznatom mestu biti izložena velikim iskušenjuma.
Kurdi opet prave igrokaz o veselju žena u Raki i cepanju tradicionalne oklop-odeće.

Poslednja izmena:
А овако пишу миљеници једног нашег форумског колеге

Koliko god internet ljudožderi tupili o nekim ljudskim pravima, bolnicama, pekarama i nesrećnim klovnovima, sva suština borbe protiv "nepodobnih" režima na Bliskom istoku je sunitsko sektašenje i želja da nametnu svoj izopačeni stil života svima drugima. Pitam se samo zašto domaći mudžiburci ne pokušaju tako nešto, valjda smo mi gori kjafiri nego neki tamo Asad :mrgreen:

Ocigledno da je ovo kraj teme koja je ovde aktuelna vec skoro cetiri godine.
Bar sto se tice isila.
Sad se postavlja pitanje da li ce na ovim prostorima zavladati mir ili idemo u novi rat .... mislim mi, na ovom forumu?

Kurdi, ameri, jevreji, saudiarabljani... vs ... turci, sirijci, iranci, rusi, hezbolah ....???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back