Ali Deda i 50 000 sumanutih Srba
Piše: Dimitar Anakiev
Veličina slova:
Ćirilična podrška bratskom diktatoru: Prizor iz Beograda
Photo: BETA
Oni koji se pobune protiv vladara, **** demokratiju, nisu više narod nego izdajnici. Narod je ono što se povija i trpi a što glavu diže treba za glavu skratiti. To je filozofija bratije 50 000 sumanutih Srba grupisanih na proameričkom Facebooku u korist štete libijskog naroda
Oko 50,000 Srba, ili građana Srbije, upisalo se je na Facebooku u grupu podrške diktatoru, pukovniku i bogatašu Moameru iz plemena Gadafi, u trenutku kada ga je u ubijanju saplemenika prekinula avijacija zapadne alijanse u misiji Ujedinjenih nacija. Prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama rezoluciju protiv ubijanja civila u Libiji nisu sprečile ni demokratiji nesklone Rusija i Kina. A onda se je tu odnekud stvorilo 50 000 sumanutih Srba koji putem prozapadnog, američkog Facebooka daju podršku pukovniku Moameru da ubija civile. U stvari, u naslovu svoje grupe zapisali su ćirilicom konfuznu rečenicu: „Ova grupa napravljena je da bi se pružila podrška libijskom narodu i njihovom vođi Moameru el Gadafiju u borbi protiv Amerike i prozapadnih snaga."
Sledeća faza svesrpskog pokreta za slobodu diktatora: Protest islamista u Indiji
Photo: EPA
Tu propagandnu konfuziju napisanu neveštom novohrizostomskom rukom preveli su bog zna zašto i na omraženi engleski jezik. Nejasno je kome ovi dobri ljudi pružaju podršku: da li narodu ili diktatoru koji ubija narod? Tamo piše da pomalo čudno podržavaju i ugnjetene i ugnjetavača. Tipično srbijanski, rekli bi. Libijski studenti u Beogradu protestovali su nedavno protiv pukovnika koga podržava i poznati beogradski režimski farisej Lozanski. Znači li to da je podrška narodu samo deklarativna tj. da srbijanska novohrizostomska jagnjad smatra da su vladar i narod jedno isto, u stilu svetosavske parole: „Ein volk, ein reich, ein führer“? Biće da je tako, to je ključ jedinstva naroda i vladara. Oni koji se pobune protiv vladara, **** demokratiju, nisu više narod nego izdajnici. Narod je ono što se povija i trpi a što glavu diže treba za glavu skratiti. To je filozofija bratije 50 000 sumanutih Srba grupisanih na proameričkom Facebooku u korist štete libijskog naroda. Postavlja se opravano pitanje zašto protivnici Amerike i Zapada za protest koriste proamerički izum Facebook? A koriste li i frižider i televiziju ili ne znaju da frižider i TV predstavljaju „American way of life“? Imaju li valjanu alternativu? Znaju li oni da su vlasnici Facebooka američki multimilioneri? Umesto da se njih 50 000 okupi na livadi uz potočić pa uz prasence na ražnju a sa glavama pobijenih Turaka i Šiptara zadrmbolje podršku Moameru, da zaguslaju podršku svojem dilberu, svojem plemenskom vođi Moameru.
Elem, posredstvom jedne Slavice zagledah Gadafijevu pobedničku sliku i na mojem Facebooku. Taman joj oštro odgovorih a javi se neki Igor da me ubedi u suprotno, te se razvi Facebook diskusija koju prenosim ovde:
DIMITAR: Slavice, žao mi je, nisam prijatelj diktatura, a još manje onih koji poput Miloševića ubijaju i svoj narod. Da li si čula za Dadu Vujasinović? Pošto imaš objavu i na engleskom: I AM NOT A FRIEND OF DICTATOR GADDAFI, CLEARLY!
IGOR: Bilo bi praktičnije da nam je kraljica Elizabeta najbolji prijatelj, ali nije.
DIMITAR: A gde se vi upoznali sa Gadafijem pa ste takvi prijatelji? I gde ste to sreli Elizabetu pa ste odbili njeno prijateljstvo? Ja, nažalost, ni Gadafija ni Elizabetu ne poznajem, niti uobičavam da sam sebi persiram. Uz Gadafija ne želim da svrstavam svoje ime zato što ubija svoj narod, jednako kao i neki tu kod nas.
Photo: EPA
IGOR: Pa i ti kad bi uzeo pušku i tenk obučen od američkih instruktora i krenuo da osvojiš gradsku skupštinu, policiju i sl. bio bi ubijen i bio bi deo naroda ove zemlje.
DIMITAR: Oprosti Igore, izgleda sebi persirate a meni se obraćate sa "ti". Čini se da smo promenili temu.
IGOR: Sebi ću na ti, a Vama ću na vi... Da Vi i ja želimo da plastičnim pištoljima opljačkamo štedionicu u Americi, bili bi ubijeni... A da želimo da zauzmemo vlast tenkovima, oklopnim vozilima, helikopterima i mlaznim avionima u Libiji, onda bi bili civili.... Ne mogu da verujem da se ljudi još uvek primaju na propagandu koja je stvarno neubedljiva... U Kongu mesečno strada na žalost oko 45000 ljudi pa niko ne interveniše... Poenta je u fosilnim gorivima

DIMITAR: Čovek mora da pripada nekim vrednostima a diktator i diktatura nikad nisu bili nigde vrednost, pa ni kod nas -- ne znam da li se Vi zalažete samo za Gadafija ili i za Mubaraka i Ben Alija? Verovatno ste pratili pobunu Arapa kojima je izgleda dosta diktatora. Mubarak i Ali su odustali od krvoprolića a Gadafi je jedini rešio da okrene vojsku protiv naroda. O tome treba diskotovati-da li je to ta vrednost koju cenite kod njega? Uzgred: Mubarakova vojska je bila mnogo jača od Gadafijeve, najjača u u arapskom svetu, pa se nije usudio da je okrene protiv naroda. Da li je moguće da je pobijanje naroda narodnom vojskom samo u Srbiji vrednost?
IGOR: Mislite gospodine da su Rotshildi i Rokfelerovi digli armadu zbog diktature u Libiji?
DIMITAR: Čekajte nije samo Libija. Ima ti i neki Egipat, i Tunis i Alžir i dalje...
IGOR: Oni su bili dekoracija za poslednji veliki rezervoar nafte
DIMITAR: Egipat je bio dekoracija? I sve to da nas dvoje ovde mlatimo praznu slamu? Normalan čovek navija za nenaoružane i ugnjetene a navijati za diktatore je krajnje nemoralno. Eliminacija Mubaraka je vaš ćef a ja ne mogu da diskutujem po vašim ćefovima. Ako se predomislite, javite se...
IGOR: Nenaoružane mlaznim avionima i tenkovima

.... Sve bih dao da mislim kao vi
DIMITAR: Veliki ste cinik ako za američko naoružanje kažete da je to naoružanja libijskog naroda -- onda svakako možete reći i da su Sarajlije bili naoružani tomahavkama i podmornicama i da ih je zato Mladić četiri godina uništavao -- i ja bih bio srećan da razmišljam kao Vi
IGOR: Ok, živele naftne kompanije i fosilna goriva!
DIMITAR: Ne, svakako živeli diktatori!
IGOR: Da, živeo i Sadam i njemu su uzeli naftu a nije pravio oružje za masovno uništenje... Živeo Hugo, njega su sklonili samo na jedan dan i nisu uspeli naftu da uzmu.... Živela diktatura demokratije!
DIMITAR: Diktatura demokratije je ipak malo bolja od diktature diktature
IGOR: Za imperijaliste da, al' ne valja za ove sa resursima bez vojske
DIMITAR: Da li to znači da ne postoji zajednička humana perspektiva za ljude koje žive u Americi ("imperijalisti") ili ljude koji žive u recimo Srbiji ("žrtve imperijalizma")? Mislim da to nije tako, zajednička humana perspektiva uvek postoji. Zanimljivo je da su ljudi u Srbiji do juče podržavali, a i danas podržavaju politiku regionalnog imperijalizma svoje države (tu im ne smeta imperijalni aspekt). Ali im smeta što postoji globalni imperijalizam ali samo zato što taj globalni ne dozvoljava lokalnom imperijalizmu da dođe do reči. Drugim rečima građani Srbije se ljute na Amere što su oni batinaši jer je to baš ono što bi sami voleli da budu. Šta ćeš, neko mora da bije, a to nismo mi.
IGOR: Imam odgovor za sve ali stvarno nemam više snage.... Kad bi ovi supermilijarderi znali kako ih bezrazložno podržavate u uvećavanju bogatstva, dali bi vam koji barel za auto ili bar benzin za zippo ako pušite.....aj ćao
DIMITAR: To da će neki američki bogataš biti hipotetično bogatiji bez Gadafija je svakako manje važno, od toga da Gadafi ubija svoj narod i da je diktator. Veoma ste zatrovani Igore ako zbog navodnih supermilionera ne vidite krv običnih ljudi. Ali znajte, to isto su komunisti pričali a ispostavilo se da žele isto što i supermilioneri. I još nešto: sumanuto je zbog mržnje prema supermilionerima podržavati ološ poput Gadafija. Ko vam je to prodao majstor je propagande.
...I tako, tu stadosmo sa ubeđivanjima usred Igorove brige za američke superbogataše čiji Facebook bezbrižno koristi umesto da zagusla u šumarku uz prasetinu. Ali kad pomnjemo superbogataše treba napisati da se bogastvo svrgnutog egipatskog diktatora, Hosnija Mumabaraka, procenjuje na 60 milijardi dolara – a to je više od najbogatijeg Amerikanca Billa Gatesa, koji je svojih 54 milijardi dolara stekao izumom softverske tehnologije sa kojom danas protestuju njegovi srpski mrzioci a ne progonom i ubijanjem ljudi. Ne verujem da je bogastvo Gadafija i njegovih sinova manje od Hosnijevog. Uzgred budi rečeno 24 američkih „superbogataša“ koji se bave naftnom industrijom imaju ukupno bogatstvo od 63,45 milijarde dolara – svi zajedno kao jedan jedini Mubarak ili jedan jedini Gadafi (proverljivo na Forbes listi). Koga tu Igor & Co. brane i zbog čega nije ni njima jasno. Slušaju političke mantre plemenskih vođa (ah, Lozanski) i ne rarazmišljaju previše a „sve im je jasno.“